Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Estimates

6 Чекори за планирање на буџетот за Проценка на професионални проекти

Read Time:9 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Freelancers често се соочуваат со прашањето колку да наплаќаат за еден проект. Кога проектот е сличен на другите што сте ги направиле, тогаш имате добра идеја за бројот на часови што ќе ве однесе и трошоците со кои ќе се соочите.  Но, кога станува збор за проект кој е малку поинаков од вашата нормална работа?

Како слободна пракса, од суштинско значење е да ги добиете вашите проценки исправно. Премногу висока, а вие не може да го добиете проектот; премногу ниско, а вие нема да направите профит.  Со професионална проценка, ќе можете да му покажете на вашиот клиент како сте пристигнале на вашата цена, што ќе им помогне да видат дека вашата цена е фер.

Овој чекор-по-чекор водич ќе ви помогне да размислите низ сите размислувања вклучени во правењето на професионални хонорарни проектни проценки, како и како да го поставите јасно, така што потенцијалните клиенти можат да го разберат вашиот дефект.

Но, пред да ископате во ова упатство, имаме понуда за вас со моќ, која не само што ви дава пристап до големи ресурси, туку ќе ви помогне и процесот на фактурирање на вашиот клиент да помине полесно.

Искористете ги нашите актуелни Envato Elements + AND CO договорот: Добијте претплата за Envato Elements за да пристапите до илјадници неограничени преземања на шаблони за една месечна претплата, со вклучен пристап до CO, кој ви помага да го насочите вашиот бизнис од предлог до плаќање.

Envato Elements AND CO offerEnvato Elements AND CO offerEnvato Elements AND CO offer

Како да се процени буџетот за проектите на вашите клиенти

Во ова упатство, ние гледаме два пристапа кон професионални хонорарни проектни проценки: пристап одозгора-надолу, и оддолу-нагоре.

  1. Пристапот одозгора надолу е кога клиентот доаѓа до вас и вели, дали може да го направите овој проект за $ X? Треба да одлучите дали да го преземете проектот, но прво треба да ги испитате сите трошоци за да разберете што (ако има!) Профит ќе биде во него за вас.
  2. Пристапот оддолу-нагоре е кога клиентот прашува колку наплаќате за некој проект, па мора да ги ставите сите елементи заедно за да ја изготвите вашата стапка на проектот.

Прв приод: Проценка од врвот надолу

За ова упатство, ние ќе го искористиме примерот за создавање на завршена верзија на бела хартија, вклучувајќи распоред и графика. Како фрилансер, може да направите само еден дел (во овој случај, пишување), па кога клиентот ќе дојде до вас и вели: "Имаме буџет од 6.000 долари за овој 10-странски бел документ, дали можете да го снабдите готовиот производ за тоа? ", треба да бидете способни да направите точна проценка на буџетот за да разберете дали сте способни да ја преземете.

Чекор 1: директни трошоци

1. Директни трошоци за труд

Директните трошоци за труд ги покриваат трошоците за ангажирање на други хонорарни преведувачи ... но не заборавајте да ги вклучите и вашите трошоци! Ќе треба да ги истражите стапките и времето вклучено во ангажирањето на други хонорарни преведувачи, за да можете точно да го процените ова.

2. Материјали

Дали треба физички да испечатите некоја од белата хартија? Ако е така, трошоците за материјали може да вклучуваат хартија и мастило за печатење. Исто така, размислете за трошоците за софтвер или хардвер, ако имате потреба да ја ажурирате вашата постоечка компјутерска опрема.

3. Патување

Дали треба да патувате на состаноци со клиентот, или да плаќате за патување на вашите подизведувачи? Дали имате километража? Треба да ги процените вашите патни трошоци на почетокот и да бидете јасни кој плаќа за нив.

Чекор 2: Индиректни трошоци

Многу луѓе кои ги проценуваат проектите забораваат да ги вклучат индиректните трошоци - а потоа да се најдат надвор од џебот до крајот на проектот.  Индиректни трошоци вклучуваат општи трошоци, како што се изнајмување на канцелариски простор, мебел и опрема. Овие често може да биде тешко да се процени прецизно, но треба да бидете свесни за нив и да ги факторирате во вашиот буџет.

1. Канцелариски трошоци

Ако проектот трае неколку недели, вреди да се разгледаат тековните трошоци за изнајмување на канцеларија, особено ако ова не е веќе вклучено во вашата час. Може да има и трошоци за интернет, електрична енергија, вода и греење за да се земат предвид.

2. Опрема

Трошоците за опрема може да вклучуваат компјутер и печатач што го користите. Ова може повеќе да се размислува како "абење" затоа што не ги купувате само за овој проект.

3. Административни трошоци

Може да имате договор со административен асистент. Иако тие не се директен дел од проектот, тие се уште се дел од вашите надземни трошоци.  Ако вработувате административен асистент специјално за овој проект, треба да ги додадете на трошоците за "директна работа".

Чекор 3: Проценка на индиректните трошоци

Откако ќе имате идеја колку долго ќе трае проектот (видете го мојот претходен пост за креирање на проектниот план), можете да го пресметате приближниот вкупен износ за индиректните трошоци. Ако тоа ќе биде само прашање на денови, можете да одберете да ги игнорирате овие трошоци, но ако проектот трае неколку недели или месеци, можеби ќе сакате да ги додадете за да осигурите дека вашата маргина на профит нема да ја изедат овие тековни трошоци.

Ако ги знаете вашите неделни или месечни сметки, можете да ги процените трошоците за времетраењето на вашиот проект. На пример, ако вашиот проект ќе трае 6 недели и вашата интернет-сметка е 50 долари месечно, тогаш цената ќе изнесува околу 75 долари во текот на проектот.  За други трошоци, може да се погледне назад на она што го потрошивте во текот на минатата година како целина и да го делите со 52 за да дадете просечна неделна цена за трошоци како што се опрема.

Се разбира, можеби веќе сте ја пресметале вашата стапка на час за да ги вклучите овие трошоци, но ако не, можеби вреди повторно да ја посетувате вашата час за да бидете сигурни дека ги земате предвид овие тековни трошоци.

Оваа табела претпоставува дека ќе работите на овој проект исклучиво за 6 недели. Ако не, можете да го процените вкупниот број на денови за кои ќе работите на проектот и да ги пресметате трошоците врз основа на овој вкупен износ.

Чекор 4: Прашања за барање на клиентот

Откако ќе имате детален преглед на трошоците вклучени во проектот, вратете се на клиентот и објаснете што проектот го прави и не го покрива.  Патни трошоци, канцелариски трошоци (дали ќе работите од своите канцеларии или сами?) Можеби ќе треба да се дискутираат во овој момент. Најважно е што сега разговарате за овие сега, наместо откако ќе се согласите за вашиот цитат.

Бидете сигурни дека двојно проверете ги точните спецификации на краткиот преглед, на пример дали обезбедите хард копии од белата хартија или едноставно PDF.

Распоредот може да има влијание врз вашите трошоци: ако крајниот рок е тежок, подпоговорните други хонорарни преговарачи можат да станат поскапи, па можеби ќе сакате да прашате за временските рокови вклучени пред да се согласите со ништо.

Вие исто така може да сакате да прашате дали клиентот би сакал дефект на вклучените трошоци. Ова е малку веројатно ако тие дојдоа кај вас со буџет и прашав дали можете да го пречекате.

Чекор 5: Договарање со краток

Откако ќе ги утврдите сите ваши директни и индиректни трошоци, ќе пристигнете во целокупната бројка.

Првичното прашање побарано од клиентот било: "Имаме буџет од 6.000 долари за овој 10-странски бел документ, дали можете да го снабдите готовиот производ за тоа?"

Вкупната проценка на трошоците за проектот е: 5.822 долари, што ја вклучува вашата часови по час. Сите резервни пари во буџетот, покрај тоа, можат да бидат дополнителен профит.

Значи, одговорот е "Да, можам!"

Чекор 6: Што ако вашата проценка е премногу висока?

Нашата проценка се покажа како многу блиска до предложениот буџет, но што ако е премногу висока?
Имате неколку опции тука:

  • Врати се кај секој ваш под-изведувач и објаснете ја ситуацијата. Тие можат да се согласат да го сторат тоа за помалку ако тоа е значителен проект.
  • Земете хит на своја часовна стапка поради престижот што овој проект ќе го донесе во вашето портфолио: откако ќе можете да кажете дека имате искуство со пишување бела хартија како услуга, можеби ќе можете да ги зголемите вашите стапки за следниот пат.
  • Понудете ги вашите под-изведувачи нешто за возврат за пониска цена. Можете ли да им дадете било какво слободно рекламирање, како што се вклучување на линк до нивната компанија на вашата веб-страница? Или пак да тргувате со неколку часа од вашето време?
  • Дали постојат други трошоци што може да ги намалите, како што се користење на видеоконференции наместо патување?

Втор приод: Проценка на дното

Овој пристап е во голема мерка сличен на она што веќе го опфативме, освен наместо да ни даде буџет и да прашаме дали можеме да работиме во рамките на тоа, клиентот може да дојде кај нас и да праша: "Што би цитирале за ова дело?"

Во овој случај, уште поважно е да покажеме точно како стигнавме до оваа бројка. Ако се вратиме кај клиентот и рече дека ќе наплатиме 5,800 американски долари за производство на бела хартија, можеби ќе мислат дека ова звучело многу високо.  Откако ги претставивме со распадот на сите трошоци, сепак, ова може да изгледа пореално.

1. Часовни цени наспроти цените на надоместоците

Многу хонорарни преферители сакаат да дадат целокупна такса за работа, како што се пишување бела хартија од 10 страници. Ова е затоа што часовен курс може да звучи високо на клиентот, кој не ги реализира трошоците за фреквенција (вашата стапка можеби веќе ги отсликува сите ваши индиректни трошоци, како и пензиските исплати и здравствената заштита).  Давањето целосна фигура за хонорарни преведувачи може да звучи поубедливо.

Забележете дека едноставно ги извадивме часовите во оваа верзија.

2. Поедноставување на вашата проценка

Иако можеби ќе треба да одите на високо ниво на детали за себе за да осигурате дека ги земате предвид сите ваши трошоци, вашиот клиент нема да треба да го види ова ниво на дефект. Она што вашиот клиент го сака е лесна за читање сметка за тоа каде одат нивните пари: тие треба да видат дека добиваат вредност за парите.

Ако имате индиректни трошоци вградени во вашата час, тогаш можете да го отстраните делот Индиректни трошоци за да дадете концизна проценка на клиентот.

Друга опција е да се даде вкупно за индиректни трошоци (без дефект) и да се именува Администрација, што во голема мера ќе ја поедностави оваа проценка.

Final Client versionFinal Client versionFinal Client version

Професионален изглед

Презентирањето на добро истражувана проценка на проектот може да оди долг пат кон обезбедување на вашата работа. Дури и ако твое не е најниска понуда, вашиот потенцијален клиент може да го види вашиот професионализам како позитивна препорака и доверба дека најверојатно ќе ви презентира бел документ со висок стандард на време и на буџет.

Фото кредит: Некои права се задржани од OlivierLeQueinec.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.