7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Branding

7 чекори за градење на личен бренд

Read Time: 11 mins
This post is part of a series called Small Business Branding.
How to Grow Your Freelance Brand Without Losing Your Sanity
How to Define Your Core Brand Values (And Why You Should)

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Кој е личен бренд?  Да започнеме со приказна ...

Да речеме дека ова недела попладне ќе биде домаќин на чај-забавувач со ѕвезди (како што правите на која било дадена недела - во вашата глава, а сепак се тркалате во топла удобност на вашиот кревет).  Кој од тројцата следните гости покануваш?

Марта Стјуарт, Опра Винфри или Елен Дегенерес?

И уште поважно: Зошто?

Бидејќи ова е забава во вашата куќа и не е најавен настан од висок профил, изборот на гости не треба да има никаква врска со броевите на гледање на нашите тројца кандидати, туку повеќе би требало да се заснова на личноста на секој гостин - или барем, за јавната личност на секоја жена, бидејќи ја запознаваме преку нејзината работа и јавни настапи.

И таа јавна личност со која би одлучиле дали би сакале да имате чај чај со некој е она што во маркетингот го нарекуваме "личен бренд".

Вашиот личен бренд е перцепцијата на јавноста за себе како професионалец.

И тоа одредува како те гледаат твоите колеги, вашата индустрија, твоите соработници и твоите шефови или клиенти и те гледаат.  И денес ние ќе разгледаме седум практични чекори што можете да ги преземете за да го обликувате вашиот личен бренд во извонредна и зачудувачка јавна личност.

Ако сакате да видите подетално објаснување за личното брендирање и како тоа може да влијае на вашата работа, пред да продолжиме понатаму, осигурајте се дека ја проверувате оваа детална статија:

Ако сте подготвени да одиме, ајде да се нурнеме во она што треба да го направите токму сега за да бидете поканети на сите топли неделни чаеви во вашата индустрија од страна на сите вистински луѓе.  Бидејќи никој не сака да биде поканет на млака чај, а не секој што ќе одржи забава ќе биде добар домаќин!

(О, и ако вашата индустрија не држи топла недела попладне чај партии, само сметаат преклопни индустрии, да?)

Character kitCharacter kitCharacter kit
Градење на личен бренд.  (Карактер комплет на Envato пазар)

Како да се изгради личен бренд со вртење на главата

1. Знаеј се

Стариот совет што го отстранува јазикот е толку едноставно како фразата "еден шеќер, без крем".  Но, колку од нас навистина разбираат што значи или навистина се познаваме?

Тоа не е филозофско прашање, туку практично и искрено.  Во конкурентен модерен свет кој нè научи да се стремиме да бидеме "најдобри" во класот, на работа, во спортот и во сè што го правиме, многу луѓе никогаш не ги земаат време да ги откријат и да ги разгледаат нивните вистински сили.

Всушност, западната култура од сите ѕвезди што ги создадовме, нè поттикнува да трошиме повеќе време обидувајќи се да ги подобриме или прикриеме нашите слабости отколку да ги развиваме нашите силни страни.  Затоа што мораме да бидеме добри во сè, нели?

Не. Не, не.  Тоа е невозможно, во секој случај.

Па зошто да не престанете да се преправате сега?

Најдоброто нешто што можете да го направите за себе и унапредувањето на вашата кариера е да престанете да се обидувате да бидете "ѕвезда" на сите други - општество, колеги, вашиот шеф, вашиот поранешен шеф, вашите сегашни клиенти - сака да бидете.  Наместо тоа, почнете да бидете дијамант кој навистина сте со недостатоци и несовршености целосно признаени и прифатени.

Што си навистина, навистина добар. Направи листа. И оставете нешто што го мразите. Направи листа И оставете нешто што го мразите.

Само тогаш може да започнете да го градите вашиот личен бренд.

2. Покажи Себе!

Залудно ќе се запознаете со себе, ако сето тоа ќе го чувате во тајна.  Или на едноставен англиски: важни се што имаш!

Затоа што ако не, како луѓето некогаш ќе знаат кој си и што навистина можеш да направиш?

Најдобар начин да покажете вашиот личен бренд до светот е преку лична веб-страница.  И не грижете се ако не се случи да биде кодер, развивач на веб-страници или дизајнер.  Сеуште можете да креирате неверојатен личен веб-сајт користејќи еден од овие неверојатни и лесни-за-користење веб-страници кои можете да ги поставите веднаш!

Погледнете го примерот на овие готови варијанти кои можете да ги добиете со темата "

Foundry website templateFoundry website templateFoundry website template
Тема на веб-страницата за лиење и градител на страници.

Или прикажи го светот на вашите вистински таленти и суперсили со еден од многуте зачудувачки шаблони на Херојот кои се стандардни со темата Канава:

Multi-Purpose Canvas ThemeMulti-Purpose Canvas ThemeMulti-Purpose Canvas Theme
Шаблон за повеќенаменски веб-платформи.

И покрај ангажирањето претежно онлајн со други сега, исто така има и времиња кога ќе треба да користите добар старомоден печатен материјал за вашата комуникација.  (Можеби за печатење на твоите прекрасни покани за чај?)  И ќе сакате вашиот личен бренд да свети на оние како што тоа го прави на вашата веб-страница.  Но, не грижете се.  Професионални шаблони за печатење како овие го прават тоа лесно, исто така.

3. Споделете го личното искуство, не информации

Во свет каде што секој одговор и секоја услуга која може да се замисли (вклучувајќи ги и персоналните и брендираните чаеви за чај) лежи, но неколку тастатури далеку, како може да се издвоите од секој друг професионалец кој ја врши истата работа како и вие?

Вие го создавате вашиот бенд околу искуствата што ги стекнале, а не информациите што сте ги собрале.

И тука е трикот: информациите стануваат стандардни; искуството зависи од тоа како го филтрирате, интерпретирате и гледате на настаните од вашиот живот и професионалната кариера.

Ако Истата конкретна работа се случи со Марта Стјуарт, Опра Винфри и Елен Дегенерес, кои можете да ги обложите сите ваши пари што никој од нив не реагира на ист начин како и другите две.  И тоа е она што ги прави различни и индивидуални личности. 

Секоја реакција и искуство на некој настан ќе биде (кога ќе се свари на самите основи) причината зошто би одбрале да поканите еден гостин на друг на вашата неделна попладневна чај.

Без разлика дали е сопственик на мал бизнис во потрага по нови клиенти, слободна пракса која се обидува да ја зголеми својата е-маил листа, или професионална надевајќи се дека ќе постигне нова позиција или заматен напор, обичните, ладни информации што сте ги собрале во текот на годините е последниот нешто што некој се грижи да знае за вас. 

Значи, пред да започнете со разтоварване на сите степени и квалификации во милитаристички редослед на таа нова сјајна веб-локација што ја создадовте, размислете за уникатните искуства што ги донесувате на масата. 

Што е толку уникатно за начинот сте интерактурирани, интерпретирани и се занимаваа со информациите за животот?

 Ако не сте сигурни како можете да ги поврзете основните информации преку интересни и пристојни приказни кои зборуваат за вашето искуство, проверете ги следните g статија за тоа како да напишете единствена лична изјава за продолжување.  Потоа, примени ги истите принципи за сите ваши главни бренд поени за да создадете интригантна приказна околу вашиот личен бренд. 

Се посветам на Вашето присуство и глас

Штом го воспоставувате личниот бренд, треба да го негувате вашето присуство и глас!  И за успешно да го направите тоа, треба да бидете сигурни дека го промовирате вашето присуство и глас. 

Превод: важно е да бидете сами!  Забелешка: Запомнете, чекор 1?) 

Дали тоа значи дека треба да блогирате за вашите валкани алишта и љубов-омраза врска со евтини вино?  Се разбира не! (Освен ако тоа не ви е вистина и ви дава автентичен начин да се поврзете со други, тогаш со сите средства, излужете го сето тоа.) 

Креирање на "лажни" или "толкувани" онлајн присуство кое е сосема различно од вашата вистинска личност или говорење на начин кој не го одразува вашиот вистински стил на комуникација, исто така, ќе значи дека ќе потрошите огромни напори и енергија за да го задржите.  И ако не сте маскирани со акцент на оскаровец, ќе морате порано или подоцна да излезете од карактер и надвор од брендот. 

Замислете го шокот на потенцијален клиент или шеф што дојдоа при вас врз основа на вашето онлајн присуство и на првата средба наидува на некој кој изгледа, делува и не зборува ништо како личноста или личниот бренд што го запознале онлајн. 

За да дадете поживон пример, замислете дека Елен Дегенерс доаѓа на вашата чајна забава и не прави ни најмала хумористична забелешка кај некого се плаши од столот од страна на изненадувачки посетител кој се појавува надвор од кутијата.  Или замислете нејзината преостаната целосно и целосно мирно кога најновите поп-хитови доаѓаат замаглување од вашиот стерео.. 

Дали не мислите за себе, вилицата се спушта на подот: "Ова не е личноста што ја поканив Ова сигурно е измамник!  И лошо во тоа.  Исклучи со главата!  Јас нема да прифатам измамници на мојата чајна забава! 

"Да, би.  И тоа не е искуството што сакате другите да го имаат со вашиот личен бренд.

Не сте сигурни како да сте на интернет, без ваше валкани алишта да се покажат зад извлечената завеса?  Погледнете го следниов напис кој ќе ви помогне да создадете одлична и смирувачка марка: 

Изложувајте го вашиот личен бренд 

Зачувувајте ја вашата лична веб-страница и прибирање на искуствата кои го одразуваат вашиот личен бренд се првите чекори за воспоставување лично присуство. Но, останувајќи само на тоа е како да се обидувате да станете професионален модел, земајќи една висококвалитетна слика за себе, а потоа да ја закачите на фрижидерот на мама. Тоа може да ја направи горда, но тоа не ве одведе далеку! 

Значи, што треба да направите за да добиете повеќе изложеност во светот на блогер-јаде-блогер?  Многу нешта!  Толку многу што воопшто може да се вчудоневиди! 

Само погледнете

Само погледнете: објавување на блог, објавување на гости, facebooking (страница?  Група? Лични?  Реклами? Сите?), Tweeting, pinterest пиннинг, instagram, подкастинг, гостин подкастинг, webinars, курсеви, гостин на курсеви, филијали, предвремени разговори, натпревари, LinkedIn, промоции, средни мислења, tribble, и цела низа на други индустриски специфични и општи мрежни платформи кои ги оставив надвор. 

* Брише виртуелен пот од челото *

* Може да биде со полно работно време само ажурирање на сите мрежи. И, всушност, за некои луѓе, тоа е.

Така што можете да направите?  Растете осум раце за да можете да управувате со сите овие мрежи?  Можеби ако сте октопод ... но бидејќи сакаме да останеме во рамките на можните опции на ова царство, треба да донесете одлука за тоа како ќе одите за стекнување на некоја онлајн изложеност за вашиот личен бренд.

И вашата одлука треба да биде единствено и точно врз основа на следниве две прашања: 

  1. 1. Каде се заканува вашата публика?  Пример: Ако сте свадба фотограф, можеби ќе сакате да го напуштите нашиот LinkedIn за невести! 
  2. Што сакаш да правиш?  Пример: Ако идејата за објавување на есеи и фотографиите од вашите процеси зад сцената прави косата на задниот дел од вратот да стои на крај, можеби ќе сакате само да го напуштите Instagram. 

Бидување на социјална мрежа што не ја достигнува посакуваната публика не му е од корист на твојот бренд. 

И да бидете на социјална мрежа што ве принудува да работите што ве мразат, нема да додадете ништо на личното искуство на вашиот бренд и само ќе ја прикриете вашата вистинска личност, со што ќе го поразите целиот цела цел

6. Поврзете се со другите

Личниот бренд не треба да се третира како мегафон од кој ќе викне на светот: "Здраво, јас сум тука!  Дојди! 

"Личен бренд треба да се гледа како алатка за поврзување со другите на значаен и заемно вреден начин.  (Заемно вредно, бидејќи треба да додаде вредност и за вас и за нив.)

Последното нешто што сакате да направите е да ги "експлодира" сите со вашата порака, оставајќи ги без начин да одговорите назад.  Бидејќи добар личен бренд треба да биде привлечен премногу. 

Значи, откако ќе ги воспоставите вашите омилени социјални медиуми за да ги користите, бидете сигурни дека не само да ја прикажете сликата на вашиот личен бренд таму, туку дека навистина сте активни и одговорени како бренд.

 На пример, овој пост на Фејсбук од Гери Вајнерчук, кој има повеќе од половина милион следбеници, но сепак има време да одговори и да комуницира со секој коментар на неговото видео:

Social Media chatSocial Media chatSocial Media chat

 Сега тоа е личен бренд кој навивачите можат да се поврзат на лично ниво! 

7. Чувајте го учењето и споделувањето

Со што не расте или еволуира умре.  (Можете да ме цитирате за тоа.)  И истото важи и за личните брендови. 

За да имате нови искуства и материјали за споделување и нови перспективи на вашиот бренд, треба да продолжите да студирате и да учат.  Не можете да продолжите да ги прегрнувате истите застојни пораки постојано и надевајќи се дека вашиот личен бренд ќе остане актуелен. 

За да дознаете, да се развивате, дури и да го промените вашиот ум или мислење за нешто, не значи дека го предавте вашиот бренд.  Тоа едноставно го зајакнува фактот дека сте жив, дишење личен бренд дека луѓето (дали се клиенти, шефови, проект менаџери, или она што го имате) може да комуницирате со.

За да дознаете повеќе за тоа како можете да растат вашиот личен бренд без губење на вашиот разумност (или стил или личност) проверете го овој детален водич:

Може ли Вашиот личен бренд направи шефови да се претворат? 

Кој е вашиот личен бренд?  И дали клиентите, шефовите и случајните странци на улиците ги претвораат главите и изгледаат двапати?  Ако не, можеби ќе сакате да започнете да ги имплементирате овие седум клучни чекори веднаш за да бидете забележани и да го препознаете вашиот бренд. 

Како сега сте градење на личен бренд?  Каде веќе работите добро во личното брендирање?  Коментирајте подолу како го правите тоа за да можат другите да научат од вашите искуства! 

И со што се борите најмногу кога станува збор за градење на личен бренд?  Дозволете ни да ве известиме за да ви понудиме повеќе совети 

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.