Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Productivity

Забрзан дизајн: исполнување на роковите за крајот на годината

by
Read Time:9 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Martina Alcheva (you can also view the original English article)


Дел 1: Зошто брзање?

Нешто околу крајот на декември се појавува како природен краен рок. Проектните пожари постојано гори до ноември, но овој месец, тие се согоруваат светло, конечно препознатливи како проблеми што треба да се контролираат. И кој добива молскавичен повик кој вели: "Помогни ми да го изгаснам ова", но фриленсерот? Без разлика дали ни се допаѓа или не, улогата на пожарникар или огнена жена е токму она што многумина го сметаат за предност на хонорарците - постоиме за да им помогнеме на луѓето од тесната точка. Или ние? Што точно е нашата улога во проекти со натчовечки барања, и како да ги добиеме преку нив додека одржуваме чувство на најдобра практика?

Оваа статија ги разгледува овие прашања во два дела, најпрво гледајќи како и зошто правиме брзање работа дел од она што го правиме, а потоа во дел два ќе копаме во неколку совети и трикови за извршување на дизајни под итни рокови. Во двата написи ќе споделувам согледувања од некои од извонредните Layer Tennis на оваа сезона, кои се навикнати да бидат кратки на време. Тие великодушно земаат екстра момент за да си ја дозволат нашата слободна заедница нивните зборови на предупредување и мудрост.

Проценка на брза работа

Што се смета за "брзање"?

"Никогаш не сум слушнал за работа која не е брза. Можеш ли да ме контактираш со тие клиенти?"
Џенифер Даниел

Брза работа може да значи нешто од "Ова требаше да биде направено вчера" на "Имате еден месец." Тоа зависи од тоа колку сте зафатени; ако сте постојано растегнувани за време, тогаш сè е брзање. Но, ајде да ги намалиме за момент и да испитаме зошто брзање на работни места, навистина вознемиреност, и брза работа која предизвикува стрес, се случуваат на прво место. Дејвид Стјуарт вели:

"Работата на Раш може да значи дека некој ја испуштил топката, сега можам да го земам тоа. [...] Но, понекогаш работата на Раш значи дека некој доби амбициозен, долг временски рок беше скратен со можност, конкуренција или тајни стратегии".

Извлекувањето на историјата на еден проект и зошто се појавило (проектите ретко почнуваат на тој начин) е еден чекор поблизу кон сфаќањето дали да ја прифати работата или да ја сврти. Со цел да ви помогне да зборувате за мрмори без целосно навредување или срам за вашиот клиент, тука се и некои лесни прашања што треба да се постават:

 • Што е тешко за овој конкретен проект?
 • Како изгледа вашиот процес на одобрување?
 • Што се случува ако работата не се направи?

Одговорите треба да ви дадат показател за тоа колку е стресно да се работи на овој проект. Доколку клиентот го смени вината, се врати од прашање или се чини дека е неорганизирано, доволно е да се подигне црвено знаме и да ве натера да размислите двапати за прифаќањето на работата.

Зошто воопшто брзаат работни места?

Дизајнерот Стефан Сагмаистер (не спортист на тенис на слоеви, но извор на добри цитати) беше запрашан како тој генерално одлучува да им се обрати на клиентите: "Кога имаат брза работа", замислувам дека го распушта фактот. "Клиентите кои се лоши при распоредувањето работа често се лоши и во други области". Додека ова е веројатно вистинито и додека способноста да се каже "Не" често се смета за сила на карактерот, остануваат многу причини зошто ние ги преземаме работните места во последен момент, секој од нив или не се сведува на високо индивидуална проценка на ризик наспроти можност.

Проценките имаат тенденција да ги земат во предвид работите како што е можноста да одржуваат односи или да ги негуваат идните можности, предизвикувачка можност да создадат кул или значајна работа, или едноставно за добра плата. Еве како некои други дизајнери и илустратори ги оценуваат брзите работи:

 • "... зависи од тоа колку е кул клиентот, зависи од мојата мотивација / интерес за конкретниот проект, зависи од мојата ментална состојба и од слободното време, и ако тие ме платат доволно за таа брзање" Андреј Баумгартнер
 • "... ако тоа навистина може да се направи брзо со начинот на кој процесот на одобрување е поставен. Често тоа може да биде итна потреба за нивно завршување, но процесот на одобрување не е рационализиран, така што се поставувате себеси до неуспех". Мет Стивенс
 • "... кога предметот е нешто што веќе сум прилично запознаен со мене. За мене многу време што оди на работа е истражување на полето". Рич Арнолд
 • "... ако проектот звучеше како нешто, тоа беше добро за мене и ако ова би можело да биде партнерство кое ќе даде добра и паметна работа". Кејт Бингаман-Берт
 • "Единствениот пат кога нема да прифатам работа е кога клиентот нема јасна цел". Емори Ален
 • "Работам главно со музичари, па прифаќањето брза работа е речиси секојдневна појава". Роби Канер
 • "Јас би прифатил брза работа ако верувам во клиентот и / или проектот. Ако има шанса за идна работа и изложеност, јас исто така ќе го земам тоа во донесувањето одлуки". Миг Рејес

Ова се добри начини да се измери дали може да ги постигнете своите цели. Пред да се согласите на брза работа, одвојте време да се запрашате:

 1. Што ќе добијам од овој проект?
 2. Дали вреди да се реконструира нешто друго што имав закажано?
 3. Дали разбирам зошто проектот е толку побрзан? Дали има добра причина за тоа?
 4. Дали клиентот е подготвен да ги обезбеди сите потребни содржини? Дали ќе дадат брз одговор?
 5. Дали верувам и добро функционирам со овој клиент?

Ако можете да одговорите на овие прашања оптимистички, постои шанса оваа работа да биде навистина добра идеја за вас. Ако било кој од одговорите е негативен, ќе размислувам долго и тешко околу тоа дали работата вреди главоболка.

Ако се согласувате со брза работа

Знам што ве мотивира

"Мислам дека е добро да разберете и да обрнеме внимание на тоа како работите како поединец, твоите предности и слабости, она што те инспирира и што те отпушта. За мене морам да го најдам тој агол или нешто што ме возбудува проект. Тоа помага да ме мотивира и да ме побрзо да ги добрите идеите ". Мет Стивенс

Брзото доаѓање до добри идеи е токму она што се обидувате да го направите под тесни рокови. Без добра идеја, дизајнот е козметички и станува тешко да се поддржат естетските одлуки или да се потврди вашата улога во проектот. Научете го вашиот креативен процес интимно. Чувајте скица и документирајте што води кон увид. Обрнете внимание на моделите. Што и да правите, не се придржувајте кон концептот. Овие навики ќе ви помогнат под притисок.

Друг начин на гледање на мотивацијата е да имаме нешто со кое ќе очекуваме по завршувањето на проектот. Ова навистина помага да ве одите. Да се ​​наградувате себеси за завршувањето на брза работа - сите се согласуваат дека се болка и заслужувате кредит за добивање преку него.

Остани поврзан
Кога брзо циклуси на повратни информации се составен дел од моментумот на проектот, важноста да се остане поврзана со вашиот клиент не може доволно да се нагласи. "За жал, мислам дека првото нешто што треба да се намали е комуникацијата", пишува Дејвид Стјуарт, потоа нуди решение: "Работата со луѓето што ги познавате помага да се создаде стенографија која ги минимизира последиците, но секогаш се влошува кога работите со нови тимови". Армин Вит вели дека прифаќа само брза работа кога е "клиент со кој работел во минатото и дека знам дека работи добро во брзање. Никогаш не би го направил тоа за прв пат клиент".

Без разлика дали вашите клиенти се нови или воспоставени, останат поврзани под притисок не е лесна задача, но треба да се разгледаат и разговараат однапред со клиентот. Работата на брзање може да биде изолирачко искуство и не сакате да останете заробени во вакуум без валидација, ниту пак сакате да го оставите клиентот незадоволен од вашата работа.

Надоместоци за наплата

"Изгледа дека повеќето клиенти не разбираат колку долго трае дизајнот, за да не знаат дека она што го бараат е побрзано. Таквите клиенти исто така не знаат колку чини проектирање, па затоа се предлози за проект со дополнителната надокнада за "брзање" доаѓа како целосно изненадување за многумина од нив и тие брзо се враќаат и повторно размислуваат за нивната временска рамка ". Мајка Бауер

Клиентите можат да развијат нереални очекувања, бидејќи вашиот процес им е непознат. Доволно фер. Најдете време да бидете однапред за тоа како вашиот распоред нормално функционира и да бидам искрен во врска со она што може да го постигнете во времето кога ви го даваат. Слободно ја цитирам Џенифер Даниел, кој нуди: "Брз, добар, евтин. Можете да изберете само две".

Трошоците за брзање може да се разликуваат од проценти од вкупниот број на проектот до рамен надоместок или фактор на множење на вашата редовна часовна цена, обично во зависност од сложеноста на проектот, итноста на крајниот рок или вашата врска со клиентот. Прво, одредите дали се наплаќаат такси за вашиот проект, а потоа разберете како да разговарате за надоместоци со вашиот клиент.

Што да очекувам

Тажниот факт за итни рокови е дека е тешко да се сретнете без да се пресечете во вашиот личен живот, а со личен живот мислам на јадење и спиење. Ако имало лесен начин да креирате добри дизајни побрзо, некој би го открил. Наместо тоа, народот "Театар за тенис" го дели и заедничкиот идеализам и посветеност на клиентите и работата што фрлаа светлина врз дизајнерската заедница.

 • "Претпочитам да бидам исцрпен и мизерни следниот ден отколку да се откажам од пристоен час со парче што е" доволно добро "." Арон Скамихорн
 • "Аглите што се пресекуваат обично ми се разум и спијат". Кејт Бингаман-Берт
 • "Се наведнувам на сечење на времето во мојот личен живот пред да го скратам времето со работа. Може да звучи ужасно, но тоа е реалност за повеќето луѓе кои управуваат со сопствен бизнис". Дастин Хостелер
 • "Претпочитам да го прескокнете сендвичот и да се осигурате дека работата е со висок стандард". Том Милер

По некое време овие дизајнери и илустратори откриле дека повеќе би сакале да не јадат, попрво да не спијат, попрво да не прават ништо, но да создадат добра, оригинална работа. Грег Хубачек многу го сумираше со зборовите:

"Мислам дека го должиме себеси да го разликуваме нашиот занает".

Добрата вест: Каква неверојатна заедница е дел од она што е отворено и амбициозно и страсно за нивната работа. Лошата вест: Овие луѓе може директно или индиректно да бидат ваши конкуренти. Бар е висок. За среќа, следната статија ќе сподели некои совети и алатки за да помогне во насочувањето на вашиот процес и да го направите дизајнирањето за брза работа малку полесно.

Кредит: Фото од joshjanssen

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.