Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

Најдобар онлајн сметководствен софтвер за вашиот мал бизнис

by
Length:LongLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Онлајн сметководствениот софтвер сè повеќе е одлична опција за малите бизниси денес, бидејќи им овозможува да заштедат пари, наместо често да гледаат овластен сметководител за секоја финансиска задача за следење.

Покрај предностите за заштеда на трошоците на онлајн книговодствениот софтвер, поголема погодност е уште една привлечна корист. Помислете на сите патувања на вашиот сметководител дека ќе заштедите, бидејќи едноставно можете да се грижите за голем број на пресметки од вашиот компјутер.

Сметководствениот софтвер е достапен и обезбеден преку облакот. Таа им овозможува на малите бизниси да ги следат сè, од нивното книговодство и евиденција на нивните општи сметководствени потреби.

Не сите мали сметководствени софтверски софтвер е создаден подеднакво. Затоа е поучно да се разбере она што силата на секој од нив се над другиот. Затоа е поучно да се разбере она што силата на секој од нив се над другиот.

Пред да влеземе во тоа, исто така е многу корисно да се знае кои се најдобрите и најчестите карактеристики на овој тип на софтвер. Сакате да бидете во можност да направите најмногу информирана одлука е можно пред да направите да купите сметководствен софтвер за вашиот мал бизнис.

Best online accounting software
Кој е најдобар онлајн сметководствен софтвер за вашиот мал бизнис? (графички извор)

Карактеристики да барате во онлајн сметководствени софтвер

Еве некои од важните карактеристики што треба да ги разгледате при изборот на софтверот што е во право за вас:

 • Основни задачи за сметководство - Ова е категорија која ги опфаќа основите како следење на приходите и расходите, фактурирање, обработка на финансиски извештаи и управување со клиент / продавач.
 • Задача за автоматизација - Секој пристоен онлајн сметководствен софтвер треба да ви овозможи да ги автоматизирате платежните сметки, потсетувањата за изминатиов период и периодичните плаќања, со што ќе ви заштедиме време и ќе бидете попродуктивни.
 • Контакт менаџмент - Сакате софтвер кој управува со вашите контакти со клиентите или беспрекорно се интегрира со вашиот тековен софтвер за управување со контакти.
 • Подготовка на даноци - Оваа функција вклучува помали подгрупи како автоматска пресметка на данок, даночни и повеќекратни даночни стапки, како и да се испрати евентуално релевантни податоци и датотеки до вашиот сметководител во секунда.
 • Поддршка на Merchant Account - Сакате да бидете во можност беспрекорно да ги прифаќате плаќањата со кредитна картичка, и тоа е карактеристика за да се обезбеди тоа.
 • Проценка и создавање на цитат - Вашиот софтвер за онлајн книговодство обично ќе има разни превлади и сопствени шаблони достапни за да ви овозможи да ги изработите и проценките и цитатите за вашите клиенти. Конвертирањето на овие во фактури автоматски е чин.
 • Обработка на платежни сметки - Вашиот софтвер треба да ви овозможи да ги извршувате основните функции како што се внесувањето часови, проверките за печатење, пресметувањето на платите и, се разбира, всушност плаќањето на вашите вработени.

Еве неколку дополнителни функции кои можат да помогнат да се разликува вашиот избор:

 • Мобилен Функционалност - Шансите се дека ви се користи мобилни повеќе од десктоп овие денови, како што повеќето луѓе го прават. Тоа е корисно и удобно за да може да управувате со вашите сметководствени задачи каде и да сте, без разлика дали тоа е на одмор, во транзит или само надвор. Ова е многу корисно ако сте сопственик на бизнис кој патува многу за работа.
 • Интеграција со апликации од трети страни - Толку многу деловни денови се работи за интеграција, бидејќи вашиот мал бизнис зависи од податоци од различни апликации и алатки. Секој добар сметководствен софтвер за мал бизнис треба да обезбеди интеграција со ПОС-системи, алатки за обработка на картички, разни апликации на Google, ERP, алатки за инвентар и решенија за е-трговија.
 • Мулти-корисничка поддршка - Вообичаено е овој софтвер да обезбеди пристап и за вас и за вашиот сметководител, така што секогаш сте на истата страница и не морате сами да го правите тоа (сеуште плаќате вашиот сметководител по сите).

Како да изберете помеѓу опциите на софтверот

Запрашајте се следниве работи кога споредувате и одредувате кое софтверско решение е соодветно за вашиот мал бизнис:

 • Дали тоа доаѓа со бесплатен пробен период?
 • Може ли лесно да се скали со вашиот растечки бизнис?
 • Дали работи добро со системот на вашата банка?
 • Можете ли да го ограничите пристапот за одредени корисници?
 • Дали ве води за тоа дали или не сте соучесници со општо прифатените сметководствени принципи (GAAD)?

10 Најдобар мал бизнис Сметководство Софтвер - Со онлајн функции

Еве десет робустен онлајн сметководствени софтверски решенија за да размислите да работите со вашиот мал бизнис книговодство и финансиско следење. Внимавајте на карактеристиките споменати погоре - и дајте им на оние кои најдобро ги задоволуваат вашите потреби најдобро добро пробно работење.

1. Intuit QuickBooks онлајн

Intuit QuickBooks Online Accounting Software

Ова е една од најпознатите онлајн сметководствени алатки, и со добра причина. Тоа е одлично за мноштво сопственици на мали претпријатија, од претприемачи и хонорарни преведувачи до консултанти, сопственици на продавници и даватели на услуги. Тоа не е само лесно да се користи, но тоа е најевтиниот план - ограничен на еден корисник - нема да ги намалат можностите што сопствениците на мали претпријатија треба ефикасно да ги справат со своите финансии.

Со својата автоматизација на задачи, QuickBooks исто така ви заштедува многу време, додека услугата за поддршка на корисниците е експанзивна, вклучувајќи поддршка за телефон и разговор и пополнување на материјали за помош на лице место, како што е база на знаење и центар на заедницата.

Бидејќи многу сметководители веќе користат QuickBooks, вашиот сметководител веројатно веќе ќе може лесно да ја користи оваа апликација.

2. FreshBooks

Freshbooks Small Business Accounting Software

FreshBooks е особено силен во мобилната категорија, спортски со длабока и корисна апликација за iOS и Android, што го прави совршен за сопствениците на мали бизниси кои многу патуваат и не можат секогаш да седат пред работната површина.

Неговата најсилна карактеристика е нејзината експанзивна понуда на алатки за заштеда на време, кои вклучуваат:

 • Фактурирање во движење со лесно креирање, испраќање и управување со опции
 • Темелни опции за плаќање со PayPal и обработка на кредитни картички на фактури кои вклучуваат автоматско следење на неподмирени биланси
 • Трошоци за сеча што ви овозможува ефикасно да ги пратите сите трошоци насекаде
 • Беспрестрана интеграција на функции преку увоз на контакти, проценка на конверзии и функции за намалување на бројот

Дознај повеќе за работа со Freshbooks:

3. Zoho Книги

Zoho Books Online Accounting Finance Software

Специјалитетот на Zoho Books го прави животот полесен особено за многу сопственици на мали бизниси како хонорарни преведувачи, консултанти, трговци поединци и домашни оператори. Нејзиниот шарм е базиран на ултра едноставност базирана на давање на овие сопственици на бизнис поддршка што им е потребна од сигурен софтвер за книговодство, без дополнителни компликации од софтвер дизајниран за поголеми бизниси.

Тука се присутни сите основи на многу корисно онлајн софтверско сметководство, како што се:

 • Креирање и испраќање фактури
 • Трошоци за следење
 • Синхронизирање банкарски сметки
 • Креирање на финансиски извештаи
 • Справување со сметководството во движење

Додека е едноставен, неговиот пакет на алатки е доволно длабок за да го прошири вашиот мал бизнис. Исто така вреди да се спомене дека нејзината контролна табла обезбедува неверојатно корисничко искуство, без неред и јасни навигациски знаци кои овозможуваат ефикасно креирање фактури.

4. Xero

Xero Small Business Online Accounting Software

Помислете на Xero како поевтина алтернатива на QuickBooks, додека сè уште ги вклучува основните, сметководствени можности на QuickBooks. Во некои погледи, тоа е подобра вредност од QuickBooks, бидејќи функциите како додавање на неограничени корисници, извештаи за трошоци, фактурирање и 1099-ти се дополнителни на QuickBooks.

Другите предности на Xero се дека нејзиниот интерфејс е многу лесен за користење, кој им нуди на сопствениците на мали бизниси големо корисничко искуство, каде што можат брзо да најдат се што им треба за фактурирање и следење на трошоците токму на навигацијата на апликацијата.

Xero, исто така, нуди бесплатен пробен период, кој е од клучно значење за да може да одлучи дали одреден софтвер за онлајн сметководство е во право за вас.

5. Бран

Wave Online Accounting Software Small Business

Бран е сметководствен софтвер кој има за цел да поднесе жалба особено на многу мали бизниси, како и хонорарни преведувачи и изведувачи. Нејзиниот привлечен дизајн и интерфејс е само почеток на овој изненадувачки пакет кој се подобрува со секоја нова итерација. Овој софтвер е претежно слободен, бидејќи на крајот плаќаат само за платен список, исплати и премиум поддршка.

Преземање на минималистички пристап, оваа апликација нуди голи коски интерфејс полн со навигација и кориснички интерфејс помагала. Нејзините исплати и трансакциски екрани обезбедуваат кристално јасна употребливост што им помага на многу сопственици на мали бизниси поефикасно да ги пренесуваат своите фактури и сметководствени задачи.

Пазете се, сепак: Како најчесто бесплатно решение, Wave ќе ви покаже реклами на десната страна од вашиот екран.

6. Мудрец 50

Sage 50 Online Small Business Accounting Software

Sage 50 се издвојува за алатките за управување со инвентар, кои се помоќни од конкуренцијата. Како и со било кој добар онлајн книговодствени софтвер, неговата контролна табла обезбедува голема употребливост преку неговата прилагодливост, така што можете брзо да инкорпорирате кратенки за функциите што ги користите најмногу.

Ако сервисот за корисници и поддршката се работи за кои многу ти е гајле, треба да му дадеш на Sage 50 силен изглед затоа што нуди и еден-клик разговор и неограничена телефонска поддршка. Понекогаш, ако не можете да направите нешто да работите со софтверот, нема замена за добивање на телефонот и ако имате жив претставник, ќе ве однесе низ вашето прашање.

Сепак, новите сопственици на мал бизнис може да ја најдат кривата на учење малку стрмно да се навикне на оваа апликација во споредба со QuickBooks.

7. AccountEdge Pro

AccountEdge Pro Small Business Accounting Cloud Software

Оваа апликација е достапна на десктоп и мобилен, на Mac и Windows. Нејзината достапност на бројни уреди и платформи го прави погодно да се користи, и нуди длабока индивидуализација. Корисничкиот интерфејс и алатките за навигација се лесни за употреба, додека вообичаените шаблони за трансакција и евиденција го прават тоа брзо да останат организирани.

Уште доста соодветен сметководствен софтвер за мали бизниси, Account Edge Pro нуди повеќе сметководствени функции за индустриска моќ, како што се рафинирано времено плаќање и управување со инвентар и следење за посложени прашања.

Повторно, софтверот како ова може да се покаже како малку тешко за новите сопственици на мал бизнис, за кои можеби им е потребна помош од нивните сметководители за да го користат надвор од основите. И покрај тоа, сопствениците на зачинети мали бизниси треба да се чувствуваат како дома со своите подлабоки карактеристики.

8. OneUp

OneUp Online Accounting Software for Better Bookkeeping

OneUp ја нагласува автоматизацијата во својот пристап кон справување со финансии. Беспрекорно се интегрира со вашата банка за да го направите тешкиот кревање за вас, за да може да се фокусирате на водење на вашиот мал бизнис. Одликувајќи се со бесплатен пробен период од 30 дена, оваа онлајн сметководствена апликација ви помага да останете на врвот на вашиот готовински тек и вашиот бизнис профит.

Нејзините извонредни карактеристики се неговите алатки за управување со цените и инвентарот, заедно со неговата силна поддршка на трансакциите за трансакции со двоен внес и евиденцијата. Таа е идеална за едноставно управување со проекти; тоа е лек за конвертирање на формулари поврзани со нарачки за продажба. Таа има издвоена Андроид стан, која ќе ги задоволи сопствениците на бизниси кои се во движење многу.

За жал, не можете да поставите нивоа на кориснички пристап по активност, и нема контролна табла, што ја прави навигацијата малку предизвик.

9. Нола Про

Nola Pro Powerful Online Accounting Software

Nola Pro првично е бесплатен, но ако сакате подлабоко, повеќе индивидуализирано решение, ќе мора да платите за некои додатоци. . Сепак, изборот на додатоци е дарежлив и темелен, со повеќе од 100 додатоци кои се достапни за сопствениците на бизниси кои сакаат да го персонализираат ова со нивните потреби Овој онлајн сметководствен софтвер ги поддржува обврските, наплатата и клиентското следење, додека интерфејсот базиран на интернет пребарувач е ефикасен од гледна точка на навигација.

Сметководството со двоен влез, брзо управување со контакти и управување со нарачки заокружуваат голем број функции за сопственици на бизниси. Исто така, нуди бесплатен пробен период, кој секогаш е плус.

10. Целосно (GoDaddy)

Outright GoDaddy Online Bookkeeping Accounting Software

Поедноставување на вашите сметководствени процеси е во фокусот на Outright, па што не е во врска со тоа? Тој длабоко влегува во вашите сметководствени податоци за да ви помогне и вашиот сметководител во подготовките за даночната сезона. Трошоците и продажбата автоматски се категоризираат; по оваа организација, Outright ги користи овие податоци за да подготви бизнис "Распоред C, како и да ги утврди вашите даноци што се должат.

Кажи збогум на табеларни пресметки еднаш засекогаш со ова решение! Намалете малку време за да го направите своето книговодство со овој сметководствен софтверски пакет и поминуваат повеќе време за одгледување на вашиот мал бизнис.

3 Совети за добивање на најмногу од онлајн сметководствени софтвер

Онлајн сметководствениот софтвер помага да го олесни вашиот живот, но тоа нема да ви помогне ако не разбирате некои основи, прво. Со тоа речеме, тука се и некои совети за максимизирање на вашите придобивки од сметководствените апликации:

 1. Демонстрација на софтверот и давање на целосен обид - Многу апликации имаат бесплатни испитувања, што е вашата шанса да видите дали е добро за вас, без трошоци.
 2. Разбирање основи на сметководствените основи - Запознајте се со основните сметководствени концепти пред да ги користите овие апликации, како што се побарувањата на сметките, трошоците за работа и основните средства.
 3. Двоен проверете дали вашиот сметководител го познава софтверот - Овие апликации не значат дека веќе не ви требаат сметководителот! Тие само ќе помогнат да се насочат работите и да ја зголемат вашата продуктивност, но секогаш е мудро да го прашате вашиот сметководител ако тој или таа е веќе запознаен со софтверот што го планирате да го користите, заради продуктивноста.

Можеби ќе сакате да ги разгледате нашите финансии упатства тука на Envato Tuts + за да дознаете повеќе за сметководствените најдобри практики и како да се справите со пари подобро во вашиот бизнис. Исто така, тука е и некоја добра обука за почетници за да започнете со:

Онлајн сметководствениот софтвер ќе го олесни вашиот живот како сопственик на мал бизнис. Ова важи за хонорарни преведувачи, изведувачи и претприемачи. Меѓутоа, тоа не е комплетна замена за вашиот сметководител.

Имајќи го ова на ум, направете го вашето истражување за да одредите која од овие апликации е најпогодна за вашите бизнис потреби и да започнете со заштеда на време, зголемување на продуктивноста и фокусирање на растењето на вашиот бизнис, наместо да се занимавате со сметководствени проблеми.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.