7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Web Design

Како да го избере најдобриот домен продолжување за Вашата Лична Мапа

Read Time: 10 mins
This post is part of a series called How to Make a Great Personal Resume Website (Ultimate Guide).
10 Resume Website Mistakes to Avoid on Your Personal Site
How to Make Your Resume Website More Interactive

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

До сега, знаете колку е важно да имате лична биографија во вашиот арсенал. Ние, исто така, споделивме неколку совети за правење на вашата веб-страница за интерактивни информации и обезбедување на клучните грешки што треба да ги избегнете.

Но, постои уште една важна грижа да се направи пред да купите име на домен за вашиот веб-сајт, а тоа е продолжување на доменот.

Кога креирате лични веб-страница за продолжување, важно е да одите со вашето име.  На крајот на краиштата, овој веб-сајт е за вас и се презентира себеси во најдобро можно светло за потенцијалните работодавци. Изборот на нешто друго за име на домен би било едноставно глупав.

Друга точка што треба да се има на ум е дека вашиот сајт е самиот почеток на вашиот личен бренд. Промена на вашиот домен подоцна, може да го повреди не само вашиот бренд, туку и вашето пребарување рангирање, исто така.  Затоа е важно да се споредиме со вистинската комбинација на вашето име и презиме, поврзано со вистинското проширување сега.

Best personal domain name extension for youBest personal domain name extension for youBest personal domain name extension for you
Најдобро лично име на домен за вас (графички извор)

Сепак, наоѓањето на најдоброто име на домен може да се покаже како потешко отколку што замислувате.  Ако имате релативно честа име, има добри шанси некој да го зграпчи својот личен домен со. Extension. Што треба да направите тогаш? Што ако вашето име е веќе направено?

Во овој дел од Како да направите голем личен резиме на вебсајт серија, ние ви прошетка низ важни опции за избор на најдобра доменска екстензија за вашата лична веб-страница и ви даде неколку совети за тоа што да правите ако не е достапна посакуваната. .

Зошто треба да се стремите спрема .ком?

Надградбата .com е една од најстарите доменски екстензии. Тоа е, исто така, најчесто користен. Само за миг да мислат: скоро секоја голема веб-страница на Интернет завршува во. Com.  Исклучок од ова се владините веб-страници или непрофитните организации кои обично завршуваат со .gov или .org.

Поради ова, речиси е природно за секој случајно да се обидува да најде веб-сајт за секој бизнис да напише во претпоставеното име на домен и да го заврши со .com. Всушност,. Com е една од најпосакуваните и склопот на екстензии.

Домен продолжување со .ком Донесува доверба

Extension .com е исто така еден од најверодостојни доменски екстензии и веднаш го прави вашиот веб-сајт да изгледа посигурен.

И ако размислите за момент дека ќе го споделите вашиот нов веб-сајт со сите што знаете, има смисла да ги користите .com екстензии за да им олесни на луѓето да се сетат.

И покрај тоа што е точно дека денес постојат многу нови проширувања, има уште една работа што треба да се има на ум. Замислете за момент дека сте решиле да искористите нова екстензија како .design.  Можеби мислите дека ова е добра идеја, но, всушност, повеќето луѓе најверојатно ќе завршат со пишување yournamephotography.com, што ќе ги доведе до непостоечки домен или уште полошо, некој друг веб-сајт.  Можете лесно да го избегнете тој ризик со држење со продолжување.

Конечно, друга точка во корист на. Com е едноставен факт што повеќето тастатури за паметни телефони доаѓаат со копчето .com. Кога ќе фактори во порастот на мобилните уреди за секојдневно интернет сурфање, тоа е паметна одлука да се оди со. Com.

Што ако .com не е достапно?

Одобрувањето за. Extension треба да биде ваш главен приоритет, но понекогаш тоа едноставно не е можно. Ако саканиот домен име е веќе направен, што треба да направите тогаш?

Чекор 1 - да се креативни со вашето име

Првото нешто што можете да го пробате е малку креативно со вашето име. Името на вашиот домен не мора да биде firstnamelastname.com. Може да пробате да го вклучите и да го ставите вашето презиме, а потоа да го следите вашето име.

Чекор 2 - Користете го Вашиот Среден почетен

Друга опција е да го додадете вашиот средишен почетник до името на доменот или дури и целото средно име. Ова би можело да резултира со името на вашиот домен како janecsmith.com или janecarolsmith.com.  Можете исто така да се обидете со комбинација на први и средни иницијали проследено со вашето презиме, што резултира со име на домен како jcsmith.com.

Чекор 3 - Додади ја твојата професија

Ако ниедна од овие опции не е достапна, размислете за додавање на вашата професија или занимање на вашето име како janesmithdesigner.com или jsmithphotography.com.

Добар пример за ова е веб-страницата на Џен Woycik кој се одлучи за додавање на нејзината професија на нејзиниот домен:

Jen WoycikJen WoycikJen Woycik
jenwojcikphotography.com

Чекор 4 - Користете друг тип на продолжување, како .me или .us

Можете исто така да се одлучите за друго продолжување. Неодамна, .me и .name станаа популарни со лични веб-страници и многу луѓе како Јан Андерсон Греј успешно ги користеа за да го изградат својот личен бренд.  Името на неговиот домен ги користи само неговите иницијали поврзани со .me доменот што го прави супер краток и лесен за пишување.

Mike Power, од друга страна, го користи .net продолжението за неговата лична веб-страница:

Mike PowerMike PowerMike Power
https://iag.me

Не заборавајте за имиња на домени на ниво на земја, кои би можеле да бидат корисни ако сте фокусирани на барање работа Доменските екстензии како што се .us, .uk или .eu се добар избор. 

Кои проширувања треба да се избегнувате? 

Ние споменавме пред тоа дека новите доменски екстензии се достапни во денешно време и повеќе не сте ограничени на .com, .org или .net домен. Опциите се движат од .design, .guru, .rocks, .site, to .online, .xyz, па дури и .blog. 

Гледајќи ги сите оние нови опции може да бидат примамливи и можеби ќе паднете во стапицата на размислување што ќе го направат вашиот веб-сајт покреативни и незаборавни. 

Вистината е дека овие доменски екстензии не се достапни долго и повеќето луѓе не се ни свесни за нивното постоење.  Покрај горенаведениот проблем на луѓето кои едноставно ја приклучуваат новата продолжување на стандардниот. Com, исто така постои ризик да се тргнете како непрофесионално, особено ако изберете екстензија како .inja или .guru.

 Дали би ги регистрирале сите други достапни екстензии? 

Додека го барате вашето име на домен, ќе забележите дека има повеќе од едно проширување. Треба да ги регистрирате сите нив?  Одговорот на ова прашање во голема мера зависи од вашиот буџет, но општо земено, тоа е мудар избор за регистрирање на најчестите проширувања, исто така

Главната идеја зад ова е тоа што помага да се заштити вашиот бренд. Во идеален свет, не треба да бидете загрижени за можноста некој да го регистрира вашето име со друго проширување за злонамерни цели.  Во реалноста, секогаш постои можност нешто слично да се случи. Ако некој излегува од својот пат да се изгради друга страна во рангирањето на пребарувачот, ризикувате да ја оштетите вашата репутација.

 Ако можете да си го дозволите тоа, го минимизирајте овој ризик со регистрирање на барем. NET, .me и. Ко екстензии. Потоа, едноставно ги пренасочувајте овие домени да укажуваат на вашето основно име на домен.

 Инструменти и совети за наоѓање на совршен домен 

NameSo каде започнува вашето пребарување за совршено име на домен? Подолу, ќе ви покажеме неколку ресурси за истражување на вашите опции за име на домен, како и за неколку места каде што можете да ги регистрирате.

4 Моќни алатки за да ви помогнеме да го пронајдете вистинскиот домен име

Постојат многу проверки на име на домен онлајн, како и број на регистратори на име на домен. Всушност, повеќето од хостинг компаниите ви дозволуваат бесплатно да регистрирате име на домен кога ќе се регистрирате за еден од нивните хостинг планови.

Сепак, пред да го направите тоа, размислете да користите едно од долунаведените алатки како изборот на вистинскиот домаќин е уште еден важен фактор што треба да се разгледа, заслужува сопствена тема.

1.       Инстант пребарување домен за пребарување 

Инстант пребарување домен за пребарување на домен на домен ви овозможува да ги видите резултатите додека ги запишувате. Настрана од допуштајќи да знаете дали се претпочита името на вашиот домен, ќе ви покаже други достапни екстензии и ќе ви понудат голем број на алтернативни предлози.  Исто така, ќе ви овозможи да видите кои од преземените имиња на домени се во моментов за продажба. 

Ако го најдете името на доменот во кој сте целосно задоволни, едноставно кликнете на опцијата да ја купите и ќе ви биде испратена на веб-страницата на GoDaddy каде што можете да ја регистрирате.

Instant Domain SearchInstant Domain SearchInstant Domain Search

Panabee

PanabeePanabee го зема името на доменот малку подалеку. Тоа ви дозволува не само да пребарувате за името на доменот и да понудите алтернативни предлози ако сакате да го преземете саканото име, но исто така ви дозволуваат да ги користите имињата на домените наспроти популарните сајтови на социјалните медиуми, како што се Фејсбук, Твитер и други за достапност на име.

PanabeePanabeePanabee

Knowem

слично на Panabee, Knowem ви овозможува да пребарувате имиња на домени, како и кориснички имиња низ различни сајтовите за социјално вмрежување. Разликата е во тоа што Knowem врши пребарување за вклучување на сајтовите за социјално обележување, како што се Digg и Delicious, како и популарните платформи за блогирање како Blogger, Tumblr, па дури и некои од повеќе нејасни и многу ниша специфични социјални мрежи.

 Најдобриот дел за оваа страница е тоа што ви овозможува лесно да го барате вашето сакано име на домен и кориснички имиња за претпочитаните профили на социјалните медиуми. Ако сте сериозни за градење на вашиот личен бренд, направете ја оваа веб-страница на вашата прва посета. 

KnowemKnowemKnowem

4. Name Cheap

NameCheap е регистратор на име на домен кој е разумно цени и ви овозможува да го барате името на вашиот домен низ различни екстензии. Тие често имаат промотивни купони и специјални понуди за одредени екстензии, каде што можете да регистрирате име на домен со повеќе екстензии за толку ниско, колку што е 0,88 центи за име на домен / продолжување. 

NameCheapNameCheapNameCheap

6 Killer Tips за да ви помогнеме да го изберете името на доменот 

Пред да тргнете во потрага по вашиот име на домен, тука се неколку совети кои ќе ви помогнат да ја направите вистинската одлука:

 1. Чувајте го името на доменот кратко

Ако е можно, задржи вашето име на домен кратко. Цел за име на домен, кој е под 15 карактери, како нешто повеќе може да биде потешко за луѓето да се запамети.  Исто така, постои вроден ризик од грешки во подолгите имиња на домени, што може да доведе до потенцијални посетители да ликвидација некаде, освен вашата веб-локација.

2. Избегнувајте користење на цртки

вреди да се спомене дека треба да избегнувате користење цртички во вашиот домен име секогаш кога е можно. Причината за ова е двојна.  Прво, цртички во имињата на домените обично се поврзуваат со spammy domains  и второ, има добри шанси луѓето да го заборават цртичката и да завршат на непостоечки или сосема поинаква веб-локација.

3. Направете го Лесно да ги запишувате и Запомнете

ќе се најдете во ситуација каде што вашето име на домен ќе се појави како тема во разговор. Последното нешто што сакате да направите е да се даде долго и премногу комплицирано име на домен, што е тешко да се запомни.  Слично на тоа, ако зборувате со некого на телефонот, многу е полесно да пишувате кратко име на домен, отколку да напишете навистина долго име на домен. Избегнувајте двојни писма Слично на точката погоре, избегнувајте двојно зголемување на букви. 

Избегнувајте двојни букви

Ако вашето презиме почнува со истата буква како последната буква од вашето име, размислете да ги промените наоколу за да избегнете грешки и потенцијална загуба на сообраќај. 

Размислете за користење на името на доменот како корисничко име за социјалните медиуми 

Спомнавме во претходниот напис дека повеќето работодавци ќе се свртат кон Google за да најдат повеќе информации за вас. За да го задржите вашиот бренд на точка, користете го името на доменот како корисничко име за социјалните медиуми секогаш кога можете.  Ова ќе помогне да се избегне забуна околу тоа дали или не се сопна на правилен профил и го додава на вашиот професионален имиџ. 

Дејствува брзо - Земи го вашиот домен сега

Дејствувајте брзо. Доменските имиња, особено добрите, се земаат доста брзо.  Важно е да не се трошат премногу време во текот на вашите опции или да ја оставите вашата одлука за друг ден, бидејќи ова може да доведе до име на домен да се купи веднаш од под носот.

Најдете совршен домен денес

Да се зодаде лична биографија веб-сајт е морално денес , но пред да тргнете да купите хостинг и голема лична биографија за вашата веб-страница, поминете неколку моменти за да го одберете најдоброто продолжување за вашето име на домен.  Тоа ќе биде добро вредно за напор и ќе ве постави на вистинскиот пат за градење на голем личен веб-сајт со незаборавни брендови. 

 Ако имате потреба од свеж личен дизајн на веб-страници, можете да најдете професионални теми на WordPress или лесна за употреба биографија веб-шаблони на GraphiC river.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.