7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Finance

15+ Најдобри лични финансии и буџетирање софтвер за 2018

Scroll to top
Read Time: 9 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Без разлика дали вообичаено започнувате или сте основале во вашата кариера, повеќето од нас се борат со лични финансии.    Добар софтвер за лични финансии може да ви помогне да управувате со вашите пари, но има многу опции таму. Кој софтвер за управување со пари треба да избереш?

Во оваа статија ние испита повеќе од 15 од најдобрите лични финансии софтвер опции таму - од кои многу се бесплатни или ниски трошоци. Некои алатки, исто така, може да се користи за дома или бизнис сметководствени потреби. Конечно, ќе разговараме за користење на табеларни пресметки за потребите за управување со вашите пари.

Зошто е важен буџет

Ако сте како повеќето од нас, се обидувате да ги контролирате вашите лични финансии. Според статистичките податоци од американските федерални резерви, скоро   половина од возрасните во САД не можеа да си дозволат да направат итна исплата   од само четиристотини долари.    Од истата студија, речиси 25% од возрасните се борат да ги исполнат своите месечни трошоци. Финансиската слика не е многу подобра за оние што живеат во други делови на светот.    На пример, во Велика Британија просечниот долг на домаќинствата е на врвот   3000 фунти   според Канцеларијата за национална статистика. Таа студија исто така откри дека речиси еден од пет британски жители известуваат дека нивниот долг е тежок товар.

Добивањето контрола на вашите лични финансии е сериозна работа. Последиците од премногу долг можат да бидат сериозни: расипан кредитен рејтинг, возила што се враќаат и / или запленувања во вашиот дом, па дури и личен стечај Но, следењето на вашето трошење е тешко. Тоа е премногу лесно да се трошат малку пари тука и малку пари таму. Но, пред да знаете, сите оние мали трошоци се додадени на премногу пари.

Тоа е каде што доаѓа буџет. A   добар буџет   може да ви помогне да ги следите како ги трошите парите и да ви помогне да планирате подобро да го користите. А добар буџет или алатка за лични финансии, дури може да ви помогне да изготвите план за заштеда и да добиете понапред од вашите трошоци.  Други финансиски софтверски алатки може да ви помогнат да заштедите или дури да ги инвестирате вашите пари. Значи, ајде да погледнеме во некои од најдобрите лични финансии софтвер на располагање, така што можете да го најдете оној кој е во право за вашите потреби.

15 Топ Лични финансии и буџетирање Софтвер

Ако планирате да ги добиете вашите лични финансии во ред во 2018 година, тука се 15 алатки кои ќе ви помогнат да го направите тоа:

1.   YNAB  

YNAB Personal Budget SoftwareYNAB Personal Budget SoftwareYNAB Personal Budget Software

Оваа популарна алатка е наведена како најдобар личен буџетски софтвер од многу рецензенти. Развијте буџет кој е заснован на вашите цели, но доволно флексибилен за да ги задоволите неочекуваните трошоци.    YNAB се синхронизира со вашата банкарска сметка за да ви даде финансиски податоци во реално време. Плус, автоматски може да генерирате графикони и графики за да го следите вашиот напредок. Ова е стриктно алатка за буџетирање, па нема да најдете алатки за инвестирање или даноци.

2.   Нане  

Mint Personal Financial SoftwareMint Personal Financial SoftwareMint Personal Financial Software

Овој популарен софтвер за лични финансии го олеснува следењето и плаќањето на сметките. Ќе можете да поставите автоматски исплати за сметки од рамките на софтверот.    Нането прави создавање на вашиот буџет лесно, па дури и нуди предлози за управување со буџетот и пари. Има мобилна апликација, а дури можете дури и да ја дознаете вашата кредитна оценка бесплатно. Недостаток на нане е тоа, бидејќи е бесплатен, ќе видите многу реклами.

3.   Побрзај

Quicken Financial SoftwareQuicken Financial SoftwareQuicken Financial Software

Quicken нуди семејство софтверски алатки за управување со пари кои се движат од верзијата на Стартер до верзијата Home & Business. Добро работи на компјутер или Mac, и има сега тоа мобилен стан too. In за создавање на буџетот, го користат за да се анализира вашата финансиска состојба или инвестиции. Со Home & Business верзијата можете дури и да управувате со мал бизнис или да ги пратите хонорарни приходи.  Додека Quicken е добро познат како еден од најдобрите лични сметководствени софтверски опции, некои може да сметаат дека има повеќе опции отколку што им требаат.

4.   Mvelopes

Mvelopes Budget SoftwareMvelopes Budget SoftwareMvelopes Budget Software

Овој личен буџетски софтвер се базира на популарниот концепт за создавање "плик" за секоја категорија на буџетски трошоци. Освен со Mvelopes, вашите буџетски коверти се виртуелни Користете го вашиот приход за да ги "финансирате" трошоците.    Постојат три нивоа на Mvelopes достапни, кои се движат од нивото MvelopesBasic, кое само работи на вашиот мобилен уред до Mvelopes Complete, што вклучува месечен состанок со личен финансиски тренер.    Слободното ниво на Mvelopes го ограничува бројот на коверти што може да ги имате - ограничување кое е укинато за премиум корисниците.

5.   Желуди

Acorns Personal Investing ToolAcorns Personal Investing ToolAcorns Personal Investing Tool

Вие не мора да бидете богати за да започнете да инвестирате пари со оваа корисна софтверска алатка за лични финансии. Со апликацијата Acorn, секој пат кога ќе направите купување, се внесува разликата помеѓу цената на купувачите и најблискиот долар.    На пример, ако потрошиле 1,50 американски долари, $ 2,00 американски долари ќе бидат одземени од вашата банкарска сметка. Дополнителните педесет центи ќе бидат инвестирани. Буквално ја инвестираш твојата резервна промена.    Ова е познато како микро инвестиции. Колку повеќе трошите, толку повеќе можете да заштедите. И тоа е бесплатно за колеџ студентите со струја. е -мејл адреса.

6.   EveryDollar  

EveryDollar Home Budgeting SoftwareEveryDollar Home Budgeting SoftwareEveryDollar Home Budgeting Software

Ако го барате најдобриот софтвер за буџетирање, ќе сакате да го разгледате EveryDollar . Иако тоа е прилично нова алатка за буџетирање, веќе добива добри критики.    Таа има претходно поставени буџетски ставки за да го насочи процесот на буџетирање за вас. Има бесплатна верзија и платена верзија на овој софтвер.Со платената верзија, можете автоматски да увезете банкарска сметка или трансакции со кредитни картички.  Со бесплатната верзија, ќе видите реклами во вашиот интерфејс. Бидејќи ова е нов софтвер за управување со пари, тие се уште додаваат карактеристики. Значи, оваа алатка може да понуди повеќе функционалност во иднина.

LearnVest

LearnVest Investment ToolLearnVest Investment ToolLearnVest Investment Tool

Со LearnVest добивате пристап до финансиски планер кој може да помогне во дизајнирањето на сопствен финансиски план за вас.    Откако ќе биде дизајниран Вашиот план, можете да испраќате прашања или да ги искористите нивните алатки, статии, класи и други ресурси. Постои еднократна такса за инсталација (која може да се финансира) и месечна претплата Додека оваа алатка чини повеќе од повеќе од многу софтверски алатки за лични финансии, тоа е помалку отколку што многу други финансиски планери би ги наплаќале. Имајте на ум дека, сепак, тоа е алатка за финансиско планирање наместо буџетска алатка.

8.   PocketGuard

PocketGuard Money Management AppPocketGuard Money Management AppPocketGuard Money Management App

Овој софтвер за управување со пари автоматски е дизајниран да ви овозможи брзо да ја видите вашата финансиска слика. Поврзете ја апликацијата PocketGuard со вашите сметки за да може да ги следите вашите сметки и да креирате буџет за вас.    Откако ќе бидете поврзани, тој предлага начини да ви помогне да ги намалите трошоците и да ја подобрите вашата финансиска слика. Најдобро од сè, секогаш ќе знаете колку пари имате што не ви е потребно за сметки и други најважни работи

9.   Moneydance

Moneydance Personal Finance SoftwareMoneydance Personal Finance SoftwareMoneydance Personal Finance Software

Користете го овој софтвер за лични финансии повеќе од само буџетирање. Moneydance, исто така, може да се справи со интернет банкарството, плаќање на сметката и друго. Можете дури да го користите за следење на вашите инвестиции.    Плус, можете да ја користите алатката за графицирање за да креирате пита графики, графикони и други визуелни претстави на вашата финансиска слика. Една корисна карактеристика е способноста да се постави периодични исплати и потсетници.  

10.   Паричник

Wallet Financial ToolWallet Financial ToolWallet Financial Tool

Со овој личен буџетски софтвер, можете да изготвите буџет кој има смисла за вас. Со Паричник, поставете буџет со ограничувања на трошењето и категории на исплата. Ги следи вашите трошоци рачно или автоматски Можете исто така да поставите периодични сметки, потсетници, па дури и шопинг листи. Исто така, ви дава можност да ги споделите вашите финансии со друго лице, кое може да биде корисно за семејствата или за малите бизниси.

11.   Призма

Prism Bill TrackingPrism Bill TrackingPrism Bill Tracking

Ако ракување сметки е вашиот финансиски стрес, ќе сакаат да се провери од Призма. Апликацијата за бесплатно буџетирање ви дава начин да управувате со сите ваши сметки одеднаш.    Ве известува кога ќе примите сметка и ви овозможува да одберете дали сакате да ја платите сметката сега или подоцна. Бидејќи апликацијата работи директно со платежните компании, не мора да чекате за плаќање за објавување.

12.   Цифра

Digit Money Savings ToolDigit Money Savings ToolDigit Money Savings Tool

Дали се борите да заштедите пари? Ако е така, Digit може да биде софтвер за управување со пари што ви треба. Алатката пресметува колку можете да заштедите секој ден. Потоа, тој автоматски го преместува тој износ од Вашата сметка за штедење на Дигита.    Вие сте постојано ажурирани преку текстуални пораки. Кога сакате да повлечете пари од вашата заштеда, испратете текстуална порака и Digit ќе ги префрли парите назад кон вашата сметка за проверка.  

13.   CountAbout

CountAbout Finance SoftwareCountAbout Finance SoftwareCountAbout Finance Software

Овој софтвер за личен буџет базиран на облак вклучува многу важни буџетски карактеристики, како што се способноста да се поделат трансакции, автоматско синхронизирање и финансиски извештаи.   Можете да увезете податоци од Quicken или Mint софтверот на CountAbout , што го прави лесен за префрлување од други финансиски софтверски пакети. Плус, можете да го споредите вашиот буџет со вашите вистински трошоци. Сепак, не можете да плаќате сметки или да ги следите вашите инвестиции.

14.   Dollarbird  

Dollarbird Financial SoftwareDollarbird Financial SoftwareDollarbird Financial Software

Софтверот за лични финансии базиран на облак DollardBird користи календар кој ви помага да управувате со вашите приходи и трошоци. Тој автоматски го пресметува вашиот готовински биланс за одреден период .  Можете исто така да изберете да ги споделите вашите информации со член на семејството или партнер.Ако извршите мал бизнис, можете да го надградите бизнис планот кој нуди неограничени календари и ви овозможува да имате неограничено членови на тимот.

15.   GnuCash

GnuCash Money Management ToolGnuCash Money Management ToolGnuCash Money Management Tool

Без разлика дали барате ефтин софтвер за управување со пари за вашиот бизнис или дома, GnuCash може да помогне. Тоа е слободен софтвер за сметководство развиен од волонтери (иако придонесите за проектот се охрабруваат).    Бидејќи тоа е проект, а не комерцијален производ, оваа алатка има заедница околу неа.Ресурсите вклучуваат Вики, документација и мејлинг листа за да комуницираат со програмери и други корисници. 

Користење на табеларен лист како софтвер за лично сметководство

Ако разбирате како да користите табеларни пресметки, може да најдете дека популарните алатки за табеларни пресметки ги задоволуваат вашите потреби за сметководствени потреби на вашиот дом.  

Еве две популарни табеларни пресметки кои можеби сакате да ги користите за буџетирање или други потреби за управување со пари. Исто така вклучив и некои линкови за упатства за да ви помогнете да добиете брзина на секоја табеларна пресметка.

16.   Microsoft Excel

Microsoft ExcelMicrosoft ExcelMicrosoft Excel

Excel е една од најпопуларните алатки за табеларни пресметки. Внесете ги вашите податоци во табеларните табли и   додадете формули за да ги пресметате вашите салда .    Excel исто така ви овозможува да генерирате многу различни видови графикони и графикони за визуелна слика за вашите финансии. Плус, датотеките на Excel можат да се извезат во .pdf или други популарни формати. И работи беспрекорно со другите алатки на Microsoft Office.

Сепак, Excel нема да се синхронизира со вашите банкарски сметки. Значи, ќе треба рачно да ги внесете и ажурирате вашите податоци.

16.   Google Sheets

Google SheetsGoogle SheetsGoogle Sheets

Google Sheets е уште една исклучително популарна програма за табеларни пресметки.    Таа е дизајнирана да биде базирана на облак со моќни можности за онлајн споделување на податоци во реално време - што би можело да биде особено корисно ако го користите како финансиски инструмент за вашиот мал бизнис. Како дел од Google Drive, исто така е бесплатно.

Како и Excel, внесувате податоци и формули во Google Sheets за да ги извршите финансиските пресметки.    Исто како и Excel, можеш   направи професионални графикони и графикони . Не очекувајте да се поврзе со вашите банкарски сметки или автоматски да ги плаќате сметките.

Заклучок

Можете да добиете контрола врз вашите лични финансии со користење на вистинскиот софтвер за лични финансии. Не дозволувајте вашите финансии да страдаат за уште еден ден.    Изберете најдобар личен сметководствен софтвер кој е во право за вас и користете ги ресурсите и советите во овој напис за да започнете да управувате со вашите пари мудро.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.