Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Writing

Основни чекори за поднесување на член во списание

Read Time: 5 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Ако барате да бидете слободен писател, вашиот леб и путер најверојатно ќе поднесат статии во списанија. И додека големите имиња во бизнисот вообичаено немаат проблеми со продавањето на своите написи, помалку искусни писатели мора да работат понапорно во тоа.

Меѓутоа, работата понапорно не е секогаш еднаков успех. Потребно е паметен пристап да се продаде статија до уредник на магазинот. Smarts, заедно со одлична статија идеја и упорност.

Следете ги овие суштински чекори и не се откажувајте, без разлика колку пати сте отфрлени.

Изберете го вистинското списание. Веројатно сакате да ги доставите до списанијата за теми со кои сте запознаени - работи за кои сте напишале или порано работеле.   Ако одите со теми за кои не знаете многу, ќе направите многу повеќе истражувања, а вашиот напис веројатно ќе изгледа малку повеќе аматерски. Исто така, ќе сакате да одберете списанија кои одговараат на вашиот тон и стил, иако ако сте само што почнувате, можеби нема да го имате тој луксуз - можеби ќе треба да одговарате на тонот и стилот со она што публикацијата ќе ве прифати.

Трговски списанија. Ако не сте толку искусни, може да се обидете и да не успеете да влезете во списание за потрошувачи (оние што ги гледате на штандовите за вести) ... наместо тоа, можеби ќе сакате да започнете со трговски списанија.  Наместо воопшто компјутерско списание, на пример, обидете се за компјутерите за трговија. Општо земено, полесно е да влезат, бидејќи конкуренцијата не е толку жестока.

Знам списанието и неговиот пазар. Ако се обидеш да испратиш некоја статија на едно списание слепо, без да знаеш многу за списанието, си го губиш своето време. Вашиот предлог треба да биде посебно прилагоден за тоа списание.  И за да го направите тоа, треба да направите малку истражување. Започнете со читање прашања од списанието - што ќе ви даде пристојна идеја за тоа во што е списанието и кој е нивната публика. Најдете ги назад проблемите во вашата локална библиотека или на интернет. Внимавај да се види дали повеќето од нивните статии се напишани од персоналот или хонорарни писатели - ако тоа е главно хонорарен, имате пристоен шут.  Исто така, побарајте тон и стил, колку цитати ги користат и дали статиите се неформални или исполнети со факти и статистики.

Внимателно прочитајте ги упатствата на писателот. Секое списание има свои упатства, и тие обично се наведени на веб-страницата. Прочитајте ги внимателно, за да не направите грешки веднаш од лилјакот.

Имаат лекови. Уредниците бараат основани автори од слобода, а не луѓе што пишуваат во својот прв напис. Сакате да покажете дека имате некое искуство, со примероци за да го покажете квалитетот на вашето пишување.  Поврзете се со вашите примероци (треба да имате неколку добри примероци на интернет) и бидете сигурни дека тие се вашиот најдобар квалитет, темелно се проверуваат за граматика, правопис, стил, итн.  Ако немате многу искуство, треба да барем се објавени пред во учебник, во билтен за заедницата, на свој блог или нешто слично.  Користете ги овие статии како примероци. Ако немате толку искуство, прво започнете на тие места.

Барајте или поднесете? Дали поднесувате пополнета статија или прво испратете барање за да видите дали списанието е заинтересирано?  Користете ја веб-страницата на списанието и упатствата на писателот како водич, но генерално, ако сте сосема нови, веројатно ќе сакате да поднесете пополнет напис, за да знаат дека сте доволно добри.  Инаку, ако сте искусен, Барањето ќе те спаси некое време. Ако испратите пополнета статија, осигурајте се дека уредникот знае дека го испраќате "преку трансмо" ... издавачката индустрија зборува за несакана статија.

Почетната е-пошта. Почетната е-пошта што ја испраќате до уредникот е слична на пропратното писмо што писателите го праќале (пред е-поштата направена комуникација инстант и помалку формална).  Вашиот тон треба да биде професионален, но треба да го чувате прилично краток, бидејќи уредниците се зафатени и немаат многу време.  Дојдете до точка ... кажете кој сте, што сакате да направите за нив, и зошто тоа ќе биде одлична идеја за списанието. Направете синопсис од еден став (видете подолу), и дајте линкови до неколку примероци за пишување на мрежата.  Вие треба само 2-3 навистина добри примероци - не поднесувајте го целото свое портфолио или блог. Не заборавајте да ја прилагодите вашата е-пошта до списанието, вклучувајќи пишување примероци, идеи, тон и друго.

На интернет. Некои списанија имаат веб-обрасци за разгледување. Предлагам да ги користите тие, бидејќи им го олеснуваат уредувачот ако ги пополните сите потребни информации.

Синопсис. Ова е во основа вашата идеја за статија во став. Треба да го покаже стилот што го планирате да го користите и да го привлечете вниманието на уредникот на некој начин. Бидете сигурни дека имате агол.  Немојте само да пишувате за веб 2.0, на пример - како вашата статија ќе биде различна од стотиците други на оваа тема? Бидете поинакви, бидете нови, бидете поголеми, имате лични приказни. Не оди подолго надолжно - нека биде краток и до точка.

Следи. Упорноста се исплаќа во оваа индустрија. Ако еднаш пратите предлог, и очекувајте уредникот да скокне во шанкот Е на вработување вас, имате погрешен став. Некој со добри идеи и упорност ќе биде попривлечен за еден уредник Ако не се слушате за неколку дена (или можете да му дадете една недела ако сакате), испратете вежлив и краток следен е-мејл. Ако сеуште не слушате, повторете повторно. По четири пати, најверојатно можете да продолжите. 

Испраќајќи се на повеќе публикации. Не се смета за добра практика да се доставуваат до повеќе публикации на ист пазар во исто време. Ако сакате да продадете статија на едно списание, не исто така да го испратите до нивниот конкурент.  Меѓутоа, ако списанијата се наоѓаат на сосема различни пазари - на пример во различни земји или градови - можете да се извлечете од неа. Меѓутоа, ако сте одбиени од едно списание, можете слободно да одите на следниот.  Уште подобро, поднесувајте разни предлози за разни статии на различни публикации одеднаш, така што имате неколку топки во воздух одеднаш, наместо да чекате една топка во исто време да слезете. 

Побарајте пари. Ако тоа е вашата прва статија, можеби сте среќни да ја објавите бесплатно. Потоа, сепак, треба да барате пари.  Можеби не во почетната е-пошта, но дефинитивно во втората е-пошта. Ако влезете во став дека не ми е гајле што ќе се плати, ќе тргнете како аматер. И тоа ќе ги повреди вашите шанси. 

Не се плаши од отфрлање. Секој добива отфрлање, па дури и најдобрите писатели. И ако не сте уште еден писател, веројатно ќе бидете одбиени многупати. Таа доаѓа со територијата.  Едноставно прифатете го и продолжете да се обидувате.

Advertisement
Did you find this post useful?
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.