Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Freelance

Земете ги вашите пари: Најдобро фактурирање практики за хонорарни преведувачи

by
Read Time:4 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Како фрилансер, најважниот дел од вашиот ден може да се потроши испраќање на фактури.  Додека може да се кандидира преку клиент или двајца, кој е среќен да ви испрати исплата веднаш штом ќе добие готовен производ, повеќето ќе чекаат вашата фактура: нема фактура, нема пари.  Тоа значи фактурирање е само нешто што го правите.  Тоа е потребно - но тоа е исто така систем на кој може да се подобри.  Преглед на некои најдобри практики за фактурирање може да ви помогне да го стегнете сопствениот систем.  Можете да ги добиете парите што ги должите, без да земате премногу време од вашата работа за производство на приходи.

Стандардизирајте ги вашите фактури и комуникации

Прилично секој дел од процесот на фактурирање може да биде стандардизиран, дури и ако користите основна апликација за фактурирање.  Се разбира, самата фактура, но секоја комуникација што ја испраќате во врска со фактурирањето најверојатно треба да биде прашање на пополнување на празнините .  Но, постојат и други аспекти на вашите начини на фактурирање кои можат да бидат рационализирани и со малку стандардизација.

Дали ги менувате условите за фактурирање за да одговараат на потребите на секој клиент?  Многу хонорарни преведувачи прават, едноставно затоа што клиентите со пари честопати може да диктираат дека тие се справуваат со фактурирање врз основа на нето-90, бидејќи им требаат 90 дена за да добијат одобрен и обработен фактура. Истото, треба да ги имате вообичаените услови за фактурирање (датуми на плаќање, задоцнети такси и други детали) поставени за кога клиентот може да биде повеќе сместен. Таквата стандардизација може исто така да ви помогне да дознаете колку далеку можете да ги истегнете вашите услови за да им помогнете на земјиштето на одреден клиент. Имав клиент да побара 120 дена да плати фактура. Но, за повеќето проекти, не можам да си дозволам да работам на нето-120 основа.  Работа за исплата четири месеци надвор може да значи дека моите сметки три месеци надвор нема да се платат.

Тековни професионални фактури

Повеќето хонорарни службеници разбираат дека е-поштата, која вклучува ништо повеќе од вкупно и датум на достасаност, не претставува легитимна фактура.  Но, повеќето од нас се потпираат на фактурираните апликации кои ни овозможуваат да ги вклучиме информациите на клиентот, нашите услуги и стапки - не мора да ги исполнуваат очекувањата на клиентот за навистина професионална фактура. За жал, стандардите за фактура може да се разликуваат, врз основа на она што индустријата го работите.

Најчестите обиди за патување се купувачките налози и другите барања за информации поставени од индивидуални клиенти.  Може да биде тешко да се предвиди точно она што системот за плаќање на клиентот на секој клиент треба брзо да ја пренесе вашата фактура - но ако ги немате сите потребни информации за вашата почетна фактура, некои клиенти може да мислат дека сте помалку професионален хонорард.  Тоа значи однапред да се побара броеви за нарачки, идентификациски броеви и други детали.

За повеќето хонорарни преведувачи, професионална фактура вклучува најмалку повеќето од следниве:

 • датумот
 • • единствен референтен број
 • вашето име и информации за контакт
 • името на клиентот и информации за контакт
 • опис на услуги или производи, обично поделен на специфични давачки
 • датумот на доставување на проектот
 • вкупниот износ што се наплаќа
 • прифатливи методи за плаќање
 • датумот на достасување на плаќањето и информации за задоцнети такси

Брзо решавање на споровите

Колку подолг е спорот околу фактурата што се одолговлекува, толку е помала веројатноста дека всушност ќе ја добиете вашата исплата.  Погрижете се да одговорите на прашањата и грижите на вашите клиенти за фактурите како приоритет, само за да ги добиете парите малку побрзо.  И ако часовникот се спушти и фактурата доаѓа поради тоа што клиентот чека на вашиот одговор, направете ја вистинската работа: откажете се од задоцнетите такси што може да бидат веројатно вашата грешка.  Тоа може да ја направи вашата пари ситуација малку построга, но исто така ќе помогне во убедувањето на клиентот да ви донесе повторување бизнис.  На крајот на краиштата, дури и ако клиентот плаќа на задоцнети такси, тој не се чувствува како негова вина, веројатно нема да се врати со повеќе бизнис.

Ако едноставно немате време да се справите со прашањата за фактурирање и целата ваша платена работа, можеби ќе биде време да почнете да ги разгледувате алтернативите.  . Виртуелен асистент или сметководител најверојатно би можел да ги преземе навртките и завртките за фактурирање и да одговори на клиентите ' прашања.  Не е секогаш прашање дали може да си дозволите мала помош, или: претпоставувајќи дека системот за фактурирање не е премногу сложено, асистент веројатно може да се справи со фактурирање во недела за еден час или два - оставајќи слободно да работите на плаќање на проекти .

Фактурирањето е клучно

Без разлика дали сте слободен дизајнер, писател или уредник, вашиот бизнис работи само ако добивате плата за вашите фактури. Тоа значи создавање време - или ангажирање некој - да ги задржи вашите фактури до датум. Допуштајќи било кој дел од фактурирањето на заминување значи да се стави финансиски проблеми по патот. Вие не може да бидете во можност да се соберат на секоја фактура што ја издавате, но тоа е во вредност од сите напори што можете да ги извадите за да се обидете.

Можете да ги користите Freshbooks за професионално фактурирање и следење на плаќањата.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.