7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Management

Да започнеме со одлучување со Go / No-Go

Scroll to top
Read Time: 11 mins
This post is part of a series called Fundamentals of Go/No-Go Project Decisions.
What If? Tools for Analyzing Possible Management Outcomes

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Вашиот тим за истражување и развој излезе со одличен прототип за елемент кој има повеќе ѕвона и свирки од iPhone-от, а исто така може да го направите купувањето на намирници и да ги собереш децата на училиште.  Нема ли сите да го сакаат? Се разбира дека ќе! Но, развојот на графичката контрола ќе чини многу пари, маркетинг и дистрибуција ќе биде предизвик, и, се разбира, имате некоја прилично тврда конкуренција.  Тоа е одличен елемент, но дали треба да се движите напред со целосен развој и производство?

Едноставно сте слушнале од еден од претставниците на вашата сметка дека постои голема можност за вашата компанија да одговори на Барањето за предлог од еден голем клиент. Проектот е огромен, буџетот е подеднакво импресивен - и работата е во ред до вашата улица.  Се разбира, ќе треба да направите некои значајни истражувања со цел да презентирате веродостоен предлог, и ако добиете, ќе треба да ги зголемите персоналот и ресурсите. Секако, сакате да одговорите на RFP, и сакате да ја ставите најдобрата нога напред! Или нели?

Овие видови на ситуации се она што го прават менаџментот интересно - и тие се исто така причина зошто правиш големи долари. Додека вашите креативни персоналот, продажната сила и претставниците на сметките имаат фокусирани цели, треба да ја разгледате големата слика. Се разбира, R & D сака да се придвижи напред со нивниот проект за миленичиња, и природно вашите маркетинг и продажба на сила сакаат да слетаат голема сметка.  Но, со нивно вклучување треба да се утврди дали овој конкретен проект е навистина во најдобар интерес на бизнисот на краток и долг рок.

Со други зборови, иако би било одлично да се оди со твојата црева (и многу менаџери не!), Ќе треба да ги разгледате вашите ресурси, да ги скратите некои броеви, да размислите низ процесот и да донесете одлука за одење / не-одат .

Велејќи "да" само затоа што проектот звучи возбудливо, бидејќи тоа ќе му угоди на колега, или поради тоа што изгледа дека е премногу добра за да помине, може да доведе до катастрофа - наместо да следи разгледуван процес.

Кога ви треба Анализа на Go / No-Go?

Не секое прашање бара анализа на "go / no-go". Треба ли да ангажирате некого да го замени критично значајниот канцелариски менаџер кој се движи низ целата земја за да биде поблиску до неговото семејство?  Очигледно, одговорот е да; ви треба некој во таа положба што е можно поскоро. Дали е добра идеја да продолжите со проект кој е недоволно финансиран и надвор од вашата деловна експертиза?  Се разбира не! Вие не треба анализа во целосна скала за да знаете кога нешто очигледно е или нема.

Значи, кога ќе ви треба анализа на "go / no-go"? Еве некои од критериумите кои ја прават анализата вредни:

 • Вие немате сите информации што ви се потребни за да направите интелигентна одлука, а анализата ќе ви помогне како процес на истражување и собирање на тие информации.
 • Проектот вклучува повеќе одделенија и / или соработка со надворешни организации и треба да размислите преку влијанието што овој проект може да го има врз односите, ресурсите и други фактори.
 • Постојат многу различни начини за пристап кон овој проект, и тешко е да се одлучи дали да продолжите додека не помислите низ некои од опциите.
 • Има силни чувства во врска со овој проект (про, con или или и двете) и сакате да бидете сигурни дека внимателно (и транспарентно) ја анализирате можноста пред да донесат одлука.
 • Има значителни ризици и можности поврзани со овој проект (на пример, може да направите или изгубите многу пари или важни односи) и сакате да бидете сигурни дека сте поминале низ темелен процес на анализа пред да тргнете напред или да останете .

Со други зборови, како што сте веројатно реализирани до сега, анализата "оди / не-одат" може да ви помогне да направите паметни одлуки - но има уште повеќе за тоа. Формална, инклузивна анализа на go / no-go може да промовира откуп од другите членови на вашиот тим и вашиот бизнис и може да се осигура дека ја донесувате вашата одлука врз основа на инпут од сите засегнати страни.

На долг рок, вашата цел како менаџер не е само да прави паметни одлуки, туку и да одржува силен, смирувачки тим. Ако го оценувате проектот што некој (или некоја група) во рамките на вашата организација се залагал, ќе треба поддршка од таа група за одржување на моралот доколку евалуацијата открие сериозни проблеми.

Како што пишува авторот Берни Сибен во една статија за евалуација на "go / no-go" во списанието Civil and Instructional Engineer, "Правилната Go / No Go евалуација, особено ако е потребна и спроведувана од највисокиот персонал на фирмата, производителот велат "не" кога "не" е точниот одговор.  Процесот исто така може да помогне да се осигура дека нема можност за одржливост да се пропушти поради собирање неточни претпоставки или недостаток на разгледување. "

Навртките и завртките на Go / No Go одлучување

Основниот процес за спроведување на евалуација go / no-go ги вклучува следните основни чекори:

Чекор 1: Ставете ги заедно информациите

Кои се параметрите на проектот или предлогот што го разгледувате? Колку повеќе информации имате, толку подобро ќе биде вашата одлука.  Во најмала рака, треба да ги разберете вклучените трошоци, временската рамка на проектот, потребните ресурси и очекуваните резултати.

Чекор 2: Соберете заинтересирани страни

Во ситуација на "оди / не-оди", важно е да се соберат не само оние луѓе со знаења потребни за да размислуваат преку потенцијални ризици и придобивки, туку и оние луѓе кои стојат да се здобијат или изгубат врз основа на вашата одлука. Со други зборови, да, треба да вклучите некој со финансиски совети да размислите преку потенцијални финансиски ризици и можности - но исто така треба да го вклучите и лицето (или луѓето) кои ја потекнуваат идејата, дури и ако тие не се бројни дефанзивци.

Чекор 3: Одреди ги факторите кои треба да се земат предвид

Секој проект е уникатен, а факторите што ги сметате треба да се совпаѓаат со проектот што се разгледува. Крајни линии финансиски ризици и придобивки се секогаш важни, но исто така може да биде важно да се земат предвид нематеријалните резултати како што се посилни или послаби односи со другите во вашата област, нови можности кои би можеле да се појават преку процесот на комплетирање на проектот и така натаму.

Чекор 4: Брејнсторминг

Користејќи алатки како што е матрица за донесување одлуки или дрво за одлуки, вашата група може да размисли преку ризиците и можностите поврзани со проектот.

Чекор 5: Анализа

Откако ќе го завршите вашиот КОЛЕКТИВНО напад, веројатно ќе имате малку проблеми при анализирање на исходот. Често, јасно е дека проектот навистина е, или не е, најдобриот избор во сегашно време.

Чекор 6: Одлучување

Додека бакширот, најверојатно, ќе престане со вас, менаџерот, има добра смисла да работи кон развивање на консензус за одлуката за оди / не-оди. Често, одлуката за не-оди може да биде прикажана во "уште не", "не овој пат" или "не под овие околности", кои им овозможуваат на засегнатите страни да ја напуштат масата чувствувајќи дека нивните идеи се слушнати и почитувани.

Брејнсторминг Со матрицата за донесување одлуки

Постојат многу алатки достапни за КОЛЕКТИВНО напад и размислување преку проблем, но за одлука оди / не-оди, матрицата за донесување одлуки е идеален избор. Матрицата е извонредна алатка за гледање на позитивни, неутрални и негативни аспекти на факторите што сте ги одбрале да ги разгледате; дрвото за одлуки може да ви помогне да мислите низ резултатите од да или не.

Матрицата е табела која ги прикажува вашите критериуми од врвот до дното и обезбедува празни места за позитивна, негативна и неутрална анализа на врвот.  Како група, вие ги пополнувате празнините според вашата најдобра способност. Доколку е потребно, можеби ќе треба да направите дополнителни истражувања пред да ја завршите матрицата.

На пример, замислете на вашиот тим е претставен со можност да одговорат на барање за предлог за голем консултантски проект.  Има многу возбуда околу предлогот, но тоа е големо претпријатие и сакате да бидете сигурни дека напорите се совпаѓаат со можноста. Вие сте го собрале вашиот тим од засегнати страни и одлучивте да ги разгледате следните фактори:

 • Дали имаме ресурси и време да го изнесеме предлогот?
 • Дали проектот е во нашата област на експертиза?
 • Дали проектот е профитабилен доволно за нас, врз основа на неговиот буџет и такси?
 • Дали проектот ќе претставува можност за проширување на нашата експертиза или на пазарот?
 • Дали трошоците за развој на нашиот предлог се разумни, во однос на нашите шанси за победа на проектот?
 • Колку добро ги познаваме потребите и преференциите на клиентот?
 • Дали нашата конкуренција е подобро подготвена или подобра поврзана отколку што сме, во однос на овој проект и / или клиент?
 • Дали имаме внатрешни или аутсорсинг ресурси за ефикасно да го извлечеме овој проект?
 • Дали овој проект навистина одговара на нашата корпоративна стратегија и цели?
 • Како би реагирале нашите сегашни клиенти ако го преземеме овој проект?
 • Кои се нашите шанси за победа на проектот?
 • Дали финансирањето на проектот е сигурно?

За да ја креирате вашата матрица, започнувате со наведување на овие прашања од врвот до дното по должината на левата страна од табелата. Потоа, ќе креирате наслови на колони-Go, No-Go, Опции рејтинг.  Зборувајте низ секое од прашањата за возврат со групата, пополнувајќи ја табелата како ќе одите со резимеа на вашиот процес на бура на идеи.

Пример за делумно завршена матрица на одлуки.

На пример, кога одговарате на прашањето "Дали ги имаме внатрешните или надворешните ресурси за ефикасно да го извлечеме овој проект?"  Вашата група може да утврди дека, од позитивна страна, имате многу од потребните вештини, но од негативна страна ви недостасуваат клучни области на експертиза.  Вашите опции, според тоа, вклучуваат извори и цени на дополнителен персонал за пополнување на проектниот тим. Вашиот резултат (често презентиран како 1-5) може да биде 3: имате околу половина експертиза што ви е потребна успешно да се натпреварувате за овој проект.

Откако вие и вашата група ќе поминат низ процесот на пополнување на матрицата, додајте ги вашите резултати за да видите дали сте во Go или No-Go опсег. Може да стане очигледно, откако ќе го разгледате вашиот резултат, дали да се движите напред или да останете ставени.  Исто така може да биде случај дека ќе откриете голем број на опции кои ќе ви овозможат да се подготвите повеќе за оваа или слична можност во иднина.

Оди / Не-Оди Одлучување во реалниот свет

Кои се можните резултати од одење со вашата стомакот врз важна одлука за одење / не-оди? Сигурно е можно, ако имате доволно искуство и знаење (и среќа!), Ќе направите голема одлука за стомакот со извонредни резултати. . Но, без недостаток на извонреден увид (или среќа), недостатоците се прилично застрашувачки. Тие недостатоци вклучуваат:

 • Трошејќи драгоцено време, пари и ресурси на предлог или проект што немаше реални шанси за успех.
 • Велејќи "не" на навистина возбудлива можност, со што се губи од приходите и престижот, истовремено губејќи ја поддршката и почитта на соработниците.
 • Помагање на способноста на вашата фирма да се држи чекор со потребите на постојните клиенти, со што се ризикува тековните и вредни врски.
 • Поставување на вашата компанија за јавен неуспех, со што се поткопува кредибилитетот на вашата компанија (а не да се спомене и вашето).

Во зависност од вашиот бизнис, дури и имате потенцијал за непотребно да ставите луѓе во ризик со лоша одлука "не" или "не-одат". На пример, продолжувањето на транспортниот, безбедносниот или здравствениот проект за кој не сте биле целосно подготвени може да има сериозни последици.

Поради важноста од донесување одлуки, многу компании (особено во областа на инженерството и здравството) градат одлуки за одлучување во различни аспекти на нивниот секојдневен бизнис. Не е изненадувачки, друга индустрија која прави широка употреба на go / no-go анализа е рударството.  Во областа на рударството, мора да се потрошат многу пари за лоцирање и проценка на потенцијалните рудници, и, се разбира, постојат големи капитални трошоци и безбедносни / здравствени проблеми поврзани со конкретниот процес на рударство. Дали компанијата треба да продолжи со рударскиот проект, со оглед на толку многу потенцијални ризици?

Во 2011 година, рударската компанија Rio Tinto од Австралија користеше сложена и детална матрица за да ги анализира релативните заслуги за отворање нов железен рудник. Во нивниот случај, факторите ги вклучуваат прашањата како што се видот и количеството на руда на располагање, близината на водни тела во рудникот, опасностите кои се вклучени во конкретната рударска постапка и многу повеќе.  Документот што го продуцираше беше насловен како "Ризик од катастрофални последици". Како што може да се замисли, рударските компании имаат тенденција да бидат конзервативни кога го оценуваат релативниот ризик, а со тоа и нивото на опасност и ризик поврзано со преземањето на нов рударски проект често е постигнато многу високо.

Што значи / не-Go значи за вас

Додека можеби нема да бидете во ситуација на донесување одлуки за животот и смртта, одлуката вашата go / no go може да има големо влијание врз благосостојбата на вашата фирма. Тоа е случај, вреди вашето време да одземете време за да ги анализирате предностите и недостатоците на движењето напред со комплексен или тежок проект.

Вистина е дека можеби ќе слушнете да се вознемируваат поради тоа што не сакате да го "правете тоа" и можеби ќе треба да се справите со критиките. На долг рок, сепак, знаете дека сте направиле најдобра можна одлука со достапните информации.  Ако нешто тргне наопаку, имате многу важно знаење дека ги покривате вашите основи - одлуката не беше каприциозна, ниту пак беше направена изолирана од вашиот тим.

Ресурси

Графички кредит: знак дизајниран од Едноставни икони од Проектот за именки.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.