7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Communication

Како да станете подобар разговорник (со 10+ совети)

Scroll to top
Read Time: 15 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Дали некогаш сте се почувствувале вознемирени, срамни или непријатни пред некој што едвај знаете?

Дали некогаш сте направиле шега, но само добивте неколку полусрдечни смеа? Или можеби сте се обиделе да започнете разговор, но се измолкна и мораше да издржи неколку минути непријатна тишина.

Ако сте искусиле некоја од овие претходно, ја знаете важноста на добрата комуникација.

how to be a better conversationalisthow to be a better conversationalisthow to be a better conversationalist
Разговорот вештини се важни и професионално и лично. Извор на слика: (Envato Elements)

Научете како да бидете подобар разговорник во ова упатство. Прво, ќе разговараме за важноста на добрата комуникација. Потоа, ќе ви обезбедиме добри совети за разговор кои навистина може да ги користите.

Скриените трошоци за слабите дискусии

Бомбардирањето по кажување на шега и чувство на непријатност во групниот разговор е тривијално во споредба со она што го пропуштате на друго место на работа, во бизнисот и во личните односи.

1. Промоции за работа

Промоциите не се даваат само врз основа на вашите вештини. Вашиот менаџер и лицето кое го пријавуваат да бараат луѓе кои се "материјал за управување", што е само корпоративен жаргон за некој со луѓе вештини.

2. Продуктивност

Студија од 2018 година на 403 директори, менаџери и помладиот персонал од страна на разузнавачката единица на The Economist откри дека лошите комуникации резултирале со:

 • одложени или неуспешни проекти (44% од испитаниците)
 • низок морал на вработените (31% од испитаниците)
 • пропуштени цели за извршување (25% од испитаниците)
 • изгубена продажба (18% од испитаниците)

3. Не успеа корпоративни промени

Истражувањето на Роберт Полови фонд за истражување покажува дека 46 отсто од напорите за промена на политиката или постапката на компанијата не успеваат поради недостаток на јасни и чести комуникации.

communication skillscommunication skillscommunication skills
Извор: Роберт Пола

Во интервју за Ед Сзофер, извршен директор на СенекаГлобал, тој спомена дека комуникацијата и меките вештини се важни, дури и во ИТ-тимови каде што технички know-how е примарен услов.

Нивните програмски вештини и ефикасноста во имплементирањето на новата технологија може да изгледаат добро на хартија. Но, ако тие не бараат време да научат како да бидат успешен разговорник на работното место, тие ќе имаат тешко време да ги учат нетехничките корисници за да ја прилагодат новата технологија што ја создале.

Дури и најдобрите програми со тони карактеристики ќе бидат потрошени ако развивачот кој го создал не може да ги разбере другите и да го цени други корисници.

Станете подобар разговорник со разбирање на основите

Вие не можете да научите како да бидете подобри во разговорот без претходно да ги разберете основите. Значи, да преминеме на главните компоненти на ударниот разговор, па знаеш што да правиш во секоја фаза од процесот.

1. Како да започнете разговор

Што правите кога сте на мрежен настан или пријател на некој пријател? Дали само стоите покрај освежителни пијалоци и почекајте некој да ти пријде?

Тоа е грешка број еден.

Ако чекате некој да ти пријде, ти си суптилно комуницираш дека не сакаш да зборуваш - или уште полошо, дека ти е непријатно во ситуацијата и веројатно не е забавно да се пријдеш.

Само направете го првиот потег; дури и не мора да му се обраќаш на некој особено. Велат: "Тој говорник имаше некои интригантни идеи ..." или едноставно може да се држиш со класици како "убаво време што го имаме денес".

Коментирајќи за времето, настанот во кој сте или некоја заедничка основа што можеби ја имате со луѓето околу вас, им овозможува да знаат дека сте подготвени да разговарате. Ако некој одговори, тоа е потврда тие се отворени за тоа, како и.

Ако не сакате да се обратите на група во целина, можете едноставно да се претставите. Едноставно: "Здраво, јас сум (твоето име), што те носи овде?" Може да започне разговор.

Започнувањето на разговор со случајно лице можеби прво се чувствува принудно или непријатно. Значи, ако сакате да вежбате, Рамит Сетхи, Основач на Јас ќе ве научам да бидам богат, сугерира прво да започнете разговори во средини со низок ризик, како на пример при приемен на барака или службеник за проверка.

Дали говорењето пред другите те заплашува? Овој водич за надминување на стравот од јавно говорење може да помогне:

Ако проблемот е во тоа што немате самодоверба за пристап кон друго лице во социјална ситуација, погледнете го ова упатство за подобрување на вашата самодоверба:

2. Како да го поместите разговорот

Сега, кога сте го направиле првиот потег, следниот чекор е да го поместите разговорот заедно. Постојат многу начини да го направите ова, но најлесниот начин досега е воведување на себе - ако веќе не сте - и спомнувате нешто интересно за вашата работа или хоби.

Во настаните за вмрежување, наместо да кажам "Јас сум copywriter", велам "пишувам маркетинг материјали за продавање курсеви и е-книги. Вие нема да верувате во некои од курсевите што луѓето ги продаваат овие денови. "

Како мислите дека луѓето реагираат кога го користам вториот вовед?

Тие се љубопитни. Прашања како "О, да, како што?" Или во некои случаи "Да, видов реклама која го промовира курсот XYZ на мојот Фејсбук наслов", или начинот на кој разговорот доаѓа.

Оваа стратегија работи, дури и ако не сте во креативно поле како мене.

Пример:

"Јас сум медицинска сестра, нема да верувате колку луѓе (обична повреда што ја третирате, заедничка заблуда за вашата работа) ..."

Исто така можете да пробате и други вообичаени начини за да разговарате, како што се:

 • "Минатата ноќ ја пропуштив играта, кој е резултатот?" (Или "Кој победи?")
 • "Што те довело до овој настан?"
 • "Јас планирам мојот претстојниот (следниот голем празник) одмор, има ли место каде што можете да препорачате?"
 • "Имате ли планови за викенд? Ми треба инспирација за да не завршам пред каучот со пица и сладолед "

Овие прашања се дизајнирани да го започнат разговорот, а не да зборуваат за сериозни, деловни или емотивни работи. Вие само го запознавате лицето со кое разговарате, користете го овој дел од разговорот за да одредите колку се отворени и на кои теми одговараат.

Проверете го ова упатство за повеќе информации за започнување и продолжување на разговорите:

3. Како да излезете од разговорот

Добро или лошо, во одреден момент ќе треба да оставите разговор во кој се наоѓате. Како груб како што изгледа, ова е клучен дел од практикувањето како да се биде добар разговорник. Впрочем, не можете да го практикувате она што сте го научиле за започнување на разговори ако сте заглавени да разговарате со една личност целиот настан, нели?

Излегувањето од разговор може да се покаже потешко ако лицето е несреќно, грубо или само пријатно. Затоа некои луѓе едноставно се оддалечуваат, додека други прават очигледни изговори за да одат на друго место.

Меѓутоа, постои прекрасен начин да се излезе од секој разговор, без да се симнувате како груб или да го уништат она што сте го нашол со лицето со кое разговарате.

Кажи: "И на таа забелешка .... Морам да одам (место) / направам (акција) "Значи, ако сте на забава, можете да кажете" и на таа белешка, морам да го барам мојот пријател (Име) ", сигнал дека го напуштате разговорот, не мора да значи дека не се забавувате, туку затоа што имате нешто друго да направите.

Оваа стратегија работи чуда кога ќе излезете од разговор со разговорно лице, или некој кој не се осмелил да ги отстрани вашите суптилни навестувања за одење или да барате на друго место додека зборуваат. Запомнете, повеќето луѓе со кои разговарате не се обидуваат да ја монополизираат вашата компанија; тие веројатно се фатени во темата.

4 начини за одржување на разговор

Секако, сите разговори се составени од три постојани делови: почетокот, средината и крајот. Но, полесно е да започнете разговор, отколку да го задржите.

Луѓето започнуваат разговори цело време, во забави, во мрежни настани, во групи на социјални медиуми, па дури и на апликации за датирање. Вистинската борба е во зачувување на разговорот бидејќи бара деликатна рамнотежа на поставување прашања и споделување на информации.

Премногу прашања и почнува да се чувствува како испрашување. Преголемата размена на сопствените искуства и разговорот станува еднострана.

Обидете се со советите подолу за разговор за да ви помогнете да ги избегнувате разговорите што ќе се појават на средина.

1. Риба за теми

Ова е најлесниот од сите стратегии вклучени овде, бидејќи тоа е само едноставно прашање и одговор. Кога сте во некој настан, повремено споменете што ве поттикнало да одите, а потоа побарајте од лицето за кое разговарате поради причини.

Користете го нивниот одговор како можност да започнете друг разговор. На забава, лицето со кое разговарате може да каже: "ме покани" (Име), па можете да го користите или да прашате кој е тој човек ако не сте запознаени со нив, или да споменете како го знаете тоа лице, исто така.

На настанот за вмрежување или на семинарот, може да добиете одговори како: "Го слушам секоја година за да проверам ..." Или: "Јас сум заинтересиран за преземањето на говорникот (тема на настанот)", во кој случај можете да продолжите да разговарате за вашите ставови на тема или нагласувањата од претходниот настан.

2. Прашајте ги отворените прашања

Како вовед, тешко е да се одржи разговор кога лицето со кое разговарате само дава кратки одговори. Најлесен начин да се избегнат кратки одговори е да се користат отворени прашања кои поттикнуваат детални одговори, бидејќи на нив не може да се одговори со едноставно "да" или "не".

Celeste Headlee, Џорџија за јавно радиодифузија, предлага да започне со отворени прашања користејќи кој, што, кога, каде, како и зошто, како што ова прашање ги поттикнува луѓето да ги опишат работите. Информациите што ги даваат кога одговарате на вашите прашања, тогаш може да се користат како начин да се прошири темата или целосно да се разградат во друг разговор.

Пример Прашања:

 • Што беше тоа?
 • Како се чувствува тоа (специфично искуство)?
 • Кога започна (хоби, работа, бизнис, итн)?

3. Знајте како да одговорите Откако топката ќе биде во вашиот суд

Можеби сте забележале дека повеќето од стратегиите тука се потпираат на вас да го задржите разговорот. Додека тоа е добро, исто така е важно да знаете како да забележите и да одговорите кога протокот на дијалог ќе ви биде предаден.

Понекогаш, овие дијалекти се толку суптилни што не би го сфатиле, освен ако не обрнете внимание. Можеби мислите дека лицето во кое разговарате е грубо, кога во реалноста; тие ви дале толку многу разговори за разговор.

Да речеме некој прашува што правиш за живеење, а ти одговори со описот на работното место. Во повеќето случаи, лицето исто така ќе ги испита спецификите на вашата работа. Еден графички дизајнер ќе биде запрашан за видовите дизајни што ги прават, додека програмерите ќе бидат прашани запрограмите што ги создаваат.

Наместо да се одложувате на мрзлив одговор на "Различни видови на (Без оглед на вашата работа"), треба да го видите ова како сигнал дека разговорот е во вашиот суд. Дајте детали за тоа што го правите или што сакате за вашата работа. На ваше упатство е да кажете нешто интересно што лицето со кое разговарате може да се изгради за да го одржувате разговорот.

Тоа би можело да биде едноставно како што вели, "развивам iOS апликации за компании кои сакаат апликациски верзии на нивната веб-страница."

Ова важи и кога луѓето прашуваат: "Што (музика, храна, места за одмор, книги, итн.) Ви се допаѓа?" Затоа што тогаш можете да споделувате информации за вашите хоби и интереси, давајќи им на лицето на кое зборувате шанса да најдете заедничка основа со вас, што доведува до повеќе пријатен разговор.

4. Продлабочи разговор

Не плашете се да се впуштате во подлабоки теми, особено откако ќе ги покриете вообичаените теми за разговор.

Како го продлабочувате разговорот, се разликува во зависност од тоа што зборувате, единствената доследна работа е да барате прашања што го водат разговорот на повеќе лично ниво. На пример, откако ќе го прашате некое што прават за работа, можете да го продлабочите разговорот прашајќи го она што навистина сакаат да го направат, или зошто ја избрале таа кариера.

Ако вашиот мал разговор започна со прашањето "Од каде си?", Тогаш може да го продлабочи разговорот со тоа што ќе го прашаш личноста што им се допаѓа за нивниот роден град или ако има какви било планови за враќање во иднина.

Понекогаш, тешко е да се најде рамнотежа меѓу невините прашања за зрачење и она што некои би го нарекле нескротливо и наметливо прашање. Дури и примерот што се споменува овде за изборот на кариера може да се смета за наметлив ако лицето со кое разговарате поминува низ тешки времиња со својата кариера. Користете ја вашата проценка или како што велат, "почувствувајте ја просторијата".

7 Совети за разговор за лесна практика

Дури и ако имате солидни вештини за разговор, сепак можете да уживате во некои добри совети за разговор. Еве седум совети кои ќе ви помогнат да станете подобар разговорник:

1. Не ги отфрлајте луѓето врз основа на првите впечатоци

Знаете како понекогаш, можете веднаш да кажете дали некое лице е интересно или здодевно во рок од неколку секунди од нивното исполнување?

Првите впечатоци се моќни, но тие не се секогаш точни.

Додека размислувате за потенцијалните начини да излезете од разговорот, лицето со кое разговарате почнува да чувствувате дека вашиот ум е лута. Тие ќе мислат дека сте груби, и како резултат не обрнувајте малку внимание на вас кога зборувате.

Бидете присутни. Направете контакт со очите и осигурајте се дека вашите нозе се посочени во насоката на лицето. Додека здодевноста е реална можност, не можете да стигнете до точка каде разговорот станува интересен ако веднаш го отпуштите разговорот и не вложувате напори да се поврзете на прво место.

2. Не обрнувај внимание на тишината

Секогаш ќе има затишје помеѓу темите. Понекогаш, ќе прашате некое прашање, а за личноста за која разговарате ќе треба да одговорите неколку минути.

Не грижете се, тие само размислуваат што да кажат или да ги обработуваат идеите од претходната тема.

3. Не прави сé за тебе

Добри и убедени разговорници не ги киднапираат темите и го прават тоа за нив. Ако некој кажува забавна приказна за да се изгуби во странски град, не започнувајте да зборувате за времето што сте го изгубиле.

Да, може да имате слични искуства и дека заедништвото ќе им олесни да изградите блиски односи. Но, ако ја интригирате вашата приказна додека зборуваат - или дури и штом ќе завршат - лицето можеби ќе се чувствува како да се натпреварувате со нив. Не станува збор за тоа кој е неверојатен, или кој страдал повеќе - како во случајот со приказни за неуспешните односи и работните проблеми.

Дозволете лицето да ја заврши својата приказна и да побара неколку прашања за сослушување за да добиете повеќе детали за нивното искуство. Откако ја исцрпивте темата, тогаш можете да продолжите да го споделувате сопственото искуство. Ќе имате подобра шанса да изградите rapport на овој начин, бидејќи вие му дадовте на лицето шанса целосно да го споделат своето искуство без претходно да го земат предвид центарот на вниманието.

4. Бидете свесни за тоа колку зборувате

Добри разговори се прават со здраво напред и назад помеѓу сите страни. Раздвојувањето од 50:50 може да биде премногу за да се запрашаме помеѓу две лица, но расколот од 40:60 или 60:40 се уште е во ред. Правото на соодветен однос на слушање е тешко да се задржи во групи, па најдобро можете да направите е да не се обидете да доминирате во разговорот. Ако можете, побарајте други членови од групата да учествуваат со барање за нивно мислење.

Значи, што можеш да направиш откако ќе забележиш дека доминираш во разговорот? Напишете прашање за да му дадете шанса на вашиот разговор партнер да го сподели она што им е на ум.

Ако е обратно, тогаш на вас е да започнете да ги споделувате своите идеи и мислења. Можете да споделите нешто, дури и ако не сте прашале некое прашање. Само некои луѓе не поставуваат премногу прашања, бидејќи тоа не е во нивната личност или култура да го сторат тоа.

5. Обезбедете позитивна повратна информација користејќи го јазикот на телото

Насмевнете, кимнете и не прекрстувајте ги рацете - ова се сите јазици на телото што сигнализираат да слушате. Обидете се да не гледате на телефонот додека некој ви зборува.

Исто така, треба да бидете внимателни кон јазикот на другите луѓе. Застаклените очи, нозете кои упатуваат во друга насока, се чести проверки на телефонот и времето, се знаци на незаинтересирани лица. Користете ги овие како поим за да го насочите разговорот во поинтересна тема.

6. Не дебатирајте

Вие сте во разговор, а не во дебата. Немој да одбереш коментари или да ги претворам безвредните истражувачки теми во загревање на мене против тебе аргументи.

Невозможно е двајца или повеќе луѓе да се согласат секогаш за некоја тема, па само да го третирате разговорот како начин да споделите и дискутирате за различни идеи. Нема потреба некој да биде прогласен за победник за секоја тема.

Понекогаш, тешко е да се направи ова кога лицето со кое разговарате е оценето или силно волја. Во овој случај, едноставно можете да кажете: "Можеби сте во право" или "Да се ​​согласиме да не се согласуваме". Ако овие тактики не функционираат, секогаш можете слободно да излезете од разговорот пред да се претвори во борба.

7. Оставете на деталите

Понекогаш, луѓето зборуваат за датуми, локации или имиња кога раскажуваат приказна. Лицето со кое разговарате нема да се грижи за малите детали во вашата приказна. Она што тие се грижат е што сте, што сте, што сте искусиле, и она што го имате заедничко.

Вежбајте ги нашите совети за разговор за да станете подобар разговорник

Разговорите се тешки, но можете да станете подобри со практиката. Запомнете, добриот разговорници се наградени со подобри работни места, подобри односи и подобра компанија. Па, дури и ако тоа те натера да се чувствувате непријатно или ранливо во почетокот, доброто разговорно искуство е вредно да се практикува.

Вежбајте започнувајќи разговори и примени ги советите за конверзација наведени овде за да го задржите разговорот. Кога ќе се чувствувате така, благодатно излезете од разговор и преминете кон друга толпа. Пред да го знаете, ќе бидете добар разговорник кој не мора двапати да размислува што да каже или како да го скрши мразот!

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.