7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Careers

Како да направите одличен профил на LinkedIn (+19 најдобри совети)

Read Time: 14 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Дали имате профил на LinkedIn? Честитки, сега сте еден од 450+ милиони корисници кои се натпреваруваат за вниманието на регрутери, инвеститори и претприемачи кои разгледуваат талент во социјалната платформа.

Сакате вашиот профил да се истакне? Продолжи да читаш.

Вашиот профил, спротивно на она што многу корисници мислат, не е онлајн еквивалент на биографија. Иако изгледа така, тоа е многу повеќе од тоа. Вашиот LinkedIn профил ви дава можност да ја раскажете вашата приказна, амбиција и личен бренд со ограничувањата на типичното продолжение. Таа, исто така служи како вашата визит-карта, начин за други корисници да се оцени дали сте достоен додаток на нивната професионална мрежа.

making a great linkedin profilemaking a great linkedin profilemaking a great linkedin profile
Користете го вашиот профил на LinkedIn за да ја раскажете вашата приказна. (Извор: Енвато Елементи)

Ова упатство ќе ви покаже како да поставите LinkedIn, за да можете да добиете повеќе ставови и да изградите посилна мрежа за вашата кариера или бизнис. Плус, ќе споделиме 19 совети за профил на врски, кои ќе ви помогнат да го направите најдобриот профил на LinkedIn.

19 Совети за профили на LinkedIn

Еве 19 совети за LinkedIn кои ви покажуваат како да го направите најдобриот профил на LinkedIn:

1. Користете го Првото лице

Многу корисници сеуште се поделени околу врвот на профилот на врската. Додека го користите првото лице е неприфатливо во резиме, тоа е во ред на LinkedIn, бидејќи тоа е социјална платформа.

Напиши како разговараш со некој пријател, но чувај го професионално. Нека твојата личност сјае. Нема потреба од високофалутински зборови иако сеуште се очекува правилна граматика и правопис.

Покажете им на луѓето што ве тера да сте страсни за вашата работа или бизнис, и слободно разменувајте малку што правите кога не сте на работа. Повторно, не пишувате биографија. Пишувате профил на професионална социјална мрежа, клучните зборови се професионални и социјални.

2. Изберете добра слика за профилот

Имајќи профилна слика води до девет пати повеќе барања за поврзување и околу 21 пати повеќе профилни погледи, според статијата на LinkedIn за All-Star профилите.

Вашата слика на профилот ќе влијае на првиот впечаток на луѓето за вас, па изберете мудро. Ако можете, инвестирајте во професионален наслов за вашиот профил. Не плашете се да одберете креативна слика, ако тоа е соодветно за вашата линија на работа. Само осигурајте се дека е неодамнешен и добар близок, бидејќи снимањето со цело тело е невозможно да се види на сликата со големина на сликички.

LinkedIn Профил Совети за слики:

 • Насмевка, не само со твоите усни, туку со твоите очи.
 • Погледни го фотоапаратот.
 • Изберете глава каде што твоето лице зазема повеќе од 50% од сликата.

3. Не ограничувајте го насловот на вашиот назив на работа

Насловот на LinkedIn е првото нешто што другите корисници ќе го прочитаат во вашиот профил, бидејќи тоа е само под вашето име. Автоматски е исполнет со тековниот назив за работа, но можете да го промените на она што сакате.

Насловот треба да го привлече вниманието на читателот. Вашата работа, колку и да е импресивна, нема да ја пресече. Запомнете, LinkedIn има 450+ милиони корисници, така што има добри шанси да има илјадници професионалци со иста работа како нас.

Три начини да го зачинете вашиот насловот на LinkedIn :

 1. Додади ја вашата специјалност.
 2. Име опаѓа големи клиенти или работодавци.
 3. Напиши препреки опис на она што го правите.

Вие не треба да се биде зборник за да напишете одличен наслов за вашиот профил на LinkedIn. Едноставно пишете како можете да им помогнете на другите и она што ве прави веродостојни.

Примери за LinkedIn Наслов за баратели на работа:

 • "Уметнички директор на Ogilvy & Mather кој им помага на клиентите да креираат ангажирање рекламни кампањи"
 • "Copywriter и е-мејл маркетинг стратег продажба на стотици производи дневно"
 • "Shopify Consultant со над 170 успешни клиенти и продавници низ различни ниши"

4. Користете го резимето за да ја објавите вашата приказна

Одделот за резиме на вашиот профил на врската не е ист како извршната или професионалната резиме во резиме. Во резиме, резимето обично е резервирано за најдобри достигнувања на кандидатот.

Во LinkedIn, вие не сте ограничени само на една линија остварување. Има доволно простор да ја раскажеш приказната над тие достигнувања за да им даде на читателите контекст на вашата работа и како тоа влијае на луѓето околу вас. Можете исто така да напишете краток наратив за прогресијата на вашата кариера или да ја споделите приказната за тоа како се појавува вашиот бизнис.

Додека раскажувањето е дефинитивно прифатливо, корисниците на LinkedIn нема да читаат роман. Ограничи го резимето на три до пет кратки пасуси со раздел за белешки за корисници кои не сакаат да го прочитаат целиот текст.

Пример:

 • Прв став. Краток преглед на најимпресивните достигнувања во формат предизвик-акција-резултати (CAR). Направете го вашето достигнување опипливо со вклучување на мерливи информации.
 • Втор став. Што правите и зошто ја избравте таа кариера или бизнис.
 • Трет став. Кој е вашата целна публика и како им помагате. Ова може да биде напишано во формат на куршум.
 • Четврти став. Странски проекти, хоби, или што правите за забава.

5. Додајте слика со позадина

Не многу корисници знаат, но сега можете да испратите позадина или да ја покриете фотографијата на вашиот профил на LinkedIn. Слично е на она што го гледате на Твитер и на Фејсбук, со исклучок на корисниците кои очекуваат да видат професионални или слични позадини слики, а не самобитни.

Подолу се дадени различни идеи кои ќе ви помогнат да ја искористите оваа функција и да ги покажете вашите лични брендови:

 • Логото на вашиот бизнис
 • Предниот капак на вашата книга
 • Банер или церади на настан каде што сте говорник
 • Слика од вас на која зборувате на конференција или во работилница
 • Слики од екранот од вашето портфолио што прикажуваат слики од вашата работа

Готово, не сите ќе имаат слики како оние споменати погоре. Ако е така, пробајте слика за себе додека сте на работа. Ова работи одлично за работни места каде што не сте секогаш пред компјутер, а она што го правите е лесно разбирливо на фотографијата, како што се архитекти, готвачи, фотографи, инженери и секој што работи на терен.

Поврзувањето на сликата или сликата на Скопје може да биде со големина од 1584 x 396 пиксели, со максимална големина од 8 MB.

6. Поврзете ги другите сметки и веб-страниците

LinkedIn им овозможува на корисниците да поврзуваат други профили на социјалните мрежи со нивниот профил на LinkedIn, така што постоечките врски може да ве најдат на други платформи.

Вие исто така може да поврзете до три веб-страници во вашиот профил. Секој URL може да се означи како лична веб-страница, веб-страница на компанијата, блог, портфолио или RSS наслови. Додека овие описи се во ред, користејќи ја опцијата "друго", како што етикетата ви дава слобода да користите етикета, богата со клучни зборови, за вашата веб-страница.

На пример, наместо старо "Портфолио", можете да го означите вашиот веб-сајт како "Графички дизајн портфолио". Ако URL-то на вашиот веб-сајт е различен од името на вашата марка, можете да ја користите оваа функција за да го наведете името на брендот покрај URL-то.

7. Користете Visual Media

Со своите визуелни медиумски карактеристики, корисниците можат да покажат доказ за нивната работа со поставување видео, статии, презентации или PDF-датотеки веднаш до секој запис за работа. Приложување визуелни медиуми на вашиот профил на LinkedIn е одличен начин за креаторите да ја покажат својата работа, како и за претприемачите да ја докажат вредноста на нивните производи и услуги преку PDF студии на случај или видео демонстрации.

8. Истакнете ги достигнувањата во делот за искуство

Ова е можеби каде што LinkedIn и продолжува најмногу слични: делот за искуство. Слично на продолжувањата, не треба да пишувате за секое достигнување или должност.

Ако имате проблем да одберете кои достигнувања да ги вклучите, одберете ги трите најимпресивни, релевантни или уникатни за вашата улога. Напишете ги точките на куршуми во формат за резултати со предизвик-акција (CAR) или формат за резултати-задачи (action-results-action-results-STAR).

Бидејќи нема ограничувања на просторот на LinkedIn, користете го дополнителниот простор за да напишете краток преглед на вашата работа. Објаснете ги спецификите на вашата работа, како што се индустријата во којашто сте служеле, буџетот со кој се занимавате, или бројот на луѓе со кои успеете да им дадете на другите корисници некој контекст во врска со вашето искуство.

9. Наведете ги сите релевантни вештини за да добиете "Одобрувања"

Одете во "Видете го вашиот профил", потоа скролувајте долу додека не го видите делот за "Избрана вештини и поддршка". Доколку немате веќе наведени вештини, само напишете ги вашите вештини и LinkedIn ќе ви предложи соодветни вештини за вас.

Пример:

LinkedIn Tips EndorsementsLinkedIn Tips EndorsementsLinkedIn Tips Endorsements
Можете да добивате поддршка од други членови за различни вештини.

Способностите наведени на вашиот профил на LinkedIn ќе ви помогнат да заработите "поддршка" од други членови кои можат да потврдат дека ги имате тие вештини. Овие препораки прават побарувањата на вашиот наслов, искуство и резиме поверодостојни.

Можете да побарате одобрение од една од вашите врски. Да речеме дека сте програмер и "iOS Development" е една од наведените вештини. Значи, можете да побарате одобрение од вашиот клиент или менаџер откако ќе завршите со проектот iOS. Вие нема да имате проблем да добиете поддршка дури и ако поднесете висококвалитетна работа.

Во други моменти, една од твоите врски ќе ве поддржува со надеж дека ќе ги поддржувате. Вие не мора да одземете потврда за сите, но добро е да ја вратите услугата кога знаете дека лицето всушност ги поседува вештините што ги поддржувате.

10. Пресни Нерелевантни Одобрувања

Не можете целосно да ги контролирате кои вештини ќе ги изберат Вашите врски за да ве поддржат. Вашата примарна експертиза може да биде уредување на видео, на пример, но мрежните врски на тоа поле можеби не се толку активни како оние што ве поддржуваат за вашите вештини во Photoshop.

Во тој случај, повторно нарачајте ја листата и изберете три вештини за да се качите на врвот, за да можете да добиете повеќе поддршка за нив.

LinkedIn Tips SkillsLinkedIn Tips SkillsLinkedIn Tips Skills
Означете ги вашите основни вештини на врвот на листата со вештини.

11. Користете клучни зборови, кои да се појавуваат на резултатите од пребарувањето

Користете клучни зборови поврзани со работа за да го подобрите рангирањето на вашиот профил на LinkedIn на резултатите од пребарувањето на LinkedIn. На пример, ако сте copywriter, треба да додадете "copywriter" и сродни термини, како што се "B2B copywriter", "landing page" или "copywriting преку директна пошта" до вашиот наслов, резиме, искуство и листа на вештини.

Не треба да го пополнувате вашиот профил со ист збор одново и одново за да се појават на врвот на резултатите од пребарувањето. Бидете описни. Користете други зборови или фрази поврзани со вашата работа, како синоними на вашето работно место и излез поврзан со вашата работа. Користејќи го истиот пример погоре, фразите "email marketing", "technical copywriting", "product research" и "press releases" се поврзани клучни зборови.

Имајќи ги вистинските клучни зборови ќе го изложите вашиот профил на повеќе можности за работа и барања за конекција.

12. Направете ја вашата контактна информации видлива

Луѓето кои се сопнуваат на вашиот профил на LinkedIn преку пребарување на Google можеби нема да можат да ги видат вашите информации за контакт, во зависност од вашите поставки за приватност. Иако крие вашиот телефонски број во резултатите од пребарувањето на јавноста е добар начин да се избегнат маркетинг повици, криењето на вашата е-пошта може да доведе до изгубена работа и можности за бизнис.

Tweak вашиот јавен профил и поставки за приватност за да ги избегнете пропуштените можности. Одете во поставките за приватност за да го промените кој може да ја види вашата e-mail адреса, или исто така да додадете ваши е-пошта и URL адреси на веб-страницата на дното на резимето.

LinkedIn Privacy SettingsLinkedIn Privacy SettingsLinkedIn Privacy Settings
Проверете ги поставувањата за приватност на вашата врска.

13. Користете го делот за постигнувања

Не ги игнорирајте делот за достигнувања на LinkedIn. Тоа е добар начин да го засили вашиот профил на врската без да го препрете вашиот резиме или искуство дел, бидејќи тука, сите ваши достигнувања се категоризирани.

Можете да додадете:

 • Публикации. Веб-страниците, списанијата, билтените каде што сте објавени
 • Сертификати. За професионални сертификати и оние кои се однесуваат на вашите проекти или други амбиции.
 • Курсеви. Додавањето на нови курсеви што сте ги направиле покажува дека сте постојано учење
 • Проекти. Работа и странични проекти за да ја покажете својата експертиза во одредени предмети
 • Почести и награди. Наведете само компанија и признати од индустријата награди
 • Патенти. Патенти за пронајдоци што ги создадовте
 • Јазици. Додавањето дополнителни јазици со кои течно може да ви помогне да најдете работа
 • Тест резултати. Академски тест резултати или резултати на професионални сертификати, ако е релевантно

14. Прилагодете ја вашата URL на профилот

Вашиот URL на врската, по дифолт, го содржи вашето име и некои случајни броеви доделени на вашиот профил. На олеснување на другите да го посетат вашиот профил онлајн со користење на клучни зборови поврзани со вашата работа или компанија. На пример, URL-то на мојот LinkedIn е:

www.linkedin.com/in/charleymendozawriter/

Не е креативно, но очигледно е што правам и луѓето лесно можат да ме најдат.

Потребно е само неколку минути за да го направите врвот на профилот на врската LinkedIn - и навистина може да направи разлика. Кликнете на линкот "Уредете ја јавниот профил и URL" на десната страна на вашиот профил, а потоа ќе се појави друг прозорец, каде што ќе ви биде побарано да го уредувате вашиот URL. Ограничи го сопствениот URL на 30 карактери и не користете празни места, симболи или специјални знаци.

LinkedIn Profile Tips Custom URL
Можете да креирате сопствени УРЛ-адреси.

15. Побарајте препораки

Одобрувањата се одлични за потврдување на вашите вештини, но тоа не е доволно за да ве запознаете - препораки можат. Препорака од друг корисник на LinkedIn кажува приказна за вашата работа, колку сте вешти со одредени вештини, како се справувате со предизвиците и што другите чувствуваат дека работат со вас. Препораките на вашиот профил ги хуманизираат додека потврдувате тврдењата на вашиот профил.

Како поддршка, можете да дадете препорака да ја добиете. Можете исто така да побарате препорака од клиентот или ко-работникот веднаш откако ќе ве фалат за добро завршена работа. Не плашете се да побарате конкретни препораки, бидејќи нејасни препораки велат дека "Дали добра работа" не им помагаат на никого.

Проверете ги овие упатства за повеќе информации во врска со препораките за пишување:

17. Ажурирајте го вашиот статус

Споделете ги ажурирањата за статус за да го направите Вашиот профил за Поврзување активен. Најдобрите профили на LinkedIn, на крајот на краиштата, се оние кои постојано се ажурираат со интересни tidbits на возбудливата кариера на сопственикот на профилот.

Сепак, вашите ажурирања се професионални. Никој на LinkedIn не е заинтересиран за начинот на кој го поминал датумот или за ручек.

Примери за добри статусни ажурирања:

 • Статус или напредок на вашиот тековен проект
 • Напредокот во пребарувањето на работа
 • Цитати или совети од книгата што ја читате
 • Статија поврзана со индустријата
 • Информации за курс или семинар на кој ќе одите

18. Споделувај и коментирај на постови

Споделувањето статии од индустриски мисли-лидери и реномирани извори е одлично, бидејќи покажува дека сте во тек. Но, тоа е само почетна точка. Мора да им кажете на луѓето зошто го споделувате статијата. Дали тоа даде интересно гледиште? Можеби не се согласивте со она што го напишал авторот, па можете да напишете коментар објаснувајќи зошто мислевте дека статијата е погрешна. Вашиот коментар може дури и да биде едноставен како споделување интересна понуда или став што сте го нашол во статијата.

19. Растете зад својата мрежа

Синхронизирајте го вашиот профил на врската со вашата листа за е-пошта, па LinkedIn може да Ве прашува кога некој во вашиот адресар исто така има и профил на LinkedIn.

Не ги ограничувајте вашите врски со вашите соработници и пријатели. Стигнете до луѓето што ги среќавате на семинари, групи за средби, па дури и оние што ги среќавате надвор од работа. Вмрежувањето е добар начин да ги задржите поврзувачките профили на LinkedIn разновидни и ажурирани. Никогаш не знаеш, една од тие нови врски може да знае некој кој можеби има работа или интересна можност за тебе во иднина. Еве неколку дополнителни ресурси за да ви помогнеме со вмрежување:

Постојано ажурирајте

Само што научивте како да поставите LinkedIn. Но, не заборавајте, вашиот профил на LinkedIn не е нешто што можете само да го поставите и да заборавите. Вашиот LinkedIn профил треба да се ажурира редовно ако сакате да го задржите интересно за другите. Зошто да не ги користите овие совети за линкови на LinkedIn за да ги ажурирате вашите денес?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.