Advertisement
  1. Business
  2. Marketing

Како да се промовира вашиот графички дизајн бизнис, прв дел

by
Read Time:7 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

ДЕЛ 1: КАКО ДРУГИ ПАРТИИ НА ВАШИОТ БИЗНИС

Извлечете максимум од бизнис картички
Бизнис картички се најважните рекламни материјали. Тие им кажуваат на луѓето како да ве контактираат (не се потпирајте на потписи на е-пошта - клиентите ќе ги избришат вашите пораки без двоумење и нема да можат да ве контактираат кога ќе дојде работата).

Раководителите обично ги чуваат визит-картичките на продавачот во случај или картичка. Бидете сигурни дека сте во него. И бидете сигурни дека вашата картичка ги има сите ваши податоци: поштенска адреса, телефон, број на мобилен телефон, е-пошта и адреса на веб-страница.

Вашата бизнис картичка треба да биде паметна, чиста и лесна за читање. Немојте да бидете премногу надмоќни. Знам дизајнер кој ги испечати неговите детали печатени од лево кон десно од едната страна, а неговите детали се печатат наназад од десно кон лево од другата страна.  Додека го подигнал, неговиот најголем потенцијален клиент го префрлил на картичка од внатрешната страна. Кога таа го повикала подоцна, таа не можела да го разбере тоа. Како резултат на тоа таа ја уништила картичката и повикала друг дизајнер.

Печати многу карти. Додатни илјади нема да ја скршат банката.  Додатни илјади нема да ја скршат банката. Дајте неколку карти на нови потенцијални клиенти на состаноци (тие може да ги дадат на своите колеги), и ако имате постоечки клиенти или контакти, бидете сигурни дека тие се добро порибено со вашите картички за да можат Ви препорачуваме.  Додајте неколку картички со вашите фактури. Оставете неколку картички во областите за прифаќање на компанијата, во спортски клубови и насекаде каде што вашите потенцијални клиенти најверојатно ќе се собираат. Добијте ги во рацете на луѓето.

Креирајте онлајн портфолио
Освен ако не сте веб-дизајнер, создавањето свој веб-сајт не е од суштинско значење, иако тоа ви дава некои предности.  Веб-страницата ќе ви помогне да го пренесете вашето портфолио преку е-пошта без да испраќате прилози (клиентите ќе бидат сомнителни за е-пошта со прилози од непознати адреси - се препорачува линк до веб-страница).  А веб-страница е исто така добра можност да се продаде со некои вредни копија. Добра копија може да ви помогне да освојат нови клиенти, па затоа си купите добар прирачник за пишување и да ги научите основните трикови на пишување на трговијата.

Ако немате искуство со дизајнирање на веб-страници, или немате време да креирате еден, не ставајте, можете да купите евтини шаблони онлајн како привремено решение. Www.templateshome.com е добро место за почеток, каде што можете да купите паметни веб-страници за околу 60 долари. Купување dot.com адреса и поставување на прелистувачот на веб-страница треба да чини околу 25 долари.

Продади се со поштенски картички
Можеби ќе сакате да отпечатите некои поштенски картички истовремено кога ќе ги отпечатите вашите бизнис картички. Директните поштенски дизајни се одличен начин да ги покажете вашите креативни таленти и да забележите.  Во време кога менаџерите се запознаени со примање на е-пошта од разузнавачките хонорарни преведувачи, разгледниците добиени преку полжав-пошта се роман и незаборавни начин да ги продадат своите хонорарни услуги.

Покажете ги своите најдобри визуелни / визуелни слики од една страна, потоа напишете некоја маркетиншка копија за да ги продавате своите услуги на страна две (и не заборавајте да ги вклучите вашите целосни податоци за контакт). Вашата копија треба да се фокусира на придобивките што вашите клиенти ги добиваат од користењето.

Размислете за кого насочвате
Додека чекате за печатење на картичките, треба да ги истражувате видовите на компании кои се насочени кон хонорарна работа. Цел високо; големите корпорации со повеќе одделенија прават подобри води од мали или средни бизниси.  Работата што ја добивате од голема компанија веројатно ќе биде повеќе профитабилна и тековна. Вие исто така може да добиете внатрешни препораки низ одделенијата. Една компанија може да биде клиент за живот и ефикасно да ја исплати својата хипотека.

Направете пребарување на Google за сите големи компании кои имаат канцеларии во разумно возење, и да ги испитаат секоја веб-страница за контакти. Изградете себе си база на податоци за контакти во табеларни пресметки, вклучувајќи имиња, наслови, е-мејл адреси, поштенски адреси и телефонски броеви на сите клучни продажни и маркетинг контакти во целните компании.

Следете ригидна маркетинг стратегија
Започнете со испраќање на вашите разгледници до сите адреси во вашата база на податоци.  . Една недела по датумот на паѓање, испратете го секој од вашите контакти персонализирана е-пошта прашува дали тие користат хонорарни преведувачи и бараат состанок за да разговараат за вашата понуда. Вклучете линк до вашата веб-страница, така што контактите можат да го видат вашето портфолио.  Ако немате веб-страница, замолете го вашиот контакт да одговорите за примероци од вашата работа, а потоа испратете максимум три PDF-датотеки или jpeg-а кои се под 2MB (нешто над ова ќе се избрише кога поштенските сандачиња ќе бидат преполнети).

Постојат три работи што треба да ги разгледате кога праќате пораки до потенцијалните клиенти во вашата база на податоци. Прво, секогаш праќај персонализирани пораки до еден контакт во исто време. Никогаш не испраќај круг. Второ, оставете ја вашата прва е-пошта кратка и љубезна, барајќи дозвола да испрати некои примероци. Никогаш не прикачувајте визуализации на вашата воведна е-пошта, вашата e-mail ќе биде избришана како спам.  Трето, постави автоматски е-пошта потпис, така што вашите потенцијални клиенти можат брзо да пристапат до вашите податоци за контакт. Иако повеќето луѓе користат Кориснички картички за да ги пронајдат адресите на продавачите, некои луѓе користат е-пошта за да ги пронајдат контактите. 

. Поправете ја вашата е-пошта со телефонски повик следниот ден за да ги добиете повратните информации на вашите примероци. Прашајте дали одделот користи хонорарни преведувачи и какви креативни барања ги има одделот.  . Ако вашиот контакт редовно користи хонорарни преведувачи, побарајте средба за да разговарате за целото портфолио. Ако вашиот контакт не користи хонорарни преведувачи, побарајте друг контакт во организацијата што го прави тоа.  Користете ја вашата база на податоци за да ги следите сите луѓе со кои сте контактирале и кога сте контактирале со нив, така што знаете кои луѓе да продолжат и кога. 

 Контактирајте со многу луѓе и со законот за просечни состојби, ќе добиете многу закупени состаноци .

Се присуствувате како клиент-ориентиран додека склопувате 
Клучот за успешен состанок за склопување е да бидете добро подготвени и фокусирани на клиентот. Пред да патувате во канцеларија на компанијата, проверете ја веб-страницата на компанијата за да знаете каков вид на краток контакт може да ви даде. Напишете го портфолиото за компанијата со нарачување на најрелевантната работа најпрво (добра причина зошто треба да ги користите стигнатите ракави во вашето портфолио, распределувајќи еден проект во еден ракав). 

На состанокот, осигурајте се дека вашиот теренот е релевантен. Побарајте да го видите постоечкиот публицитет на компанијата, а потоа да разговарате за вашите најсоодветни графички дизајн задачи.

Дајте му на вашиот потенцијален клиент доволно информации за да им помогнете да видат што можете да направите за нив. Со секој предмет на работа што го презентирате, сумирајте го оригиналниот запис, кажете како креативно го интерпретирате краткото, и дајте чувство за тоа како е ефективен проектот. Не влезете во целосна анализа на проектот, освен ако не сте прашале, и не претпоставувајте дека вашиот потенцијален клиент ќе сака да ги знае сложеноста на вашето портфолио. 

На крајот на состанокот, прашајте дали можете да ги запознаете колегите во истото одделение, да побарате контакти во други одделенија, и дели многу бизнис картички. Кога ќе се вратите дома, пратете е-пошта за е-пошта на вашиот контакт, потсетувајќи ги за вашата достапност и да ги ажурирате вашите активности во вашата база на податоци, за да знаете кога ќе ги контактирате.

Бидете силни
Постојано е важно да останете видливи. Контролорите на промоции се со поголема веројатност да ги нарачаат работите на луѓето што ги среќаваат лично.  Се преправате дека еден ден ќе бидете во оваа област и ќе побарате "поп-во" за краток разговор - можеби ќе имате повеќе среќа да организирате неформални ад-хок состаноци од формалните состаноци.  Кога ќе ја посетите некоја компанија, запомнете да го земете вашето портфолио и многу визит-картички. Никогаш не знаеш кој би можел да се запознаеш.

 Ќе видиш дека потенцијалните клиенти често велат работи како "Јас немам проекти во моментот, но ќе те запомнам". Не се фрустрирани, и секако не молам за работа на телефонот.  Само направете белешка во вашата база на податоци за да ги следите одговорите, а потоа пратете ги потсетувачките пораки до контактите секој месец, токму така што тие навистина ви држат во умот. Дајте им телефонски повик на секои неколку месеци; порано или подоцна тие ќе ви дадат работа. 

Основно: како да го платите вашиот бизнис. 
Постојат три правила за наоѓање работа

  1. 1. Насочете ги што е можно повеќе контакти по е-пошта, телефон и пошта. Законот за просеци сугерира дека ќе најдете работа, на крајот. 
  2. Бидете упорни, следете ги сите води и фокусирајте се на добивање на средба со контакти. Запомнете дека луѓето веруваат дека не се соочуваат со имиња. 
  3. Избришете ги своите способности за пишување, за да можете да напишете убедливи поштенски картички и да ги зголемите вашите шанси да добиете средба со потенцијалните клиенти. 

2 дел наредна недела!

Адаптирано од  The Freelance Designer’s Self-Marketing Handbook

Шон Кроли работел како фриленер,, маркетинг консултант, и комуникации менаџер за голема Велика Британија издавачка куќа. Тој е автор на Прирачникот за само-маркетинг за слободни дизајнери и 100 совети за пишување за дизајнери и други хонорарни уметници, кои се достапни за преземање преку интернет. 
© Shaun Crowley 2007

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.