Unlimited Powerpoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Marketing
Business

Како да се промовира вашиот графички дизајн бизнис, втор дел

by
Length:MediumLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Минатата недела, Шон ни кажа како да ги продаваме своите хонорарни бизниси. Оваа недела, тој ни кажува како да:

ПОДГОТВУВАЈТЕ НА ВАШИТЕ МОЖНОСТИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА РАБОТА И ЗГОЛЕМЕТЕ НА ВРАЌАЊЕ НА СЕКОЈ ПРОЕКТ

Минатата недела нудивме најдобра пракса за сите хонорарни уметници. Сега да разгледаме некои идеи за уметници кои сакаат да одат чекор подалеку. Како може да го продавате вашиот бизнис на двојно, високиот, дури и четврт на вашиот редовни приходи?

Понуди нешто уникатно
Најверојатно ќе се натпреварувате со други хонорарни уметници во вашата област кои нудат слична услуга и наплатуваат слична такса.  Фактот дека можеби ќе бидеш подобар од нив не гарантира редовна работа или значително зголемување на надоместокот. Треба да понудите нешто уникатно за да издвоите во попопуларна хонорарна арена.  Идејата е едноставна: понуди нешто уникатно во врска со вашата услуга, а клиентите ќе се сеќаваат на вас; тие исто така ќе бидат подготвени да платат повеќе за специјализирана услуга, па можете да наплаќате поголем надомест.

Единствениот аспект на вашата услуга може да биде специфична вештина за која сте специјализирани или слој на услуга што го обезбедуваат дека другите не. На пример, ако сте графички дизајнер, вашиот единствен предлог за продажба може да биде еден од следниве:

 • Специјализирајте за брзо превртување; односно реклами за весници дизајнирани и пратени за еден ден
 • Способност за работа преку медиуми (дизајн на брошура, анимиран дизајн на презентација, 3D дизајн, веб дизајн)
 • На повик вечери и викенди: 24/7 дизајн услуга
 • Брзо одговор ветување: ќе одговори на сите пораки и барања во рок од 10 минути
 • Точност: бесплатен доказ за читање пред предавањето на уметнички дела
 • Специјализираат во одреден стил; односно исклучително слика истражување, азиски жалба дизајн, детски дизајн, итн

Специјализирањето за еден посебен аспект на вашата работа не значи дека треба да го ограничите изборот на услуги или стилови на дизајнот што можете да ги дадете. Навистина, еден единствен аспект на вашата услуга може да биде неговата широчина; дека можете да направите сè, од илустрација до 3D дизајн.

Дури и ако ви нудиме високо специјализирана услуга, сеуште можете да ги продавате вашите општи таленти - само бидете сигурни дека уникатниот аспект на вашата понуда е на некој начин обележан, било кога ќе телефонирате на потенцијални клиенти или пишувате во вашите маркетинг материјали.

Единствениот слој за вашата услуга ќе привлече нови клиенти и ќе ви овозможи да наплаќате повеќе. Откако ќе имате нови клиенти, можете да понудите и поопшта услуга, што резултира со максимална заклучување на клиентот.  И, се разбира, ќе ви ја нудите општата услуга по повисока цена за тие нови клиенти.

Комуницирајте уникатен аспект на вашата услуга преку интернет
Откако ќе ја изолирате вашата уникатна понуда за продажба, претставете ја однапред на вашата веб-страница. Со повторување на својата уникатна понуда неколку пати во рамките на вашата копија, ќе ги зголемите вашите шанси за следење на вашата веб-страница од веб-роботите, зголемувајќи ги вашите шанси да се најдат на првите неколку страници од главните пребарувачи.

Ако сакате да се истражуваат маркетинг пребарувач за да си на пазарот на интернет, треба да започнете со избирање ниша клучни зборови, со цел да се зголеми сообраќајот на вашиот веб-сајт.  www.wordtracker.com е корисна алатка која ви овозможува да видите кои клучни зборови луѓе пишуваат во пребарувачите и колку веб-сајтови се натпреваруваат за истите клучни зборови. Тоа чини околу 8 долари дневно или 250 долари годишно.

Најди профитабилен лажат
Тоа не е добро нудејќи уникатен слој на услуга, ако луѓето не се заинтересирани за тоа. Клучот за наоѓање на нови клиенти е да понудиме специјализирана услуга што многу луѓе ја бараат, но дека другите уметници во областа не нудат.

Ако, на пример, ви нудиме високо специјализирана услуга како "фотографирање на антички монети", вашиот број на потенцијални клиенти ќе биде мал, со што ќе ја ограничите вашата профитабилност. Меѓутоа, ако ви нудиме поопшта услуга како "фотографија за покривање на книги", ќе се натпреварувате со други хонорарни преведувачи и агенции кои нудат иста услуга, со што ќе ги намалите шансите за наоѓање на работа.

Да се ​​најде профитабилна ниша, нудат високо-побарувачка и специјализирани услуги за профитабилен сегмент на хонорарни пазарот каде што има малку или никаква конкуренција.

За да го направите ова, треба да 1) Цел на најпрофитабилниот пазар, 2) Истражување на пазарот, и 3) Понуда специјализирана услуга која одговара на потребите на вашиот пазар.

 1. Цел на вашиот најпрофитабилен пазар.
  Сугестија: се фокусира на одделенијата за маркетинг
  Најпрофитабилните хонорарни работни места се наоѓаат во секторот за маркетинг комуникации. Ако можете да дизајнирате (или да обезбедите уметничко дело за) директна продажба на промотивен материјал како што се брошури, реклами и веб-страници, можете да наплаќате повисоки надоместоци од дизајнерите кои работат главно во други сектори, како што се издаваштвото.
 2. Истражување на пазарот.
  Сугестија: запознајте ги контролорите за промоции
  Хонорарни дизајнери со разбирање на маркетинг и copywriting обично се фаворизира над дизајнери без маркетинг знаење. Тоа е затоа што контролорите за промоции денес најверојатно ќе бидат менаџери на проекти; посредници меѓу авторските текстови и дизајнерите, а не мора да се креираат самите себе. Денешните дизајнери на публицитет често мора да работат напорно на толкување на она што клиентот всушност сака, а знаењето за маркетинг комуникации често доаѓа во корист.
 3. Контролорите за промоции се повеќе се потпираат на duos copywriter-artist за концептуализирање, пишување и дизајн на рекламен материјал за директна продажба, со што се ограничува потребата тие да се вклучат непотребно во средината на проектот. Како резултат на тоа, дизајнерите треба да работат поблиску со хонорарни copywriters, и copywriters претпочитаат да работат со дизајнери кои се повеќе во согласност со нивниот начин на размислување. Како ја добивате во-мелодија? Едноставно, учат основите на copywriting.

 4. Одговори на потребите на вашиот пазар.
  Сугестија: интегрирајте copywriting во вашата уметничка услуга и нудат креативни услуги за маркетинг агенции
  Пишување и дизајн услуги станаа меѓусебно поврзани во денешната креативна хонорарни арената. Брифирањето на дуото-дизајнер на copywriter е многу поубедлив предлог за контролорите на промоциите отколку брифирање на copywriter, потоа брифирање на одделен дизајнер.

  Сепак, duo copywriter-дизајнер навистина се наоѓаат само во скапи агенции. Ова остава празнина на пазарот; каде што хонорарни copywriters и дизајнери можат да се здружат за да понудат целосна креативни услуги за маркетинг агенции, без полнење на целосни цени на агенцијата.  Ако сте подготвени да пробате неколку нови трикови, можете да се основате во овој профитабилен лажат пазар.

.Како да се понуди услугата за пишување на копирање ...
Најдете си другар за пишување!

Возење со copywriter е добар начин да се нудат услуги copywriting, без да се направи copywriting себе. Другар за пишување ќе ти користи на два начина: не само што можеш да понудиш алтернатива за скапи агенции за евтина copywriter-дизајнер (многу поубедлива понуда за клиенти-тие знаат дека можат да му го предадат целиот проект на мал дел од трошокот во споредба со користејќи агенција), вашиот пишувач ќе ти држи и на ум да дизајнираш какви било задачи што тој ги наоѓа од други клиенти.

Ќе се запознаете со хонорарни copywriters додека работите на хонорарни проекти. Алтернативно, направете пребарување на Google за copywriters во вашиот регион.  Откако ќе го идентификувате добар copywriter, стапи во контакт, испрати примероци од вашата работа, и прашајте дали можете да додадете нивната услуга на вашата веб-страница (и обратно).

Зошто не ги нудите креативните услуги за маркетинг агенции?
Пишување е занает што може да се научи, и нема подобра личност од тебе да одиш. Со помош на добро предавање за упатство за копирање, можете да ги преземете техниките до точка на компетентност со време потребно за да дознаете нов дел од софтвер за дизајн

Пишувањето, како и дизајнирањето на публицитет, го прават совршена смисла за хонорарни дизајнери.

 1. Тоа им го олеснува животот на вашите клиенти, бидејќи го избегнуваат одолговлекуваното управување со проекти, времето за брифирање и пребарувањето на услугите, за кои ќе треба да се најдат посебни дизајнер и copywriter.
 2. Ќе понудите конзистентност на пораката и естетскиот изглед што ниту хонорарни copywriter, ниту уметник не може да се постигне самостојно.
 3. Вие ефикасно ќе ја нудите истата услуга како агенција, но со дел од цената. Резултатот ... повеќе клиенти, посреќни клиенти, поголем клиент заклучување и до четири пати повеќе пари.

Резиме: како да ги зајакнете можностите за вработување за слободни работни места и да го зголемите плаќањето за секој проект
Клучот за зголемување на можностите за слободни работни места и зголемувањето на надоместоците лежи во понудата на профитабилна единствена услуга. Најпрофитабилниот пазар за задачи за графички дизајн е во секторот за маркетинг комуникации, а најпрофитабилната единствена понуда за денешните контролори на промоции е да обезбеди сервис за пишување на копирање, бидејќи тоа одговара на најновите трендови во секторот за маркетинг комуникации.

Заклучок

 • Насочете ги одделенијата за маркетинг на големите компании со вашите промотивни напори.
 • Користете разгледници, е-пораки, телефонски и ad-hoc посети на компании за да ги промовирате вашите услуги.
 • Дознајте некои основни правила за пишување за да ви помогне да напишете веб-страница и директни поштенски картички.
 • Се фокусира на област во која специјализирате и нудете уникатно ниво на услуга за привлекување на нови клиенти.
 • Најдете копија другар да понуди целосна маркетинг агенции креативни услуги и да ги искористат предностите на јазот во слободен хонорарен пазар.
 • Научете како да напишете маркетинг копија себе си и можете да понудите целосни агенциски услуги на своја.

Адаптиран од Прирачникот за само-маркетинг на слободниот дизајнер

Шон Кроули работи како слободен копирафитер, маркетинг консултант и менаџер за комуникации за голема издавачка куќа во Велика Британија. Тој е автор на Прирачникот за само-маркетинг за слободниот дизајнер и 100 совети за пишување за дизајнери и други хонорарни уметници, кои се достапни за преземање.
© Shaun Crowley 2007

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.