7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Business Plans

Како да го поставите "деловиот модел на платно" за добра употреба

Scroll to top
Read Time: 16 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Книгата "Генерирање на бизнис модел" треба да ѕвони за хонорарни преведувачи и за многу претприемачи. Ги истражува можностите за користење на "Модел на бизнис модел".Ова е модел што го користите за да ги дефинирате компонентите на вашиот бизнис.  Тој нуди интерактивен начин да го разгледате вашиот тековен бизнис модел и да ги подобрите вашите резултати.  Тоа е начин да продолжиме напред со итеративен бизнис план.

Во денешниот напис, ќе разгледаме што е "Бизнис Модел платно", а потоа научи како можете да го користите за да креирате нов бизнис или да го подобрите вашиот сегашен.


Упатство средства

Или работите дигитално или физички.  За да го завршите упатството ќе ви требаат следните средства:

Совет: Ако соработувате со други луѓе во вашиот бизнис, се препорачува да го испечатите платно за бизнис модел и да работат заедно на вашиот модел.


1. Воведување на платното

Чекор 1 - Основи

"Бизнис Модел платно" има 9 компоненти (или градежни блокови).   Секој блок дефинира многу специфичен дел од вашиот бизнис. Можете да го користите платно за да дефинирате како секоја компонента на вашиот бизнис функционира.  На овој начин, лесно можете да забележите потенцијални слабости и предности на вашиот бизнис, а потоа користете ги тие информации за да ги предвидите и да дејствувате на нив.

Чекор 2 - Печатење и фид

Концептот е едноставен.  Печатете го моделот и користете лепливи белешки за да го наполните платно (или дигитално да го уредувате платното).  Тоа е охрабрен да комуницирате со платно на било кој начин сакате.  Нацртајте на неа, измешајте ги различните градежни блокови и пробајте доволно алтернативи за да видите што најдобро функционира.  Вашиот прв завршен бизнис модел никогаш нема да биде најдобриот.

Чекор 3 - Почнете

Во нашето упатство денес, ќе го пополниме "Бизнис Модел платно" за измислен хонорарен веб дизајн бизнис. Ќе научиме да ги забележиме потенцијалните предности и слабости на овој бизнис.

Запомнете, ако работите на "Модел на бизнис модел", се препорачува да добивате инпут од други луѓе.  Впрочем, креативноста и иновативноста одат рака под рака со соработка!


2. Сегменти на клиенти

Чекор 1 - Разберете ги вашите клиенти

Клиентите се срцето на секој бизнис модел.  Без каква било форма на клиенти, вашиот бизнис нема да преживее долго. Ова е причината зошто е важно секој хонорар да се запраша, кои се моите клиенти сега и кои клиенти сакам да ги имам во иднина?

Успешен начин да ги дефинирате вашите клиенти е да групирате заеднички потреби или однесувања и да ги најдете сегментите на купувачи со кои вашиот бизнис активно се занимава.  На пример, јас јасно имам разлика помеѓу желбите и потребите на малите компании и големите компании, така што тоа влијае на тоа како да комуницирам со нив за да одговараат на нивните потреби.

Чекор 2 - Листа на вашите клиенти

Разбирање на какви клиенти ви го олеснува дефинирањето на остатокот од вашиот бизнис модел.  Некои бизнис модели на пример, се чисто фокусирани на одреден клиент сегмент или се многу кориснички управувани.  Како фрилансер, ги набројувам моите клиенти да видам кои се највредните за мојот хонорарен бизнис.  Покрај тоа, јас чувам листа на потенцијални клиенти кои би можеле да ми помогнат понатаму да го развијам мојот бизнис.

Значи, да почнеме лесно!  Наведете ги вашите тековни клиенти (можеби ги оценувате?) И запишете некои клиенти што би сакале да ги имате во иднина!

Чекор 3 - Проценете ги вашите сегменти на купувачи

Нашиот измислен фрилансер главно работи како дизајнер за други типови хонорарни преведувачи, како веб програмери.  Неодамна тој почна да го споделува своето знаење преку малку хонорарно пишување и нуди графички дизајн услуги на Microlancer за некоја дополнителна работа!  Иако, неговата цел е да се вклучат во дизајнерската работа за локалните компании да бидат помалку зависни од онлајн-работата.

Значи, дали сте ја сфатиле вашата сегашна тип на клиенти што ги имате?  Дали се овие претпочитани клиенти?  Или има други што би сакале да ги привлечете кон вашиот бизнис.

Кои се предностите на овие клиенти, или нивните слабости?  Наведете ги!  На пример, во овој измислен бизнис, нашиот хонорар навистина ужива во различни проекти со кои соработува со други хонорарни преведувачи, иако стапките на плаќање се разликуваат многу.  Можеби е поинтересно да го прошириме својот бизнис и да стигнеме до други клиенти кои нудат постабилна и повисока стапка на приход, како што се локалните клиенти?  Важно е да се идентификуваат овие потенцијални можности и да се изгради слика за тоа кој е вашиот идеален клиент.


3. Вредност Предлози

Чекор 1 - Кој проблем го решавате?

Секако, ви нудиме одредена вредност на вашите клиенти или решавате проблем од нив.  Ова е она што го сметаме за ваша вредност на исказот.  Иако ова не го вклучува само вашиот конкретен производ или услуга, туку и придобивките што ги нуди вашиот бизнис.

Чекор 2 - Подобрување на вашите решенија

Се разбира, ова е поврзано со вашиот клиент сегмент на многу очигледен начин. На крајот на краиштата, што ги задоволува потребите на клиентите?  Како можеш да го подобриш тоа искуство?  Како се вашите производи или услуги што конкретно создаваат додадена вредност за вашиот клиент сегмент?

Се разбира, ова го истражува секој аспект од она што го нуди вашиот бизнис и како тој комуницира со клиентите.  Ова е она што го сметаме за вашиот основен бизнис.  Дефинирањето и анализирањето на ова е неверојатно клучно.  Впрочем, како можеш да ги подобриш своите постојни производи или да постигнеш повеќе (или подобри) клиенти со твојата тековна линија на производи? Подобрувањето на вашата основна дејност може да значи сериозна промена во вашите хонорарни активности.

Чекор 3 - Дефинирајте ја вашата основна деловна вредност

Ти си на ред! Дефинирајте ја вашата основна дејност на платно.  Која е вашата вредност?  ? Ако имате проблеми со дефинирање на вашата вредност, запрашајте се: што сакате вашите клиенти да се сетат откако ќе се занимаваат со вас?

Нашиот измислен бизнис се обидува да ја нагласи достапноста и флексибилноста.  Како ја поврзува вашата основна дејност со вашиот клиент сегмент?  Каква вредност испорачате?  Дали може да има повеќе интересни услуги што може да ги понудите вашите клиенти?  Што клиенти очекуваат од тебе после сè?  Дали вашиот бизнис ги исполнува тие очекувања? Brainstorm одговори на овие прашања пред да продолжите понатаму.


4. Канали

Чекор 1 - Идентификувајте ги вашите канали на клиенти

Како вашата вредност достигнува клиенти?  Каналите се допирни точки со вашиот бизнис за потрошувачите. На пример, дали главно користите е-пошта за да стигнете до потенцијални клиенти?  Дали контактирате со клиентите лице-в-лице?  Методите што ги користите за да комуницирате со клиенти се интересни игралишта за да експериментирате со нови можности.  На пример, пробајте нов метод за да стигнете до потрошувачите и да видите колку сте успешни.  Други важни аспекти се начинот на кој вашиот канал е интегриран во вашата стратегија или како евтина е вашата комуникација.

Чекор 2 - Проценете ја силата на вашите канали на клиенти

Како хонорарни преведувачи, ние често трошиме огромно време на поврзување со клиенти.  Размислувајќи внимателно за нашата комуникација е неопходноста да успееме. Завршете ја каналната компонента на вашиот платно и анализира јаки и слабости на овие различни начини на комуникација.

Во овој случај, комуникацијата главно се случува преку е-пошта.  Иако, генерално, изгледа дека не е многу успешен метод за пристапување кон сите наши сегменти на купувачи.  Покрај електронската пошта, комбинацијата на портфолио и личен блог е начин да стапите во контакт со вашите сегменти на купувачи (и други). Можеби лице-в-лице би можело да биде подобар метод за пристап до сегментот на клиентите на локалните компании?  Различни сегменти на потрошувачи често имаат различни преферирани канали за комуникација.

Чекор 3 - Планирај нови канали на клиенти

Можеби LinkedIn би можел да биде можен исплатлив начин да се стигне до повеќе клиенти, или би можеле некои freebies да ја зголемат угледот на мојот хонорарен бизнис?  Интересни сценарија за размислување и размислување!

Сепак, запомнете, комуникацијата секогаш чини или време или пари.  Затоа е важно да се размислува за економичност.  На пример, е дизајнирање на freebie навистина вреди вашето време?  Тоа навистина зависи од вашата ситуација. Понекогаш тоа може да добие вреден сообраќај, во други случаи тоа е напор што би можел да го искористите директно да контактирате со нови клиенти.  Дури и во вашата комуникација, размислете како претприемач и размислете како систематски може да донесете повеќе целни клиенти на вашиот слободен бизнис.


5. Односи со клиентите

Чекор 1 - Анализа на вашите односи со клиентите

Освен анализата како да стигнете до вашите клиенти, исто така е важно да се разбере каков вид на врска имате со вашиот клиент.  Често оваа компонента на платно се користи за дефинирање на купувачите, задржување на клиенти и како можете да ја зголемите продажбата.

Како слободна пракса, сосема е можно да потрошите многу време за купување на купувачи и можеби постојат начини да се подобри задржувањето на клиентите, така што ќе потрошите помалку време за наоѓање на нови клиенти.  Вашиот однос со вашите клиенти има големо влијание врз остатокот од вашиот бизнис модел.

Слободниците им е полесно да обезбедат посветена лична помош, која природно може да се искористи како предлог за вредност во вашиот платно.  Запрашајте се како вашите силни страни и слабости се слободни.

Чекор 2 - Идентификувајте ја вредноста на потрошувачите

Во нашиот измислен бизнис, има голем акцент на партиципативен дизајн. Изработка на клиенти (и други засегнати страни) важни средства и партнери за време на процесот на дизајнирање.  Иако, може да се постави прашањето дали партиципативниот дизајн е секогаш најдобар избор (бара повеќе време?  Поскапо?).  Во вашиот бизнис, запрашајте се колку силен (или слаб?) Сакате вашите односи со вашите клиенти да бидат.

Одлично прашање што треба да се запрашате е колку верувате дека клиентот со кој штотуку работеле, може да обезбеди дополнителна вредност за вашата компанија на долг рок.  Ако тоа изгледа добро, тогаш бидете сигурни дека сте во контакт со тој клиент.  Понекогаш имате лоши искуства со одредени клиенти.  На пример, ако некој плати подоцна неколку пати, подобро е да не ги чувате како клиент.

Значи, кога ќе ги погледнете вашите сегменти на купувачи и вашите канали за да комуницирате со нив, како се поврзувате со вашите клиенти?  Каков однос си гради со нив?  Повторно, ажурирајте го вашето платно!


6. Приливи струи

Чекор 1 - судење и грешка

Како слободна пракса треба да се плаќате за она што го правите.  Постојат многу различни модели за цените и не е секогаш лесно да се дефинира точната цена за она што го нудиме.  Потребна е некоја пробна и грешка.

Чекор 2 - Листа на цените

Нашиот измислен бизнис ги наведува нивните стандардни цени во блокот за генерирање приходи.  Што наплаќате? Напиши го!  Како се чувствуваат клиентите за тоа?  Колку би сакале да платат?  Кои производи и услуги придонесуваат најмногу кон вашиот вкупен приход?  Како хонорарец, треба да погледнете што придонесува најмногу приходи за вашиот бизнис и да ја идентификувате причината.

Совет: Чувајте ги лепливи белешки на вашиот платно краток и бетон, но користете парче хартија за да направите подетална анализа на вашиот приход.

Чекор 3 - Пауза за размислување

Време за прва пауза и момент на размислување.

Играње со бизнис модел платно, исто така, значи отстранување на непотребни компоненти.  На пример, ако потрошите многу време на одреден клиент сегмент без да добиете многу приходи, можеби нешто не е во ред.  Дали е вашата стратегија?  Дали е тоа поставување на цената?  Дали е тоа вашиот канал со кој сте одбрале да комуницирате?

Направете брза шема на хартија и анализирајте го вашиот приход од вашите активности за фертилизирање во текот на последните две или три месеци, на пример и да видите како правите.  Интегрирајте го ова со остатокот од платно и видете какви позитивни промени можете да ги направите.  Што изгледа добро на твоето платно во моментот?  Што изгледа лошо?  Какви интересни промени можете да направите?

Совет: Ништо од ова не е поставено во камен, слободно играјте.


7. Клучни ресурси

Чекор 1 - Наведете ги вашите клучни ресурси

Овој дел од платното ги опишува најважните средства што ги користите за да го направите вашиот деловен модел да работи.  На пример, алатките што ги користите за да ја креирате Вашата вредност или да одржувате односи со вашите сегменти на купувачи.  Ресурс што го користиме е нашиот софтвер и нашиот работен простор.  Вашите клучни ресурси често се компонента во која инвестирате пари како слободен агент, како купување на нов хардвер.

Секогаш е добра идеја да ги наведете клучните ресурси што ги користите.  Ви овозможува лесно да ги дефинирате вашите трошоци подоцна во платното.  Ова ќе ги отвори можностите за заштеда на пари со намалување или укинување на одредени клучни ресурси.

Чекор 2 - Инвестиции во ресурси

Во нашиот пример, некои од клучните ресурси на нашите измислени бизнис користи се комбинација од хардвер и софтвер.  Покрај тоа, ние исто така треба да хостинг да се стави веб-сајтови на интернет и најочигледно, простор за работа, што во овој случај дома на хонорарот.

Тоа би можело да биде интересна можност да се инвестира.  Можеби со работа во соработка работен простор може да се сретнат со нови луѓе да соработуваат со (или да најдат нови клиенти?).  Се разбира, тешко е да напишете комплетна листа на сите ресурси што ви се потребни за да го направите функцијата на вашиот деловен модел.  Само запишете ги вашите најважни средства и додајте ги на вашиот платно.


8. Клучни активности

Чекор 1 - да ги идентификувате вашите клучни активности

Вашите активности во целина се најважните работи што мора да ги направи компанијата за да го направи својот деловен модел да работи.  Секој бизнис има одредени клучни активности што ги прават за успешно да функционираат.  На пример, клучните активности на повеќето хонорарни веб-дизајнери се состојат од стратегија, дизајн или развој (или комбинација на тие работи).  Во принцип, клучните активности што ги правите за да ја создадете вредноста што ја доставувате до клиентите.  Значи, кои се клучните активности во вашиот бизнис?  Напиши ги!

Овој градежен блок е клучен за развој на бизнисот.  Можете да изберете да понудите повеќе производи и услуги (да бидете продавач) или да се фокусирате исклучиво на тоа дека сте експерт.  Кои клучни активности и каква вредност тие создаваат се, се разбира, од клучно значење за вашиот основен бизнис.

Чекор 2 - Вклучување на клучни активности

Како што забележувате, вашите клучни активности се соочуваат прилично добро со вашите приливи на приходи (на кученце, заработите пари преку вашите активности).

Океј, ајде да направиме малку вежба сега.  Погледнете го вашиот бизнис модел и тоа е клучните активности.  Како ќе се промени вашиот бизнис модел ако го зголемите или намалите износот на клучните активности?  Имајте на ум некој бизнис развој.  Како може да го направите вашиот бизнис подобар или попрофитабилен?

До сега, треба да разберете како сè е врзано заедно.  Промените во вашите клучни активности ќе влијаат на промените на друго место во платното на вашиот бизнис модел. Затоа ние користиме лепливи белешки (или дигитален софтвер) за лесно уредување на платно.

Совет: Запомнете дека целта на користење на оваа алатка е да ви овозможи да го доверите вашиот бизнис на едноставен начин.


9. Клучни партнерства

Чекор 1 - да ги идентификувате клучните партнерства

Но, како хонорарни соработници често работиме сами со нашите клиенти, сепак, поголемите проекти бараат соработка со другите.  Во клучната партнерска компонента ја опишувате вашата мрежа на добавувачи и партнери кои придонесуваат за вашиот бизнис модел.

Ајде да погледнеме еден пример.  Одредени стратешки сојузи помеѓу хонорарците можат да создадат неверојатни можности (како што е сојузот помеѓу талентиран дизајнер и развивач).  Одредени партнерства се чини помалку очигледни, како што се продаваат вашите услуги на Microlancer.  Платформата Microlancer може да се смета за клучен партнер за вашиот бизнис, ако им помогне на клиентите да влезат во продажната инка и да помогнат да го направат вашиот деловен модел.

Кога се обидувате да го развиете вашиот бизнис, тоа е стратешки потег за да најдете соодветен партнер кој ќе ви помогне (или ќе им помогнете).  Успешниот бизнис ретко стои сам, па дури и бизнис со фрилансер.

Чекор 2 - Наведете ги клучните партнерства и план

Напишете ги вашите сегашни партнери и вашите потенцијални идни партнери.  Размислете, какво партнерство ќе го подобри вашиот бизнис?  Како може да ги постигнете овие партнерства?  Колку би влијаело ова врз вашиот бизнис модел?  Запишете 2-3 сценарија за тоа како може партнерството да функционира.


10. Структура на трошоците

Чекор 1 - идентификувајте ги вашите трошоци

Се разбира, покрај заработувањето пари, исто така, трошите пари.  Ова може да биде толку очигледно како вашата плата, но исто така и одредени инвестиции во вашиот бизнис.  Еден добар бизнис модел, исто така, се обидува да добие реалистичко разбирање за тоа кои се трошоците.

Можете да ги анализирате кои клучни ресурси се најскапи за вас, но исто така размислете кои видови инвестиции можат да го подобрат вашиот бизнис.  Одредени бизниси се целосно изградени околу намалувањето на нивните трошоци колку што е можно, за да имаат ниска цена како предлог за вредност за нивните сегменти на купувачи (на пример, евтини авиокомпании), додека други нудат висококвалитетна вредност за нивните корисници.

Чекор 2 - Наведете ги вашите трошоци и план

Обидете се да бидете колку што е можно попрецизно во листата на вашите трошоци.  Иако тоа обично не е едноставно (тоа е во основа управувањето со вашите финансии).  Ова е задача што треба да направите за сметководствени цели во секој случај, но тука исто така треба да барате можности.  Не плашете се да инвестирате некои од парите што ги заработувате во вашиот бизнис.  Можеби туркањето нов канал за комуникација може да ви донесе подобри клиенти на пример.


Запомнете, тоа е вашиот бизнис

Ова заклучува основен вовед во "Бизнис Модел платно". Големата сила за оваа алатка е тоа што навистина нуди можност за анализа на секоја клучна компонента на вашиот бизнис.  На овој начин можете да ги прегледате предностите и слабостите и да го подобрите вашиот бизнис.

Иако ние го гледавме секој градежен блок посебно, откако ќе заврши, треба да го погледнете вашиот платно во целина.  Разбирање на тоа како сè е поврзано како деловен бизнис план.  Промените што ги правите во вашиот бизнис влијаат на остатокот од вашиот бизнис модел, па секогаш преместете се во прегледот на макрокопчето откако ќе направите микро прилагодувања.

Со оваа алатка, ќе идентификувате што сметате дека е најважно во вашиот бизнис модел.  На пример, одредени бизниси се обидуваат да ја задржат структурата на ниски трошоци, други се фокусираат само на обезбедување на исклучителна вредност, а други сметаат дека нивните односи со клиентите се исклучително важни.

Како слободна пракса, честопати е лесно да го промените начинот на кој работите и да се обидете да го подобрите вашиот бизнис.  За големите компании, природно е многу потешко да се прилагоди нивниот сегашен бизнис модел.

Значи, оди напред.  Наведете го вашиот тековен бизнис модел и видете какви можни измени можете да ги направите.  Внимавајте на тоа како овие промени се одвиваат, а потоа повторно се враќате во "Бизнис Модел платно" повторно.  Само со тестирање на нови работи, еден чекор одеднаш, можете да продолжите да го подобрувате вашиот бизнис модел.

Поврзани ресурси

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.