7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Resumes

Како да искористите веб-страница за продолжување за слетување на соништата

Scroll to top
Read Time: 11 mins
This post is part of a series called How to Make a Great Personal Resume Website (Ultimate Guide).
Should You Use an Online Resume Builder for Your Personal Site?
How to Improve Your Personal Resume Website With a Blog

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Наоѓањето на работа не е толку лесно како што некогаш беше. До сега, веројатно знаете дека линкот за лични биографии во голема мера може да ги зголеми шансите за добивање на наоѓање и добивање на радар на работодавачите.

Сепак, создавањето на вашиот сајт за продолжување не е доволно. Ако сакате да добиете резултати и да ја видите вашата напорна работа да се исплати, мора да се натежите малку повеќе напор.  Со други зборови, треба да го оптимизирате вашиот веб-сајт за да се појават во резултатите од пребарувањето кога работодавачот ги бара вашите вештини.

Исто така треба да бидете сигурни дека вашиот сајт работи преку различни уреди, од работни околини и лаптопи, паметни телефони и таблети.

Is your resume website optimized and promoted for best resultsIs your resume website optimized and promoted for best resultsIs your resume website optimized and promoted for best results
Дали вашата веб-страница за оптимизација е оптимизирана и промовирана за најдобри резултати

Откако ќе бидете сигурни дека вашата веб-страница е оптимизирана, треба да го промовирате, и онлајн и офлајн. За жал, старата поговорка на "Изградете ја и тие ќе дојдат" повеќе не важи.  Со илјадници веб-сајтови создадени секој ден, ќе биде глупаво во размислување дека само затоа што вашиот сајт е таму, работодавците ќе дојдат на него.

Затоа е важно да се развие план за промоција и да се придржуваме кон стратегијата кога ќе започнете со работа. Со промовирање на вашата веб-страница, ќе генерирате интерес и ќе возите сообраќај кон неа.

Ако барате совет и совети за тоа што треба да направите откако ќе го креирате вашиот личен веб-сајт за да добиете најдобри резултати, дојдовте на вистинското место.  Оваа статија ќе ви помогне да развиете лесна стратегија за следење за да ја оптимизирате и промовирате вашата лична страница. Да почнеме!

Како да се оптимизира вашата веб-страница за продолжување

Откако ќе го креирате вашиот сајт, додаде клучни елементи кои секој резиме треба и знаеш кои грешки да се избегне, време е да се оптимизира вашиот сајт.

1. Вклучете клучни зборови

Прво и основно, осигурајте се дека вашиот веб-сајт вклучува клучни зборови кои се поврзани со вашата посакувана позиција. Ова може да го вклучи вашето работно место, степенот на специјализација, па дури и специфичните вештини потребни за видот на работата за која се надевате.

Трикот со клучни зборови не е да го претерувате и да бидете сигурни дека содржината на вашиот сајт е напишана за луѓето, а не за пребарувачите.  Вклучете ги таму каде што тие имаат најмногу смисла и избегнувајте да ги користите во секоја реченица. Сакате да бидете сигурни дека изгледа природно и се вклопува во контекст на она што го пишувате.

2. Користете Шаблон со одговори на сајтот

Без разлика дали сте решиле да ја користите WordPress да ја продолжи темата или личниот HTML шаблон, осигурајте се дека е одговорен.

Денес, многу луѓе ги користат своите паметни телефони, како и таблети, не само за да пребаруваат на Интернет, туку исто така да вршат задачи поврзани со работата. Ако вашиот сајт не изгледа добро на помали екрани, шансите се дека работодавачите ќе се префрлат на следниот кандидат.

Без оглед на тоа колку се одлични вашите способности, никој не сака да ги закрпи, зумира или да се движи во различни насоки, за да види што имате да понудите. Згора на тоа, дури и Google ги зема предвид мобилните одговорности и им дава предност во рангот на пребарувачот до сајтови кои се пријателски за мобилни уреди.

Mobile friendliness testMobile friendliness testMobile friendliness test
Тест за мобилна пријатеност

Двете оние факти се причина доволно за да се обезбеди вашиот сајт изгледа одлично, без разлика кој уред потенцијалните работодавци може да се користи.

3. Оптимизирајте ги имињата на вашиот веб-сајт

Сликите може да го подобрат вашиот веб-сајт и да го направат визуелно интересно. Тие ви помагаат да ја раскажете приказната, но ако не сте внимателни, тие исто така можат да го забават времето за вчитување. Пред да ги поставите на вашата страница, осигурете се дека тие се зачувани во соодветен формат.

Ако користите слики од луѓе, места или било кој вид на околина, зачувајте ја сликата како JPG. Ако, од друга страна, треба да ја зачувате транспарентноста, да ги зачувате како PNG.

Можете исто така да користите алатки како TinyPNG за да ја компресирате големината на сликата пред да ги поставите на вашата веб-страница.

Испратете ги вашите слики значајни имиња наместо да ги поставите како photo123.jpg. Осигурајте се дека сте пополниле или додадовте алт таг кој ја опишува сликата.  Ова ќе им помогне на посетителите кои користат уреди за читање на екранот, како и пребарувачите за да разберат за сликата.

4. Подобрете го времето за вчитување на страницата

Друг клучен дел од оптимизирањето на вашиот сајт е подобрување на времето за вчитување на страницата. Никој не сака бавна веб-страница, вклучени се и вашите потенцијални работодавци. Можете да проверите колку брзо вашиот сајт се вчитува користејќи алатка како Google Pagespeed Insights или Pingdom Tools.

PingdomPingdomPingdom
Pingdom веб-страница брзина тестирање алатка.

Откако ќе ги добиете резултатите назад, ќе бидете во можност да видите кои области на вашиот веб-сајт треба подобрување и неопходни чекори за да се подобри. Ова обично вклучува минимизирање на вашите стилски листови и било какви JavaScript фајлови, преместување на тие датотеки во подножјето и компресирање на слики.

Можете исто така да користите мрежа за испорака на содржина како StackPath за да вчитате статички ресурси тој. CSS и .js датотеки), како и слики од нивната мрежа. Ако се одлучивте да користите WordPress, користењето на приклучокот за кеширање може да ви помогне да го забрзате вашиот веб-сајт.

5.  Вклучете верзија за преземање на вашето резиме

Лично Резиме на веб-сајтот  е одлично средство за да имате, но не треба да се откажете од традиционалниот формат за продолжување. Доколку потенцијалниот работодавач е заинтересиран за поставување на интервју, ќе биде полесно за нив, ако тие ја имаат својата продолжи во рака за време на состанокот.  Затоа треба да вклучите верзија за превземање на вашата биографија на вашиот сајт, по можност во PDF формат, за да можат да ја отпечатат и да ја користат. 

Download buttonDownload buttonDownload button
Датотечното копче Веб-страницата на Девон Станк вклучува лесен за превземање на традиционалната биографија. 

Имајте јасен повик за акција

Надворешниот повик за акција на вашата веб-страница може да испрати мешана порака. Од една страна, вашата биографија и вештини се присутни за сите да гледаат, но од друга страна, секој што посетува не може да знае дали сеуште барате вработување или ако веќе си најде нова работа. 

Целта на веб-страницата е очигледна со вклучување на повик за акција, како што се "Hire Me" или "Let's Work Together". Користете го тој повик за акција низ вашиот сајт и поврзете го со вашата контакт форма или со вашата контакт страница.

7. Користете контрастни бои

Овој врв е тесно поврзан со претходниот; бидете сигурни дека копчето за повик за акција се издвојува од остатокот од вашата веб-страница. Сакате тоа да биде видливо, па потенцијалните работодавци лесно можат да го забележат. 

contrasting colorscontrasting colorscontrasting colors
Пример за користење контрастни бои на личен веб-сајт. 

Слично на тоа, осигурајте се дека има доволно контраст помеѓу позадината и текстот на вашиот сајт. Ова ќе ја подобри читливоста и да го намали обртот на очите. 

Направете го полесно да ве контактираме 

Финално, последниот дел од оптимизирањето на вашата веб-страница е да го направиме што е можно поедноставно за потенцијалните работодавци да ве најмат. Освен вклучување на вашите лични податоци (кои треба да вклучуваат е-адреса и вашиот телефонски број) на самиот врв на вашата веб-страница, вашиот контакт секција треба да содржи начини на контактирање со вас, како и контакт форма.  Вклучете го делот за контакт во вашата главна навигација, наместо да го скриете во менито за паѓање или, уште полошо, да го испуштате целосно. 

 Како да го промовирате вашето резиме

се подразбира дека треба да вклучите линк до вашата веб-страница на секој профил на социјалните медиуми има. Тоа е еден од најлесните начини да го промовирате вашиот сајт и да им кажете на луѓето каде што можат да дознаат повеќе за вас. 

Но, постојат и други начини за промовирање на вашиот личен сајт за продолжување, кој е загарантиран со интерес и испраќање сообраќај на кон вас.

Додај го на вашиот е-пошта

Емајл сеуште е една од најчесто користените форми на комуникација и нешто што луѓето го проверуваат секојдневно, понекогаш дури и повеќе пати на ден.  Еден од најлесните начини за промовирање на вашиот веб-сајт е со додавање на URL-то на вашиот сајт на вашиот потпис и го вклучите во секоја е-пошта што ја испраќате. Работи уште подобро ако вклучите краток и суптилен повик за акција, повикувајќи ги луѓето да го проверат тоа. 

2. Користете LinkedIn Pulse во ваша корист  

Ако сакате да се вработите, LinkedIn треба да биде првата платформа за создавање на професионален профил и да се поврзете со други во вашата индустрија. Сепак, исто така можете да ја искористите нивната платформа за објавување, LinkedIn Pulse, за да споделите мислење кое е релевантно за вашиот лажат и го демонстрира вашето знаење. 

Со тоа ќе создадете интерес меѓу врсниците на индустријата и влијателите кои може да ги доведат до вашиот профил каде што Вие имаат истакната врска со вашата веб-страница. Се разбира, исто така можете да вклучите и директна врска во самиот пост на поврзано дело објавено на вашиот сајт.

3. Одговорете Прашања за Quora

Доколку не можете да вклучите врска кон својата веб-страница во вашиот профил на Quora, можете да одговорите на прашања во врска со вашата индустрија и да вклучите линк до еден пост на вашата веб-страница за луѓе кои сакаат да знаат повеќе.

. 4. Споделете слајдшоу

Дво уште еден начин да се вози сообраќај кон вашиот сајт е да се создаде привлечна презентација на одредена тема во вашата индустрија и споделување на слајдшоу на Slideshare. Можете да добиете креативни и да креирате презентации за начините за подобрување на аспект на вашата индустрија, слајдшоу од вашите минати проекти, студија на случај или конкретни резултати што сте ги добиле во претходната работа. 

Slideshare presentationSlideshare presentationSlideshare presentation
Презентација на презентацијата на портретот на Мариса Муса на SlideShare.5. 

Поднесете Guest Post

Guest објавување е обид и вистинска техника за добивање поголема видливост, воспоставување на вашиот авторитет и возење на сообраќај кон вашата лична страница.  Со милиони блогови таму, шансите се дека вашата индустрија има голем број на поврзани блогови. Ако се запознаете со видот на содржината што сакаат да ја објават и не им пречи на пишувањето, можете да се обидете да ги испратите гостувачки пораки. 

Во повеќето случаи, авторот био на крајот ќе ви овозможи да вклучите врска кон вашиот веб-сајт .  Ако се направи во право, ова може да ви испрати доста сообраќај, и кој знае? Еден од посетителите може да биде работодавач кој бара некој како тебе. 

Учествувајте во индустријата Relative форуми за дискусии 

Нема подобар начин да се демонстрира вашата вклученост во вашата индустрија отколку да учествувате во форуми поврзани со индустријата.  Со споделување на вашето мислење и давање корисни одговори, ќе се гледате како некој кој се грижи длабоко за вашата лажат, како и да го демонстрира вашето знаење. Вашиот потпис на форумот потоа може да се грижи за водечките луѓе директно назад кон вашиот вебсајт.

Како да го промовирате вашето продолжение Мапа Офлајн 

Иако вашата веб-страница е жива на интернет, нема причина да не го промовираме офлајн. Еве неколку начини можете да го направите токму тоа.

1. Користете деловни картички 

Создајте сет на бизнис картички кои ги имаат сите ваши информации за контакт, заедно со URL-то на веб-страницата. Никогаш не знаеш на кого би можеле да наидете и да имате визит-карта со вашите информации, им олеснува да ја најдат својата веб-страница или да стапат во контакт со вас подоцна.  Вие исто така може да му подарите неколку од нив на вашите пријатели и семејство и да побарате од нив да го дадат на некој кој вработува вработени со вашите вештини. 

2. Присуствувајте на мрежен настан. 

Не е невообичаено за компаниите во која било индустрија да имаат некаков настан за вмрежување.  Можете да пребарувате за мрежни настани поврзани со вашата индустрија или да користите веб-локација како што е MeetUp за да видите дали има некој настан во близина. Колку повеќе луѓе може да се поврзете, толку е поголема шансата да бидете вработени.

3. Промовирање на вашиот веб-сајт во вашата говорна пошта порака

Може да има време кога нема да можете да одговорите на повиците на вашиот телефон. Зошто да не снимите порака на говорна пошта која ги насочува луѓето кон вашата веб-страница за да стапите во контакт со вас?  Ова ќе осигура дека дури и ако го пропуштите повикот, луѓето сеуште можат да стапат во контакт со вас преку вашата контакт форма или вашата e-mail.

Користете го вашето резиме за да добијете работата од соништата

Со ставање на вашата биографија на интернет и создавање на лична биографија, веќе сте еден чекор понапред од конкуренцијата. 

Користете ги советите изложени во овој напис за да го превземете вашето барање за работа до следното ниво, да го промовирате вашиот личен веб-сајт за продолжување и да го следите вашата работа од соништата  Ако сеуште барате тема или образец за својата веб-страница за биографија, задолжително проверете ја нашата колекција на WordPress резиме теми и HTML шаблони за да започнете. Со среќа!

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.