Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Speed Writing

Како да пишувате брзо (краток вовед за брзо пишување) 

by
Length:MediumLanguages:
This post is part of a series called Profiting with Business eBooks.
How to Format an eBook for Kindle
How to Promote Your Kindle eBook With KDP Select

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Пишува агонија за тебе? Дали се бориш за секој збор, држиш зборови како тегови околу твојот ум, пред да ги ставиш на хартија? 

Знам како се чувствува. Јас живеев во тоа место. Има денови кога мрзливоста ме влече назад. Но, постои друг начин.

Пишувањето може да биде бриз. Можете да се движите надвор од борбата и да најдете нова слобода и леснотија во вашето пишување. Тоа не значи дека секогаш ќе биде лесно. Ќе имате добри денови и лоши денови, исто како и секој кој ќе работи.  Но, може да се стави крај на бановите на животот на писателот. Можете да се збогувате со блокот на писателот. Вие повеќе нема да страдате за вашата уметност - или вашиот бизнис - освен ако не сакате. 

Брзото пишување не е лесно. Како што наведов погоре, бавното пишување е мрзлив начин. Бавното пишување вклучува давање на постојани одвраќања на Интернет, ТВ и соработници. Напротив, брзото пишување бара концентрација и фокус.  Но, колку повеќе пишувате брзо, толку повеќе енергија ќе најдете во вашето пишување. Бавно пишување влече на вашата енергија и ја исцрпува вашата креативност. Брзото пишување создава нагорна спирала на инспирација и имагинација.

Повеќето писатели кои допрва треба да се запознаат со техники на брзо пишување лесно можат двојно да ја зголемат нивната брзина на пишување во рок од неколку дена.  Ако можете да го направите тоа, исто така ќе го удвоите дневниот број на зборови. Ако сте платени за збор, ќе го удвоите и вашиот потенцијал за заработка. 

Упатство средства 

За да го завршите ова упатство, ќе ви требаат: 

 • софтвер за обработка на текст 
 • тајмер 

Брзи пишување техники 

Се сеќавам кога првпат бев запознаен со техники на брзо пишување. Дадов обид и бев вчудоневиден да откријам дека би можел да креирам блог за 500 зборови за помалку од 30 минути. Тоа вклучува планирање, пишување и уредување. 

Брзото пишување создава нагорна спирала на инспирација и имагинација. 

Тогаш, се борев да напишам 2.000 зборови дневно. Денес, кога пишувам тежок нацрт, можам да најдам повеќе од 2.000 зборови на час.

Уште повеќе, пишувањето брзо не значи загрозување на квалитетот. Типично, најдов што побрзо пишувам, толку подобро е квалитетот на моето пишување, а тоа не е само затоа што пишувањето брзо ослободува повеќе време за уредување.  Зборовите што ги напишав брзо обично бараат помалку уредување. Тоа е кога ќе се забави и ќе дозволам мојот внатрешен критичар да стигне до начинот на кој ми пишува. 

Во ова упатство, ќе ги откријам тајните на удирање на брзиот брзини на пишување. Јас ќе ви покажам како да напишете 500 збор парче пишување за помалку од 30 минути.  Со таа брзина, можете да креирате 5.000 зборови ebook - доволно долго за да бидете поттикнувач - попладне.

 1. Направете краток преглед (5 минути)

Започнува најтешката работа околу пишувањето. Гледањето на празен екран честопати ги исполнува писателите со страв. Што ќе напишете?  Каде ќе започнете? Најверојатно ќе се чувствувате блокиран ако немате само еден збор на страницата. Составувањето на краток преглед го решава тој проблем. 

Чекор 1: Изберете тема За што ќе биде статијата? 

Запишете збор или фраза што ќе биде тема на вашата статија. Направете го тоа толку брзо колку што можете, во рок од неколку секунди по стартувањето.  Најважно е да се сруши нешто, да се скрши смирувачката магија на празна страница. Вие само може да создадете нешто со уништување на совршенството на ништожност. 

Чекор 2: Постави прашање 

Од вашата тема, креирајте прашање што ќе го одговорите во вашето дело. Преместувањето од тема на прашање го фокусира својот ум и помага да ја активирате вашата креативност.  Креативноста најефективно функционира кога е искористена, а прашањето е идеално за фокусирање и искористување на вашата креативна енергија.

Чекор 3: Изберете 3 зборови 

Кои три збора доаѓаат на ум кога размислувате да одговорите на вашето прашање? Идеално, овие ќе одговараат на трите главни точки што ќе ги правите во вашата статија. 

Не грижете се ако не сте сигурни кои поени ќе правите, тие можат да дојдат подоцна, за време на вашето пишување. Само изберете три збора. 

Чекор 4 (Факултативно): Прошири ја својата резиме 

Ако работите со голема брзина, треба да ги завршите првите три чекори за неколку минути. Ова ви дава уште неколку минути за да го исправите вашиот преглед. 

Обидете се, ако можете, да користите воспоставена структура на статии. Колку повеќе пишувате, толку повеќе ќе добиете чувство на различни структури на статии. На пример, статии како-да обично претставуваат проблем, а потоа да се обезбеди решение за тој проблем.  Вести статии започнуваат со најзначајниот факт, и работат надолу од таму, завршувајќи со најмалку значаен факт. Романи и приказни ја следат трите структури на чин.

2. Напиши (15 минути) 

Откако ќе го подготвите вашиот преглед, време е да започнете со пишување. Овој процес е прекрасно едноставен. 

 • Поставете го вашиот тајмер 15 минути. 
 • Напиши - без запирање - се додека тајмерот не се исклучи. 

Тоа е сè што има за тоа. Ќе видите само колку е лесно - и колку брзо доаѓаат зборовите - ако го пробате. 

Вашето прашање и три збора ќе бидат твоите камења за запишување, за да ве задржат во тек на пишување. 

Додека можете да напишете 35 зборови во минута, ќе достигнете 500 зборови. Ако сте квалификувани за допишување на допир, тогаш може да достигнете 750 или 1.000 зборови во тоа време. Т

оа е сè што треба да знаете. Меѓутоа, ако ви треба дополнителна мотивација, разгледајте ги следниве совети. 

Совет 1: Напиши на пријател 

Авторот на научна фантастика Исаак Асимов напиша над 500 книги во својот живот, и фикција и документаристика. Ја акредитираше неговата брзина на пишување до неговиот "едноставен и едноставен стил". 

Ако се борите да пишувате со брзина, престанете да размислувате за себе како пишување. Наместо да замислите дека зборувате со некој пријател. Зборовите ќе течат, и природно ќе пишувате јасно, во разговорниот тон.

Совет 2: Зборот што доаѓа до ум е вистинскиот збор 

Ова е првиот нацрт. Не дозволувајте да се заглавите во длабочините на умот за совршениот збор. Додека пишувате, вашиот ум ќе ви даде еден збор.  Дури и ако тоа не се чувствува точно, ставете го тој збор на страната и продолжете да одите. Можете да се вратите назад и да го најдете зборот што навистина го сакавте за време на уредувањето. 

Совет 3: Направете неред

 Вие само може да создадете нешто со уништување на совршенството на ништожност.

 Знаете зошто децата се толку креативни? Тие не се плашат да направат хаос. Креативноста секогаш значи создавање хаос. Ништо што ќе го креирате нема да биде совршено. Тоа може да биде инспиративно, корисно, забавно или смешно, но никогаш нема да биде совршено. 

Никогаш не се стреми кон совршенство во првите нацрти. Нека вашиот правопис и граматика не се раширени. Напиши со слобода и спонтаност.  Потоа можете да го поправите она што следува "погрешно" подоцна, иако честопати ќе ги најдете вашите најдобри идеи кои произлегуваат од она што првично го гледате како грешка

Совет 4: Не запирај 

Што и да се случи, продолжете да пишувате. Ако станува збор за тоа, напиши "Не знам што да пишувам тука". Секогаш можете да го избришете подоцна. Ти си поучен навика да ги држиш прстите да танцуваат на тастатурата. 

3. Измени (10 минути) 

Време е! Кога тајмерот ќе се исклучи, прочитајте го она што сте го создале. Очекувам дека ќе бидете пријатно изненадени од резултатите. Веројатно му е потребна некоја работа, но и тоа не е страшно. 

За време на фазата на уредување, препорачувам да ја прочитате вашата работа три пати, еднаш за секој од следните чекори.

Чекор 1: Оцени го она што го имаш 

Вашето прво читање е да го дадете вашето пишување целокупно оценување. Што направивте?  Може да тече добро, во кој случај можете да прескокнете до чекор 3. Или можеби ќе треба да се преуредите за да му дадете најсилна структура, и во тој случај можете да продолжите со чекор 2. 

Во многу неверојатно дури и дека сте создале Франкенштајн, зачувајте го за подоцна и вратете се на планирање. Вие потрошивте само 15 минути и сте научиле многу во процесот.  Секогаш спаси сè што пишуваш, дури и ако го мразиш. Може да се вратиш на она што си го напишал уште еден ден и да откриеш скриен гениј во твоите зборови. 

Чекор 2: Направете го тоа структурно звук 

Повеќето не-писатели и нови писатели прават грешка во претпоставката дека одличното пишување е за стил, правопис и граматика. Додека добри писатели ги имаат сите овие, она што го прави одлично пишување е неговата структура. 

За да му дадете цврста структура, направете го следново: 

 • Отстранете го она што сте го напишале, кое не е релевантно за темата (можете да го копирате и да го зачувате на друго место за друго време).
 • Преуредувајте ги вашите реченици и ставови за да го дадете вашиот тек на пишување најдобар можен тек. 
 • Напишете ги сите ставки што треба да се поврзат со новите ставови. 
 • Додајте какви било информации што недостасуваат. 

Чекор 3: Полски 

Конечно, со силна структура на место, подготвени сте да го исчистите правописот и граматиката и да ги замените слабите зборови со посилни. 

Добредојдовте во клубот 

Брз пишување Ако го прочитате ова далеку, очигледно сте сериозно заинтересирани за брзо пишување. Распоредувајте 30 минути во вашиот календар и работете преку три фази погоре.  Ако имате време сега, направете го тоа сега. Во рок од триесет минути, ќе ги знаете убавините на брзото пишување. Добредојдовте во клубот за брзо пишување! 

Ве молиме да ги споделите вашите искуства со брзо пишување во коментарите. 

Колку долго овој напис ме однесе да пишувам? Тоа е 1.520 зборови, и јас го напишав во зафатен канцеларија со многу бучава и одвлекување внимание. Вклучувајќи го планирањето, пишувањето и уредувањето, тоа ми траеше 85 минути.  

 Ресурси 

 • Графички кредит: Икочки поставени од Храбар. 475 Векторски икони од talrevivo. 
 • Фото кредит: Некои права се задржани од страна на дуалогени.
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.