Advertisement
 1. Business
 2. Landing Pages

Целна страница наспроти веб-страница на веб-страница: Кога користите кој?

Scroll to top
Read Time: 10 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Ако сте како повеќето сопственици на бизнис, веројатно сте поминале многу време на работа на вашата веб-страница. Ги создадовте сите важни страници, осигурувајќи дека вашата почетна страница има неколку повици кон акција кои ги насочуваат посетителите кон вашата Работа со мене или Контакт страница и имате страница на вашата страница која зборува за она што го имате да понуди.

Но, тогаш ќе слушнете за целни страници и како тие помагаат да ги претворат посетителите во клиенти и почнувате да се прашувате дали наместо тоа сте направиле целна страница.

Ако сте се прашувате што е разликата помеѓу целниот страница и почетната страница, дојдовте на вистинското место. Во овој пост, ќе објасниме што е целна страница и која е почетната страница. Ќе разгледаме како се разликуваат еден од друг и објаснуваат кога треба да ја користите почетната страница и кога треба да користите целна страница.

Целна страница против веб-страница против веб-страница

Ако се свртиме кон интернетот за одговори, неизбежно ќе наидете на споредби и објаснувања кои се калливи водите кога станува збор за целни страници, страници и веб-страници. Иако е точно дека постојат некои сличности помеѓу овие термини, исто така има и голем број разлики меѓу нив. Ајде да објасниме што прави секој.

Дефиниција за целна страница

Целна страница е страница која се фокусира на добивање на посетители да преземат акција. Тоа е страница создадена со единствена цел да се добие сообраќај од повеќе извори или, со други зборови, тоа е страната со која се поврзувате во кампањи за социјални медиуми, е-пошта и платени рекламни кампањи. Целна страница има ограничена или нема навигација и зборува за еднина понуда, како што се производ, стан, услуга, олово магнет или која било друга понуда која моментално ја промовирате.

Пример за целна страница доаѓа од LeadQuizzes, компанија која е специјализирана да ви помогне да креирате висококвалитетни квизови за цели за генерациски цели. Страната прави одлична работа за користење болнички поенти од нивниот идеален клиент за да го привлече вниманието заедно со светло-портокалова повик-за-акција. Исто така ќе забележите дека користат неколку сигнали за доверба, како што се препораки и логоа за партнери и објавување.

LeadQuizzes landing pageLeadQuizzes landing pageLeadQuizzes landing page
Поблизок поглед на целниот страница (LeadQuizzes)

Главна дефиниција

Почетната страница е првата страница на вашиот сајт. Голема почетна страница ќе даде преглед на она што го прави вашата компанија, гради доверба со посетителите кои прв пат го посетуваат, и го обезбедуваат следниот логичен чекор за вашите посетители што сакате да ги преземат.

Размислете за почетната страница на апликацијата Slack. Штом посетителот ќе влезе во нивната почетна страница, веднаш ќе биде јасно што прави Slack и што посетителот треба да го направи. Можете исто така лесно да пристапите до други страници на веб-страницата и да ги видите сите карактеристики што ги нуди Slack.

Slack homepageSlack homepageSlack homepage
Пример за почетна страница (Slack)

Дефиниција на веб-страница

Конечно, вашиот веб-сајт се состои од неколку меѓусебно поврзани страници кои ги имаат сите детали за вашиот бизнис, начини да стапите во контакт со вас, а исто така може да има компанија или бизнис блог, делот за поддршка или форум, база на знаење и друго. Вашата веб-страница исто така може да има една или повеќе целни страници, во зависност од природата на вашиот бизнис и маркетинг напори.

Еве еден краток преглед на разликите помеѓу целните страници и страниците наспроти веб-страниците:


Целна страница

Homepage

Веб-страница

Број на страници

Една страница која води до страница за благодарност по пријавувањето.

Една страница на вашиот сајт која ја користи вашиот домен на root.

Пет или повеќе страници, кои може да вклучуваат: За, Услуги, Блог, Контакт, Најчесто поставувани прашања, Целна страница и многу повеќе.

Функционалност

Во повеќето случаи, тој користи слики, текст, повик-кон-акција, и формулар за регистрација.

Обично има слики, текст, копчиња, повици кон акција и линкови до други страници. Може исто така да содржи видео или формулари за регистрација.

Обично ги има сите елементи пронајдени на почетната страница и може да вклучи уште поголема функционалност.

Информации

Информации за одреден производ или услуга

Преглед на она што го прави вашиот бизнис

Сеопфатен преглед на сите ваши деловни услуги, историја и многу повеќе

Фокус

За да се вози конверзии.

Да споделувате информации за вашите услуги и да доведете клиенти или клиенти на следниот логичен чекор.

Да го објасните или презентирате вашиот бизнис и бренд.

Навигација

Нема навигација или навигација што скока на различни точки за прицврстување на самата страница.

Има линкови до сите други страници на веб-страницата.

Можете лесно да пристапите до сите страници на веб-страницата.

Како можете да креирате целни страници, веб-страници и домашна страница

Без разлика дали се обидувате да создадете целна страница, целосно разнесена веб-локација или почетна страница, добрата вест е дека не треба да се грижите за ангажирање на скап дизајнер или учење како да се кодирате сами.

Благодарение на бројни шаблони и системи за управување со содржини, како WordPress, секој може да создаде добра и високо конвертирачка целна страница. Различни пазари на трети лица, како што се Envato Elements, имаат десетици шаблони за целни страници за HTML, кои лесно се ажурираат и користат. HTML шаблони се одличен избор кога сакате да ја добиете вашата целна страница и да трчате што е можно побрзо.

HTML landing page templatesHTML landing page templatesHTML landing page templates
Envato Elements нуди многу професионални шаблони за целните страници.

Но, ако ви треба повеќе функционалност или можност да ја претворите вашата целна страница во веб-страница подоцна, тогаш темата на WordPress е подобар избор. Ќе најдете многу чувствителни целни страници на WordPress на Envato Elements.

WordPress themesWordPress themesWordPress themes
Можете исто така да најдете професионално дизајнирани теми на WordPress на Envato Elements.

Envato Elements е одличен ресурс кој ви дава неограничен пристап до стотици шаблони и други средства, како што се фотографии на акции за една ниска месечна цена.

За да видите повеќе примери на корисни теми и шаблони, прегледајте ги овие статии:

Кога да користам целна страница и кога да користам веб-страница или веб-страница

Сега кога ги покриваме разликите помеѓу целниот страница, почетната страница и веб страната, ајде да погледнеме кога да го користите секој од нив.

Целна страница наспроти домашна страница: Кога да ги користите

Како што споменавме порано, целни страници обично се користат за маркетинг кампањи, кога вашиот единствен фокус е да промовирате производ или услуга. Како таква, би користеле целни страници во следните ситуации:

 • Кога лансирате нешто ново. Ова вклучува и лансирање на нов производ или услуга или дури и кога го започнувате вашиот бизнис. Ова ви овозможува да се фокусирате на една важна акција за страната и да ги посетителите да преземат таа акција.
 • Кога работите со маркетинг кампања (реклами на Фејсбук, Google AdWords итн.). Со оглед на природата на целните страници и фактот дека тие нудат минимални одвлекување на вниманието, се подразбира дека вашата маркетинг кампања ќе се претвори многу подобро кога посетителите ќе слетаат на страница која ќе се совпадне со целта на вашата маркетинг кампања. Ќе бидете во можност да ги убедите зошто тие треба да се регистрираат, да им покажат социјален доказ и да ги добијат информациите без да ги збунат со сите други услуги, производи или понуди што ги имате како бизнис.
 • Кога промовирате магнет за олово или вебинар. Целта на промоција на магнет со олово или вебинар е да се привлечат посетителите да се регистрираат. Целна страница дизајнирана со таа специфична цел помага да се претворат посетителите на ист начин како целниот страница дизајнирана за претпристапна кампања за маркетинг.
 • Наместо вашата почетна страница на социјалните медиуми платформи. Додека вашата почетна страница може да се користи во социјалните медиуми био, ќе имате многу подобар успех за претворање на посетители во следбеници со посветена целна страница прилагодена на секоја социјална медиумска платформа.

Спротивно на тоа, ќе ја користите вашата почетна страница секогаш кога ќе ги наведете основните деловни информации за платформи и места за кои е потребно врската со вашиот веб-сајт. Ова може да вклучува потпишување на производ, обезбедување на вашите информации на друг бизнис и слично.

Целна страница против веб-страница: Кога да се користат веб-страниците

Како што сте виделе од примерот погоре, во некои случаи, целни страници може да се користат наместо веб-страница. Сепак, тоа не значи дека можете да го изгребате постоечкиот веб-сајт и да го замените со целниот страница со надеж дека ќе добиете што е можно повеќе клиенти и клиенти. А добро дизајниран веб-сајт се уште има свое место и заслуги. Особено, користете веб-сајт секогаш кога:

 • Се обидувате да му дадете на заинтересираната страна повеќе информации за вашиот бизнис
 • Кога ќе се обидувате да ги насочите кон одредена страница или блог пост на вашиот сајт
 • Секогаш кога сакате да ја објасните вашата мисија, визија, начини за соработка и многу повеќе

Со тоа рече, имајте на ум дека можете да ги користите целни страници, почетна страница и веб-страница заедно. Всушност, многу бизниси користат целни страници заедно со нивната веб-страница, во зависност од тоа кои маркетинг кампањи и промоции ги во моментов работат.

Целна страница против страница: Дизајн Размислувања

Пред да го заклучиме овој напис, тука се неколку размислувања за дизајн што треба да се имаат предвид кога станува збор за целниот страница и дизајнот на почетната страница.

Совети за дизајнирање целни страници

Користете ги следните совети за дизајнирање целни страници, за да го привлечете вниманието на вашите посетители и да ја подобрите стапката на конверзија.

 • Елиминирање на одвлекување на вниманието. Целниот страница треба да биде фокусирана на една акција што сакате вашата целна публика да ја земе. Отстранете ги сите одвлекување на вниманието како што се линкови до вашите профили за социјални медиуми, други страници на вашиот сајт или било какви надворешни веб-страници.
 • Направете ја вашата повик-до-акција многу видлива. Користете боја која убаво контрастира со другите бои на вашата веб-страница. . Сакате вашиот повик кон акција да се истакне, така што нема да го погрешиме. Друг совет е да користите неколку повици кон акција, особено ако вашата целна страница е долга.
 • Се фокусира на придобивките, а не на функциите. Независно од тоа што промовирате, осигурајте се да се фокусирате на придобивките од вашата понуда. Луѓето се повеќе заинтересирани за тоа како вашата понуда ќе им помогне, отколку детален преглед на сите карактеристики
 • Обезбедете социјален доказ. Целниот страница треба да вклучува препораки од луѓе кои веќе се обиделе и го спровеле вашиот производ или услуга. Исто така, можете да користите други сигнали за доверба, како што се логоа на места што сте ги прикажале и да ги заштитите иконите за плаќање ако промовирате платена понуда.
 • Користете благодарам страници за да генерирате повеќе прегледи. Страницата со благодарност треба да потврди успешна регистрација и потоа да ги поканите тие нови води да ја споделат вашата понуда (вашата целна страница) со нивната мрежа. Алтернативно, размислете да ги поканите да се приклучат на вашата мрежа, како што ве следат на платформа за социјални медиуми или да се придружите на вашата заедница како група на Фејсбук.

Почетна Совети за дизајн

Кога станува збор за дизајнот на почетната страна, тука се и неколку совети за целниот страница. Ова вклучува користење на социјален доказ и да бидете сигурни дека копчињата за повик кон акција се многу видливи. Сепак, постојат неколку совети кои се специфични за дизајнот на почетната страница што треба да имате на ум:

 • Направете го тоа јасно што правиш во насловот. Вашиот главен наслов треба да го направи многу очигледен што правиш и за кого го правиш тоа. Ова ќе помогне да се елиминираат лошите води и посетителите кои не се добро погодни за вашите услуги и во исто време да го напишат интересот на вашиот идеален клиент
 • Вклучете ја вашата фотографија или фотографии од членовите на вашиот тим. Фотографија од вас или вашиот тим ќе додаде личен допир на вашиот бизнис и бренд и ќе им олесни на посетителите да ви веруваат
 • Чувајте ја вашата навигација едноставна. Додека почетната страна треба да ви го олесни пристапот до други страници на вашиот сајт, оставете ја вашата главна навигација едноставна. Идеално, вие не сакате да имате повеќе од пет елементи за навигација. . Ако имате други важни страници што сметате дека се неопходни за главното мени, размислете за користење на опаѓачкото мени за да се појават дополнителни страници откако некој ќе лебди над елемент од менито.

Изберете ја вистинската целна страница или WordPress тема денес

Целни страници се одличен прилог на вашата веб-страница, бидејќи тие можат да ви помогнат да промовирате одреден производ, магнет за олово, услуга или друга понуда и да добиете што повеќе конверзии за таа понуда. Тие се одличен начин да се изгради вашата листа и да се започне продажбата на разговор. Ако барате да создадете целна страница за вашата понуда, задолжително проверете ги шаблоните на целните страници на Envato Elements. Зошто да не преземете дефиниција или WordPress тема денес и да започнете?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.