Advertisement
 1. Business
 2. Email Newsletters

MailChimp vs. Кампања Монитор: Кој е најдобар е-пошта Билтен софтвер?

Scroll to top
Read Time: 11 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Како сопственик на мал бизнис, вашата примарна грижа треба да биде да расте (и промовира) вашиот бизнис, како и да воспостави подобар однос со вашите постоечки (и потенцијални) клиенти.

Најефективен начин да го направите ова е со е-мејл маркетинг.   Најголемата корист на е-мејл маркетинг е тоа што ви става во контрола. Вие одлучувате за времето и зачестеноста на која сакате да ги испратите вашите претплатници. . Кога ќе ги испратите е-маил, тој ќе пристигне во нивното сандаче подготвено за интеракција.

Кога станува збор за е-мејл маркетинг, постојат две платформи кои се истакнуваат меѓу останатите за сопствениците на мали бизниси.  . И MailChimp и кампањата монитор се моќни маркетинг решенија за растечки мал бизнис.

Во оваа статија, ќе ги погледнеме нивните карактеристики и ќе ви помогне да донесувате информирана одлука за избор на вистински е-мејл информатор за софтверски провајдери за вашите маркетинг цели за мал бизнис.

MailChimp vs Campaign Monitor Best Email Marketing SoftwareMailChimp vs Campaign Monitor Best Email Marketing SoftwareMailChimp vs Campaign Monitor Best Email Marketing Software
MailChimp vs. Кампања Монитор: Изберете го најдобриот софтвер за електронски билтени за вашиот мал бизнис.

Ајде да копаме во овој е-мејл маркетинг софтвер споредба водич.

Краток преглед на MailChimp и мониторинг на кампањите

MailChimp и кампањата монитор се многу популарни избори поради нивната прифатлива цена и чиста количина на функции кои ги нудат.

И двајцата нудат лесен дизајнер за влечење и капка за вашите кампањи, голем број шаблони за е-пошта, функции за автоматизација, интеграција со апликации од трети лица, напредни функции за известување, персонализација на е-пошта и многу повеќе.

Еве една основна споредба однадвор и на MailChimp и на Кампања Монитор:


MailChimp

Монитор за кампањата

Цена

Бесплатно со основни карактеристики / 10 долари / месечно за до 500 претплатници и сите основни карактеристики.

Слободно да испраќате е-пораки до 5 претплатници / 9 $ / месечно за до 500 претплатници и сите основни карактеристики.

Кампањи за автоматизација / капење

Да

Да

е-трговија интеграција

Да, Shopify, WooCommerce, Magento, BigCommerce.

Да, Shopify, Magento, WooCommerce.

Пријавете ги формулари

Нуди можност за хостирање на формулари, вградување на нив во вашиот сајт и интегрирање со апликации од трети лица како OptinMonster.

Нуди можност за хостирање на формулари за регистрација, вградување на нив во вашиот сајт и интегрирање со апликации од трети страни.

Социјална медиумска интеграција

Да, со можност да ја споделите секоја кампања на Твитер / Фејсбук, се интегрира со Фејсбук страници и Твитер картички за водечка генерација.

Да, Фејсбук страници и Фејсбук реклами.

Извештаи за кампањата

Да

Да

Двокреветни формулари за одбирање

Да

Да

A / B Сплит-тестирање

Да, иако понапредните тестирања се достапни на повисоки нивоа

Да

Поддршка

Поддршка за е-пошта достапна само на платени планови.

Поддршка за е-пошта достапна на сите планови, телефонска поддршка достапна на Premier Plan.

MailChimp - Гледај во длабочина

MailChimp е често првиот избор за многу мали бизниси, едноставно затоа што тие нудат дарежлив бесплатен план и леснотија на користење. Ајде да земеме подетален поглед на функциите на MailChimp.

MailchimpMailchimpMailchimp
Mailchimp

1. Дизајн карактеристики

MailChimp е јасен и интуитивен за употреба.  Кампањите се лесно дизајнирани на неколку начини.  Можете да користите еден од пред-направени шаблони на е-пошта и да го прилагодите со своите бои, да ги додадете вашите слики, лого и социјалните медиуми да ги следите и да ги споделувате иконите.

Постојат различни градежни блокови што можете да ги вметнете во вашите билтени или кампањи, кои вклучуваат текст, кутија текст, слика, слика со насловот, сликите, групи на слики, видео, копчиња и повеќе.

Изборот на фонтови е доста ограничен кога станува збор за MailChimp што значи дека не можете да користите Google Fonts или TypeKit Fonts.

Можете исто така да одберете да испратите обична текст кампања која ги прави вашите пораки како обичен текст и кога не сакате да користите слики.  Исто така постои опција да испратите свој сопствен HTML шаблон.

Еве еден пример за прекрасен образец за е-пошта направен за работа со Mailchimp.  Користете го Кент за да започнете да работите со одличен дизајн на билтен:

Kent MailChimp TemplateKent MailChimp TemplateKent MailChimp Template
Kent MailChimp Template

Или разгледувате повеќе шаблони за е-пошта на Mailchimp од Envato Market:

2. Е-пошта кампањи

MailChimp ви овозможува да испраќате неколку различни типови на кампањи кои вклучуваат редовна кампања, обична текстуална кампања, RSS-кампања и A / B тестирање кампања.

Корисниците на MailChimp на бесплатен план имаат можност да испратат конечна поздравувачка е-маил откако некој ќе се претплатат, што може да биде одличен начин да им ја испратите вашата бесплатна понуда за влез.

Други функции за автоматизација се достапни на платени планови и се групирани според специфична индустрија.  На пример, можете да праќате автоматски кампањи за е-пошта кога некој ќе се приклучи на вашата листа како добредојдена секвенца, откако некој ќе купи во вашата онлајн продавница, како и ќе испраќа персонализирани пораки на роденден на претплатникот, специфични датуми и повеќе.  Прилагодените правила за автоматизација, наречени работни процеси, се исто така достапни за платените клиенти

Дознај повеќе за тоа како да работите со Mailchimp за прв пат:

3. Претплатници и листи

Во MailChimp, вашите претплатници за е-пошта обично се додаваат на една листа.  Сепак, можете да додадете што повеќе листи што сакате или што ви требаат.  Листите може понатаму да се поделат на групи и сегменти.

Каде MailChimp се разликува од други даватели на е-пошта, е фактот дека не можете да испраќате една кампања на повеќе листи истовремено.  За дополнително да ги комплицирате работите, ако вашите клиенти или клиенти се регистрираат за две различни списоци, тие двапати ги бројат во системот на MailChimp.  Ако потоа продолжете да ја праќате истата кампања на двете листи, тие ќе ја добијат истата е-пошта двапати.

Формурите за пријавување може да бидат вградени во вашата веб-страница, или можете да ги прикажете посетителите на вашата веб-страница на целна страница што ја одржува MailChimp.  Ако не знаете како или не сакате да ги користите нивните формулари за е-пошта, можете да користите еден од многуте додатоци за влез во формат за е-пошта кои се интегрираат со MailChimp.

Тие исто така нудат интеграција со Фејсбук Страници и Твитер Водечка генерација на картички, како и мобилна апликација за собирање на регистри и приклучок за WordPress интеграција.

4. Интеграции од трети страни

Освен од решенијата за е-трговија наведени погоре, MailChimp се интегрира со апликации, вклучувајќи FreshBooks, SalesForce, ZenDesk, SurveyMonkey, Google Analytics, Docs и Contacts, eBay, PayPal, Etsy и други.

Ако барате понапредни интеграции, можете да ги искористите API на MailChimp, кој ви овозможува да градите сопствени апликации.

5. Поддршка

Кога станува збор за поддршка, корисниците на бесплатниот план се ограничени на базата на знаење на MailChimp која има широк кориснички водич.

Оние кои имаат платен план имаат пристап до нивната поддршка за е-пошта која е достапна 24/7 и поддршка за разговор во живо која е достапна 24/5.

6. Цени

MailChimp е целосно бесплатен ако вашата база содржи помалку од 2.000 контакти.  Тие ви дозволуваат да испраќате до 12.000 пораки месечно, што ви дава неделен билтен и неколку дополнителни е-маил кампањи.

Платените планови се нудат како месечен план, почнувајќи од 10 долари за 500 претплатници, ако сакате функции за автоматизација.   Ако, од друга страна, имате повеќе од 2000 претплатници, платениот план започнува од $ 30 и ви овозможува да испраќате неограничени електронски пораки.

Исто така, постои опција Pay-as-You-Go која ви овозможува да купите кредити кои потоа можете да ги користите за да испраќате кампањи на вашите претплатници на е-пошта.

7. Како тоа им помага на сопствениците на мали бизниси

Со оглед на MailChimp нуди дарежлив бесплатен план, тоа е одличен избор за многу сопственици на мали бизниси кои немаат голем буџет, но сакаат да почнат да растат нивната е-маил листа.

Нивните пораки за е-пошта се лесни за користење и нудат некои убави функции во поглед на содржината, и што е најважно, изгледаат одлично и на мобилни уреди.  Покрај тоа, MailChimp нуди дури и мобилни апликации кои можете да ги користите за да ги соберете претплатниците на е-пошта за време на мрежен настан или конференција.

Монитор за кампањата

Кампања монитор заслужено своето место како популарно решение за мали бизниси, благодарение на нејзините прифатливи цени и моќни функции.

Campaign MonitorCampaign MonitorCampaign Monitor
Монитор за кампањата

1. Дизајн карактеристики

Како MailChimp, Кампања Мониторот е лесен за користење и нуди импресивна колекција на шаблони кои може да се прилагодат со вашите бои, слики и лого.  Исто така, постои опција да користите сопствен HTML шаблон или да користите обичен текст.

Во однос на дизајнот, Кампања Монитор има user-friendly, drag and drop интерфејс, кој е едноставен за користење.  Тие исто така нудат поширок избор на фонтови, кои вклучуваат Google фонтови.  Кога станува збор за градежни блокови за вашата кампања, изборот не е толку богата како MailChimp: можете да додавате текст, слики, копчиња, видео, изолатори и прегради.

Шаблони за дизајн се категоризирани според видот на е-пошта што сакате да ја испратите.

Moka Campaign Monitor TemplateMoka Campaign Monitor TemplateMoka Campaign Monitor Template
Moka Campaign Monitor Template

2. Е-пошта кампањи

Бројот на кампањи во Кампања монитор е ограничен само на два вида: редовна кампања или A / B тест кампања.  Како и MailChimp, Кампањата монитор нуди персонализација тагови кои ви дозволуваат да вметнете вашиот претплатникот прв, последно или полно име во насловот на насловот.

Постојат и други тагови кои можете да ги вметнете во вашата кампања за е-пошта, која вклучува копче Фејсбук како копче и копче Чуруликам.

3. Претплатници и листи

Кампања Монитор ви овозможува да имате повеќе листи, како и MailChimp, но каде MailChimp нуди групи и сегменти, Campaign Monitor нуди само сегменти.  Згора на тоа, ако претплатникот се обиде да се одлучи на повеќе од една листа, Кампања Монитор нема да ги смета за два различни претплатници.

Во суштина, ова значи дека можете да ја испратите вашата кампања на е-пошта до различни листи и тие ќе ја добијат само еднаш.

Кога станува збор за функциите за автоматизација, тие немаат толку многу опции како MailChimp.  Мониторот на Кампањата се однесува на нив како Workflows и тие можат да се активираат кога некој ќе се придружи на вашата листа, на посебен датум, кога некој ќе влезе или ќе излезе од некој сегмент или кога ќе имате ажурирање на страницата.

Кога станува збор за формулари, Кампања Монитор се чини дека има подобар избор.  Можете да користите страната за пристигнување, вградената форма, копчето за претплати, кое ќе се појави во било кое место на вашиот сајт каде што го ставате кодот, формуларот за пријавување на страниците на Фејсбук, нивниот сопствен приклучок за WordPress и форма за вашиот iPad.

4. Интеграции од трети страни

Кампања Монитор има своја сопствена App Store која нуди интеграција со повеќе од 250 апликации, вклучувајќи QuickBooks, SalesForce, Magento, Kickbox, Boomtrain, како и сопствен API.

5. Поддршка

Кампања Монитор нуди широка база на знаење, форуми за поддршка на корисниците, поддршка за е-пошта која е достапна 24/7, како и телефонска поддршка за корисниците во нивниот премален план.

6. Цени

Кога станува збор за цените, Кампања монитор е малку pricier од MailChimp.  Нивниот основен план ви овозможува да испраќате неограничени електронски пораки до 500 претплатници за 9 долари месечно.  Неограничен план ви овозможува да испратите неограничен број на е-пораки, како и 5000 трансакциски е-пошта за $ 29.  Конечно, планот на Премиерот е достапен за 149 долари месечно и ви дава пристап до нивната телефонска поддршка и сите карактеристики Кампања Монитор има да понуди.

7. Како тоа им помага на сопствениците на мали бизниси

Кампања Монитор ви овозможува да започнете со бесплатна сметка и да ги тестираат сите нивни карактеристики. Сепак, ќе треба да одберете план за испраќање на вашата прва кампања.   Добрата вест е дека нивниот основен план е ниска цена и вклучува функции за автоматизација.

Освен тоа, Кампања Монитор се интегрира со огромен број на апликации од трети страни надвор од кутијата, како и од Запир, што значи дека можете да го поврзете Кампањскиот монитор со речиси секоја апликација таму.

Кој треба да избереш?

Изборот на најдобар е-мејл маркетинг софтвер не е лесна задача Кога станува збор за MailChimp наспроти Кампања Монитор, тие се одличен избор за сопственици на мали претпријатија.  Меѓутоа, и двајцата имаат свој сопствен состав.

MailChimp професионалци

 • лесен за користење
 • нуди бесплатен план за да започнете
 • повлечете и испуштајте уредувач на обрасци
 • голем избор на шаблони за е-пошта

MailChimp Cons

 • интегрира со помалку апликации природно
 • нема поддршка за слободниот план

Мониторинг на кампањите

 • лесен за користење
 • повлечете и испуштајте уредувач на обрасци
 • пристоен избор на шаблони за е-пошта
 • огромен број на трети лица интеграции

Мониторинг на кампањата

 • малку pricier да започнете
 • помалку избори кога станува збор за автоматски работни процеси

Дали сте подготвени да започнете со е-мејл маркетинг?

Нема сомнение дека е-мејл листа е една од најважните и вредни средства.  Тоа ви дава директен пристап до вашите клиенти и ви овозможува да воспоставите повеќе личен однос со нив.

Изборот на правилен е-мејл маркетинг софтвер зависи од карактеристиките што ви се потребни и од буџетот што го имате на располагање.  Ако користите било кој од овие системи, тогаш земете висок квалитет на е-мејл билтенот дефиниција, па вашите маркетинг пораки имаат свежи, професионални дизајни:

Ако само сакате да започнете со растење на вашата е-маил листа, MailChimp е одлично решение, бидејќи е потполно бесплатно и ви ги дава основните алатки што ви се потребни за да пратите е-маил кампањи.  Тоа е совршен избор ако никогаш порано не сте испратиле е-маил кампања и сакате да се справите со основите.

Ако, од друга страна, веќе имате некакво искуство со е-мејл маркетинг, сакате повеќе функции од она што MailChimp има да понуди на нивниот бесплатен план, без висока цена, и да имате пристап до корисничка поддршка е важен за вас, дајте Кампања монитор обидете се.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.