Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Planning

Врвот на вашиот хонорарен бизнис од страна на Оди групните

by
Read Time:6 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Како хонорарни преведувачи, ние често се чувствуваме како да имаме суперсила и сме способни да преземеме некој проект, секој клиент и секој предизвик што доаѓа на нашиот пат.

Овој став "направи сè-сè" е одличен начин да се изгради нашата вештина и личен раст, но дали е најдобриот начин да се развива вашиот хонорарен бизнис?

Во одреден момент во вашата хонорарна кариера, може да биде време да се оди лажат. Спротивно на популарното верување, фокусирањето на насочената ниша (и отстранување на нешто што не одговара) е ефикасен начин за маркетинг на вашите услуги и одгледување на вашиот бизнис.

Значи, што значи да се оди ниша? Па, земете го моето неодамнешно искуство како пример. Јас сум професионален веб дизајнер.  Кога првпат отидов на хонорар, направив секакви проекти за веб дизајн за хонорарни клиенти. Јас создадов блогови, трговски веб-сајтови, HTML-пораки, веб-апликации, го именувате. Потоа, неколку години во решив да се фокусирам само на WordPress веб дизајн. Сега, со мојата најнова компанија, Restaurant Engine, мојот лажат е веб-дизајн на WordPress за ресторани. Добијте идеја?

Предности на одење на групните

Прво, да го погледнеме од перспектива на пребарувањето. Дали знаевте дека најпознатите, широки, еден или два поинакви зборови за пребарување (како "писател" или "веб-дизајнер") сочинуваат само 30% од сите пребарувачки пребарувања?

Според SEOMoz, 70% од прашањата лежат во "долгата опашка" на пребарувањето - подолги, насочени фрази. На пример "блог писател во Омаха" или "веб-развивач на е-трговија". Поентата е, луѓето имаат тенденција да бараат тесно насочени решенија за нивните специфични проблеми.

Конечно, може да се изгради на вашиот успех во одредена ниша за да стане експерт за "оди на" во тој простор, хранејќи се повеќе и повеќе клиенти во вашиот бизнис.

Тоа е точно и на практично ниво. Размислете за тоа: Ако ја ремоделирате вашата кујна, не би сакале ли компанија која специјализира во кујнски реконструкции над генерален изведувач?  Има одредена удобност што клиентот добива знаејќи дека успешно ја извршувавте оваа специфична услуга, повторно и повторно, за клиентите исто како и самите себе.

Конечно, може да се изгради на вашиот успех во одредена ниша за да стане експерт за "оди на" во тој простор, хранејќи се повеќе и повеќе клиенти во вашиот бизнис. Плус, повторувајќи ги истите типови на проекти одново и одново, можете да ги усовршите вашите системи и да ја направите вашата работа поефикасна, со што полесно ќе се ангажира помош и зголемување.

Како да го избере вистинскиот лажат за вашиот бизнис

Па, како знаеш на која ниша треба да се фокусираш? Тоа е голема одлука, имајќи предвид дека ќе посветите значителен напор и ресурси за оваа ниша со месеци, ако не и со години.

Еве четири чекори за да пронајдете која ниша е за вас:

  1. Проценете го вашиот тековен бизнис. Внимавајте на сето она што сте работеле до сега. Што работи? Што беше стресно или резултираше со проблеми? Кои области ги прават најмногу пари? Кои области се најзадоволни за вас?
  2. Која услуга најмногу ја сакаш? Земете ги сите ваши области на експертиза и изберете еден - само еден - дека сакате повеќе од другите. Не треба да биде тешко да се избере.
  3. Кои клиенти / индустрија претпочитате да работите најмногу? Сега размислете за сите клиенти со кои сте работеле. Дали сакате да работите со мали клиенти? Големи компании? Не-профит? Која индустрија сте имале најголем успех во сервирањето?
  4. Колку е голем овој лажат пазар? Размислете за индустријата што ја избравте во последниот чекор. Дали е тоа голем и растечки сектор? Дали вашите проекти во овој простор лесно можат да се реплицираат?

Ако вашата избрана лажат убаво се усогласува со овие четири прашања, тогаш сте на вистинскиот пат.

Разбирање на вашиот клиент

Сега кога сте одбрале ниша за да се фокусирате, мора да направите се што е можно за да го разберете вашиот целен клиент.  Идеално, веќе сте направиле проект или два за клиенти во оваа ниша, па започнете таму. Ако не, обидете се и научете колку што можете кога ќе ставате нови клиенти или едноставно ќе излезете и разговарате со некои.

Кои се најчестите барања што сте ги добиле од овие клиенти. Направете листа на услуги и под-услуги кои се однесуваат на сите клиенти во оваа ниша.  Но, чувајте го кратко! Вие не сакате да ги победите клиентите со опции. Наместо тоа, сакате да ги понудите точните работи што ги бараат (што нема да бидат многу).

Следно, земете ги вообичаените прашања што ги добивате од клиентите во оваа ниша. Дали има проблеми со кои ќе се соочите повторно и повторно?  Овие прашања ви даваат јасна идеја за тоа како да ја прилагодите вашата комуникација за да одговараат на оваа целна ниша.

Маркетинг Твојот групните служба

Сега кога знаете КОГА си услуга, ШТО ви нудиме, и КАКО да комуницирате со овие клиенти, време е да го искористите сето ова за да информирате како ја продавате вашата лажат услуга.

Дизајнирајте ја вашата веб-страница и веб копија околу овие насочени услуги. Креирајте ЧПП за да одговорите на оние заеднички прашања што сте ги примиле. Тековни студии на случај кои зборуваат за оние заеднички проблеми и како вашите услуги ги решиле.

Клучот е да се стави во чевлите на вашиот целни ниша клиент. Секоја страница на вашиот веб-сајт, секоја студија на случај, секоја е-маил кампања, како и секој друг маркетинг дел што ќе го стави, треба да разговара со овој клиент.  Тие треба да се однесуваат на некој начин на сè што велите. Тоа е убавината на маркетингот на лажат: Бесконечно е полесно да ја прилагодите вашата комуникација до фокусиран сет на клиенти, а не на целиот свет!

Групните маркетинг тактики

Со осветлување одредена ниша, исто така, имате можност да ги фокусирате вашите напори за маркетинг-тактики за маркетинг. Еве неколку идеи:

  • Индустриски здруженија - Повеќето индустрии имаат локално и / или национално здружение. Придружете се на оној за вашиот лажат за да започнете со мрежно поврзување со вашите целни клиенти.
  • Индустрија конференции / средби - Побарајте конференции и средби кои се однесуваат на вашата лажат. Тоа е уште еден начин да се направат повеќе врски и да се изгради вашата репутација во рамките на вашата лажат заедница.
  • Индустриски табли и форуми - Учествувајте во насочени онлајн форуми каде што вашите клиенти разговараат за теми поврзани со вашата лажат. Ова е одлична опција ако вашата лажат не е специфична за локацијата.
  • LinkedIn Groups - LinkedIn има функција наречена "Групи", каде што специфичните луѓе во индустријата се собираат и се поврзуваат. Придружете се кон неколку групи поврзани со вашата лажат, или уште подобро, започнете ја вашата сопствена група во оваа ниша!

Се надевам дека оваа статија ви помага да размислите за нови насоки за да ги преземете вашите хонорарни бизниси. Би сакал да слушнам како сте пронашле успех со фокусирање на лажат. Споделете ги вашите идеи во коментарите.

Фото кредит: Некои права резервирани од Малчев.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.