7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

Нов мал бизнис финансирање: 7 малку познати опции за употреба во 2019 година

Scroll to top
Read Time: 14 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Имате одлична идеја за бизнис што сакате да го започнете, но немате колатерал и нема доволно пари на вашата штедна книшка. Дали сте од среќа? Не е нужно.

small business fundingsmall business fundingsmall business funding
Можете да добиете мал бизнис за вашиот нов бизнис на различни начини. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Каде одиш да најдеш финансирање за нов бизнис? Запознајте се со сите можности за финансирање на мали бизниси во овој корисен туторијал.

Како да добиете финансирање за бизнис (пример)

Да почнеме со пример. Еве што направи еден претприемач за финансирање.

Владимир Генделман, основач и главен извршен директор на Компанијата Папки, користеше каматни стапки од повеќе кредитни картички за да привлече 50.000 долари за да го финансира својот бизнис, бидејќи не можеше да позајмува пари од банките.

Тој додава: "Кога ќе заврши промотивниот период за кредитна картичка, би го префрлил билансот на друга картичка за да можам да го платам долгот без да предизвика интерес".

Иако е креативен начин да се соберат средства, тоа не е за секого. Не сите деловни модели имаат здрав паричен тек кој ќе ви овозможи да ги плаќате долговите редовно на месечна основа (како во случајот на бизниси со нето-плаќања од 30 до 60 дена).

Иако некои банки се поблаги сега, во споредба со тоа како тие беа во Големата депресија во 2018 година, повеќе бизниси бараат алтернативни методи за финансирање, знаејќи дека можеби ќе имаат потешко време да бидат одобрени за традиционален заем.

Што е бизнис финансирање? Долг против капитал за нови бизниси

Можете да добиете капитални средства за вашиот нов бизнис на различни начини, вклучувајќи пари од:

 • пријатели
 • вашите заштеди
 • кредитори
 • инвеститори

Каде и да доаѓаат парите, тоа ќе падне во еден од двата главни вида деловно финансирање: долг или капитал. Но, што значи тие термини?

 • Долг е позајмувани пари кои ќе бидат исплатени во однапред определен распоред по договорена каматна стапка.
 • Акционерски капитал е пари дадени во замена за сопственост на вашиот нов бизнис.

За разлика од добивање на заем, преземањето на капиталот не е еднократна трансакција, бидејќи парите што ги земате вклучуваат долгорочен работен однос со инвеститорите кои добиле интерес во успехот на вашиот бизнис. Tоа значи дека не можете сами да донесувате деловни одлуки, бидејќи вашите инвеститори ќе сакаат да тежат за тоа како работите. Ако не сте подготвени за тоа, подобро ти е со заеми.

Овие статии може да ви помогнат да дознаете повеќе за финансирањето на капиталот:

Алтернативни опции за финансирање на мал бизнис

Доколку сте одбиени од страна на банките или не се согласувате како да добиете средства за бизнис, опциите подолу треба да ви дадат поширока идеја за алтернативните опции за финансирање:

1. Пружање кон пер (P2P) кредитирање

Анкетата од 2017 година од SmallBizTrends покажува дека 13% од испитаниците претпочитаат онлајн пазари за заем, додека минатата година податоците од Американската банкарска асоцијација покажуваат дека поголемиот дел од банките се заинтересирани за партнерство со дигитална платформа на трети лица за да влезат на пазарот за кредитирање на мали бизниси. Дигиталните платформи сè уште не се како мејнстрим како традиционалните кредити, но тие добиваат интензитет.

Џими Шабир, управен директор на Bootcamp Media сака P2P кредитирање бидејќи:

"П2П платформи како што е" Финансиски круг "им помага на малите бизниси брзо да соберат пари за да ги исполнат краткорочните цели како што се обртен капитал за првиот проект на вашата нова компанија".

П2П платформи работат како банки, освен во овој случај парите што ќе ги позајмите ќе доаѓаат од различни индивидуални инвеститори. Тие не бараат колатерал и документарните барања не се толку строги како банкарски заеми.

Но, тоа не значи дека тие ќе позајмуваат пари само на никого. Впрочем, тие, исто така, треба да ги заштитат своите инвеститори, па затоа очекуваме некои платформи да бараат одреден кредитен рејтинг или обем на продажба.

Еве листа на некои опции за кредитирање на P2P:

За разлика од банките, сепак, одлуката за одобрување на вашиот заем не е направена од едно лице. Наместо тоа, зависи од индивидуалните инвеститори на П2П платформата за да одлучат дали ќе го финансираат вашиот заем или не. Добрата вест е дека апликацијата може да потрае до 10 минути, а повеќето платформи ќе го објават барањето за заем во рок од 24 часа.

2. Владини грантови

Владите обично одвојуваат средства за создавање на нови бизниси, особено оние кои се насочени кон достојни причини како што се образованието, медицината, технологијата и социјалните потреби.

Барањата за аплицирање за грант се разликуваат, бидејќи тие се дадени од различни владини агенции кои пак имаат свои сопствени цели и барања.

Додека грантовите не се типични инвестиции во капиталот, владините агенции што ги дистрибуираат овие средства ќе бараат од вас да известуваат за вашиот напредок. Тие ќе ги следат вашите резултати, бидејќи тие или треба да покажат доказ дека средствата биле доделени на легитимен бизнис и не биле корумпирани, или тие добиле план да ја користат вашата идеја(што е карактеристично за воените, медицинските и образовните грантови).

Еве неколку примери за тоа каде да се најдат државни грантови:

3. Ангел инвеститори

Инвеститорите на ангелите се како вложување капиталистите (VC) кои инвестираат пари во замена за дел од сопственоста на вашата компанија. Ангелите честопати се богати поединци кои имаат успешни бизниси. Тие бараат нови бизнис идеи кои имаат потенцијал за да можат да им помогнат да растат и да добијат профит во замена за нивната инвестиција.

Сепак, за разлика од VC, инвеститорот на ангел би можел да добие повеќе раце, бидејќи тие ризикуваат сопствени пари. Извештајот за Институтот Ангел Ресурс 2016, исто така, покажува дека тие претпочитаат бизниси во индустријата за здравствена заштита, софтвер и B2B.

Angel InvestorsAngel InvestorsAngel Investors
Инвеститорите на "Ангел" често избираат бизниси каде што можат да се практикуваат.

Можете да најдете ангели инвеститори во Ангел капитал асоцијација или Ангели ден.

4. Микрофинансирање

Микро кредити се мали, краткорочни кредити со ниска каматна стапка. Тие често се користат од самовработени сопственици на бизниси и нови стартапи со минимални барања за капитал. Кредитната сума варира по организација, но обично се движи од $ 500 до $ 50,000.

Барањата се разликуваат по организациска позајмица, но ова е една од најспорните опции за аспиранти претприемачи кои имаат потреба од почетен капитал и немаат приходи во историјата. Некои организации, исто така, им даваат приоритет на апликациите за заем од жени и малцински групи.

Подолу се дадени некои микро кредитори кои работат во САД:

 • Грамин Америка. Обезбедува microloans од 2000 американски долари за група од четири жени откако ќе завршат една недела од финансиската обука.
 • Долина економски развој корпорација. Кредити $ 500 - $ 2500 за шест до 24 месеци со каматна стапка од 8,5%.
 • Justine Petersen, Непрофит што обезбедува микролоад од 10.000 долари како посредник на американската администрација за мал бизнис.

Други микро-заемодавци:

Проверете го ова упатство ако сте заинтересирани за други опции за отворање на капитални кредити за бизнис:

5. Crowdfunding

Платформите на Crowdfunding ви дозволуваат да собирате средства од индивидуални учесници (a.k.a. "backers") кои ја сакаат вашата бизнис идеја. Тоа е одлична опција за претприемачите кои имаат креативен производ, но немаат средства да го произведат уште. Исто така работи и за оние кои сакаат да влезат во прототипот што го дизајнирале, бидејќи поддржувачите често даваат предлози за дизајн кога вашата кампања активно привлекува средства.

Овој извор на финансирање не може директно да се класифицира како долг или капитал, бидејќи поддржувачите даваат средства во замена за предвремен пристап до вашите производи, или што платформите за финансирање на платформи нарекуваат "награди".

Додека нема проверки на кредитите или барањата за обем на продажба за crowdfunding, тоа бара фер малку креативност и маркетинг know-how за да започне успешна кампања за финансирање на crowdfunding.

Типична кампања за финансирање на кампањи вклучува:

 • видеа и слики на производот или бизнис идејата
 • приказна за вас и вашата компанија
 • опис на производот и технички спецификации
 • производство временска рамка

Еве листа на crowdfunding платформи:

6. Портали за плаќање и платформи за е-трговија

Дали мислите дека вашиот бизнис нема да се квалификува за државен грант или P2P заем? Ако користите платежни платформи како PayPal или Square, сепак може да ги исполнувате условите за заем.

Еве ги сегашните услови за заем од работен капитал на PayPal:

 • Задолжителна сума. до 35% од годишната продажба, но не повеќе од 125.000 долари за вашиот прв заем
 • Барања. Бизнис или Премиер сметка која е најмалку три месеци
 • Обем на продажба. 20.000 долари и 15.000 долари годишни продажби за премиерски сметки и бизнис сметки, соодветно
 • Услови на плаќање. отплатата на заемот се одзема од секоја продадена обработена, но треба да плаќате 5% до 10% од вкупниот заем на секои 90 дена.
 • Кредитна проверка. бр
 • Време на примена. пет минути

Еве ги сегашните услови за кредит за квадратен бизнис:

Плоштадот сам по себе нема процес на апликација, бидејќи тие нудат само деловни кредити на клиенти кои сметаат дека ги исполнуваат условите. Поради ова, нема многу информации на нивната веб-страница за барањата за заем, но подолу се дадени некои информации од Merchant Maverick, пазар за обработка на кредитни картички и места за продажба (POS) машини.

 • Задолжителна сума. $ 500 до $ 100,000
 • Услови на плаќање. 1.10 до 1.16 фактор или $ 01.0 до $ 0.16 за секој долар позајмени
 • Обем на продажба. 10.000 долари годишно

Еве ги сегашните услови за купување на Капитал кредит:

Shopify не е платежна платформа или ПОС, туку како софтвер за е-трговија тие работат со милиони мали бизниси низ целиот свет. Како Square, тие не прифаќаат апликации за заем и нудат само финансиски средства за корисниците кои ги исполнуваат нивните критериуми.

 • Задолжителна сума. $ 400 до $ 500,000 според страницата со најчесто поставувани прашања за купување капитал
 • Барања. низок профил на ризик, Shopify Payments се овозможени, а бизнисот е со седиште во Соединетите Американски Држави и одреден обем на бруто-стока

Забелешка: Овие термини се на дискреционо право на заемодавачот и може да се променат.

Како да одредите колку пари ќе добиете

Робин Паретс, извршниот директор на "Pretzel Kids", компанија која нуди детска обука и стоки за јога, користела iFundWomen за да собере средства за нивната онлајн програма за обука и стипендија. Еве што може да каже Парец во одлучувањето за тоа колку средства ќе се подигне,

"Јас внимателно го избрав износот што ми требаше врз основа на тоа колку се потребни овие проекти (онлајн програма за обука и стипендии), и врз основа на износот што го чувствував можев да го постигнам преку crowdfunding."

Може да бидете во искушение да добиете колку што можете да добиете, но овој пристап претставува значителен ризик и за финансирање на долг и капитал. Огромни заеми можат да бидат предизвик за плаќање и огромни каматни стапки кои можат да влијаат на вашиот готовински тек, додека огромното финансирање со капитал значи отстапување поголема контрола и сопственост на вашата компанија.

Точно е дека не постои специфична формула или број за совршена сума за финансирање, па клучот е да се најде рамнотежата меѓу барајќи премногу и премногу малку. Прашањата подолу може да ви помогнат да одредите колку ви треба финансирање:

 • Што планирате да ги користите парите за? Дали ви треба за да ангажирате луѓе, да купите материјали или да започнете маркетинг кампања?
 • Колку профит очекувате за шест месеци? Што е за една година?
 • Кои трошоци ќе ги направите додека го водите бизнисот?

Износот што ви треба, исто така, ќе зависи од трошоците за производство на вашиот производ, па сметајте ги трошоците за вашите материјали и дали работите локално или аутсорсинг на производството во странство. Прочитајте го ова упатство од Shopify за да ви помогне да одберете производител пред да одлучите за почетен износ на средства.

Фактори што треба да се земат предвид при изборот помеѓу различни опции за финансирање на бизнис

Нема правило што вели дека мора да го финансирате вашиот нов бизнис исклучиво со заеми. Можете да ги комбинирате вашите лични заштеди, пари од различни зајмувачи, па дури и да преземате капитал за финансирање ако вашиот бизнис има потреба од тоа.

Сепак, успехот на вашата апликација за финансирање зависи од неколку фактори. Затоа, наместо да губиш време да аплицирате за сите достапни опции, подобро е да ги концентрирате вашите напори каде што веројатно ќе успеете.

Размислете за следниве фактори пред да аплицирате за финансирање:

1. Целна големина на пазарот и раст

Колку е голем целниот пазар? Колку е голема тоа ќе биде за неколку години?

Ова се само некои од факторите што банките и инвеститорите на ангелите сметаат кога ги одобруваат барањата за финансирање.

Некои инвеститори, исто така, претпочитаат одредени индустрии, како на пример, како ангели и VC повеќе сакаат стартување на технологија, додека некои владини грантови претпочитаат бизниси кои се соочуваат со предизвиците во енергетскиот и образовниот сектор.

2. Временска рамка

Полесно е да се добие финансирање на долг во споредба со финансирањето на капиталот, бидејќи инвеститорите и грантовите може да потрае неколку недели пред да одлучат за одредена деловна идеја.

Кредитите од алтернативни зајмувачи како PayPal и Shopify можат да се обработат за само неколку дена, додека кредитите на P2P може да потраат неколку недели или еден месец за да бидат целосно финансирани во зависност од тоа колку ви е потребно.

3. Контрола на вашиот бизнис

Дали сте спремни да му дадете делумна контрола на вашиот бизнис?

Ако не сте отворени да слушате некој друг влог при водењето на вашиот бизнис, тогаш не треба да земате капитални инвестиции. Инвеститорите, исто така, ќе ви сметаат за одговорни за временските рамки за производство, за продажните квоти и за другите показатели кои влијаат на вашиот приход, па осигурајте се дека ви е пријатно известување за некој друг.

4. Износ на финансирање што ви треба

Не можете да очекувате да добиете стотици илјади од давателите на микро-заем, и ќе трошите време да разговарате со инвеститорите ако барате само 5000 долари или помалку.

5. Материјали за маркетинг и примена за финансирање

Дали имате предлог подготвен што ќе ги примами инвеститорите на ангелите?

Дали имате видео демонстрација и целна страница за веб-страници, кои точно го опишуваат вашиот производ додека зборуваат за своите главни гледни точки?

Ќе ви требаат овие и повеќе за да добиете купување и на заемодавателите и инвеститорите. Можете да најдете илјадници најдобри шаблони за бизнис предлози на Envato Elements, со одлична понуда: преземете колку што сакате за една ниска цена!

Секој од многуте шаблони за предлози од Envato Elements има стотици опции за креативни предлози. Додека се богати со функции, тие исто така се брз и лесен за работа.

Envato Elements Proposal TemplatesEnvato Elements Proposal TemplatesEnvato Elements Proposal Templates
Envato Elements е добар извор на шаблони за предлози кои можат да ви помогнат да добиете финансирање за вашиот мал бизнис.

Можете да го прилагодите секој образец со вашите инспиративни идеи за бизнис предлози и да го презентирате вашиот бизнис предлог формат со стил и јасност до потенцијалните инвеститори. На тој начин, секоја страница ја раскажува вашата приказна - помагајќи да ги смените мислите, да влијаете врз клучните донесувачи на одлуки и да склучите договори.

Ако не можете да размислувате за кој предлог дефиниција да изберете, тука се некои од нашите најдобри да изберете од:

Правни обврски и разидувања на неуспехот да се достават до инвеститорите

Не плаќаат вашиот долг може да те слета во затвор - тоа е многу јасно. Но, не доставувајќи на ветените враќања на инвеститорите? Тоа е малку незгодно.

Инвеститорите можат да тужат сопственици на бизниси за сите видови причини, вклучувајќи и кога вашиот бизнис не успее да полета. Во некои случаи, инвеститорот на ангел дури ќе поднесе и правна жалба ако нивните обиди за преземање не работат (од growthbusiness.co.uk).

"Точната основа за валидна тужба варира во зависност од државата што сте ја одбрале да ја вклучите, поставувањето на вашиот бизнис (Корпорација или друштво со ограничена одговорност) и дали имате вистински јазик во управувачките инструменти на вашиот бизнис кој го вклучува вашиот Сертификат за основање , Терминот и оперативниот договор ", вели обвинителот за кривична одбрана, Викас Бајај.

Со сите можни сценарија и сите различни закони таму, практично е невозможно да се заштитите од сите потенцијални тужби. Значи најдоброто нешто што можете да го направите е да добиете добар правен советник за да ги подготвите вашите документи пред да потпишете какви било договори за финансирање

Дали вашата домашна работа: Избегнувајте жали од изборот на погрешен мал бизнис финансирање

Времето кое го трошите истражувањето на достапните можности за финансирање и обврските што доаѓаат со нив е добро потрошено време. Тоа ќе ве спаси од еден тон на главоболка, што може да биде нешто од справување со несакани пречки од инвеститор или досадни услови за отплата од заем кој не сте го разбрале целосно.

Откако ќе ги разберете опциите за финансирање на мал бизнис, подготвени сте да го пронајдете финансирањето кое ви е потребно за вашиот нов бизнис. И не заборавајте да го искористите предлогот за бизнис предлог од Envato Elements за да направите најдобар впечаток за потенцијалните инвеститори.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.