Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

10 најдобри стратегии за маркетинг на мал бизнис за 2018 година

Scroll to top
Read Time: 15 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Успехот на вашиот мал бизнис зависи од вашиот маркетинг. Во основа, маркетингот опфаќа сè што има врска со добивање и задржување на клиенти. Ова се чини дека е примарен предизвик кај сопствениците на малите бизниси. Cпоред истражувањето од Капитал Еден , 41 отсто од сопствениците на мали бизниси имаат проблеми со идентификувањето и постигнувањето на изгледите. Откако ќе го решите овој предизвик, ја надминавте главната пречка за водење и одржување профитабилен бизнис.

Small business marketing strategiesSmall business marketing strategiesSmall business marketing strategies
Маркетинг опфаќа сè што има врска со добивање и задржување на клиенти. (Извор на слика: Енвато Елементи )

За сопствениците на мали бизниси, помага да се постават решенија во форма на маркетинг план. Со маркетинг план, можете лесно да ги оцените, распоредите и да ги измените вашите тактики. Ги вклучува вашите продажни цели, вашиот опис на целните клиенти, како и стратегиите за маркетинг на мали бизниси што ќе ги користите за да ги достигнете овие цели и да ги најдете овие клиенти.

Ако сте само да започнете со вашиот мал бизнис маркетинг план, тука се и некои упатства кои можат да ве водат низ процесот:

Во оваа статија, ние резимираме десет од најдобрите маркетинг стратегии за мали бизниси. Исто така, ќе ве посочиме и на некои други ресурси кои може да ви помогнат кога ќе ги составите сопствените маркетинг стратегии за мал бизнис.

Најдобрите маркетинг стратегии за вашиот мал бизнис

Следниве маркетинг стратегии се идеални за типичниот буџет и целите на малите бизниси. Еве листа на мали бизнис маркетинг стратегии кои работат:

1. Е-пошта маркетинг

E-mail маркетинг вклучува собирање на е-мејл адреси на потенцијални клиенти и клиенти, да ги праќаат пораки редовно, и да се натераат да се отвори овие пораки или кликнете на линкот во нив.

Оваа стратегија е погодна за мали бизниси поради минималната цена - обично, треба само да платите за софтверот за маркетинг на е-пошта - и високите приходи. Е-мејл маркетинг е стратегија која обезбедува еден од највисоките резултати на инвестицијата (ROI), дури и повеќе од социјалните медиуми или директната пошта. Статистика од Здружението за директен маркетинг покажуваат дека има приближно 122 отсто ROI на е-мејл маркетинг. Со други зборови, тоа ќе биде многу профитабилно за мал бизнис да вклучува е-пошта во нивните маркетинг планови.

ROI for different marketing channelsROI for different marketing channelsROI for different marketing channels
Е-мејл маркетинг има висок поврат на инвестицијата кога ќе се спореди со други маркетинг канали.

Бидејќи е-поштата најдобро функционира кога веќе имате мал следене, најдобро е да негувате односи со потенцијални клиенти и клиенти, да ги конвертирате води во продажба, да ги одгледувате повторливите клиенти и да ја зголемите продажбата. Ако вашата примарна цел е да ја зголемите свеста на брендот или да го запознаете вашиот бизнис со потенцијални изгледи, најдобро е да пробате други стратегии за мал бизнис во прв план.

Ако немате листа на води, сепак, започнете да ја градите вашата е-листа . Но, ако веќе сте почнале да градите своја листа на е-пошта, можете да ги користите следните водичи за да ја подобрите вашата стратегија за е-пошта:

Можете да најдете некои одлични шаблони за е-пошта кои се лесен за користење за мал бизнис маркетинг на Envato Elements и ThemeForest .

2. Содржина маркетинг

За разлика од директно рекламирање на вашите производи и услуги, маркетинг содржината има за цел да стигне до вашата целна публика преку информативни или забавни содржини. Идејата е дека кога вашата целна публика е привлечена од оваа содржина, тие ќе учат за вашиот бизнис како резултат. Содржината што ја користите може да дојде во некој од следниве формати:

 • · статии
 • · видеа
 • · аудио
 • · илустрации
 • · инфографика
 • · книги
 • · бела хартија
 • · студии на случај
 • · препораки
 • · и веб-страница копија (како на пример текстот на вашата страница или текстот на страницата "За нас").

Бидејќи маркетингот за содржини директно не бара продажба, тој најдобро функционира како стратегија на бренд ангажман, а не стратегија за продажба. Истражување од Институтот за маркетинг на содржини покажа дека додека речиси 80 проценти од продавачите би можеле да покажат дека маркетингот за содржини го зголемува ангажманот на публиката, само 58 проценти би можеле да покажат дека ја зголемиле продажбата Со дополнување на вашата содржина маркетинг стратегија со повеќе директни пристапи како е-мејл маркетинг или рекламирање, ќе бидете во можност да се осигура дека вашиот брендирање напори, исто така, им помогне на вашата продажба напори.

Effects of content marketingEffects of content marketingEffects of content marketing
Содржината на маркетингот може да ги зголеми продажбата и продажбата, но е поефективна за ангажирање.

Можете да започнете на вашиот маркетинг план за содржина користејќи ги овие упатства:

3. Блогирање

За бизнисите, блогирањето значи редовно да објавувате нови ажурирања на вашиот блог или веб-страница. Иако блогирањето е технички дел од содржинскиот маркетинг, често бара посебен план, бидејќи тоа е повторлив проект Блоговите треба да се ажурираат редовно, за разлика од бележници, студии на случај, или вашата страница "За нас".

Затоа што редовно објавувате нови содржини на вашиот блог, обично е најдобро за градење на свеста на брендот, потсетување и лојалност. Блогот може да го привлече вниманието на новите потенцијални клиенти кои ќе слушнат за вашиот бизнис за прв пат, како и потсетување на тековните перспективи и клиенти на вашиот бизнис. Овие напори за брендирање потоа донесуваат повеќе води. Можеби ова е причината зошто, без оглед на големината на компанијата, Споредистражувањето на HubSpot бизниси кои блог повеќе имаат тенденција да добијат повеќе води .

Blogging frequency statisticsBlogging frequency statisticsBlogging frequency statistics
За малите бизниси, толку повеќе тие објавуваат, толку повеќе ги добиваат линковите.

Започнете го деловниот блог право со примена на следниве идеи:

 • · Наведете ги заедничките проблеми со кои се соочуваат целните клиенти , особено оние со кои им помагате. Потоа напишете блог пост за секој проблем и претставете едноставно решение. Ha пример, онлајн продавница која продава масла за аромотерапија може да ги наведе првите пет масла кои го намалуваат стресот.
 • · Ако вашиот бизнис веќе има блог, погледнете ги постојните блог постови. Дали вашите индивидуални блог постови имаат слики на секои 100 збора? Истражување од Buzzsumo откриле дека статиите со слики на секои 75 до 100 зборови добиваат двојно поголем број на акции отколку статии со помалку слики. Колку повеќе акциите ги добиваат вашите блог постови, толку повеќе луѓе ќе ги видат.

Ако сакате да го однесете блогот на вашиот бизнис на следното ниво, следниве упатства можат да помогнат:

4. Социјален медиумски маркетинг

Користејќи сајтови како Фејсбук, Твитер, Instagram, LinkedIn, Snapchat и Pinterest за да го продавате вашиот бизнис значи дека користите маркетинг на социјални медиуми.

Еден од предизвиците на маркетингот на социјалните медиуми е дека може да биде тешко да се знае дали работи. Студија за консултации покажува дека колку што е 60 проценти од продавачите велат дека имаат потешкотии при следење на рентабилност . Всушност, пазарот ги гледа социјалните медиуми првенствено како двигател на бренд ангажман. Бидејќи можете да вклучите фотографии, графики, видео, звук и емозии во вашите објави во социјалните медиуми, ова го прави добар канал за изразување на вредностите на вашиот бренд на различни начини.

Social media challengesSocial media challengesSocial media challenges
Мерењето на враќањето на инвестициите може да биде предизвик при водењето кампања за социјалните медиуми.

Но, тоа не значи дека продажбата нема место за социјалните медиуми. Всушност, Pinterest вози голем сообраќај кон веб-страниците на e-commerce. Истражување од Shopify покажува дека 93 проценти од онлајн купувачите го користат Pinterest за да планираат купувања, а Pinterest исто така е втор најпопуларен извор на сообраќај на веб-страници на онлајн продавници. Фејсбук и Instagram, исто така, имаат онлајн шопинг функции, па тоа е само прашање на користење на вистински социјални медиуми сајт и правото карактеристики за зголемување на продажбата.

Планирајте ја вашата стратегија за социјални медиуми со помош на следниве упатства:

5. Рекламирање со исплата на кликање

Рекламирањето со исплата за клик (ППЦ) е едноставно форма на он-лајн рекламирање каде што плаќаат за кликовите што ги добивате на онлајн реклама. Обично, ова се рекламите кои ги гледате кога внесувате клучен збор во пребарувач и ги разгледувате резултатите. Но PPC рекламите се исто така присутни и на други веб-сајтови, па дури и на некои сајтови на социјалните медиуми . Google AdWords и Бинг реклами се два примери на мрежи кои им овозможуваат на бизнисите да купуваат реклами за ППЦ.

Успехот на вашите ППЦ реклами се потпира на изборот на вистинските клучни зборови, предлози за вистинската сума и високо конвертирачка копија. Бидејќи цената на овие реклами е одредена од бројот на Преглед на рекламата, најдоброто место за нив во вашиот мал бизнис маркетинг план е за собирање на води или правење продажби. Еве неколку пристапи кои можете да ги користите со вашите реклами за ППЦ:

 • · Поставете ја вашата ППЦ реклама, така што таа води директно до Целна страница или a стискаш страница со цел да се соберат кабли.
 • · Можете исто така да ги насочите вашите реклами за ППЦ на специфични страници на производи кога користите клучни зборови, кои се насочуваат кон клиенти кои се подготвени да купат.

Ако сакате да започнете со ППЦ реклами, овие упатства на Google Adwords може да ви помогне да се запознаете со тоа како функционира.

6. Постери и флаери

Прикажување на постери или давање брошури и флаери е од суштинско значење за малите бизниси кои треба да се продаваат на одредено место. Ова е затоа што тие обично се прикажуваат и се дистрибуираат во одредена област. За малите бизниси, каде што локацијата е важна, флаери и постери треба да бидат суштински дел од нивниот мал бизнис маркетинг план.

Еден предизвик што доаѓа со овој пристап е тоа што може да биде тешко да се измери успехот. За да го надминете ова, бидете сигурни дека вашите дојдовни води од флаери и постери се полесни за следење. Можете да ги вклучите купонските кодови во содржината или, во случај на флаери, дури може да вклучите купони за хартија од кинење. На тој начин, можете да кажете дали цената на дизајнот, печатењето и дистрибуцијата е вредна за враќање.

За да започнете со маркетинг на флаери, можете да ги користите следните ресурси и шаблони:

7. Реклама за печатење

Еден од потрадиционалните пристапи за маркетинг , печатените реклами се едноставно за купување рекламен простор на печатени медиуми, како што се весници, списанија, билтени, директна пошта или жолти страници. Додека ова може да звучи како "старо училиште" во споредба со онлајн-маркетиншките стратегии, постои причина зошто тие постојат - тие се уште се ефективни.

Истражувањата покажуваат дека печатените весници го наведуваат најголемо внимание кога ќе се спореди со други медиуми, како што се кратки онлајн видеа, веб-страници или социјални медиуми. Дури и меѓу милениумските потрошувачи, една студија покажа дека 82 проценти читаат директна пошта и 49 проценти користат купони за печатење . Со оглед на овие наоди, печатењето е јасно сеуште релевантно.

Media attention scoreMedia attention scoreMedia attention score
Онлајн не мора да значи подобро. Весниците и списанијата сѐ уште налагаат длабоко внимание.

Бидејќи печатеното рекламирање има тенденција да чини пари, најдобро е да бидете сигурни дека тие водат директно до мерливи резултати, како што е зголемувањето на продажбата, клиентите или линковите.

8. Референтен маркетинг

Како што имплицира името, референтниот маркетинг е за добивање на нови води и продажба од референции. Овие би можеле да бидат од вашите постоечки клиенти или други луѓе кои едноставно знаат за вашиот бизнис. Ако некогаш сте учествувале во програмата "раскажи пријател", каде што добивате попуст или бесплатна услуга со препорака на некој производ или услуга на вашите пријатели, тогаш сте учествувале во референтната маркетинг кампања.

Референтните маркетинг кампањи се многу ефикасни за правење продажба и добивање нови клиенти. Истражување од Нилсен покажува дека 77 проценти од потрошувачите имаат поголема веројатност да купат врз основа на препораки од семејството и пријателите, правејќи упатства поубедливи од платени реклами и стручни препораки. Исто така, вози пет пати поголема продажба отколку платени реклами според WOMMA студијата.

Еве неколку примери за упатување маркетинг кампањи:

 • · Во 2016 година, Тесла водеше маркетинг кампања за упатување што им овозможи на клиентите со најмногу референции да се поканат на турнеја на фабриката Тесла, поканува на големо отворање, попусти или да добијат нов Тесла модел кој сè уште не беше достапен за јавноста. Овие реферали заработија 42 пати повеќе за секој долар потрошен за кампањата.
 • · Хари, кој продава производи за бричење, успеа соберат 100.000 води од референтната кампања за започнување на нивниот бизнис. Водовите кои се регистрираа на нивната почетна страница може да добијат бесплатни производи во зависност од бројот на нови води што ги упатуваа. Пет реферали ги навеле на бесплатно шише со бричење, додека педесетте упатувања им наложиле на годишно снабдување со нови ножев

Можете да ги користите горенаведените идеи и да ги промените во зависност од потребите на вашиот мал бизнис. Со или без поттик, се додека вашите клиенти се среќни да го препорачуваат вашиот бизнис на семејството и пријателите, вашиот бизнис ќе биде во одлична форма.

9. Маркетинг на настани

Малите бизниси, особено оние што имаат продавница или служат на локална заедница, можат исто така да имаат корист од хостирање на едноставни настани кои се жалат на нивната целна публика. Овој пристап е познат како маркетинг на настани. Идејата е дека со создавање на настан, вашите целни клиенти ќе бидат собрани заедно во истиот простор. Во овој простор, тие можат да купат вашите производи или барем да станат свесни за вашиот бренд. Еве неколку примери на маркетинг на настани:

 • · Облека продавница Мис Мене редовно оди на "Летна турнеја", каде што добивте мобилен план на нивните производи. На патеката се вклучени фото кабина, натпревар и добротворна компонента.
 • · Посно кујна "# WeighThis " кампања ги праша жените на место за да ги измерат своите достигнувања наместо нивната тежина. Тие потоа биле насликани на скала за мерење и ги прикажувале во уметничка инсталација во Гранд Централната станица.
 • · Беше домаќин на Sensodyne "Големиот тест на чувствителност", кои имаа различни активности за потенцијалните клиенти, вклучувајќи стоматолошки прегледи, игри и примероци на производи.
Event marketing exampleEvent marketing exampleEvent marketing example
Посно кујна направи интерактивна уметничка инсталација врз основа на целни кориснички приказни

Додека горните примери може да изгледаат скапи, можете да создадете повеќе намалени настани за вашиот мал бизнис. Важно е да ги добиете вашите целни клиенти во вратата, и дека вашиот настан е доволно значаен за да стигне до локалните весници и блогови. На пример:

 • · Магазин за канцелариски материјал може да покани локален изведувач да поучува класа за калиграфија во нивната продавница, при што релевантните производи се истакнуваат на полиците.
 • · Куче groomer може да се постави кабина даваат далеку слободна куче третира за луѓе одење нивните кучиња. Флаер на картичката или визит-картичка може да бидат вклучени во пакувањето на лекувањето.

Поради трошоците и планирањето поврзани со настани, најдобро е да бидете сигурни дека ќе добиете за да ги снимите води или да направите продажба. Тоа ќе помогне да се измерат какви било промени во продажбата или потрошувачите во областа како резултат на кампањата.

10. Бизнис партнерства

За да го направите вашиот мал бизнис посилен, понекогаш е најдобро да се бараат други мали бизниси и да се здружат заедно. Ова би можело да биде во форма на крст промовирање на меѓусебните производи, поврзување на некои од вашите производи заедно или ко-хостинг настан за вашите целни клиенти.

Најдете ги вашите потенцијални партнери почнувајќи од вашата целна публика. Освен вашите производи, кои други производи се веројатно потребни? Наведете ги овие производи и побарајте мали бизниси што ги обезбедуваат. Овие мали бизниси се природни партнери и можете да почнете да им се приближувате да видат дали ќе бидат отворени за заемно корисни промоции или настани. Еве неколку примери на овие природни партнерства:

 • · Ако вашиот бизнис продава органски средства за заштита од сонце, можете да најдете бизнис кој прави еколошки бански костуми и заедно ги комбинирате вашите производи за летна промоција.
 • · Тревката за нега на тревници можеби ќе сака да се здружи со услуга за чистење и да понуди заедничка целосна услуга за чистење на пролетта.
 • · Свадбениот фотограф може да се здружи со други бизниси поврзани со свадбата, како што е пекар, печатар и добавувач на свадбени додатоци и да биде домаќин на чаршија за невести.

Со здружување на вашите ресурси, публика и вештини, можете да си помагате меѓусебно да растат.

Најди ги најдобрите маркетинг стратегии кои работат за вашиот мал бизнис

Важно е за малите бизниси да најдат и тестираат разни стратегии за маркетинг на мал бизнис за да видат кои од нив работат најдобро за привлекување на потенцијални клиенти и зголемување на продажбата. Додека не мора да ги користите сите горенаведени техники, можете да почнете со следењето од листата што најдобро одговара на вашиот буџет и цели. Со вистинската стратегија, вашиот мал бизнис може да биде доведување во води и продажба само како поголем бизнис би.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.