Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Writing

Водичот за слободните писатели од 15 чекори за пишување за списанија

Read Time: 9 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Дали го имате овој сон? Одите до најблиската голема вестникарска вест еден ден и проверете ги сите оние големи сјајни списанија. Ќе фрлиш една од твоите омилени фанови ... и таму е твојата страна.

Го распукавте натпреварувачкиот свет на пишување за националните списанија.

Добрата вест е, ова не е сон на цевки. Можете да го направите ова.

Нема вистински квалификации за пишување за списанија. Знам луѓе кои се распаднаа во големи национални списанија без диплома за новинарско-школско образование, без новинарско искуство за известување и претходно објавени статии.

И покрај тоа што сте слушнале за претстојната смрт на печатените медиуми, националните списанија продолжуваат да напредуваат, а многумина плаќаат добро - $ 1 збор и многу повеќе.

А сепак, огромното мнозинство писатели кои се обидуваат да ги побараат или да достават статии во списанија, никаде не доаѓаат.

Како можете да ги објавите вашите статии во списанија? Еве го мојот водич со 15 чекори:

1. Проучете ја вашата целна публикација. Успехот започнува тука, каде што ќе ги ископате и ги истражувате публикациите каде што сакате да се појавите. Добијте примери за примерок (или проверете дали вашата библиотека може да го носи) и внимателно прочитајте неколку прашања. Известување:

 • Дали пописите се совпаѓаат со имињата на коментарот - ако видите имиња кои не се совпаѓаат, оваа публикација веројатно ќе вработи хонорарни писатели.
 • Идентификувајте го релевантниот уредувач - веројатно наслови вклучуваат уредник за уредување, уредувач на написи, уредувач на функции или уредувач на одделот. Извршен уредник или главен уредник е премногу висок во синџирот.
 • Кои теми неодамна ги опфати
 • Кои типови наслови ги користат - дали се шокирани? Врз основа на листата? Мистериозно? Дали тие поставуваат прашање?
 • Како започнуваат статии - со понуда? Статистика?
 • Кои видови на извори тие цитираат - дали се академици? Обичните луѓе? Книги на автори?
 • Колку различни извори се во типичен напис
 • Кои видови истражувања или статистика се цитирани
 • Стилот за пишување - дали е разговорно? Деловно?
 • Како завршуваат нивните приказни - дали користат конечен цитат? Заклучен став кој сумира сè?

На крајот од вашето истражување, треба да имате силно чувство за тоа што одделенија ги доделуваат хонорарни текстови, кој е вистинскиот уредник да теренот, и типовите на идеи за приказни објавени.

2. Најди идеи за приказни. Сега кога знаете што објави неодамна, вашата работа е да најдете идеи кои се слични на она што списанието веќе го покриваше, но сепак некако свежо и ново. Еве неколку места за да се бараат идеи за приказна:  Еве неколку места за да се бараат идеи за приказна:

 • Разговорите на пријателите можат да ви помогнат да забележите жешки теми. Вашето соседство можеби не е единственото место каде што тие се појавуваат.
 • Локалните настани - отворите за ресторани, саеми, претстави, состаноци на градското собрание и протести, сите прават добра храна за регионалните списанија
 • Вашиот локален весник може да има приказни за човечки интерес или бизнис-иновации со национално значење што би можеле да ги испратите до едно списание. Или можеби имаат приказна што остава многу неодговорени прашања. Она што недостасува би можело да биде основа за нова статија.
 • Конкурентните списанија се одлични за обележување, како и за идеи за тоа кои трендови може да ви недостасуваат вашата цел.
 • Стартувај ги предупредувањата на Google за клучни зборови за теми од интерес.
 • Размислете за она што го знаете како да го направите тоа би го направило доброто како да статија.
 • Контроверзии и трендови - тие се секогаш од интерес.
 • Познат пристап - ако знаете познат-уште-затвореник лице не секој писател може да добие интервју со, тоа би можело да биде лесен билет за вашиот прв списание од страна.
 • "Каде се сега" - ако сте откриле што некогаш познатиот човек го правел, кој избледи од јавното мислење, тоа е секогаш популарен тип на приказна.

3. Најди ги "вест кука." Повеќето статии доделени од списанијата имаат огромна причина да бидат напишани сега. Тоа може да биде скоро ништо - можеби има нови податоци за студијата за вашата тема.  Или тоа е месец на Национална жаба. Бидете подготвени да покажете зошто оваа приказна е навремена. Инаку, вашата идеја може да седи на бирото на редакцијата со векови или да биде отфрлена.

4. Оставете доволно време. Еве голема тајна со списанијата: тие работат напред. Начин, патот напред. Размислете скоро шест месеци за големите, национални списанија во тајмингот на вашето барање за да се совпадне со претстојниот настан.  Треба да прикажувате летни летни приказни во зима и обратно. Идеите најчесто се отфрлаат бидејќи теренот пристигнува премногу доцна за списанието за печатење кое ќе се користи.

5. Научете да пишувате писма за пребарување. Освен ако не поднесувате личен есеј, немојте едноставно да го напишете вашиот напис и да го испратите.  Овој гамбит речиси никогаш не се исплати - вие едноставно не знаете доволно за потребите на публикацијата. Наместо тоа, треба да го прашате уредникот, да ја напишете идејата за приказна и да добиете задача.  Тоа е само начинот на кој работи списанието. Најдобар начин да научите да пишувате релевантни пребарувања е да прочитате писма за пребарување кои добиле задачи - можете да добиете пакет од нив во The Renegade Writer.

6. Започни мал. Додека постои повремена месечина каде што писателот го продава својот прв дел во Redbook, почесто новиот писател ќе има повеќе среќа да ги пренесува локалните или регионалните публикации.  На пример, мојата прва списание работа беше за Сиетл списание. Овие публикации се помалку конкурентни и поотворени за работа со нови писатели. Плус, тие ги опфаќаат случувањата во кои живеете, што значи дека можеби имате подготвени извори на идеи за приказни.

7. Пробајте го предниот дел од книгата. Наместо да склопувате големо, национално списание со функција од 3 000 зборови, од прва рака да се сврти идејата за пократко парче од 300 до 500 парчиња. Никој не ви го кажува ова, но повеќето уредници сакаат да пробаат нов писател на една од овие мали задачи (обично објавени во предниот дел на списанието), за да бидете сигурни дека можете да го вклучите пред да ризикуваат да ви доделите подолго парче.

8. Магазин списанија и сопствени издавачи. Добредојдовте на ниско-гламур страната на пишување на магазинот!  Трговските магариња и обичајните пабови ретко се гледаат на киосците, но обично плаќаат добро и не добиваат многу терени од писатели, оставајќи го полето широко отворено за вашето барање.  Трговските списанија опфаќаат една индустрија - Дневна варијанта за директори на забава, или рекламна ера за маркетинг на пример, на пример.  Прилагодените публикации се креирани од и за бизниси, како што се болниците и малопродажните синџири, како и владини агенции. Некои компании ги произведуваат своите списанија во куќа, но многумина се потпираат на сопствени издавачи.  Откако ќе дознаете кој објавува сопствен паб, можете да го поставите уредникот или издавачот. Еве, идејата за приказна не е задолжителна. Наместо тоа, можете да напишете едноставно писмо за воведување (LOI).

9. Дознајте основите на LOI. Што припаѓа во LOI? Еве една основна структура која работи:

 • Забележете го тонот на објавувањето и напишете ја вашата LOI во нивниот стил.
 • Споменете нешто што сте го забележале во списанието неодамна.
 • Брзо запознајте го фактот дека сте хонорарен писател.
 • Забележете го вашето искуство во врска со пишување или личното животно искуство во нивниот предмет.
 • Завршете со лесен повик за акција која не бара голем дел од уредувачот, како на пример "Може ли да ви испратам линк до мојот сајт писател за да можете да ги видите моите клипови?"
 • Бонус: најдобрите лоби за информации вклучуваат упатување - име на некој уредник кој знае да препорача да ги контактирате. Не секогаш можно, но користете кога и да можете.

10. Најдете извори. Откако ќе имате задача, време е да се заокружи истражувањето и да се прават интервјуа.  Не плашете се да ги повикате луѓето и да побарате интервју! Ќе најдете повеќето експерти се среќни да разговарате со вас. Еве неколку начини да го направите тоа:

 • Поставете барање за експерт за Помош за излегување од репортер или ProfNet.
 • Пребарајте на вашата тема на веб-страниците за печатот, како што се PR Newswire или PRWeb за експерти во вашиот предмет.
 • Пребарајте Amazon.com за автори на книги на вашата тема.
 • Прочитајте статии за вашата тема објавени на друго место, и видете кои ги цитираат. Крадењето на изворните идеи е сосема фер игра.

11. Спроведете интервју. Еве еден курс за несреќа во тоа како да добиете одлично интервју:

 • Подгответе листа на прашања однапред за да ја користите како појдовна точка.
 • Прашајте отворени прашања наместо оние на кои може да се одговори "да" или "не".
 • Прашај, "Дали има нешто што не те праша за оваа тема што е важно за мене да знам?"
 • Прашај, "Кој друг би требало да зборувам за ова?" за да добиете други изворни идеи.
 • Прашај, "Кој не се согласува со тебе во врска со ова?" за да добиете повеќе изворни идеи.
 • Прашај, "Дали има нешто друго во врска со оваа тема што би сакале да ми кажете?"
 • Завршете со: "Каде можам да ви дојдам за какви било прашања што ги имам?" (Затоа што ќе имаш некои. Ветувам.)
 • Ако имате потенцијално навредливи прашања што треба да ги поставите, оставете ги за последен.

Ако ги снимите вашите интервјуа, не заборавајте да снимате и белешки - познато е дека касетите не успеваат.

12. Напиши го првиот нацрт. Одржувајќи го вашето објавување истражување свежо во умот, време е да напишете нацрт на вашата статија. Запомни како започнале, структурирале и ги завршиле своите статии. Погледни како тие ткаат во наводници од експерти.  Потоа, оставете ги сите свои белешки настрана и едноставно ја напишете приказната со брз нацрт, имајте во предвид нивниот стил на пишување и вашата целна должина. Можете да се вратите назад и да ги пополните недостасувате факти и да ги проверите точните цитати подоцна.

13. Препрати. Сега кога имате нацрт, вратете се и пополнете го. Затегнете го пишувањето и отстранете ги сите важни ставови, реченици и зборови.  Бидете сигурни дека секој параграф следи логично од оној пред него. Повторно прочитајте ги белешките за да бидете сигурни дека нема навистина сочни хапка што си ја оставиле.

14. Земете повратни информации. Ако воопшто е можно, пред да го испратите во вашиот готово парче, станете искусен уредник или пријател на писател за да го прочитате и да дадете предлози за негово подобрување.

15. Вклучете ја вашата приказна на време - и тегнете друга. Тоа е од суштинско значење за првата задача што ќе го вклучите вашиот напис до крајниот рок. Ако може, претворете го во еден ден или два порано.  Вашата најдобра можност да добиете уште една задача е сега, па бидете подготвени со уште неколку идеи за вашиот уредник, за да можете да продолжите со работата на ова списание.

Имате прашања во врска со пукањето на пазарите на списанието? Оставете прашање тука и јас ќе бидам среќен да одговорам.

Дополнителни ресурси

Доколку сте нови за хонорарно пишување, препорачуваме неколку воведни упатства за да ве приближиме до брзина:

Ако сте заинтересирани да добиете некоја помош со вашиот проект за пишување, Envato Studio има одлична колекција на хонорарни писатели кои нудат услуги кои можеби сакате да ги истражите.

Фото кредит: Некои права резервирани од NAN104.

Advertisement
Did you find this post useful?
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.