7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Proposals

Водичот на Фрилансер за пишување на предлози

Scroll to top
Read Time: 7 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Предлозите за пишување се нешто од уметничка форма: треба да го изложите концептот за еден проект, со сите неверојатни придобивки што ќе го направат клиентот да сака да ве напише веднаш, како и негативите, како големата цена.

Треба да биде убедлив документ, но исто така треба да биде јасно професионален.

Одлучете се за формалноста на предлогот

Не секој проект бара предлог. Всушност, многу хонорарни преведувачи никогаш не можат да напишат формален предлог во нивните животи. Брзо резиме или писмо за пребарување може да биде повеќе од доволно за слетување на проект.  Но, ако вашата цел е да слетате поголеми проекти, важно е да се совладате вештините за пишување предлози - ретко е тоа што можете да опишете голем буџетски проект со сто или помалку зборови.  Наместо тоа, кога имате повеќе подвижни делови, треба да бидете во можност да опишете кои се тие, зошто на клиентот му требаат секој и цената.

Ако не ви е потребен целосен предлог за освојување на вашите клиенти, обично не вреди да се напише еден нагоре. Меѓутоа, ако треба да ги практикувате вештините за пишување предлози, вреди да се соберат уште неколку длабоки терени отколку што обично би ги понудиле вашите клиенти.  Не предлагам да го сторам тоа за еднократна статија или лого, но за нешто малку поголемо, размислете да ја искористам можноста да ги практикувате своите вештини.

Рационализирајте го процесот

Постојат одредени делови од предлогот што ќе бидат исти, без разлика дали го пишувате предлогот за најголемиот клиент што некогаш сте го следеле или за помал проект. Па зошто да ги преработите овие делови секогаш кога ќе треба да го составите новиот предлог?

Можете да креирате дефиниција за вашиот бизнис, овозможувајќи ви да ја искористите работата што веќе сте ја направиле. Даниел Валдман, од Evolve Communications, не користи формален образец, но тој добива корист од повторно користење на неговата работа:

Откако ја започнав мојата работа, напишав најверојатно стотици предлози. Плус, на претходните работни места, напишав многу, многу предлози.  Со текот на времето, развив одреден фонд јазик за услуги и други предмети кои се користат повторно и повторно. Тоа не е шаблон сам по себе, туку повеќе како неколку стандардни фрази што ги прилагодувам за секој предлог.

Не е неопходно да се креира комплетен образец кој го следите во писмото кога пишувате нов предлог, но бидете сигурни дека не треба да го откриете тркалото секој пат кога ќе почнете со новиот предлог. Можете да добиете корист од повторната употреба на вашата работа ако само зачувате копија од друг предлог кога ќе почнете друга, за да можете да го намалите, залепите и прилагодите јазикот.

Има дополнителен бонус кој оди заедно со следење на стандарден шаблон или формат за секој предлог што го пишувате. Тоа е изненадувачки лесно да се заборави за дел кој обично вклучува кога сте во брзање да се добие понуда надвор од вратата.  Со следење на стандардна листа на делови кои ќе ги вклучите во вашиот предлог, ќе го направите многу потешко да пропуштите нешто.

Не постојат делови кои апсолутно треба да бидат во секој предлог (освен, можеби, цена), поради разликите помеѓу проектите. Но, можете да изградите образец за типовите проекти што обично ги преземате.

Разбирај го твојот клиент

Тајната за создавање одличен предлог - како што е дефинирано како резултат на добивањето на плаќање - е да се разбере токму она што го бара вашиот клиент. Како што објаснува Волдман,

најдобрите предлози се оние што победуваат! Што значи тоа е дека најдобрите предлози се оние кои а) ги покажат своите вештини б) покажат личноста на вашиот бизнис и в) го покажат своето знаење за клиентот.  Уживајте во сите три, и вие сте добри како што е ангажиран.

Направете некои сериозни истражувања за секој клиент на кој пишувате предлог. Не е невообичаено слободното лице да оствари средба со потенцијален клиент пред да креира предлог, но можеби ќе сакате да одите по чекор подалеку од тоа.  Правењето на некои истражувања за конкуренцијата на купувачи, индустријата и други специфични грижи може да ви помогне да ги адресирате во вашиот предлог.

Вашите клиенти обично доаѓаат кај вас со конкретни проблеми што им се потребни. На најосновно ниво, предлогот е предлог како да се поправи проблемот.  Но, тоа не значи дека треба само да се држите до проблемот за кој клиентот ви кажува. Правиш тоа дополнително истражување ќе ти кажам ако има уште еден чекор што навистина ќе има корист на клиентот и ќе ве издвои од вашата конкуренција.

Предложи една опција

Речиси секогаш е подобро да понудите една посебна опција на вашите клиенти, можеби со неколку опции кои тие можат да изберат помеѓу нив. Следејќи го овој пристап значи дека нема да ги победите вашите потенцијални клиенти со премногу за да изберете.  "Обидете се да не нудите" кинески мени "цените", како што го опишува Валдман. "Во моето искуство, кога се соочувам со премногу опции, клиентите нема да изберат ниту еден од горенаведените. Сепак, постојат некои клиенти кои само сакаат ова. "

Секогаш можете да му понудите на клиентот повеќе опции подоцна, но потешко е да се избере од табелата. Ако можете да ги задржите вашите предлози едноставни, вашите шанси се со поголема веројатност да го прочитаат целиот документ.  Исто така сакате да го направите што е можно поедноставно да се разбере. Не користете фенси зборови или жаргон што читателот можеби не е запознаен со.

Секогаш згреши на страната на едноставниот јазик - дури и ако сте писател и сакате да ја покажете.  Важно е да бидете што е можно попрецизно за точното она што го нудите за клиентот, а особено. Недоразбирањето може да ве присили да јадете цена, како што дознава Валдман

Бидете јасни за тоа што ќе правите. Јас бев фатени со нејасен јазик многу пати во минатото, и завршив да се бара да ги извршувам услугите што не очекував да ги направам (ниту пак добив плата да ги направам).

Слично на тоа, сакате да направите цените лесно да се разберат. Клиентите често фрлаат предлог, барајќи крајната линија, пред да го прочитаат остатокот од документот.  Понудете јасно објаснување на цената, со финалето вкупно во буквите некогаш во близина на предната дел од вашиот предлог.  Ако клиентот не може да најде цена, таа нема да се грижи за следење на предлогот, дури и ако е таму некогаш.

Направете го она што е потребно за да бидете сигурни дека вашите потенцијални клиенти целосно ќе ги разберат вашите предлози. Валдман сугерира:

Во зависност од вашата линија на бизнисот и колку е комплициран процесот на вашиот потенцијален клиент, целта можеби е да имате средба за да прошетете низ предлогот.  Сметам дека ова е важен чекор, бидејќи прашањата што се појавуваат може да се појават. Плус, лице-в-лице разговор секогаш помага да се зацврсти вашата врска со потенцијалниот клиент.

А лице-в-лице состанок може да звучи како дополнителна работа, но ако тоа ви земјиште на клиентот, тоа е веројатно достојни за тоа.

Уредувајте колку што можете повеќе пати - и тогаш еднаш повеќе

Дури и една мала грешка може да отфрли потенцијален клиент и да ги направи помалку заинтересирани за работа со вас.  Проверете ги вашите предлози што е можно повеќе пати пред да ги испратите. Сите ние работевме на предлог или проект до утрото, испративме копија веднаш штом завршивме и потоа наидовме на бројни грешки следниот ден. Тоа е само лошо за бизнисот.

Тоа може да значи да се будите некого, но секогаш е добра идеја некој друг да ги додели вашите предлози. Нашите мозоци можат да играат трикови за нас, што ја отежнува препознавањето на типовите, особено кога неколку пати го читаме дадениот документ.

Сепак, лицето што доаѓа на предлогот свежо, ќе има полесно време да се фаќа грешки, дури и ако тој не е професионален коректор. Ако можете да имате професионален поглед погледнете ги вашите предлози, толку подобро - трговијата може да направи некоја работа за најдобрите предлози што некогаш сте ги испратиле.

Чувајте ги полирањето на вашите предлози

Секогаш можете да добиете подобро при пишувањето предлог. Постои дефинитивно крива на учење што треба да се движи заедно со зголемувањето на вашиот хонорарен бизнис.

Осигурајте се да ги обновите вашите шаблони или фрази за акции додека вашето работно место еволуира. Валдман укажува:

Јас ја искористив истата компанија за околу 2 години, додека соработник не посочи дека мене фокусот на мојот бизнис се промени. Тоа беше очигледно нешто што му требаше ажурирање, но поради некоја причина, јас никогаш не сум сметал за обновување на тој дел.

Исто така, вреди да се тестираат различни пристапи во вашите предлози. Тешко е да се соберат доволно податоци за да се видат трендовите кога испраќате предлози онака како што се бара, но вреди да се соберат што може и да се анализира.

Фото кредит: Некои права се задржани од adamradosavljevic.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.