Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Freelance

Краен Дизајн Кратко 

by
Read Time:4 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Неколку пати месечно повторно ги разгледуваме омилените постови на нашите читатели од целата историја на FreelanceSwitch. Овој напис на Шон Кроули првпат беше објавен на 5 август 2007 година, но е исто толку релевантен и полн со интересни информации денес.

Вашиот дизајн може да биде само добар како краток од кој сте работеле. Најдобрите проекти ги носат креативни потсетници, кои се доволно отворени за да ги инспирираат идеите, додека се доволно специфични за да се чувствуваат изводливо.  Научете како можете да извлечете вакви кратки информации преку обезбедување на шаблони за брифирање на клиенти.

 Слика на сцената. Вие само што слетавте нов клиент, кој брза за вас за маркетинг брошура.  Има неколку дупки во кратко, но наместо да барате постојано разјаснување, добивате да работите. Подоцна ви е кажано дизајнот "не е сосема во право". Пред да го знаете, клиентот одбива да плати.

Запознаена приказна? Сите познати за повеќето хонорарни дизајнери што ги знам. Двосмислените кратки дизајни се лути. Што е уште полошо, клиентите кои те поставиле да пропаднат често исчезнуваат, размислувајќи дека сте полнати. 

Што можете да направите за да го избегнете тоа? 

Единствениот начин е да се формализира процедурата за брифирање. Ова го велам како клиент; кога се поврзувам со дизајнер, ми треба формален краток при рака.  Тоа ми помага да го претворам голтањето во мојата глава во добро артикулиран јазик. И ме уверува дека мојот дизајнер има некои упатства за кои треба да се повикаат откако ќе се сретнеме.

За жал, клиентите кои не се запознаени со процесот на дизајн не гледаат внимателно напишани кратки информации како висок приоритет. Ова може да биде затоа што немаат време.  Доста често, тоа е затоа што клиентот не направил фундаментални одлуки за целите на нивниот маркетинг колатерал. 

Со обезбедување на вашиот клиент со шаблон за брифирање и совети за брифирање, како и оние подолу, можете да ги извлечете потребните информации од неколку внимателно разработени прашања. Можете дури и да привлечете внимание на она што вашиот клиент не си помислил - како "Дали ги добив сите уметнички дела моите дизајнерски потреби?" Или дури и во некои случаи "Кој сум јас таргетирање со оваа ставка?"

Формален шаблон за предавање ви дава можност да понудите неколку совети, така што клиентот ќе научи како да добиете најмногу од вашиот талент. Тоа е референтна рамка кога ќе се сретнете за да разговарате за задачата, и точка за преглед ако вашите први докази не поминат со подигање.

 Потсетете го вашиот клиент дека формален краток дизајн не е непотребна административна бирократија. Тоа е таму за да се обезбеди вашиот клиент добива вредност за парите од вашата услуга. Трикот е да ги едуцирате вашите клиенти без да ги почитувате или да ги викнете.  Можеби ги објавите шаблоните на својата веб-страница и нудат линк до нив во вашата електронска преписка. Направи шаблони кои се потполно достапни за вашите клиенти.

Можеби тогаш, можете да го направите тој сон да реализира краток реалност на секој проект. 

Добри работи кои треба да се вклучат во вашиот Дизајн 

 • Наслов на предметот. 
 • Механизам за испорака и маркетинг цели. 
 • Формат. 
 • Буџет и распоред. 
 •  Што му давате на дизајнерот: Снимки од производи, веб-снимки на екранот, фотографии, дијаграми итн. (Проверете дали се со висока резолуција.) 
 • Општ опис на формат: Опишете какви било проблеми со форматирањето што сте ги договориле со печатачот.
 • Опис на целна публика: Професија, род сооднос, просечна возраст, националност / локација, психолошки демографски, преференции на начин на живот. 
 • Цели на пораката: Хиерархија на копирање пораки, третман на наслови, копија на телото, визуелни елементи, примероци на производи, повик-за-дејство. 
 • Каде да се погледне за инспирација: Дајте кратки примери за стилот / целокупниот изглед што сакате да го постигнете.  Кои аспекти на производот или брендирањето може да се користат како почетна точка за дизајнот? Какви чувства или метафори го одразуваат духот на вашиот производ или компанија? 
 • Што да не се прави: Исто така, дава примери за тоа што дизајнот не треба да го вклучи и кои стилови треба да се избегнат. 

Совети за брифирање на дизајнер

1. Размислете за пораката на дизајнот.

 Нуди насоки за да му помогнете на дизајнерот да се ожени со "изгледот" на предметот со "гласот" на копијата. 

2. Не препишувајте решенија. 

Плаќате за идеите на дизајнерот, па избегнувајте искушение да му кажете на дизајнерот што да прави. Наместо тоа, бидете јасни за тоа што предметот треба да го постигне, па дизајнерот може да ги истражи идеите. Ова е местото каде што ви треба дизајнерската експертиза. 

Ретко е добра идеја да му дадете на дизајнерот исмејуван распоред - тие едноставно ќе ги следат вашите инструкции кои не мора да го искористат најдоброто од просторот.

3. Дали вашиот распоред пред да краток дизајнер.

 Бидете сигурни дека планирате целиот проект пред да го информирате дизајнерот, со инкорпорирање на соодветни фази и инкубација. Побарајте од дизајнерот да ве информира однапред ако роковите или поставените буџети се нереални. 

4. Форматизирање на брифингот за дизајн. 

Внимателно зборувајте го својот краток во е-пошта или како насловна страница на вашата копија и користете го ова како референтна точка кога ќе се запознаете. Секогаш кратки дизајнери лице-в-лице, или на телефон за помали проекти.

 Неколку пати месечно повторно ги разгледуваме омилените постови на нашите читатели од целата историја на FreelanceSwitch. Овој артикл oд Анџела Фераро-Фаннинг првпат беше објавена на 5-ти декември 2008 година, но е исто толку релевантна и полна со интересни информации денес.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.