Advertisement
 1. Business
 2. Web Design

10 брзи совети: Како да направите вашиот веб-сајт Главна страница Дизајн подобро

Scroll to top
Read Time: 15 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

За сопственикот на малите бизниси, почетната страница на вашиот веб-сајт е како прозорецот на вашите продавници: ги прима луѓето во вашата продавница, им дава идеја за она што го обезбедите и тоа е нивната почетна точка за истражување на остатокот од вашата продавница. Ова, исто така, значи дека како вашата страница на почетната страница изгледа во голема мера влијае и на вашиот брендирање и на вашата продажба.

За разлика од изгледот на продавница, сепак, подобрувањето на почетната страница на вашиот веб-сајт не треба да чини многу, особено ако работите со мал бизнис. Постојат многу веб-страница почетници кои можете да ги направите без да потрошите многу пари или да чекате неколку недели за редизајн.

Website homepage designWebsite homepage designWebsite homepage design
Веб-страницата за дизајнирање на веб-страница е важна за вашиот успешен бизнис (изворот на сликата).

Во ова упатство, ќе ви покажеме како да направите веб-страница на веб-страница која привлекува клиенти. Ќе ги испитате веб-страниците за дизајнирање на веб-страници и погледнете некои од најдобрите веб-страници за домашна употреба.

Ајде да се нурнеме во овие веб-страници за дизајнирање на веб-страниците.

1. Користете лесни датотеки со слики

Имајќи убави, висококвалитетни слики е мора да имате ако сакате да ги направите вашите производи да изгледаат колку што е можно подобро. Но, има важен компромис: Обично, колку е поголема сликата или колку е поголема резолуцијата, толку е подолго за овие слики да се вчитаат за вашите посетители. Колку подолго време на товарање, толку е поверојатно дека вашите посетители ќе заминат.

Според истражувањата од Гугл, 53 отсто од посетите на веб-страниците се напуштени доколку мобилниот сајт трае подолго од три секунди за да се вчита. Всушност, нивниот модел предвидува дека колку што е потребно за вчитување на вашата страница, толку е поголема веројатноста дека вашите посетители ќе заминат. Истите истражувања покажаа дека тоа ќе направи многу разлика ако сопствениците на веб-страниците едноставно ги компресираат нивните слики.

Page load time statisticsPage load time statisticsPage load time statistics
Колку подолго е потребно за вчитување на веб-страница, толку е поголема веројатноста посетителите да отскокнат.

Најдете го балансот помеѓу обезбедувањето убави слики и брзото место за вчитување. Користете ја алатката за страници на Google за да видите дали вашите слики треба дополнително да компресираат. Ако го сторат тоа, можете да користите алатка како TinyPNG за да ги компресирате понатаму или да научите повеќе за оптимизацијата на сликата преку овие водичи:

2. Имајте единствен, истакнат повик за акција

Кога еден посетител ќе пристигне на вашата почетна страница за прв пат, не треба да има двосмисленост за тоа што треба да биде нивниот следен чекор. Ова е местото каде што влегува вашиот повик за акција (CTA). CTA обично се појавува во форма на големо копче. Со кликнување на неа треба да ги претворите вашите посетители од почетната страница во олово или продажба.

Осигурајте се дека вашиот повик за акција се наоѓа над превитката - горниот дел од вашата почетна страница која е видлива без лизгање. Во една студија на случај, интернет-продавницата за продажба на томарини ја зголемува стапката на конверзија за 11 отсто само со додавање на CTA над пати.

Сепак, не треба да го ограничувате вашиот повик за акција само на оваа област. Можете да го повторите во текот на останатиот дел од вашата почетна копија. На пример, Румпл, онлајн продавница за продажба на специјални ќебиња, го нагласува нивниот избраниот производ над патот со повик за акција.

call to action placementcall to action placementcall to action placement
Ставете ги вашите CTA над пати, но исто така повторете го низ почетната страница.

Но, ако продолжите понатаму низ почетната страница, ќе видите друг CTA копче за да го додадете тој производ во вашата кошничка. Додека Rumpl прикажува други ставки на нивната веб-страница, никој нема истакнат CTA, освен напишаниот производ. Посетителите се фокусираат исклучиво на купување на опремен производ.

Избегнувајте други оттргнувачки елементи на почетната страница на вашиот веб-сајт. Главниот фокус треба да биде повикот за акција. Ако треба да ставите елементи за навигација, копчиња на социјалните медиуми и други елементи на веб страната на веб страната, осигурете се дека тие не ги одвлекуваат вниманието на посетителите од главните копчиња CTA.

Ако немате силно копче за повик за акција на почетната страница на вашиот веб-сајт, проверете некои од овие шаблони на копчето за привлекување внимание од Graphic River.

3. Појасни ја својата вредност вредност

Покрај тоа што е јасно за акцијата што треба да ја преземат посетителите, исто така треба да бидете јасни зошто треба да преземат таа акција. Потрошувачите во сите возрасни групи ја ценат јасноста во онлајн маркетинг комуникациите, повеќе од одличен дизајн или совршена граматика и правопис. Значи, кога станува збор за почетната страна на вашата веб-страница, запрашајте се на следново:

 • Дали посетителите знаат што ќе добијат за возврат за кликнување на вашата CTA?
 • Дали вашиот наслов, поглавја и копија на телото содржат голема точка на болка и решение кое го обезбедувате?
 • Дали посетителите ќе можат лесно да ја повторуваат вашата порака до другите?
study on clarity in company communicationsstudy on clarity in company communicationsstudy on clarity in company communications
Потрошувачите со големо мнозинство ја ценат јасноста на пораките околу дизајнот, должината и граматичката коректност.

Ако сакате да ја разјасните вашата предлози за вредност на копија на почетната страница на вашиот веб-сајт, обидете се со техники во следните примери:

1. Повторете ја вредноста на предлогот

Во текот на вашата почетна страница копија, повторете ги придобивките што вашите посетители ќе ги добијат откако ќе кликнете на вашата CTA. Можете да користите различни зборови и визуелни елементи за да ги повторите овие придобивки. Во примерот подолу, Gossamer Gear, онлајн продавница за продажба на лесни патни уреди, нивната вредност за "ultralight gear" е експлицитно наведена во нивниот наслов. Исто така се алудира во логото на нивната компанија ("Земете помалку. Направете повеќе"), а во банерот се прикажани двајца туристи, кои носат ранци кои се помали од вообичаеното.

Clear website homepage value proposition exampleClear website homepage value proposition exampleClear website homepage value proposition example
Повторете го предлогот за вредност на неколку места на почетната страница на вашиот веб-сајт, вклучувајќи ги и визуелните елементи.

2. Наведете зошто е важно предлогот

Можете да кажете дека вашиот бизнис прави производи со висок квалитет, има добра услуга за корисници или е општествено одговорна. Можете да го направите уште појасно за вашата публика, со тоа што ќе бидете конкретни за тоа зошто. На веб-страницата на нивниот веб-сајт, трговец со облека United By Blue ја нагласува нивната општествена одговорност и во нивната етикета ("Одговорни трајни добра") и нивната содржина (линкови до нивните блог постови за чистење на јавните простори и нивните одговорни изградени продавници). Но, почетната страница од почетната страница на нивниот веб-сајт оди во екстра милја со наведување на напорите на компанијата од страна на броевите.

Example of specificity in homepage copyExample of specificity in homepage copyExample of specificity in homepage copy
Бидете конкретни за тоа како го доставувате на вашата понуда за вредност.

Размислете за начините на кои можете да бидете поспецифични во изразувањето на предлогот за вредност. Ако вашата уникатна вредност на предлогот е дека им помагате на клиентите да заштедат пари, забележете колку тие можат да заштедат. Ако вашиот бизнис се гордее со изработката на издржливи производи, наведете колку години производите имаат тенденција да траат или подложат на производи на разни тестови и да ја покажат вашата публика резултатите.

4. Направете вашиот веб-сајт Почетна копија Лесно за скенирање

Без разлика дали вашата страница на почетната страница има долга или кратка копија, важно е текстот да биде лесен за скенирање. Ова е затоа што луѓето имаат тенденција да скенираат и преснимуваат текст на интернет. Една студија од групата Нилсен Норман покажува дека само 16 проценти од луѓето читаат онлајн текст збор по збор. Во една понова студија, исто така, откриле дека луѓето имаат тенденција да скенираат тежок текст во образец со облик на F, што ги тера да ги пропуштат суштинските информации.

F-shaped pattern for reading text onlineF-shaped pattern for reading text onlineF-shaped pattern for reading text online
Големите блокови на текст на почетната страница може да ги наведат луѓето да го скенираат во облик на Ф.

Ако не сакате вашите посетители да пропуштат на вашите убедливи зборови или најважните функции на вашиот производ, осигурајте се дека текстот на почетната страница на вашиот веб-сајт е лесен за скенирање. Еве неколку совети кои можете да ги следите:

 • Прекинете ја содржината на почетната страница со поднаслови.
 • Користете ги листите за да ги прикажете деталите наместо да ги опишете во параграфи.
 • Додајте наслови на вашите слики.
 • Користете кратки реченици.
 • Ако можете да ги прикажете информациите побрзо преку визуелни слики, направете го тоа наместо да се потпирате исклучиво на копија.
 • Избегнувајте мали димензии.

Еден добар пример за овој принцип се наоѓа на Barebones Living, кој продава опрема на отворено. Наместо да ги наведат своите категории на производи и да ги образложат со долги описи, копијата само наведува "Како го поминувате времето на отворено?" Сликите и имињата на категориите со еден збор го прават тежок кревање. Дури и без да ги прочитате зборовите, можете да кажете во кое поле треба да кликнете. Ајде да погледнеме на веб страната на веб-страницата пример:

Scannable product categoriesScannable product categoriesScannable product categories
Комплементирајте го едноставниот јазик со силни визуелни елементи за почетна страница за лесен за скенирање.

Страницата на веб страната, исто така, ги користи потсловите. Во сликата подолу, подглавјето "Зошто Barebones?" е проследено со помали поднаслови како "Земјоделците во Африка", "Обезбедување засолниште во Непал" и "Обезбедување храна во Јута". Имајќи ги овие поднаслови, значи дека посетителите ќе имаат конкретна идеја за проектите на компанијата, дури и ако не го прочитаат краткиот текст на телото.

Use of subheads in scannable textUse of subheads in scannable textUse of subheads in scannable text
Користете ги потпозициите за посетителите да добијат суштина на вашата содржина дури и ако ги прескокнат ставовите.

5. Имајте луѓе во вашите фотографии

Дури и ако имате најмногу фотогеничен производ на пазарот, најдобро е да имате луѓе на вашите фотографии на производи - особено на почетната страница на вашиот веб-сајт. Тестовите од Оптимизатор на визуелна веб-страница покажуваат дека користењето на човечки слики наместо илустрации или икони може да ги зголеми стапките на конверзија.

Уште поважно, користете вистински фотографии на вашите клиенти или на вашиот персонал. Посетителите на веб-страницата имаат тенденција да ги игнорираат сликите на луѓе, според истражувањата на The Nielsen Norman Group.

Добар пример за ова е од онлајн продавницата за семена Renee's Garden. На почетната страница на нивниот веб-сајт се наоѓаат повеќе слики на луѓе на нивната фарма, фотографии на луѓе што донирале семиња и слика на сопственикот. Освен овие фотографии кои ги грабаат очите, тие исто така градат доверба, бидејќи можете да ги видите луѓето зад бизнисот. Оваа моментална градење доверба е од суштинско значење за малите и микро бизниси кои немаат толку широк репутација како поконкретни брендови.

Example of real people in photosExample of real people in photosExample of real people in photos
Користењето фотографии од вистински клиенти и персонал може да помогне да се изгради доверба и да се зголеми конверзијата.

6. Намалување на ризикот

Бидејќи онлајн малите бизниси не се толку познати како поголеми брендови, потрошувачите можеби чувствуваат дека има ризик за купување од нив во споредба со купувањето од интернет продавниците на Амазон или Валмарт. Поради ова, треба да го отстраните секој потенцијален ризик за вашиот клиент.

W & P Design, дизајнерска продавница од Бруклин, јасно ја објаснува својата копија над прегратката што ја нудат "Слободни враќања. Без кавга". Доколку купувачот не се колеба да купи, бидејќи на крај не му се допаѓа производот, знаат однапред дека можат да го вратат без никакво проблеми од компанијата и без да плаќаат дополнителни трошоци. Еве еден поглед на почетната страница на веб страната:

Return policy on website homepage to reduce riskReturn policy on website homepage to reduce riskReturn policy on website homepage to reduce risk
Прикажувањето на политика за враќање на почетната страница на вашиот веб-сајт го намалува ризикот на клиентите.

Рака-во-рака со намалување на ризикот на вашите клиенти е докажување дека ќе се испорача на вашите ветувања. Ова е местото каде што се појавуваат социјални докази, како што се коментарите, студиите на случај и препораките. Прикажете ги овие на почетната страница на вашиот веб-сајт, ако сакате да му верувате на вашиот бизнис.

Wynd, кој продава паметни воздушни прочистувачи, го постигнува ова со тоа што има табулатор "Прегледи" над пределот на нивната почетна страница. Кога ќе кликнете на табот, преглед на производ ќе се појави. Овие прегледи исто така се појавуваат повторно во посебен дел на почетната страница на веб страната.

Customer reviews on website homepageCustomer reviews on website homepageCustomer reviews on website homepage
Додавањето осврти на почетната страница на вашиот веб-сајт помага во минимизирање на ризикот за вашите потенцијални клиенти.

За детални совети за тоа како да соберете и да користите повратни информации на вашиот веб-сајт, прегледајте ги следниве упатства:

7. Откријте го менито за навигација

Додека се чини дека е уредно и модерно за да ја скриете навигацијата на вашиот веб-сајт со паѓачкото мени или иконата со хамбургер, тоа го прави помалку веројатно корисниците да се движат низ остатокот од вашиот сајт. Истражувањата од групата Нилсен Норман откриле дека откривањето на страниците на страницата се намалува на половина кога базите за навигација се скриени. За посетителите ќе им треба подолго време да ги пронајдат другите клучни страници на вашиот сајт.

Time to navigation chartTime to navigation chartTime to navigation chart
Потребно е повеќе посетители да поминат низ веб-страница со скриена навигација.

Ако има премногу страници на вашиот сајт, и не можете да ги ставите сите на менито од почетната страна без пренатрупаност, можете да се одлучите за "комбо навигација". Во овој формат, постојат статични мени врски до важни страници на вашиот сајт, но останатите се појавуваат преку паѓачкото мени. Ова беше пристап кој го користеше Johnny's Selected Seeds, онлајн семенски трговец. Бидејќи тие имаат десетици семиња во нивната онлајн продавница, главната навигација ги прикажува само главните категории. Другите подкатегории се прикажани во паѓачкото мени.

Example of combo navigation menuExample of combo navigation menuExample of combo navigation menu
Ако имате премногу предмети во вашата онлајн продавница, наведете само главните категории на вашето мени. Важно е дека има видливо мени.

8. Обидете се да разговарате во живо

Едно нешто што можеби ќе сакате да експериментирате со е употребата на разговор во живо на вашата веб-страница. Разговор во живо е функција која им овозможува на веб-сајтовите да разговараат во реално време со вас или со вашиот персонал. Можете да го користите разговор во живо за да одговорите на нивните прелиминарни прашања, да им помогне да отидете на вашата веб-страница или директно да направите продажба. За потрошувачите ова е полесно отколку да се јавите или испраќате е-пошта на вашиот бизнис, бидејќи тие можат да разговараат со вас додека го разгледуваат сајтот.

Знаците на JSI, онлајн продавница за знаци, користат разговор во живо за да ја намалат обемот на повици што ги добиваат во нивната продавница. Ова, исто така, му помага на сопственикот мултитаскинг, бидејќи таа може да одговори на прашања од потенцијални клиенти, додека таа прави други задачи. Ајде да разгледаме разговор на страницата на веб-страницата на овој веб-сајт:

Example of live chat on a small business websiteExample of live chat on a small business websiteExample of live chat on a small business website
Разговор во живо на страница од вашиот веб-сајт може да ви помогне да ги објасните производите на посетителите на вашиот веб-сајт, зголемувајќи ги вашите конверзии.

Но, постојат и други важни придобивки за додавање на разговор во живо на вашата веб-страница на почетната страница. Разговорот во живо може да ја зголеми конверзијата за околу 40 проценти, според студијата на Apex Chat. . Исто така, обезбедува највисоки нивоа на задоволство на клиентите, со 73 отсто од корисниците задоволни од услугата што ја добиваат од разговор во живо. Е-пошта доаѓа на второ место со стапка на задоволство од 61 процент.

live chat satisfaction levelslive chat satisfaction levelslive chat satisfaction levels
Клиентите се задоволни со поддршка за разговор во живо, повеќе од е-пошта, телефон или социјални медиуми.

Ако сте заинтересирани да дадете разговор во живо, тука се и некои услуги за разговор во живо кои можете да ги користите:

9. Вметнете видео

Додавањето видео во вашата почетна страница може да ја зголеми конверзијата. Ова е точно во неколку категории на производи, според една студија од Treepodia. Поради ова, може да помогне ако додадете дури и видео клип на вашата веб-страница на почетната страница. Чувајте го кратко, бидејќи ангажманот има тенденција да се откаже кога видеото е предолго. Најдобро е да го задржите вашето видео пократко од две минути, според статистичките податоци од Вистиа.

Study increase in video conversion ratesStudy increase in video conversion ratesStudy increase in video conversion rates
Во текот на горенаведените типови производи, стапките на тргување на е-трговија се зголемија со додавање на видео.

Што се однесува до содржината на видеото, може да биде објаснувач, потврда на клиент, демонстрација на производ, па дури и брз преглед на вашата продавница. Тоа може да биде живо акција или анимирани, без оглед што работи со вашите потреби и буџет. Во примерот подолу, Four Sigmatic, компанија за кафе со печурки, има видео на нивната почетна страница, каде што основачот покажува како да го користат нивниот производ. Видеото е особено важно за необични производи, како што се печурки кафе, за кои повеќето луѓе можеби не се запознаени.

Embedded video on website homepage exampleEmbedded video on website homepage exampleEmbedded video on website homepage example
Додавањето демо видео видеа може да биде корисно при продажба на необичен производ.

10. Поедноставување

Ако горната листа ве тера да мислите дека подобрувањето на почетната страница на вашиот веб-сајт значи додавање на повеќе елементи, тоа не е нужно случај. Cекоја нова ставка што ќе ја додадете може да го одвлекува вниманието од вашата главна порака и да повикате на акција. Исто така, може да остави лош впечаток на вашите посетители.

Истражувањата од Google покажуваат дека високата визуелна комплексност - присуството на многу елементи - може да влијае на тоа како привлечното вашиот сајт е за посетителите. Веб-страниците со ниска визуелна комплексност беа најинтересни, дури и ако луѓето беа изложени само на овие сајтови за 17 милисекунди. . Со други зборови, првиот впечаток на почетната страница на вашиот веб-сајт се смета, и овој впечаток треба да биде што е можно поедноставен.. Имајте го ова предвид кога ги следите горенаведените препораки. Заменете ги непотребните или неефективните елементи наместо да додадете нови работи за да ги компензирате

Веб-страница на веб-страница која носи бизнис

Вие сте само научиле за веб-страница дизајн идеи. Испитавме некои примери на веб страници на веб страната. Сега треба да имате некои идеи за тоа како да ја направите вашата веб-страница поефективна.

Запомнете, почетната страница на вашиот веб-сајт никогаш не треба само да биде декоративен дел од вашата маркетинг стратегија. Наместо тоа, треба да игра активна улога во донесувањето на продажбата и повторувањето на вашата брендирачка порака до потенцијалните клиенти.

Ако изгледа дека вашата почетна страница не е доставување на тоа ветување, работи на некои од препорачаните промени погоре. Можете да почнете со оние кои се најлесно за вас да ги спроведе. Преку овие едноставни промени, страницата на вашиот веб-сајт може дури да стане еден од најважните канали за купување на купувачи.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.