Advertisement
 1. Business
 2. Resumes

Што е функционално резиме? Зошто не треба да го користите во 2018 година

by
Read Time:12 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Дали функционалните формати за продолжување сé уште работат? Дознајте во овој напис каде што ги интервјуирав регрутери и HR менаџери за нивните ставови во врска со овој контроверзен формат за продолжување.

Многу кандидати мислат дека пишувањето резиме е едноставно, како што е наведено сите позиции што некогаш ги држеле, а потоа го заокружува со еден куп импресивни достигнувања и вештини. Но, пишувањето на биографија што води до едно интервју е покомплицирано од тоа. А резиме е маркетинг алатка, постојано се развива реклама на вашите таленти, и како и секоја реклама во секој медиум, треба да биде концизен и грабање на внимание.

functional vs chronological resumefunctional vs chronological resumefunctional vs chronological resume
Резиме е маркетинг алатка, постојано се развива реклама на вашите таленти, и како и секоја реклама во секој медиум, треба да биде концизен и грабање на внимание.

Како може да напишете резиме што го привлекува вниманието? Има многу што влегува во тој процес, но сето тоа започнува со изборот на вистинскиот формат за продолжување. Треба да изберете еден со силна кука и наративна структура која ја бои вашата професионална историја во најдобрата светлина, онаа која ги нагласува вашите позитиви и ги намалува вашите недостатоци или недостасуваат вештини.

Во ова упатство, внимателно ќе го разгледаме функционалното продолжение. Ќе дознаете кога најчесто се користи функционален формат за продолжување и ја откриваме вистината за тоа како работодавците ги гледаат функционалните резимеа. Јас исто така ќе ви дадам некои алтернативи за користење на функционална биографија.

Продолжи да продолжиш да криеш сенки квалитети

Сега, кога станува збор за криење на празнините во вработувањето или сомнителни траектории во кариерата, функционалните продолжувања се обично опција за одење. Тоа е затоа што функционална биографија ги групира сите ваши вештини и достигнувања во една листа на врвот на резимето, без оглед на тоа кога и како сте ги стекнале. Тоа го нагласува она што сте го постигнале без да се запознаете со тоа дали овие достигнувања биле на професионално, академско или доброволно поставување.

Што е функционална биографија?

Како и другите формати за продолжување, тој започнува со резиме на професионални или квалификации, но нејзината деловна историја е само листа на работни места и работодавци, бидејќи сите достигнувања и одговорности кои обично се наведени под секоја работа се веќе групирани на претходно наведената листа на вештини на врв на документот.

Кога функционалното продолжение може да биде корисно и кога е неповолно

Кој може да има корист од употребата на функционална биографија? Функционалниот формат за продолжување често се предлага за кандидатите со историја на работа што тие сакаат да ги прикријат. Кандидатите кои повторно влегуваат во работната сила, откако ќе се грижат за болен родител, или ги подигаат своите деца, на пример, можеби ќе сакаат да употребуваат функционална биографија за да се скрие долг на вработување. Истото важи и за апликантите кои го напуштиле корпоративниот свет, но продолжиле да стекнуваат вештини преку волонтерска работа.

Кандидатите со нејасна кариера патека, бидејќи тие чуваат префрлување индустрии или се различни видови на Temp работа, исто така, може да сакаат да ја сокријат својата кариера историја со користење на функционална биографија. Овој формат, сепак, не е само за оние сомнителни кариерни истории. Исто така е предложено за кандидати кои се преквалификувани за позицијата за која аплицираат, врз основа на нивната претходна работа. На пример, креативниот директор со тешкотии да слета слично вработување може да аплицира за Графички дизајнер или дури и Извршна позиција на сметката само за да се вработи.

Се разбира, тие се сите теории и совети кои се даваат без тешко податоци. Нема објавено анкета или статистика за ефективноста на функционалните продолжувања. Во реалноста, функционалните продолжувања се исфрлаат во раната фаза на процесот на аплицирање.

Зошто? Бидејќи работодавците и сите што читаат продолжува за живот, го мразат.

Ако размислувате да користите функционална биографија, прво треба да го прочитате остатокот од овој напис. Ако сте убедени дека функционална биографија е за вас, тука е нашето упатство за тоа како да напишете еден:

Случајот против функционалните резимеа

Сум разговарал со внатрешни работодавци, корпоративни headhunters, менаџери за вработување и сопственици на мали бизниси, и сите тие имаат едно нешто заедничко: не им се допаѓаат функционалните резимеа. Подолу е листа на најчестите причини што се појавија.

1. Проблем со кориснички интерфејс (UI)

Мариел Смит, потпретседател на Луѓето во GoodHire, објаснува дека работодавците може да се исфрлат од ритамот кога се соочуваат со резиме што не следи во истиот формат како и оние што ги прочитале порано.

Таа вели: "Агентот кој има задача да ги преиспита 100-те резиме, најверојатно има упатства од нивниот менаџер за вработување за видот на професионална позадина на која тие треба да се фокусираат."

Општо земено, ова вклучува проверка на последните две работни задачи кои кандидатот ги одржа за да види дали има компетентен натпревар помеѓу апликантот и слободната позиција.

Таа продолжува: "Ако регрутер не може да го најде тоа релевантно искуство, бидејќи читате функционална биографија, ја прават својата работа фрустрирачка и тежок. Тоа е проблем со UI. "

Кога тоа ќе се случи, ризикувате да ја добиете вашата биографија исфрлена само затоа што е тешко да се прочита. Некој помалку квалификуван отколку што би можел да го постигнете на списокот за интервју, само затоа што нивната работа е полесна за очите.

2. Не е изграден за брзо и бесно корпоративно регрутирање игра

Ангажирањето кандидати, без разлика дали станува збор за работни места за влез или средно ниво, е брзо и бесно бидејќи секоја реклама за работа привлекува просечно 250 резимеа. Плус, неексклузивните хедхантери се принудени да се натпреваруваат со други агенции за да ги пополнат истите улоги што само го ставаат дополнителниот притисок врз хешот.

Со сите оние резимеа за преглед, интервјуа за распоред и сите документи помеѓу, погоди колку време еден типичен регрутер мора да прочитате биографија?

Околу шест секунди.

За време на овие шест секунди, работодавците работат брзо за да ги пронајдете вашите:

 • Претходни работни места
 • Вашиот највисок степен на одговорност
 • Вашите вештини и како ги развивте
 • Релевантни достигнувања и квалификации

За жал, функционална биографија ги крие скоро сите информации. Некои функционални резимеа вклучуваат наслови за работа, некои не. Невозможно е да се каже на највисокото ниво на одговорност што сте ја постигнале во функционален формат за продолжување, бидејќи сите постигнувања и вештини кои се вообичаено во делот за професионална историја се преместуваат заедно, наместо да се раздвојат во различни работни места.

Питер Јанг, коосновач на ResumeGo додава: "Секој пат кога ќе дојдам до функционална биографија, мора да направам дополнителен напор за реорганизирање на сите информации по хронолошки редослед, а тоа е само голема болка во вратот кога имам стотици на други апликации за прегледување. "

Иако е вистина дека вашите способности се она што ги убедува работодавците да ве најмат, фактот дека е тешко да се утврди дали сте ги научиле тие вештини во поставувањето работни места, вашата кандидатура е сомнителна.

3. Сили работодавци да читаат меѓу линиите

Работодавците и менаџерите за вработување читаат дневници секојдневно, и се свесни дека формата за продолжување на функцијата најчесто се користи за да се сокријат празнините во вработувањето. Како резултат на тоа, оваа намерна двосмисленост ги присилува да извлечат свои заклучоци за вашата професионална историја.

Доун Бојер д-р, продолжи писател и кариера консултант објаснува: "Функционална биографија може да го сокријат фактот дека сте биле одличен продавач во друга компанија пред 15 години, но сега сте само вработен со ниска одговорност со фенси работа Наслов."

Значи, што и да сте во делот за вештини, работодавците ќе се прескокнат директно во вашата професионална историја за да дознаете што се обидувате да ги сокриете. Но, честопати ова е само за да се задоволи нивната љубопитност; тие веќе одлучија дека не ми се допаѓаат како апликант, бидејќи криеш нешто. Некои од нив можеби дури и не се мачат да го направат тоа - тие само ќе продолжат кон следната апликација. Очигледно, ова не е ефектот што се обидувате да го постигнете со вашата апликација.

Мора да се запамети дека работодавците не се твои пријатели, иако тие можат да изгледаат пријателски и убаво преку телефон. Тие не работат за вас. Тие работат за компанијата за вработување.

4. Нагласените вештини не можат да живеат до очекувања

Вилијам Хејнс, Регионален менаџер за регрутирање на Принстон Преглед, рече дека некогаш мислел дека функционалните резимеа би биле идеални за наставниците. Многу наставници што ги вработува за Скратено работно време на Принстон, веќе имаат работа или се редовни студенти, па сметаше дека нивната историја на работа нема да биде толку важна, но неговото мислење се менува со текот на времето.

Тој продолжува: "Некој може да нагласи вештина, но нема многу искуство како што е потребно за работата. На пример, да се биде надарен јавен звучник е фантастичен квалитет за наставниците, но не е изедначување со долгогодишно искуство во училницата за управување со учениците додека јавно говорење. "

5. Ги крие црвените знамиња

Мики Фелдман Симон, основач на "Јас сум назад на работа", организација која им помага на жените повторно да влезат во работната сила, вели: "Регрутерите бараат ремени за црвено, за да ги идентификуваат кандидатите кои не се за кого велат дека се. Дали нивните полномошници се валидни? Дали ги имаат вештините што му се потребни на компанијата? Овие информации често е тешко да се најдат во функционална биографија ".

Дури и искусни и квалификувани кандидати може да изгледаат како да се кријат нешто кога користат функционална биографија. Вашето резиме може да покаже импресивни вештини, но сепак ќе остави работодавци да се прашуваат дали сте биле прекинати или ако немате доволно години под појасот.

Недостатоци на форматот на функционалното резиме

Некои од горенаведените причини може да бидат субјективни или само врз основа на искуството на ограничени неколку. Подолу е листа на тактички недостатоци на овој формат врз основа на неговата содржина и структура.

1. Нема контекст за вашите вештини

Ако имате C ++ или Ruby on Rails програмирање искуство, тоа ќе носи поголема тежина, ако можете да го поврзете со одредена работа, уште повеќе, ако сте ја одржале таа работа за неколку години. За регрутер, наведената вештина може да значи нешто од книгата што сте ја прочитале на краток семинар што сте го зеле, и двете не можат да се изедначат со вистинска работа, каде што добивате искуство од проекти од реалниот свет и повратни информации од програмери од вас во нивната кариера.

2. Нема кариера раст и релевантност

Како што објасни Boyer, функционална биографија ги зема сите ваши вештини и достигнувања од хронолошки редослед, што им отежнува на регрутерите да ја дешифрираат релевантноста на вашето искуство на денешниот пазар.

На крајот на краиштата, програмирањето, сметководството, наставата и секоја работа навистина, постојано се развиваат. Можеби сте биле квалификуван огласувач пред пет години, но пазарот оттогаш се промени толку многу.

Функционалните резимеа исто така не покажуваат траекторија во кариерата, така што работодавците не можат да кажат дали сте се преселиле од вештините за влезните нивоа кои се потребни за вашата работа или ако само ја продолжувате вашата биографија со вештини што ги немате.

3. Неприфатени во традиционалните работни места или конвенционалните компании

Некои компании и работа како работи треба да се направи на посебен начин. Понекогаш тоа е затоа што тие се навикнати на тоа, други времиња затоа што имаат софтвер или постапка со која се бара работите да се направат на тој начин.

На пример, некои компании можеби нема да прифатат датотека со продолжување и наместо да побараат да ја пополнат нивната онлајн апликација. Финансиските фирми, владините институции и другите индустрии кои се вкоренети во традицијата или наследството, исто така, се намуртени врз резимеа и апликации кои не го следат широко користениот формат што го очекуваат.

4. Систем за Следење на Апликант (ATS) не може да интерпретира Функционални Резимеа

Базите на податоци на АТС анализираат информации врз основа на однапред определени заглавија и критериуми. Во оваа ситуација, ATS не може да одговара на вашите достигнувања и вештини со соодветното вработување, бидејќи тие се во одделни делови.

Што да се користи наместо функционално резиме

Прашањето сега е што можете да го користите наместо функционална биографија?

1. Хибридно резиме

Помеѓу хронолошка биографија и функционална биографија е продолжението на комбинација или хибрид. Горната половина на овој формат за продолжување е посветена на листата на вашите значајни достигнувања групирани во различни категории на вештини релевантни за вашата работа, како функционална биографија. Но, за разлика од функционалниот формат, вашата историја на работа се уште е таму за да ги опишете вашите одговорности. Тоа е одличен избор за кандидатите кои се соочуваат со ситуациите наведени подолу:

 • Премин кон друга работа
 • Прекувалифицирани за нивната целна улога

Хибридните резимеа се одлични за преквалификуваните апликанти бидејќи тоа ви овозможува директно да се фокусирате на вештините што сакате да ги продадете на агентот, додека ги минимизирате работните истории и претходните работни места.

И работодавците се луѓе, и тие знаат дека понекогаш луѓето губат интерес за нивните сегашни работни места и преминуваат во друга индустрија. Користете хибридна биографија за да ги нагласите вашите преносливи вештини на врвот, за да можете да го насочите фокусот на регрутер кон нив. Но, не оставајте ја вашата професионална историја празна. Наведете ги насловите за работа што сте ги одржале и вашите достигнувања; дури и ако тие не се релевантни, па барем регрутер може да ги поврзе преносливите вештини наведени на врвот на вашата биографија во одреден период на вработување.

Додадете неколку од деловите наведени подолу, ако мислите дека вашата биографија изгледа густа или ирелевантна, бидејќи имате неколку преносливи вештини:

 • Волонтерски активности
 • Портфолио
 • Публикации
 • Професионално членство
 • Тековно образование

Вистината користи друг формат за продолжување нема да биде доволно ако ја менувате кариерата. Тоа ви помага, но, сето тоа, мора да излезете од вашиот начин да се поврзат со луѓето во новото поле што го внесувате.

2. Обратно хронолошко резиме

Обратниот хронолошки формат работи за нови дипломци, само треба да го модифицирате. Дури и ако се чувствувате како да немате доволно професионално искуство и достигнувања, овој формат може да ви помогне.

Ако немате релевантно искуство, започнете ја својата биографија со детален дел за образование кој вклучува релевантни предмети, податоци за GPA и воннаставни активности. Потоа пополнете ја вашата историја на работа со детали за твоите скратени свирки, проектни проекти и волонтерски активности, со фокус на преносливи вештини и вештини поврзани со работа. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да креирате посилна резиме:

Кандидатите со силна работна историја, особено оние кои аплицираат за слична работа, треба само да се држат до хронолошка биографија за да ги задржат работите едноставно. На крајот на краиштата, овој формат најдобро одговара за нив, бидејќи ја истакнува нивната траекторија за кариера и покажува дека немаат што да криеат во однос на нивното вработување.

Ако сте само уморни од вашиот тековен формат за продолжување и се чувствувате како да нема да издвоите затоа што вашето резиме изгледа како секој друг на куп, обидете се со еден од шаблоните тука:

Не сокривајте ја вашата историја на кариерата

По влегување во работната сила по неколку години? Менување на кариерата? Нема доволно работно искуство? Тоа е примамливо да се оди на лесен пат и само да се скрие вашата кариера времеплов под листа на вештини. Тоа нема да работи. Не во 2018 година.

Пробајте хронолошки резиме или хибридна биографија, потоа додајте делови или прилагодете ги за да одговараат на вашите потреби.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.