Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Webinars

Што е Webinar (дефиниција)? + Како функционира?

Read Time: 11 mins
This post is part of a series called How to Make Successful Webinars (Ultimate Guide).
How to Record a Webinar on Your Mac or PC (In 2018)

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Според Гугл, webinar е "семинар спроведен преку интернет." Додека таа дефиниција на вејнер е точна, webinar е повеќе од тоа. Кога ќе завршиш правилно, тоа е моќна маркетиншка тактика која може да ве позиционира како експерт во својата област, да ви овозможи да се поврзете со вашата публика, да обучувате нови вработени, како и да ја зголемите вашата маргина на профит.

Во оваа статија ќе објасниме што навистина е webinar, како да користите webinars во вашиот бизнис и да дискутирате за тоа како работат веб-сајтовите за да можете да заминете со некои практични идеи за водење и искористување на webinars. Ние, исто така, ќе одговориме на некои прашања како "Дали се webinars воживо " и "Како да направам webinar?"

Што е Webinar?

Како што беше споменато во претходната webinar дефиниција, webinar е семинар спроведен онлајн. Ви овозможува да одржувате виртуелен состанок без потреба да најдете соодветен физички простор. Со webinar можете да ја споделите вашата презентација со вашата публика без физички да бидете таму.

Вашата публика, од друга страна, добива корист од учеството без да го напушти удобноста на нивниот дом, бидејќи тие едноставно можат да го гледаат вашиот веб-сајт преку нивниот десктоп или лаптоп компјутер или мобилен уред.

Во повеќето случаи, webinars се поврзани со бизнис и се користат како тактика за градење на власт или за градење на односи. Сепак, webinars, исто така, може да се користи внатрешно за тимски состаноци, особено ако работите со меѓународен, далечен тим.

Webinar нуди следниве предности кога станува збор за комуникација со вашата публика:

  • · Интерактивност преку разговор во живо помеѓу домаќинот и учесниците, како и самите учесници, кои не само што им овозможува на webinar домаќин да се вклучат со својата публика и да изградат односи, туку и да го подобрат webinar врз основа на добиените повратни информации.
  • · Способноста да го споделите вашиот екран и вашата веб камера, така што вашата публика не само што може да ја види вашата презентација туку и твоето лице.
  • · Способност за вашата публика да поставува прашања и да учествува во анкети, што е уште еден начин да се задржи публиката вклучена во целиот webinar.
  • · Webinars може да се евидентираат, а потоа да се подобрат подоцна како дигитални производи како што се работилници и тренинг сесии.
  • · Webinars можат да се сместат голем број на учесници поради фактот дека тие не се ограничени од физичкиот простор.

Ако сте се прашувате, "дали се вебинари во живо", тука е вашиот одговор. Постојат два различни типови на webinars:

  • · Живеат вебинар . Live webinars се случуваат во реално време и овозможуваат многу повеќе интерактивност бидејќи публиката може да поставува прашања во секое време и да добие одговор.
  • · Претходно снимени webinars . Претходно снимени webinars веќе се случија и обично се нудат како реприза, што значи дека публиката не може да учествува во разговор во живо, ниту пак може да ги одговори нивните прашања. Сепак, со претходно снимен webinar, можете да понудите неколку пати за репродукција за да дозволите некој да се регистрира и да ја прикаже во време што е погодно за нив.

Како да ги користите Webinars во вашиот бизнис

Сега, кога сме покриени што се webinars, ајде да разговараме за различни начини на кои тие можат да се користат во вашиот бизнис. Еве листа на заеднички намени за webinars:

1. Користете Webinars како алатка за маркетинг и продажба

Во повеќето случаи, webinars се користат како дел од маркетинг стратегијата на бизнис или бренд. Webinars не се резервирани само за големи компании и корпорации. Тие можат успешно да ги користат малите бизниси, solopreneurs и стартап. Во овој случај, барајќи регистрација за webinar ви овозможува значително да ја развивате вашата е-пошта листа и да го наместите вашиот производ и услуга на крај на заинтересираната и ангажираната публика, како и да ги следите со нив подоцна.

2. Слободна содржина како стратегија за градење листа

Додека webinars обично вклучуваат продажбата на теренот на крајот, не е невообичаено за сопствениците на бизниси да се кандидира на "не-теренот" webinar чисто да се изгради нивната е-пошта листа. Во овој случај, сè што е потребно од учесниците е да се регистрирате за webinar со нивната е-адреса.

Алтернатива на ова е користење на платформа за социјални медиуми, како што се YouTube Live, Instagram Live или Facebook Live да биде домаќин на бесплатен веб-сајт и охрабрувајќи ги присутните да ве следат на тие платформи за да не го пропуштат.

Главната цел за овој тип на webinar е да се утврди вашата експертиза и да се изгради однос со вашата публика преку обезбедување на вредност наместо фокусирање на продажбата.

Откако ќе се поврзете со нив на социјалните медиуми, можете да продолжите да се ангажирате и да ги претворите во претплатници на е-пошта каде што можете уште повеќе да ја негувате врската.

3. Во живо сесии Q & A

Друг начин за користење на webinars е да се изврши сесија за прашања за прашања во врска со вашите прашања за вашите производи или услуги. Овој тип на webinar работи добро со сопственици на бизнис базирани на производи, без разлика дали производот е дигитален или физички. Вие не само што може да одговорите на прашањата за вашиот производ, туку исто така нудат демонстрации на производот или интерактивни водичи.

Можете да го користите овој тип на webinar како можност да ги преместите вашите клиенти од фазата на испитување во платено ниво и да ја задржите вашата стапка на задржување на високо ниво. Исто така можете да го користите ова за да го зголемите следниот платен план или други производи и услуги, кои го претставуваат следниот логичен чекор во патувањето на клиентите.

Q & A сесии, исто така, добро работат за автори, независни музичари или филмски творци, бидејќи тие можат да бидат одличен начин да се поврзете со вашата публика, но исто така и да добиете повратни информации за насоката на вашата креативна работа.

Откако вашата публика ќе се чувствува вклучена во создавањето на финалето, тие ќе бидат посклони не само да го купат, туку исто така да го рашират зборот за тоа на своите пријатели и семејства.

4. Обука во живо

Ако имате далечински тим, webinar е одличен начин да ги обучиме за нов дел од софтверот, да ги прошетате низ стандардните оперативни процедури во вашата компанија, да ги ажурирате за најновите промени и многу повеќе.

Поради фактот што webinars можат да се снимаат, вие не мора да се грижите за членовите на тимот што го немаат, бидејќи едноставно можете да ги испратите на снимање на webinar.

5. Интерактивни интервјуа

Вие исто така можете да користите веб-сајтови за спроведување на живи, интерактивни интервјуа, каде што вашата публика може да се придружи и да учествува.Вие може да им дадете на своите клиенти поголема вредност со тоа што ќе го донесат експертот и ќе добиете изложеност на нивната публика откако ќе се регистрираат за webinar.

6. Потрошувачка и обука на купувачи

Ако имате софтверска компанија, во голема мера може да имате корист од користење на webinars на одборот и обучување на вашите клиенти. Ова може да се случи во живо, како и во форма на претходно снимен webinar, но тоа ви овозможува да се елиминира конфузијата и фрустрацијата што доаѓа од мора да научат нов софтвер, кој потоа ја зголемува стапката на разпенвам.

Webinars го олеснуваат учењето на новиот софтвер и се прилагодуваат на него. За возврат, откако вашите клиенти знаат како да го користат, тие се повеќе склони да останат, како и да отворат нови билети за поддршка.

Како работи веб-писател?

Да биде домаќин на webinar, постојат неколку работи што ќе треба прво да се грижат. Ајде да ги обработиме во длабочина подолу:

1. Структура на webinar

Повеќето webinars обично се помеѓу 45-60 минути и вклучуваат домаќин презентирање на одредена тема, Q & A сесија со публиката, и продажбата на теренот на крајот.

Прво, ќе треба да излезе со тема за вашиот webinar. Вашата тема треба да биде од интерес за вашата публика, па се исплати да одржува листа на вообичаени прашања и интереси што ги забележувате со вашите тековни клиенти, клиенти и следбеници. Темата треба да се однесуваат на вашиот бизнис, ако планирате за користење на тоа како маркетинг алатка или продажба.

Откако ќе знаете што ќе биде вашата тема, ќе треба да ја претставите и потоа да креирате слајд коло за тоа користејќи програма како PowerPoint или Keynote.Образец како оние што се достапни преку Envato Elements е одличен начин за брзо создавање на професионален изглед.

PowerPoint templatesPowerPoint templatesPowerPoint templates

Исто така ќе треба да креирате маркетинг план кој ќе промовирање на вашиот webinar за вашата публика.

Откако сте се погрижиле за овие детали, време е да се разгледаат техничките барања.

2. Технички барања

Кога станува збор за техничките барања, ќе треба да разгледате следново:

Webinar платформа

Еден од првите избори, ќе треба да направите е вашиот webinar платформа . Нема недостиг на веб-платформи за избор, кои се движат од бесплатни до платени, во зависност од вашиот буџет.

Речиси сите од уплатениот платформи нудат интерактивни можности како разговор во живо, анкети, способноста да ги споделите вашиот екран и вашиот веб камера, и многу повеќе. Тие исто така нудат можност за снимање на webinar и поставување на автоматски реприза распоред. Цената ќе зависи од бројот на учесници кои се појавуваат во живо. Некои од најпопуларните платформи вклучуваат WebinarJam , Webinar Ninja , Демио и други.

Demio Demio Demio

Ако сте во буџетот, можете да го користите YouTube Live за да хостирате webinar бесплатно. За ова, ќе треба да се постави на YouTube каналот first. The недостатоци на користење на YouTube во живо е дека не можете да го поставите за автоматско повторување на снимените webinar, но може да го симнете на снимање од вашиот канал на YouTube и repurpose како дигитален производ.

Камера

Исто така ќе ви биде потребна камера за да може вашата публика да ве види. Ова ви овозможува да изградите подобар однос со нив и да додадете доза на личност на вашиот бренд. Можете да ја користите вашата веб-камера ако немате ништо друго, но имајте на ум дека немате многу контрола врз вашата вградена веб камера.

Можете исто така да инвестирате во попрофесионална USB веб камера или дури и да ја искористите про-видео камерата ако имате веќе. Последните опции ви овозможуваат поголема контрола врз позицијата на вашиот фотоапарат и може да се користи со софтвер кој додава дополнителни ефекти или ви овозможува да ги подесите деталите како што се осветленост, контраст и многу повеќе.

Микрофон

Следниот дел од опремата што ќе ви треба е микрофон. Како и кај камерата, има широк спектар на избор од користење на USB микрофони на lavalier микрофоните до бум микрофони. Изборот повторно ќе зависи од вашиот буџет, како и од личните предности, но имајте на ум дека ќе добиете подобар квалитет на звукот отколку со вградениот микрофон.

Интернет конекција

И на крај, вашата интернет конекција ќе игра улога во квалитетот на вашиот webinar. Идеално, го сакате вашиот брзина на преземање и испраќање да биде помеѓу минимум 4 Mbps и оптимална брзина од 15 Mbps.

Проверете ја вашата интернет брзина со алатка како SpeedTest.net и разговарајте со вашиот интернет провајдер за можноста за надградба на вашиот план ако е потребно.

3. Како да се придружите на webinar

Како вашата публика се приклучува на webinar зависи од вашата избрана платформа. Некои од нив ќе бараат учесниците прво да преземат мала апликација и да ги внесат своите податоци за регистрација.

Некои платформи ќе бараат специјална врска која ќе им биде испратена на е-пошта пред да започне webinar. На некои платформи, вашата публика ќе има можност да се јави и да присуствува со бирање на одреден телефонски број.

Запомнете да ја прочитате документацијата на вашата избрана платформа за да можете да ги поставите сите потребни пораки за да обезбедите вашата публика да не го пропушти webinar.

4. Пост-Webinar следи

Конечно, откако веб-сајтот ќе заврши, ќе сакате да ги следите членовите на публиката кои се регистрирале, но не се појавиле. Можете да ги испратите врската за реприза и да им дадете ограничен временски рок, како што е 24 или 48 часа, за да ја видите снимката.

Исто така можете да испратите е-пошта со специјална понуда ако вашиот webinar е фокусиран на теренот за продажба и да ги потсети кога истекува понудата.

Дознајте повеќе за Webinars и како да ги користите

Подобро можете да го разберете одговорот на "како функционира webinar" со проучување на едно или повеќе од овие упатства:

Подобрете го вашиот бизнис со Webinars

Независно од каков тип на бизнис го извршувате, можете да сфатите големи придобивки од хостирањето на webinar. Сега, кога одговоривме на прашањето "што е webinar", подготвени сте да креирате сопствен веб-сајт. Со совети во оваа статија и остатокот од нашата webinar серија, ќе стане webinar про во ниеден момент.Започнете со користење на webinars во вашиот бизнис за да се поврзете со вашата публика, да ја утврдите вашата експертиза и да ги достигнете вашите бизнис и продажните цели.

Advertisement
Did you find this post useful?
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.