7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Careers

Што е интервју за излез? +10 Прашања со најдобри одговори

Read Time: 13 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Може да мислите дека најтешкиот дел од поднесената оставка е зад вас, сега кога сте го дадете вашиот шеф на вообичаените две недели информации повеќето компании бараат.  Но, сè уште не е завршено. Некој од човечки ресурси може да ве контактира за да се спроведе интервју за излез како дел од процесот на компанијата за заминување на вработените.

Не се загрижени. Излез интервју не треба да се стави крај на трагично повторување на вашата историја со компанијата. Тоа може да биде продуктивно искуство за вас и за работодавецот, како професионален еквивалент на добивање на затворање по распадот.

Exit interview answersExit interview answersExit interview answers
Излезното интервју не мора да биде негативно искуство. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Во оваа статија ќе научите што да очекувате во излезното интервју. Ние исто така ќе ги разгледаме заедничките прашања за прашања за излезот и ќе научите што да кажете во излезното интервју.

Што е интервју за излез и како добива од работодавецот?

Работодавците спроведуваат интервјуа за излез за да разберат зошто вработените поднесоа оставка и што можат да направат за да го минимизираат тоа. Исто така е направено за да се открие што им се допаднало на работникот за работата и компанијата, и како тие можат да го подобрат процесот на вработување.  Впрочем, оставката на вработениот не е секогаш резултат на лошото управување. Тоа би можело да биде резултат на лоша култура одговара или вработен поднесе оставка едноставно не ги имаат потребните вештини за работа.

"Прашањата за потенцијалните безбедносни прашања и жалбите за еднакви можности за вработување треба да бидат вклучени во секое интервју за излез", сугерира Тимоти Видман, пензиониран вонреден професор по менаџмент и човечки ресурси во колеџот Doane.

Значи, не грижете се ако ХР поставува прашања за безбедноста на вашето работно место или ако некогаш сте се почувствувале дискриминирани за време на вашето вработување. Тие ги поставуваат овие прашања не затоа што веќе се сомневаат дека нешто не е во ред, тоа е само дел од рутинската постапка за собирање информации.  Без разлика дали истражувате или постапувате по откривање, се разликува според протоколот на компанијата за вакви инциденти.

Интервјуто за излегување може да се направи преку онлајн анкети или интервјуа лице-в-лице, обично со некој од HR или трета страна без предрасуди кон вас или вашиот шеф.

Излез Совети за интервју

Вработените често гледаат интервјуа за излез на два начина - вкупно губење на време или можност да му кажат на менаџментот она што навистина го мислат, но не може да се спомене пред поради канцелариската политика или стравот од одмазда од нивниот шеф. Без оглед на страната на проблемот на кој паѓате, следните совети за интервју за излегување ќе ви помогнат да го добиете интервјуто без да горите мостови:

1. Одлучи што сакаш

Дали сакате да му кажете на компанијата за вашиот менаџер помалку од ѕвездени перформанси или дали сте задоволни со вашата работна врска и само сакате да им дозволите на компанијата да знаат дека избрале добро? Можеби не ти е газдата со која имаш проблем, но задачите што ги принудувавте да ги правите, и покрај тоа што се надвор од вашиот опсег.  Што и да е, одлучувајте за темите што ќе ги покриете пред да излезете од интервјуто, за да не бидете соборени или емотивни.

2. Пристап со претпазливост

Кој го води вашето интервју, најверојатно има искуство да разговара со други вработени кои заминуваат, така што веќе знаат дека ќе имате некои поплаки и тие ќе бидат подготвени да го слушнат. Она што не го ценат е дека ти е лошо раскажуваш твојот менаџер за ситни или лични причини.

И покрај тоа што е неодоливо да го користите овој пат за да ги смирите вашите поплаки во врска со одбиените барања за напуштање или промените на распоредот, ова не е типот на повратни информации што им се потребни.  Информации како ова нема да им помогнат да најмат подобар или да го подобрат професионалниот живот на преостанатите соиграчи. Загриженоста како овие се најдобро решени кога сте биле уште работат со вашиот шеф.

Запомнете да ги задржите вашите поплаки за големи слики поврзани со работите, бидејќи сето она што може да се толкува како лична жалба само ќе ви натера да изгледате како ќерка.

3. Размислете за влијанието

Тоа е наивно да се мисли дека негативните повратни информации, особено оние кои се однесуваат на човечки ресурси доволно за да се отвори дискусија со вашиот екс-менаџер, не можат да согоруваат мостови.  Ако вашиот поранешен менаџер добива разговор поради тоа што го кажавте, има добри шанси дека ќе ве навредуваат малку. Дури и ако не, шансите повторно да се најдат повторно да работат со нив повторно нема да бидат добри.

Но, негативните повратни информации, колку и да е штетен, нема да ви дадат забрана од целата компанија се додека се смета за конструктивна. Тие дури би можеле да ве вработат повторно, само под друг шеф.

4. Обезбедете ја вашата препорака добро однапред

Каде што е можно, побарајте писмо со препорака од вашиот шеф пред да го дадете вашето известување од две недели и пред закажаното интервју за излегување.  Прашајте ги вашите колеги и врски во други одделенија за препораки за LinkedIn. Помислете на ова како осигурување од потенцијален обид на вашиот менаџер да го задржи вашето упатско писмо.  Додека ова е малку веројатно, ќе се чувствувате посигурни во излезното интервју, ако веќе ги имате потребните референци. Еве некои упатства кои можат да ви помогнат вашите референци да напишат препорака:

3. Оставете на позитивна белешка

Добивањето на вашата препорака не значи дека можете да кажете ништо и сè што сакате за време на излезното интервју. Се уште треба да оставите позитивна белешка заради одржување добар углед меѓу колегите.

5. Отпорност на искушението да се отвори

Придржувајте се кон фактите и задржете ги своите ставови кон себе. Ако цврсто верувате дека вашиот менаџер не прави добра работа, наведете конкретни примери за да ја докажете вашата поента.  Ако мислите дека тековните процедури може да се подобрат, објаснете зошто мислите дека и ги подржувате вашите поени со сугестии или верификувани податоци.

Ally Compeau, основач на Woof Signs додава: "Ги избирате вашите битки, фокусирајте се на клучните области на сила и слабост што би можеле да бидат вистински".

Прашања и одговори за интервју за заедничко излегување

Тоа би можело да се чувствува чудно да се подготви за излез интервју, бидејќи сте веќе напуштање на компанијата и не мора нужно да се стави вашата најдобра нога напред. Размислете на овој начин: во интервју за работа велејќи дека една погрешна работа би можела да ја загрози целата ваша апликација, во излезното интервју велејќи дека погрешната работа може да доведе до непријатен разговор што може да го чуе вашиот шеф и поранешни колеги.

Знаењето на однапред поставуваните прашања и подготовката на дипломатскиот одговор е добар начин да се осигурате дека вашата репутација не се уништи откако немате шанса да го поправите бидејќи веќе не сте таму. Еве ги прашањата за интервју за излез кои најверојатно ќе ти бидат поставени и некои добри интервју за интервју:

1. Зошто ја напуштате вашата моментална позиција?

Алтернативно прашање: "Што направи да одлучите да барате друга работа?"

Тука може да бидам искрен без звучен акузатор. Ако си заминал поради твојот шеф, наведете конкретно објаснување како влијаеле активностите на вашиот менаџер.  На пример, наместо само да кажете дека вашиот шеф има омилени, разговарајте за тоа како не биле целосно искористени вашите вештини, бидејќи немавте шанса да работите на потешки задачи.

Исто така е прифатливо да се користат подобри бенефиции, повисока плата или практика на компанија со која не се согласувате или што влијае на вашата кариера во рамките на компанијата.

2. Како беше твојот однос со твојот шеф?

Ова прашање не е за тоа дали ви се допаѓа вашиот шеф или не. ВП не се грижи дали ќе се приближиш или ако мразеш да работиш за нив.  Наместо тоа, тие сакаат да знаат за управувањето и стилот на комуникација со вашиот шеф, посебно ако нивните упатства ве охрабрија да работите напорно, или сте те натерале да дојдете во канцеларијата.

Коментирајте само за теми каде што сте ја искусиле особината што ја критикувате од прва рака. Интервјуерот не е заинтересиран за "слушнав" или "Ова се случи со мојот соиграч" вид приказни.

Лаура Хендрик, хуманитарен аналитичар во "Прикладно мал бизнис" додава: "Вие не може да биде катализатор за тој менаџер да биде дисциплиниран или отпуштен, но HR ќе забележи. Само направете го тоа на начин кој ќе ве заштити. "

Исто така, имајте на ум дека човечки ресурси не е заинтересирана за секоја мала работа што вашиот менаџер ја направи за да ве иритира. Чувајте ги за себе, не само затоа што може да се вратат назад на вашиот поранешен шеф, туку затоа што тоа може да ја намали довербата на ЧР во вашата објективност.

3. Кои вештини или искуства треба да ги бараме во вашата замена?

Вие сте оној кој знае како најдобро да го направите своето дело - не вашиот менаџер или регрутер. Затоа тие сакаат вашиот личен увид во она што е потребно за некој да успее во вашата улога.

На пример, вашиот почетен опис на работното место првично можеше да вклучи управување со мрежата како потребна вештина, но никогаш не сте имале задачи за управување со мрежата за време на вашето вработување.  Тоа можеше да биде застарена задача која никој не се обидуваше да ја отстрани од работната реклама. Обратното од ова може да биде вистина, каде што требаше да научите вештини кои не се споменати во огласот за работа или во вашето интервју за работа.

4. Кој е најголем фактор што придонесува да прифатите нова работа?

Ова прашање е слично на прашањето едно, "Зошто ја напуштате оваа работа?", Освен во овој случај интервјуерот сака да дознае за вашиот нов работодавач, а не за причините за напуштање.  Без оглед на статусот на економијата, компаниите не сакаат да ги изгубат луѓето што ги трошат парите за своите конкуренти. Затоа компаниите ги прашуваат вработените кои заминуваат за нивната следна работа.

Тие сакаат да знаат како тие се споредуваат со слични организации во нивната индустрија во однос на платата, придобивките, културата на компанијата, можностите за обука и напредувањето во кариерата, бидејќи оваа информација ќе им помогне да ги привлечат и задржат луѓето подобро.

Не грижете се, не сте обврзани да споделувате детали за вашиот договор за работа. Само споделете го она што ви е пријатно откривање.

5. Што ви се допаѓа и не им се допаѓа најмногу на вашата работа?

Ова прашање се занимава со спецификите на вашата секојдневна работа. Интервјуерот сака да знае што ви се допаднало за вашата работа, за да можат да ги репродуцираат тие атрибути кога вработуваат нови луѓе.  Дали се работи за неделни радосни часови, за неформални менторски сесии со високи вработени или за баровите? Што и да е, компанијата сака да знае што ги ангажира вработените за да можат да одвојат повеќе ресурси во тие активности.

На другата страна, интервјуерот исто така сака да знае за задачите кои не ви се допаднале или мислите дека се непотребни. Сега е вашата шанса да дадеш конструктивна критика за делови од вашата работа, како што се непотребно долгите состаноци или постапки за одобрување кои земаат премногу документи.  Бидете подготвени да ги оправдате вашите жалби со предлози за подобрување, па затоа интервјуерот не само што ќе ве категоризираат како уште еден мрзлив работник кој навистина не се грижеше за својата работа.

6. Дали ви дадовте јасни цели и цели за вашата работа?

Вашиот одговор на ова прашање за излез од интервјуто за работа ги одразува лидерските вештини на вашиот поранешен менаџер. Потврдувајќи дека сте имале јасни цели и цели покажува дека вашиот менаџер направи добра работа во прикажувањето на тоа како вашиот излез придонесе за компанијата како целина.

Од друга страна, ако објасните дека сѐ што правите е да ги завршите задачите кои ви се предадени - не знаејќи зошто тие важеле или кои зависеле од нив - тоа ќе се одрази лошо на вештините на вашиот менаџер. Исто така може да покаже области за подобрување во други делови на компанијата, па може да ги слушнете следните прашања за обуката што ја добивте и за културата на компанијата.

7. Дали има нешто што можеме да го спречиме да заминеш?

Тоа е искрен прашање, затоа се чувствувате слободни да одговорите во вид. Но, немој да бидеш премногу критичен или непотребно значи. На пример, ако заминувате, бидејќи сте премногу преработени, само кажете го тоа.  Не биди саркастичен во истакнувајќи го тоа, дури и ако е очигледно дека вие и вашите колеги се изгориле. Освен тоа, најдобрата одмазда против лошиот шеф е добивање подобра работа, а не некои духовити враќања за време на излезното интервју.  Се сеќавам, твојата искреност за време на излезното интервју може да им користи на колегите и на идниот талент што ќе го вработи компанијата.

Ако не сте веќе не, почнете да ја ревидирате вашата биографија сега. Еве неколку упатства кои ќе ви помогнат да ја подобрите вашата биографија, а исто така и помош за наоѓање нова работа:

Можете исто така да најдете некои одлични шаблони за продолжување на Envato Elements или GraphicRiver.

8. Дали ќе размислите дека ќе работиме со нас повторно? Што би влијаело врз тебе?

Помислете на ова како на формален начин да се запрашате дали ја навредувате компанијата или некој во него. Ако не сте заинтересирани да се вратите, само бидете искрени.

9. Дали можевте да постигнувате цели во кариерата за време на вашиот престој?

Компаниите што го вклучуваат ова прашање во интервјуто за излегување се грижат за напредувањето во кариерата и можностите за обука на своите вработени.

Можеби вашата работа честопати се чувствуваше како мијалник или пливачка средина, бидејќи мораше да научиш нови вештини или алатки во лет.  Ако тоа би ја направило вашата работа непотребно тешко, сега е вашата шанса да ги убедите да ги обучите идните вработени. Се надевам, следниот човек кој ќе ја добие својата работа нема да се соочи со истите тешкотии што ги правеше.

Што се однесува до можностите за напредување во кариерата, тоа е дадена дека не сите се промовираат за време на своето време за дадена компанија. Но, ако знаете дека сте извршиле над очекувањата и не добивте ништо за возврат, ова е валидна загриженост со хумани ресурси, која сака да се обрати, особено ако тие се сериозни во врска со развојот на нивниот талент.

10. Дали имате други коментари?

Прашањата за интервју за излегување на работа на отворено, како што се ова, се дизајнирани да ве поттикнат да коментирате за теми кои можеби биле пропуштени во текот на интервјуто. Значи, ако имате други поплаки или прашања за кои би сакале да разговарате, можете да ги доведете сега.

Конечно, ако сеуште не ја напуштивте работата и само го читате ова упатство за да ви дадам идеја што да очекувате откако ќе поднесете оставка, ова упатство може да ви помогне да го напуштите вистинскиот начин:

Запомни дека си заминал за зелени пасишта

Тоа е примамливо да го користите интервјуто за излез како последен напор за да ги направите сите ваши поплаки познати. Без разлика дали влегуваш во тоа искушение, зависи од вас.  Само запомнете дека веќе си заминувате и што и да речете за време на тоа интервју може да влијае на тоа како се сеќаваат вашите преостанати пријатели во таа компанија.

Може да се чувствува непријатно, само запомни дека ова интервју е само занемарлив дел од вашата севкупна кариера. Запомнете дека подобра работа ве очекува.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.