7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free! Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. International Women's Day

Што е синдром на импуст? (Како да се бориме за да го надминеме тоа)

Read Time: 12 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Дали вашиот професионален успех ви плаши? Дали некогаш сакате да ги фрлите рацете и да кажете: "Се чувствувам како измама?" Ако одговоривте со "да" на двете прашања, може да страдате од импозантен синдром. Симптомот на импуст е пречка која влијае на многу успешни и креативни луѓе - предизвикувајќи ги да се сомневаат во сопствените способности.

Но, измачувачкиот синдром е повеќе од само личен проблем. Ако не се занимава, тоа има цена. Тоа може да предизвика некој да не успее да живее до својот потенцијал. Импуст-ов синдром може да ги ограбува бизнисите од многу потребните таленти, бидејќи тоа може да го спречи некој да аплицира за предизвикувачка позиција за која тие се квалификувани и способни. Импустниот синдром, исто така, може да го одземе личноста од довербата што им е потребна за да се чувствуваат добро за себе.

Exploring Imposter SyndromeExploring Imposter SyndromeExploring Imposter Syndrome
Многу успешни луѓе се борат со импозантен синдром. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Во овој пост, ние ќе истражуваат измама синдром во повеќе длабочина. Ќе го дефинирам импозарниот синдром и ќе објаснам како влијае врз оние кои се борат со него. И само за да докажете дека не си единствениот што понекогаш се чувствува како измама, ќе спомнам цитати од осум успешни личности и лидери за импозантен синдром. Конечно, ќе споделам седум совети за тоа како да се борите против синдромот на насилници во вашиот живот.

Што е синдром на импуст?

Симптомот на импуст е термин кој се користи за опишување на чувствата на несоодветност што успешните луѓе често ги имаат. Терминот е создаден во 1978 година од страна на двајца клинички психолози, д-р Полин Кленс и д-р Сузан Имас, како начин да се опише нивното набљудување дека многу од успешните жени што ги проучувале чувствувале незаслужено нивниот успех.

Иако популарно се нарекува "синдром", измачувачкиот синдром всушност не е медицинска состојба. Тоа не е ни психолошко нарушување. Но, измачувачкиот синдром е многу реален и ако се борите со него, ефектите може да ве задржат од остварувањето на целосниот потенцијал и да ве спречате да уживате во успехот кој го имате. Импустниот синдром понекогаш се нарекува и измачувачки феномен.

Што се чувствува како Синдром на импуст?

Замислете дека само што добивте голема промоција на работа. Работевте напорно за да заработите позиција, но наместо да се чувствувате задоволни од вашето достигнување, сте исполнети со страв. Иако сите ваши колеги се согласуваат дека сте повеќе од квалификувани да ја завршите работата, се плашите дека ќе бидете понижени кога луѓето ќе дознаат дека навистина не го заслужуваат тоа. Уште полошо, се плашиш дека ќе направиш глупава грешка и секој ќе сфати дека си лажен. Тоа е како што се чувствува измамливиот синдром.

Колку луѓе се борат со импозантен синдром?

Многу луѓе се борат со тоа. Додека истражувањето варира на точно колку луѓе се соочуваат со измачувачки феномен, некои студии проценуваат дека колку што 7 од 10 од нас ќе го доживеат измачувачкиот синдром барем еднаш. Додека првичните истражувачи сметаа дека тоа е претежно женски проблем, последователните истражувања покажале дека импостирниот синдром не е само ограничен на жените.

Забелешка: Пред да ископате во приказни оние кои се бореле со импозантен синдром, одвојте еден момент за да дознаете за претстојниот настан Меѓународен ден на жената на 8 март 2018 година. Помогнете го притисокот на родовата паритет и инклузивноста напред.

Совет од 8 успешни луѓе на импест-синдром

Ако сте еден од оние кои се бореле со феномен на измачување, може да бидете заинтересирани да знаете дека сте во добра компанија. Некои од најуспешните и успешни луѓе излегоа да ги споделат своите сопствени борби. Еве неколку мисли и совети за импозантен синдром од осум високи достигнувања:

1. Cyan Ta'eed

Cyan TaeedCyan TaeedCyan Taeed
Цијан таед, извор на слика: Ентуато Соба

Cyan Ta'eed е успешен професионалец кој го основал Envato, водечки австралиски технолошки бизнис (и исто така издавач на Envato Tuts +). Таа има освоено бројни награди во текот на годините, вклучувајќи ја и наградата Викторски претприемач на годината во 2015 година, наградата "Телеграфски жени во бизнис" и наградата "Претприемач на годината" во наградата ЕY претприемач на годината.

Сепак, и покрај овие успеси, Таид призна дека во Женската агенда импустениот синдром е борба. Ta'eed ја делеше оваа одлука:

"Ако има нешто што ќе го направите, не треба да чекате наоколу или да му кажете" не "на тоа, бидејќи ве истакнува. Јас само решив дека нема да се грижам што мислат другите луѓе. Па така, излегов од мојата глава и престанав да се грижам за неуспехот ".

2. Тина Феј

Актерка и комичар, како и писател (меѓу другото, Феј го напиша сценариото за популарниот филм, Mean Girls), Тина Феј има направено безброј милиони милиони смеа. Fey е можеби најпознат по улогите на популарната долгометражна комедија серија Saturday Night Live. Еве што актерката ѝ рече на Независнината за чувство на измама:

"Убавината на измамничкиот синдром е да се омаловажиш меѓу екстремната егзоманија и потполно чувство:" Јас сум измама! О Боже, тие ми се допаѓаат! Јас сум измама! " Значи, едноставно се обидувате да ја возите егзоманијата кога ќе дојде и да уживате во неа, а потоа ќе ја прескокнете идејата за измама ".

3. Соња Сотомајор

Sonia SotomayorSonia SotomayorSonia Sotomayor
Sonia Sotomayor, Фото: Stacey Ilyse - CC BY 3.0 - via Wikimedia Commons

Соња Сотомајор во моментов е во служба на Врховниот суд на САД. Пред да биде номиниран во Врховниот суд, правдата Sotomayor имаше долга и истакнати правна кариера, пресуди за многу значајни и ваков случаи. Сепак, и покрај овие успеси, според Wall Street Journal, Justice Sotomayor, исто така, се соочува со импозантен синдром:

"Ги поминав моите години од Принстон, додека сум во право и во моите различни професионални работни места, не се чувствувам целосно дел од световите што ги живеам. Јас секогаш гледам над моето рамо и се прашувам дали ќе ме израмни. "

4. Џоди Фостер

Џоди Фостер е остварена актерка, режисер и продуцент познат по десетици улоги во телевизијата и филмот. Листата на награди што оваа актерка ја освои е долга и вклучува повеќе награди од:

 • Американска академија за филмски уметности и науки (Оскарите)
 • Британската академија за филмски награди
 • Директори на еснафи на Америка
 • Холивудски странски медиумски асоцијација (награди Златен глобус)
 • Академијата за телевизиски уметности и науки, Националната академија за телевизиски уметности и науки и Меѓународната академија за телевизиски уметности и науки (Primetime Emmy Awards)
 • И многу други

Ќе помислите со толку долга листа на достигнувања; актерката ќе биде задоволна со успехот. Но, се чини дека тоа не е секогаш случај. Во профилот од 60 минути во 1999 година, Фостер беше цитиран како вели:

"Мислев дека тоа е голема разлика. [Осврнувајќи се на победата на Оскар] На ист начин кога одев во кампусот на Јеил, мислев дека сите ќе дознаат, а потоа ќе го земат Оскарот".

5. Хауард Шулц

Howard SchultzHoward SchultzHoward Schultz
Хауард Шулц, Фото од фотографот Адам Билавски (сопствено дело) - CC BY-SA 3.0 - или GFDL - преку Заедничката Ризница

Ако пиете кафе, сте запознаени со работата на овој успешен претприемач и бизнисмен. Актуелниот извршен претседавач на "Старбакс кафе", Шулц многу години служеше како главен извршен директор и беше инструмент за ажурирање на концептот на синџирот. Шулц освои бројни награди за лидерство, вклучувајќи ја и наградата за национална еднаквост од 2017 година од NAACP Правниот одбранбен и едукативен фонд. Сепак, во интервјуто за Њујорк тајмс во 2010 година, Шулц го кажа ова на прашањето за совет за уште еден извршен директор: "

"Многу малку луѓе, без разлика дали сте биле во таа работа пред или не, влезете во седиштето и верувајте дека денес тие се квалификувани да бидат К.Е.О. Тие нема да ви кажат, но тоа е вистина".

6. Шерил Сандберг

Sheryl SandbergSheryl SandbergSheryl Sandberg
Шерил Сандберг, Фото од cellanr - CC BY-SA 2.0 - преку Заедничката Ризница

Како главен оперативен директор на Фејсбук и поранешен извршен директор на Google, Шерил влијаеше на начинот на кој се користи технологијата на потрошувачите. Во прилог на улогата на Фејсбук, Сандберг служи на повеќе корпоративни одбори и освои повеќе награди за лидерство. Како основач на Leanin.org, Сандберг сака да ги инспирира жените да успеат. И покрај овие достигнувања, се чини дека Сандберг понекогаш се бори со чувства на несоодветност според оваа изјава од интервјуто на Форбс:

"Се уште имам денови кога се будам како измама, не сум сигурен дека треба да бидам таму каде што сум".

7. Шонда Рајмс

Најверојатно гледав телевизиска емисија која беше напишана или продуцирана од овој талентиран автор. Шонда Римес беше главен писател и извршен продуцент на таквите популарни ТВ серии како Анатомија на Греј и Скандал. Rhimes исто така беше вклучен во продукцијата на други популарни серии. Во 2007 година списанието TIME го нарече Rhimes на нивната листа на "100 луѓе кои помагаат во обликот на светот". Во 2015 година, Rhimes објави мемоари, Година на Да: Како да го танцуваат, да застане на сонце и да биде своја личност, која ја вклучува оваа изјава:

"Сите ние го поминуваме животот да ги удираме глупостите од себеси зашто не сме на овој начин или на тој начин, немаме нешто или нешто, не сме како оваа личност или таа личност ... Сите ние го поминуваме животот обидувајќи се да го следиме истиот патека, живеат според истите правила. Мислам дека веруваме дека среќата лежи во истата листа на правила. Да се ​​биде повеќе како сите други. Тоа? Погрешно е. Нема листа на правила. "

8. Том Хенкс

Tom HanksTom HanksTom Hanks
Том Хенкс, Фото од Алан Светлината - CC BY 2.0 - преку Заедничката Ризница

Овој актер глуми во толку многу филмови и телевизиски серии дека името "Том Хенкс" е прилично многу збор за домаќинство. Покрај тоа, Хенкс соработуваше и во производството на многу популарни филмови. Плус, актерот доби бројни награди, вклучувајќи награди како:

 • Оскар
 • Британската академија за филмски награди
 • Холивудски странски медиумски асоцијација (награди Златен глобус)
 • Академијата за телевизиски уметности и науки, Националната академија за телевизиски уметности и науки и Меѓународната академија за телевизиски уметности и науки (Primetime Emmy Awards)
 • Производители на еснаф на Америка
 • И многу други

Дури и со сите тие достигнувања, Хенкс призна дека се чувствува како измамник во 2016 НРП интервју:

"Без оглед на она што сме го сториле, доаѓа до точка каде што мислите:, Како дојдов тука? Кога ќе откријат дека сум, всушност, измама и однесам се од мене? '"

7 совети за надминување на Симптомот на импустот

Дали сето ова почнува да звучи малку познато?

Ако сте доживеале страв од измачување синдром, знајте дека не мора да ве држи назад. Како што ви кажав порано, многу успешни луѓе се борат со импозантен синдром. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го надминете импостерскиот синдром:

Совет 1. Не се споредувајте со другите

Еден од најголемите учесници во синџирот на импостирање е да се споредите со другите неповолно. Ова може да ги направи вашите чувства на несоодветност полоши - особено ако постојат реални или перцепирани разлики помеѓу вас и лицето на кое се споредувате. Наместо тоа, запомнете дека си вредна личност со свои сопствени уникатни предности.

Совет 2. Не слушај ги Naysayers

Интернализирањето на критиките може да доведе до погрешен синдром. Кога се соочувате со критика (и сите ние се соочуваме со тоа на крај), научи се од тоа ако можеш. Но, ако тоа е критика за нешто што не можете да помогнете (или лично од вас), кажете си дека критиката не е одраз на тебе - затоа што не е! Запомнете, наместо тоа, открива маана во лице што ве критикува.

Совет 3. Опкружете се со луѓе кои веруваат во вас

Само затоа што сите ние се соочуваме со критики, не значи дека мора да се соочите со само негативни луѓе. Чувајте неколку луѓе околу вас, кои веруваат во вас и ве поддржуваат. Неколку охрабрувачки зборови од овие пријатели можат да помогнат да се неутрализира негативноста. Исто така, ако можете, обидете се да бидете позитивна личност во нечиј живот. Наградите ќе бидат одлични.

Совет 4. Дозволете си да направите грешки

Дури и најталентираните, надарени луѓе прават грешки. Всушност, правиме грешки како да учиме. Значи, знајте дека правењето на грешка не значи дека не сте квалификувани или дека сте лажни. Не дозволувајте страв од грешки да ве спречат да пробате нешто ново. Дозволете си да направите грешки за да можете да учат и да растат во својата област.

Совет 5. Чувајте ги очите на вашата цел (и не се сами)

Додека работите, не размислувајте како ќе влијае врз вас проектот или што би можеле да мислат другите. Наместо тоа, остани се фокусира на исполнување на целите што ви треба да ги завршите. Признавајќи ги малкуте успеси на патот кон остварувањето на вашата цел, може да помогнете. На пример, прославувајте (дури и ако само приватно) секој пат кога ќе завршите чекор проект чекор на време или рано.

Совет 6. Барајте Хумор во Ситуацијата

Ако се случи да имате неуспех на вашиот пат до успех, гледањето на хуморот во ситуацијата може да ви помогне да ги ставите работите во перспектива (и да го намалите стресот). Друг начин да се стават работите во перспектива е да се запрашате: "Како ќе се чувствувам навистина за овој неуспех / проблем за пет години? Во десет?" Во многу случаи, ќе мора да признаеш дека она што го нагласувате, во иднина нема да биде толку големо за вас.

Совет 7. Знајте дека е нормално

Ако не преземете ништо друго од оваа статија, се надевам дека ќе го прифатите овој последен концепт. Ако се чувствувате лажни, вие не сте единствениот кој се чувствува така. Нормално е понекогаш да се чувствувам како лажна. И измачувачкиот синдром не мора да ве заштити од постигнувањето на вашите цели. Како што покажав претходно, многу успешни луѓе се почувствуваа на ист начин.

Каде да одам одовде

Импуст синдром може да ве држи назад, но само ако го пуштите. Добрата вест е: не мораш да те оставиш назад. Сега, кога сте ја прочитале оваа статија, треба да знаете дека не сте само оној кој се занимава со самодоверба. Исто така, имате некои алатки во вашиот арсенал за да ви помогнете да се справите со и надминете го импозарниот синдром. Најдобри желби во сè што правиш!

Исто така, одвојте еден момент за да дознаете за претстојниот настан Меѓународен ден на жената, кој се случува на 8 март 2018 година. Помогнете го притисокот на родовата паритет и инклузивноста напред.

Advertisement
Did you find this post useful?
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.