7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Resumes

Што треба да вклучите на веб-страницата за лични резиме?

Read Time: 11 mins
This post is part of a series called How to Make a Great Personal Resume Website (Ultimate Guide).
15 Creative Resume Ideas to Stand Out Online in 2022

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Без разлика дали сте свеж дипломиран, искусен менаџер во потрага по нова позиција, или слободна пракса која сака да слета на првите неколку клиенти, има едно нешто што мора да имате: одлична лична биографија. Настрана од истакнување на вашите вештини, лична веб-страница ќе ви помогне да бидете забележани и издвоите на интернет.

Што е веб-страница за личен резиме?

Вашата лична веб-страница за продолжување е дигитална верзија на традиционалната хартија. Тоа го покажува вашето образование, вештини и претходни позиции или проекти на кои сте работеле.  Но, исто така, покажува работи што не може точно да ги споделите со користење на хартија продолжи. Тоа ви овозможува да прикажувате фотографии и слики од вашите проекти или да споделувате линкови до написи што сте ги напишале или објавиле на друго место.

Можете исто така да го користите за да споделите кратка биографија на себе, заедно со вашата мисија, линкови до профилите на социјалните медиуми и информации за контакт. Таа служи како вашата домашна база и ви овозможува да изградите личен бренд и да направите одличен прв впечаток.

Create your personal resume websiteCreate your personal resume websiteCreate your personal resume website
Дали е време да ја креирате вашата лична биографија? (графички извор)

Секој треба да има големо лично продолжување на веб-страницата

Лична веб-страница, исто така, има уште неколку бенефиции кои надминуваат традиционална биографија.

Во денешната дигитална ера, скоро сите ќе ве гледаат на интернет, без разлика дали се менаџери за човечки ресурси, работодавци или потенцијални клиенти. Можеби мислите дека вашето присуство на социјалните медиуми е доволно, но факт е дека тие често покажуваат помалку од пожелна слика за вас, дури и ако мислите дека немате непријатни моменти таму.   И ако немате што да покажете поинаку од вашите профили на социјалните медиуми, шансите се дека нема да ја добиете таа работа од соништата ниту ќе ставите нов клиент.

Вашата веб-страница е исто така лесно да се ажурира, па дури и ако сте испратиле вашата биографија пред неколку месеци, секој менаџер за вработување ќе може да видат како се подобрија вашите вештини и кои проекти сте работеле во меѓувреме.

Сега, кога знаете што е веб-страница за лични резиме и зошто треба да ја имате, може да се прашувате што да вклучите во лична веб-страница.

Во денешниот пост, ние ги покриваме суштинските информации што треба да ги содржи вашите лични веб-страници и да споделите неколку примери на лични веб-страници за продолжување во акција.

Клучни елементи што мора да ги вклучите на Вашата лична веб-страница

Пред да додадете содржина на својата веб-страница, одвојте момент да размислите за примарната цел на вашата веб-страница. Одлична лична веб-страница ќе ја покаже вашата личност и своите вештини додека сеуште ќе одржува професионален тон.

Дури и ако тоа е вашата лична веб-страница, тоа не значи дека треба да ги споделите сите мали детали за себе.  Запомнете, сакате да ги убедите потенцијалните работодавци или клиенти за тоа што можете да направите, исто така, покажете ги вистинските информации што ќе ги убедат дека сте одлично подготвени за нивната компанија. Нешто друго треба да се изостави.

Имајќи го тоа на ум, тука се седум основни елементи за да се вклучат на вашиот личен сајт за продолжување.

1. Вашиот Био

Кога луѓето слетаат на вашата веб-страница, тие сакаат да знаат кој си, што правиш, и дали имаш вештини и квалитети за работа во нивната компанија. Споделувањето на вашата животна приказна не е примарна цел на вашата биографија, туку покажува на посетителите како можете да им помогнете; или со работа со нив еден на еден или со приклучување на нивните редови.

Повеќето луѓе ја користат нивната страница за да споделат кратка биографија. Ова е место за споделување на најважните детали кои се релевантни за вашиот професионален живот:

  • Вашето образование
  • Вашите вештини и експертиза
  • Вашата последна работа или проект на кој работеле

Можете исто така да вклучите краток дел за тоа што ви е најважно, што предизвикувате да верувате, и неколку хоби да го направите повеќе ангажирање и да ја покажете вашата личност.

2. Примери за вашата работа

Ако сте во креативното поле, како што се дизајнот, пишувањето или фотографијата, примероците од вашата работа се клучни за прикажување на вашите практични креативни вештини и за тоа како го применувате вашето знаење и искуство. Исто така, потенцијалните работодавци ги покажуваат вашите естетски карактеристики, што им помага да одредат дали ќе бидат добар натпревар за нивната компанија или проект.

Писателите, од друга страна, можат да се поврзат со написи објавени на интернет или да покажуваат колекција на фотографии од прилози за печатење. Можете исто така да вклучите линкови до коавтори на книги.

Дури и ако работите во друго поле, како што се маркетинг или продажба, сеуште можете да ја користите вашата креативност за да вклучите примери за маркетинг кампањи или да дадете идеја како вашата вештина помогна да се подобрат стапките на конверзија.

Имајте на ум дека не треба да го додавате секое портфолио, туку да го резервирате овој простор за да ја покажете вашата најдобра работа.

Мајкл ја вклучува својата најдобра работа во делот за портфолио:

Michael Weng portfolioMichael Weng portfolioMichael Weng portfolio
Дел од портфолиото на страницата на Мајкл Венг.

3. Сведоштва

Сведоштва се друг клучен елемент што треба да го имате на вашата професионална лична веб-страница. Тие работат како општествен доказ и помагаат да се изгради вашиот кредибилитет.  Сведоштвата покажуваат дека сте способни да работите и да соработувате со другите. Тие исто така зборуваат и за оние меки вештини што се потребни за работа.

да се осигурате дека сведоштвата нудат некоја супстанција и да разговараат директно за вашата експертиза и искуството на работа со вас, наместо да имате струја од "Таа е одлична личност" или "Тој е многу познавач". 

Ова можете да го решите со барање на претходни клиенти или работодавци да споделат реченица или две за начинот на кој вашите специфични вештини им помогнаа и колку се задоволни од работата со вас. Арон Кач има збир на цврсти примери на овој пристап на неговата лична страница: 

Aaron Couch Aaron Couch Aaron Couch
Погледнете ги препораките на веб-страницата на Арон Куч.

Информации за контакт

Контактирајте информациите се важни за луѓето да можат да стапат во контакт со вас. Можете да користите образец за контакт ако не сте задоволни да ја дадете вашата e-mail адреса, но препорачливо е да вклучите повеќе од еден начин на контактирање со вас. 

Помагајте ги потенцијалните работодавци да дојдат до вас. Ако се обидувате да се вработите локално, вклучително и вашата адреса и телефонски број е одлична идеја.  Можете исто така да наведете линкови до вашите профили за социјални медиуми каде што ќе одржите професионално присуство, па секој заинтересиран за работа со вас може да добие увид во вашето целосна присуство на интернет. 

Контактна страница на Колин Рајт ги наведува сите начини за да стигнат до него: 

Colin contact pageColin contact pageColin contact page
Контактна страница на Колин 

Резиме

Додека целта на веб-страницата за лични резиме е постојано ажурирање на информациите за вашите вештини и искуства, паметна идеја е да додадете страница со вообичаени информации што ќе ги додадете во вашата биографија. Исто така, треба да вклучите верзија за превземање на вашата биографија во PDF формат, така што HR менаџерите ќе можат брзо да ја преземат и да бидат достапни за време на процесот на вработување.

6. Лични брендирање

Наспроти популарното верување, брендирањето веќе не е резервирано за големите играчи. Еден добар бренд опфаќа многу повеќе од лого.  Го комбинира вашиот глас што се појавува преку вашето пишување, вашето лого кое може да биде едноставно како вашето име во одреден фонт, вашите фотографии, бои кои ги користите на вашата веб-страница, како и како другите те гледаат. 

Вашиот бренд треба да ве застапува и им даде на посетителите чувство за она за што се залагате. Со трошење малку време и развој на визуелна застапеност на себе, ќе издвоите повеќе што ви прави повеќе незаборавни.

Тоа е корисно да се користи професионална WordPress продолжи тема да се изгради својата веб-страница од. Најдете големи теми за лични сајтови и откријте како брзо да го поставите: 

Ажуриран Blog 

Кој подобар начин да ја покажете својата експертиза отколку преку споделување на вашето знаење со другите?  Тоа е местото каде ажурирани блог доаѓа во игра.  Тоа ви овозможува да го покажете вашето разбирање на вашата конкретна индустрија, како и дава увид во вашиот мисловен процес. 

Можете да споделите совети и трикови кои се однесуваат на вашата лажат, како и студии на случај и мислења за најновите трендови. 

Блогот, исто така, помага да се воспостави вие како мисла лидер и да привлечат поголем сообраќај кон вашата веб-страница која ја зголемува вашата видливост.

7 Примери на големи лични веб-страници во акција

Несуштинските елементи од патот, да ги погледнеме некои големи лични веб-страници и да видиме што ги прави да издвојат. Ова ќе ви даде некои големи идеи за тоа што да го вклучите во вашата лична веб-локација.

 Паскал ван Гемерт 

Веб-страницата на Паскал ван Гемерт Паскал ги вклучува сите информации за неговите вештини и образование, како и истакнување на некои од неговите најдобри дела. Неговото пишување е кратко и до точка, нудејќи само вистински износ на информации без огромно мнозинство на читателите.  Тоа е креативна веб-страница со една страница со јасни информации за контакт на дното, што го олеснува пристапот до Pascal.

Pascal van GemertPascal van GemertPascal van Gemert

Deidre Bain

Веб-страницата на Deidre Bain има уникатен старински изглед поврзан со задебелена типографија што го прави нејзиниот веб-сајт издвоен. Нејзината цела веб-страница има силен фокус на визуелните елементи, вклучувајќи го и делот кој ги претставува нејзините вештини, страсти и нејзината креативност.  Нејзината личност доаѓа преку хумористична копија што ве тера да сакате да дознаете повеќе за неа и додавајќи ја нејзината одличност.

Kristi Hines

Kristi јасно јасно што е таа, а таа успеа да ја претстави својата пишана работа на убав визуелен начин.  Одделот за препораки додава на нејзиниот кредибилитет не само поради тоа што нејзините клиенти го кажале, туку и поради тоа што тие се извори од LinkedIn што покажува вид на клиенти со кои обично соработува Кристи.  А повик за акција е исто така јасно видлива на почетната страница, што го прави лесно да ја вработи за било кој copywriting работа.

Kristi HinesKristi HinesKristi Hines

4. Anthony Wiktor

Веб-страницата на Антони Виктор ги вклучува посетителите од самиот почеток со анимирана позадина која покажува увид во неговата работа и личен живот. Неговиот дел е краток, но тој ги покрива главните точки заедно со едно копче за да го преземе неговото резиме. 

Покрај тоа што го покажува своето образование и искуство, Антони го прави чекор понатаму и ги истакнува наградите што ги доби за својата работа, додаде дополнителен слој на кредибилитет, особено кога е поврзан со препораки кои се умно поставени веднаш до неговата контакт форма. 

Anthony WiktorAnthony WiktorAnthony Wiktor

5. Colin Wright

Веб-страницата на Колин Рајт има минималистички дизајн кој добро функционира за автори и писатели кои сакаат да привлечат внимание на нивната содржина. Неговиот дел од портфолиото ги покрива неговите книги кои додаваат визуелна привлечност, и можете да ги прочитате сите за Колин на неговата детална страница за нас.  Контактот дел вклучува различни начини на контактирање со него, додека неговиот блог нуди уште еден увид во неговото пишување.

Colin WrightColin WrightColin Wright

Кеми Гуаида

Веб-страницата на Kemie Guaida е совршена презентација на нејзините вештини за илустрација и нејзината личност. Извршува одлична работа да ја стави својата изјава за мисија на врвот проследена со листа на услуги што ги нуди.  Заедно со набројување на неколку начини на контактирање со неа, таа исто така го споделува своето знаење со блогот. Нејзиното портфолио е лесен за навигација и филтрирање, овозможувајќи им на посетителите да се фокусираат на проекти кои се во линија со услугата што им е потребна. 

Клер Кали

Користењето на икони на веб-страницата на Claire јасно покажува видот на услугите кои ги нуди, а за делот јасно кажува кој е и што прави, заедно со нејзините основни верувања.  Портфолиото е filterable и препорака за нејзиниот дел е оживеан од употреба на профилот фотографии и logos.

Claire CulleyClaire CulleyClaire Culley

Почнете со ваше резиме

A лична биографија сајт може да ви помогне да издвоите меѓу своите врсници и да се воспостави како во движење -да авторитет во твоето нише. Во денешно време, создавајќи еден да не мора да биде тешко ниту пак го бара никакви посебни skills.

Всушност, може да имате на вашиот сајт и трчање во што малку како неколку часа, благодарение на WordPress и лични теми биографија.  Повеќето од овие теми го олеснуваат промовирањето на вашата веб-страница и го персонализираат за да го одразуваат вашиот бренд. Тие, исто така вклучуваат демо содржина, така што сите што треба да направите е да го замени на информации со вашите.

ние препорачуваме WordPress теми за вашиот сајт, бидејќи WordPress е user-friendly и ви овозможува да додадете блог на вашиот сајт без никаков напор. Исто така, постојат голем број на професионални HTML шаблони ако немате време да се одржува блог исто така 

на крајот, без разлика која опција и да изберат, ги искористат предностите на совети наведени погоре и да го користите пример сајтови како инспирација за тоа што да се вклучуваат во одлична лична веб-страница.  Користете една од нашите теми за да го креирате вашиот сајт и да го споделите со нас во коментарите. Не можеме да чекаме да видиме што ќе се создаде! 

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.