7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Careers

Што да кажете на интервју за работа (+11 работи што секогаш треба да ги избегнувате)

Scroll to top
Read Time: 12 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Интервјуата за работа понекогаш се како есејски тестови. Не сте сигурни дали добро објаснувате или само дрдорите бесмислено.

Додека можете да се подготвите за интервју за работа со истражување на вообичаените и прашања за однесувањето, а потоа да ги пробате одговорите за нив, овој вид на подготовка не ви гарантира дека ќе ги преживеете тешките моменти.

The right things to say in an interviewThe right things to say in an interviewThe right things to say in an interview
Може да биде тешко да се знаат вистинските работи што треба да се кажат во едно интервју. (Извор на слика:  Envato Elements)

Што ако повеќето од прашањата што ги пробавте не се појавуваат? Што ако интервјуерот само прашува чудни или фантастични прашања што се шпекулира дека ќе бидат поставени во допаѓања на Google и Facebook? Тука доаѓаат овие основни упатства и фрази. Познавањето на основите што треба да се кажат во интервјуто треба да ве води, без оглед на прашањата што ги добивате.

Вистинските работи што треба да ги кажете на интервју

1. Споменете кој ве упати за улогата

Податоците од анализата на Друштвото за управување со човечки ресурси во 2016 година од над 600.000 интервјуа покажаа дека над 30% од вработените доаѓаат од референции. Значи, вреди да се спомене дали некој однатре ви гарантирал. Сепак, кажете го тоа случајно, не сакате интервјуерот да мисли дека претпоставувате дека улогата е веќе ваша.

Што да кажете на интервју ако некој ве упатил:

"Јас бев толку возбуден откако (Име на вашиот контакт) ја спомена оваа работа што е отворена за мене".

2. Заблагодарете му се на лицето што ве интервјуира

Препраќање или не, покажувајќи благодарност за разгледувањето на интервјуто, ќе биде долго. Тоа покажува дека сте љубезни и смирени да прифатите дека интервјуерот може исто толку лесно да избере некој друг за интервјуто.

Што да кажете на интервју за да покажете благодарност:

"Ви благодарам што ја разгледавте мојата апликација"

Или

"Ви благодариме што одвоивте време за да ме видите"

3. Користете го жаргонот на компанијата

Треба да ја прочитате веб-страницата на компанијата и другите маркетинг-материјали во подготовките за интервјуто. Ако сте го направиле тоа, треба да ви даде некои индиции за видот на луѓето што тие ги сакаат за компанијата.

На пример, може да прочитате зборови како "праведност", "лидерство", "раст" или "клиент фокус" повеќе пати на нивната веб-страница. Овие зборови го откриваат типот на вработените што ги бараат, дури и ако тие не се специјално користени во огласот за работа.

Внимателно вклучете ги овие зборови во одговорите на вашето интервју за да покажете дека ги разбирате вредностите на организацијата и добро се вклопувате за нив, како личност.

4. "Јас сум флексибилен"

Велејќи дека сте флексибилни е една од вистинските работи што треба да ги кажете во едно интервју, бидејќи покажува дека сте подготвени да го примите интервјуерот, без разлика дали станува збор за распоредот на следното интервју, потенцијалните работни обврски или датумот на започнување на работа. Тоа дава впечаток дека ќе ви биде лесно да работите, откако ќе бидете ангажирани.

5. Покажете дека сте ентузијаст и дека ја завршивте домашната работа

Ова е поврзано со чекор три, но повеќе во согласност со работата и целите на компанијата, наместо нивниот народ. Бидејќи ви е дадена шансата, споменете што знаете за производите, услугите, целите на пазарот и актуелните предизвици на компанијата, а потоа поврзете го ова знаење со она што сте го доживеале во претходната улога. Ако претходната работа ви дозволи да имате пристап до некој производ сличен на она што го имаат, разговарајте за тоа. Ако компанијата за која сте интервјуирани е во процес на проширување во странство и имате искуство со тоа, споменете го истото.

Во некои случаи, дури не треба да го поврзете своето знаење со компанијата за вашата работна историја. Вие може само да разговарате за неодамнешните настани во индустријата поврзани со работата. Со тоа докажувате дека сте ентузијасти за работата и самата индустрија.

6. Разговарајте за постигнувањата со сличен опсег

"Парадоксот на презентерот" е психолошки феномен кој објаснува како нашиот ум има тенденција да го најде просекот или да ја види големата слика меѓу информациите што ни се презентирани.

На пример, ако му кажете на интервјуерот дека имате Cisco сертификација, сертификација за управување со проекти (PMP), а исто така земате краток курс за сајбер безбедноста, ќе ја проценат импресивноста на овие достигнувања. Значи, дури и ако сајбер-безбедносниот курс беше релевантен за вашата улога, фактот дека тоа не е индустриски признаена лиценца или сертификација го намалува wow факторот на вашите други ингеренции.

Вашиот интервјуер нема тоа да го види како бонус, па затоа е подобро да споменете некои од вашите достигнувања ако не можат да бидат класифицирани во исто ниво на тешкотии. Друг пат можете да ги пренесете овие извори.

Тоа е истото како кога ќе купите нова куќа. Скап имот со прекрасен поглед, пространи спални соби, сопствена бања, и џакузи нема да имаат корист од споменување на тапа апарати.

7. Објасни зошто одлично се вклопувате во работата

Не престанувајте да ги споменувате своите вештини и достигнувања, исто така објаснете зошто овие квалификации се важни за работата. Раскажете приказни за вашите претходни интеракции на работа, предизвици на кои сте наишле, и други достигнувања што одговараат на критериумите на описот на работното место.

Не мора да чекате на интервјуерот да ви постави прашање за интервју за да ги извадите овие анегдоти во вашиот одговор. Само кажете кратка приказна кога интервјуерот ќе праша за вештина или запис за работа наведени во вашата биографија. Еве едно упатство што може да ви помогне во интервју за однесување:

8. Вклучете ги петте чувства со конкретни зборови

Апстрактните зборови како "разновидност", "одржливост", "синергија" и "методологија" само го активираат јазикот за обработка на дел од нашиот мозок. Не ги вклучува другите сетила. Можете ли да замислите што значи "синергија" или "методологија"? Дали во мозокот постои слика која ги претставува овие зборови? Најверојатно не.

Поедноставни или конкретни фрази како што се "води тим", "преговарај за подобра цена", "испорачајте стан на буџет" или дури едноставен збор како што се "учи" е далеку полесен за секој да слика во сопствениот ум. Големите зборови можеби звучат импресивно, но тоа е поедноставно што може да направи било која реченица и барател на работа повеќе незаборавни.

9. Вие сте желни да научите

Интервјуерите сакаат да знаат дека сте запознаени за вашата работа - тоа е дадена. Уште поважно, тие сакаат да видат дека не сте задоволни со она што го знаете.

Покажете им дека сте отворени за прилагодување на нови методи и вештини за подобрување на вашата работа. Ги споменува тековните курсеви што ги преземате или книгите и подкастите што ги слушате на патот кон канцеларијата. Наведете што учат и од каде доаѓаат вашите материјали, бидејќи оваа специфичност може да оди долг пат за да докаже дека навистина сте заинтересирани да се подобриме себе си, а не само да тврдиме за доброто на изглед.

"Ми се допаѓа да научам нови вештини и неодамна започнав (курс, книга, предмет или подкаст), што мислам дека ми дава конкурентна предност како (титула за работа)."

10. Кажи "Благодариме"

Некои кандидати го прекинуваат интервјуто нагло или непријатно, или поради тоа што нивниот интервјуер се брза или се толку нервозни што сакаат да го завршат. Без оглед на случајот, важно е да се ракувате со раката на интервјуерот и да им се заблагодариме што ве видеа. Ако не, ќе оставите лош впечаток и сите одлични одговори што ги дадовте за време на интервјуто ќе бидат обележани со тоа едно негативно искуство.

Што да не кажам во интервјуто Ако сакате да добиете најмен

Можеби ќе ти биде многу пријатно ако твојот интервјуер е пријатен за тебе. Можете да бидете сами. Значи тоа е добро, нели? Ваквото олеснување може да ве наведе да кажете нешто што би можело да жалам.

Има само некои работи најдобро се чуваат за себе во едно интервју, дури и ако тие се вистинити, па дури и ако всушност размислувате за нив. Ајде внимателно да ја разгледаме листата на некои специфични работи што не треба да ги кажуваме во интервјуто.

10 + Нешта што не треба да се каже во интервјуто

1. "Имам веќе резервиран лет и тоа е за два месеци"

Лични, одмори и болни лисја се рангираат број еден во листата на првите 10 нешта што не ги кажувате во едно интервју, бидејќи барате слободно време пред да бидете вработени, покажува работата за која аплицирате не е приоритет број еден .

Не го споменувајте ова дури и ако веќе зборувате со вашиот потенцијален шеф.

2. "Мојот последен шеф беше бесен лудак"

Не жалам за вашиот претходен работодавец, плата, бенефиции или менаџер. Вашите причини за напуштање може да бидат разбирливи и може дури и да ви дадат сочувство. Но, тоа нема да трае долго откако интервјуерот ќе престане да размислува за другата страна на приказната.

Освен тоа, жалењето, исто така, покажува недостаток на механизми за справување и комуникациски вештини. Интервјуерот ќе се запраша зошто не разговараше со вашиот шеф или соработници за проблемот.

3. "Јас сум нервозен"

Интервјуерот очекува да бидете подготвени. Признавајќи дека сте нервозни покажува недостаток на подготовка. Да, интервјуата со лутинки се нормални, но вие не мора да го кажете тоа гласно, бидејќи тоа ќе го направи интервјуерот да мисли дека не сте сигурни за вашите вештини. Уште полошо, признавајќи дека си нервозен може да те натера да се чувствуваш осамен.

Ако навистина треба да кажете нешто, наместо тоа, кажете "Јас сум возбуден", бидејќи нервозата или нервозата и возбудата споделуваат слични симптоми.

4. "Јас немам сите вештини потребни за работа"

Не доброволно ја откривате вашата слабост или нешто што покажува дека ви недостасува сите потребни квалификации за работата. Работата на интервјуерот е да одлучи дали си добар за улогата. Откако добивте интервју, има добри шанси, дури и ако немате некои квалификации.

Слично на тоа, не зборувајте за некоја од вашите претходни грешки на работа, освен ако не сте побарале да разговарате за тоа како сте се справиле со неуспех.

Дознајте како можете да одговорите на прашањата за неуспеси и слабости тука:

5. "Може ли да работам од дома?"

Барањето за алтернативни работни договори е голем исклучок додека не добиете понуда за работа. Локацијата и распоредот на работата често се објавуваат на дното на огласот за работа, но ако тоа не е наведено, можете да побарате на начин кој нема да ви направи да изгледате како дива.

"Кои се часовите за оваа работа?"
"Кој е типичен распоред за овој тим?"

Прашајте за аранжманот за работа и други важни детали што се наоѓаат во написот подолу, откако ќе добиете понуда за работа:

6. "Што прави компанијата?"

Прашањето за деловните постапки на компанијата покажува недостаток на иницијатива. Интервјуерот може да мисли дека не сте инвестирани во работата за која аплицирате и дека губите време.

Не го поставувајте ова прашање, освен ако компанијата е нова и нема онлајн стапало. И во ретката ситуација, што всушност е случај, треба да се нагласи како ја истражувавте компанијата, но не можевте да најдете многу информации за нив. Еве неколку насоки за подготовка на одговори за прашања за интервју:

7. "Јас немам бејбиситерка"

Споделувањето на вашето семејство и логистичките проблеми со интервјуерот нема да заврши добро. Некои анкетари можат да ја разберат вашата ситуација, но што ако наидете на некој што ќе ги означи овие предизвици како конфликтни приоритети со компанијата? На крајот на краиштата, нема да можете да се концентрирате на работа ако немате сигурен бејбиситер или што и да е што треба да се фокусирате на работа.

8. "Оваа работа е одличен отскок за мојата работа за соништа"

Велејќи дека ова дава впечаток дека нема да останете долго на позицијата за која аплицирате. Дури и ако тоа навистина е случај, не сакате интервјуерот да мисли дека не сте посветени на долгорочниот раст на компанијата.

Прашајте за напредување во кариерата или можности за учење, наместо да покажете дека не сте само посветени на унапредување на сопствените интереси, туку исто така сте спремни да имате корист од вашиот професионален развој.

9. "Тоа е убаво вратоврска / часовник / ѓердан"

Обидите за сладок разговор на вашиот интервјуер секогаш ќе се чувствуваат лажни за нив, без разлика колку е вистински наменет. Не го прави тоа.

Истражете го интервјуерот однапред за да видите дали имате заедничка алма матерја, роден град или хоби, а потоа користете ги овие информации ако навистина сакате да го скршите мразот.

10. "Јас навистина не барам работа"

Корпоративно headhunter може да ве убеди да одите на интервју за работа, дури и ако сте среќно вработени. Тоа не е важно повеќе кога ќе се сретнете со интервјуерот. Ако дојдете до интервјуто што значи дека сте отворени за нови можности, немојте да кажете дека не барате работа. Интервјуерот може да мисли дека сте само арогантни или го трошат своето време. Во секој случај, тие не се вид на впечатоци што сакате да ги направите.

11. "Немам никакви прашања"

Велејќи дека ова го прави да изгледате невешт. Добро подготвен и уверен апликант секогаш ќе има некои прашања на крајот од интервјуто. Квалитетот и квантитетот на прашањата што ги поставувате покажува колку добро сте платиле внимание за време на интервјуто. Туторијатот подолу може да ви помогне да размислите за вистинските прашања што треба да поставите:

Совршен основите

Без разлика дали сте интервјуирање за влезната, извршната или техничката улога, овие основни фрази и упатства нема да се променат. Запишете ги овие во меморијата, за да можете да ги спомнете сите фрази и анегдоти што мора да ги кажете, додека да ги избришете фразите што завршуваат на интервјуто за сите ваши идните интервјуа за работа.

Зборувајќи за основите, вашето интервју за работа ќе влијае врз она што е на вашата биографија. Ако не му дадете на интервјуерот интересни информации за вашата кариера, можеби нема да добиете шанса да им покажете колку е одлично за нивниот тим.

За некои примери на одлични шаблони за продолжување, погледнете го овој напис:

Зошто да не ја освежите вашата биографија денес со еден од овие шаблони или да напишете нова со помош на нашиот врвен водич за оваа тема?

Значи, сега знаете што да кажете (и што да не кажете) во едно интервју. Овие упатства ќе ви служат добро во различни ситуации лов на работа. Среќно на вашата работа лов!

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.