7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Marketing

7 причини зошто маркетинг истражување е важно за бизнис

Scroll to top
Read Time: 12 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Лесно е да се отфрли важноста на маркетинг истражување. На крајот на краиштата, кога за прв пат размислувате за бизнис идеја, трошењето часови за истражување на пазарот е последното нешто што ви е на ум.   Повеќето од нас попрво би почнале да прават и продаваат производи веднаш отколку да размислуваат за вредноста на маркетинг истражувањата.

Но, за секој вид на бизнис, постои вистинска потреба за истражување на пазарот. Ова е особено случај за малите бизниси, каде што првите неколку месеци може да се покажат како несигурни.  Нови бизниси им требаат на продажбата и купувачите што е можно поскоро, а истражувањата на пазарот може да обезбедат дека продажбата и купувачите не престанат да доаѓаат.

value of marketing researchvalue of marketing researchvalue of marketing research
Вредноста на маркетинг истражување е тоа што ви помага да дознаете повеќе за вашите клиенти. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Во оваа статија, ќе објаснам некои основни концепти за маркетинг истражување. Јас, исто така, ќе објаснам зошто маркетинг истражување е важно и споделување на некои ресурси за да ви помогне да започнете со сопственото маркетинг истражување.

Што е маркетинг истражување?

Пред да може да се разбере важноста на маркетинг истражување, треба да знаете што е тоа. Истражување на пазарот не е за одреден метод или активност, туку токму она што бизнисите го нарекуваат нивниот обид да дознаат повеќе за своите целни клиенти.

Додека задачи како анкети и фокус групи можат да помогнат, тие не се апсолутно неопходни, и тие не се единствените работи што можете да ги направите за истражување на вашиот целен пазар. Еве некои задачи кои можат да бидат дел од вашето истражување на пазарот:

 • Имајте кратки разговори со контакти кои се дел од вашиот целен пазар. Да речеме дека барате да започнете услуга за свадба. Pазговарајте со вашите контакти кои се во брак или кои се ангажирани и прашајте ги за нивното искуство во ангажирање и работа со свадба фотограф. Дури и пет минути разговор може да ви даде увид за тоа како да го извршите вашиот бизнис.
 • Побарајте Фејсбук групи релевантни за вашиот целен пазар. Ова може да ви помогне да ви обезбедиме бесплатен, низок напор за да стигнете до целните клиенти на интернет и да им поставувате прашања.  . Конечно, можете да се вратите на овие групи за да го промовирате вашиот бизнис, ако групните правила дозволуваат тоа.
 • Додајте формулар за анкета на вашата веб-страница. Ако веќе имате веб-страница за вашиот мал бизнис, може да им понудите на потенцијалните клиенти мал попуст во замена за пополнување анкета. Овој туторијал за онлајн истражувачки форми може да ви помогне да започнете.

Горенаведените активности се само неколку задачи кои би можеле да бидат дел од вашето истражување на пазарот. Всушност, можете да ја класифицирате било која задача како активност за истражување на пазарот се додека сте на крај познавајќи ги потребите, однесувањето и преференците на вашиот целен пазар.

Важноста на маркетинг истражување

Ова се седумте причини зошто истражување на пазарот е важно, особено за помалите тимови и бизниси:

1. Едноставно забележи бизнис можности

Откако ќе го направите вашето истражување на пазарот, ќе ви биде јасно на кого сакате да допрете до (вашите целни клиенти), каде што можете да ги достигнете (вашите маркетинг канали) и она што тие го интересираат.  Откако ќе Ви ги дефиниравме овие, ќе можете лесно да ги забележите бизнис можностите. На пример:

 • Формирање партнерства со други бизниси. Учењето за тоа кои се вашите клиенти, како што е нивната демографија, може да ви помогне да пронајдете други мали бизниси што им служат.  Можете да им пристапите на овие бизниси за заеднички промоции кои ќе бидат заемно корисни.
 • Креирај профитабилни нарачки. Познавањето на другите производи и услуги што вашите купувачи имаат тенденција да купат може да ви помогнат да дојдете со додатоци, пакети со производи и да ги зголемите просечните вредности на секоја нарачка.
 • Најдете нови локации за продажба. Познавањето на географските области каде што живеат повеќето од целните потрошувачи ќе ви овозможат да креирате релевантни насочени кампањи кои одговараат на потребите и културата на таа област.

2. Пониски деловни ризици

Околу половина од бизнисите со вработени не преживуваат минатата петта година, според податоците на Бирото за статистика на трудот.  На начин да бидете сигурни дека вашиот бизнис преживува подолго е да се осигура дека имате постојан прилив на продажба и клиенти. За да го направите тоа, потребно е истражување на пазарот.

Редовното истражување на пазарот ќе биде вашиот начин да се провериш со вашите сегашни клиенти и потенцијални клиенти за да се осигурате дека сѐ уште ги исполнувате нивните потреби. Еве како можете да го примените ова:

 • Тестирајте нови дизајни и производи пред да започнете. Пред да одите на сите во драматична промена на вашиот бизнис, можете да ја тестирате на помал подмножество од вашата публика за да видите дали промената ќе биде добредојдена.  На пример, ако планирате да направите редизајн на популарен производ, покажете го новиот дизајн на вашите најчести купувачи. Тестирајте ги или прашајте ги дали се со поголема веројатност да купат нов дизајн наспроти, алтернативен нов дизајн или стариот дизајн.
 • Дознајте зошто корисниците не се враќаат. Идеално, вашиот мал бизнис треба да има постојано клиенти. Ако тие не се вратат, можете да направите анкета на претходни клиенти или да поставите фокус група за да дознаете зошто не правите повторувачка продажба.
 • Добијте увид во проблематичните области. Ако вашиот најпопуларен производ гледа голем пад во продажбата за три последователни месеци, треба да дознаете како да го поправите пред да ја уништи својата добивка во целост.  Истражете ги вашите најчести клиенти за производот и откријте каде лежи проблемот. Тоа може да биде нешто од пад на квалитетот на производот или проблем на вашата онлајн продавница. Никогаш нема да знаете ако не прашате.

3. Креирајте релевантни промотивни материјали

Ако некогаш сте се запрашале каков текст или слики да ги стават вашите флаери, веб-страници или сметки на социјалните медиуми, со темелно истражување на пазарот, ќе знаете што точно треба да направите. Бидејќи целните клиенти веќе ги изразија сите свои желби, потреби и фрустрации со вас, ќе знаете точно што да се обратите и како да се обратите кога ќе почнете да ги креирате вашите маркетинг материјали.

На пример, авторката Тифани Сун ги испита нејзините читатели за да дознае кои проблеми се обидуваат да ги решат. Наместо да доаѓаат со блог-теми или наслови во вакуум, таа ги користи резултатите од оваа анкета за да наметне релевантни теми.

Survey results for market researchSurvey results for market researchSurvey results for market research
Преглед на вашата публика за нивните главни проблематични точки може да ви помогне да создадете огромна содржина за нив.

Еве некои други начини на кои вашите маркетинг материјали ќе бидат полесно креирани:

 • Знаењето дали клиентите ги гледаат вашите производи и услуги како неопходност или како луксуз може да ви помогнат да ги дизајнирате етикетите на производите, брошурите и веб-страницата што одговара на нивната перцепција.
 • Идентификувањето на опсегот на возраста на вашите клиенти може да ви каже видот на јазикот што ќе го користите во вашите промотивни материјали. Ќе пишувате поинаку кога ќе се обраќате во пензионирани бебешки бумери отколку што би сакале кога се обраќате кон млади професионалци.

4. Знајте каде да рекламирате

Еден од проблемите со кои се соочуваат сопствениците на мали претпријатија е ограничен буџет. Поради ова, вашиот маркетинг буџет треба да биде оптимизиран за да ви даде најдобри резултати.  Вашето истражување на пазарот може да помогне да се осигурате дека сте стигнале до вашата наменска публика во каналите каде што најверојатно ќе ја видат вашата порака.

Ова се дел од буџетските задачи што вашите истражувања на пазарот можат да помогнат со:

 • Купување реклами на социјалните медиуми. Ако вашето истражување на пазарот покажува дека вашата целна публика го троши поголемиот дел од своето време на Instagram и речиси никогаш не го користи Твитер, ќе знаете да го насочите поголемиот дел од вашиот буџет за социјалните медиуми во Instagram и да заборавите на Твитер.
 • Ставање флаери и постери. Познавањето на физичките простори каде што вашиот клиент го поминува времето ќе ви каже каде најдобро можете да го поставите вашето рекламирање.  На пример, универзитетските студенти најверојатно ќе бидат на кампусот, па ставањето на реклами за тој пазар значи дека можете да пробате огласни табли на кампусот или надвор од локалните претпријатија, што нивната толпа има тенденција да се чести.
 • Насочване на реклами. Онлајн реклами, како што се реклами со социјални медиуми и реклами со исплата на кликање, често може да бидат насочени со прецизност. Ова значи дека можете да наведете врз основа не само на вообичаените демографски податоци, туку и врз основа на онлајн однесување, животна фаза и интереси.  . Ако навистина знаете вашите клиенти, ќе можете да го максимизирате потенцијалот за таргетирање. На пример: Еве некои од опциите за насочване на Фејсбук реклами:
Targeting options for Facebook AdsTargeting options for Facebook AdsTargeting options for Facebook Ads
Онлајн рекламите можат да бидат многу насочени надвор од демографијата. Можете да наведете врз основа на интереси и животни настани, меѓу другите критериуми.

5. Outsell Натпреварувачите

Бизнисот што ги познава нивните клиенти повеќе се стреми да освои повеќе. Ако можете да ги победите вашите конкуренти за да ги дознаете потребите на вашите клиенти и да се стремите да ги исполните овие потреби, имате подобра шанса да издвоите од конкуренцијата. Еве неколку начини на кои можете да ги искористите истражувањата на пазарот за да ги надминат конкурентите:

 • Наведете незадоволни клиенти. Прашањето на целните клиенти за нивните фрустрации со производите на вашите конкуренти или читањето на нивните прегледи на производи може да ви помогне да ги подобрите вашите сопствени производи и да ги продавате на публиката подготвена за промена на брендови.
 • Најдете недопрени купувачи на купувачи. Вашето истражување на пазарот може да открие дека има еден сегмент од пазарот што го занемал конкуренцијата. Ова ќе ви даде нов клиент сегмент за да допрат до.
 • Идентификувајте ги неодредените потреби на клиентите. За време на вашето истражување на пазарот, може да откриете некои болнички точки или желби кои не ги гледате во рекламните материјали на вашите конкуренти.  Обидете се да ги вклучите во сопствениот маркетинг и да видат дали резултатите покажуваат зголемување на продажбата.

Ако треба да знаете повеќе за спроведување на истражување на пазарот со конкурентите на ум, тука се и некои корисни упатства:

6. Поставете подобри цели за вашиот бизнис

Кога сопствениците на бизниси поставуваат цели за својот бизнис, тоа е обично поврзано со растот на продажбата или на клиентите. Но, без истражување на пазарот, нема да можете да знаете дали вашата цел е остварлива и како да се постигне тоа на прво место.

Може да се каже дека сакате да ја зголемите продажбата до крајот на следниот квартал. Како би знаеле дали оваа цел е изводлива ако не знаете дали големината на целниот пазар е повеќе од двојно поголема од вашата база на клиенти?   Без да се знае моменталната големина на вашиот потенцијален пазар, само ќе се поставите произволни цели.

Со истражување на пазарот, ќе можете да ги одредите специфичните насоки кои сакате да ја зголемите вашата база на клиенти.  На пример, дали сакате да ги зголемите вашите клиенти преку нов неискористен пазарен сегмент? Или дали сеуште имате простор за раст кај вашата актуелна целна публика?

Ако ви треба помош при поставување цели за раст за вашиот бизнис, следните упатства може да помогнат:

7. Одлучувањето станува едноставно

Потребата за и важноста на маркетинг-истражувањето често се појавува при донесување тешки деловни одлуки. Наместо да имате произволни критериуми за одлуките што ги донесувате како сопственик на бизнис, секогаш можете да се вратите на вашиот извештај за истражување на пазарот.  Врз основа на тој извештај, дали оваа одлука ќе доведе до повеќе клиенти? Ќе бидете во можност да стигнете до повеќе луѓе кои најверојатно ќе купат од вас? Дали ќе им биде јасно дека вашиот бизнис може да ги задоволи нивните потреби?И

Иако сите одлуки не треба да се решат со истражување на пазарот, многу од нив може да бидат, како што се:

 • каде да потрошите рекламна или маркетинг буџет
 • дали има потреба за нов производ што сакате да го направите
 • ако треба да отворите продавница на нова локација
 • кои производи да прекинат и кои да се подобрат
 • како да ги цениме сите ваши понуди

Постои вистинска потреба за истражување на пазарот, бидејќи ви дава солидни факти. Преку истражување на пазарот, ќе донесете повеќе информирани одлуки, наместо да ја одмаздате судбината на вашиот бизнис на претпоставки.

Повеќе ресурси за да ви помогнеме да го започнете вашето маркетинг истражување

Сега кога ја гледате важноста на маркетинг истражувањата, време е да започнете со процесот. Не плашете се од задачата што следи. Наместо тоа, започнете со собирање на податоци само за овие две работи: вашиот целен клиент и вашите конкуренти.

Не треба веднаш да ги добиете сите информации. Впрочем, чувствата на целните клиенти може да се променат со текот на времето.  Исто така, како сопственик на бизнис, не можете да го потрошите целото свое време на истражување и да заборавите на извршувањето. За да бидете сигурни дека имате фокусиран почеток, можете да го следите ова чекор-по-чекор туториал:

Ако треба да го презентирате вашиот извештај за истражување на пазарот до други луѓе, како што е деловниот партнер, инвеститорот или вашиот тим, можете да го поедноставите процесот со користење на дефиниција за презентација, како што е дефиницијата на Дигиталниот маркетинг PowerPoint шаблон или дефиниција на Дигитална агенција од Envato Elements.

Важноста на истражување на пазарот за вашиот бизнис

Сега кога ја разбирате потребата за истражување на пазарот, подготвени сте да започнете.  Вашиот бизнис не мора да изврши десетици илјади долари за фокус групи и детални истражувања за истражување на пазарот. Но, важно е да направите истражување на пазарот на прво место.

Додека ќе завршите со темелна листа на демографски податоци, потреби и фрустрации на целниот пазар, ќе можете да ги искористите горенаведените придобивки додека растат вашиот бизнис. Зошто да не започнете со вашето маркетинг истражување денес?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.