Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Freelance

Водич на Фриленсер за ефективно буџетирање

by
Read Time:13 minsLanguages:
This post is part of a series called Freelance Financial Bootcamp.
What to Charge? A Freelancer's Guide to Giving an Estimate
A Freelancer’s Guide to Handling Debt Responsibly

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Слободните работни места може да бидат како лондонски автобуси: чекате по возраст, а потоа три одеднаш одеднаш. Клиентите, исто така, плаќаат за различни распореди, од истиот ден до истиот година-ако-ти си среќен.

Додадете ги овие два фактори заедно и добивате многу нестабилност во приходите. Еден месец можеби ќе имате приход од корпоративниот банкар, а следниот месец ќе направивте повеќе пари во Мекдоналдс.

Така, во ова упатство, ќе ви покажам како да изградите цврст буџет кој ќе ги пресметува овие подеми и падови, осигурувајќи дека ќе заштедите доволно време во добро време за да ги покриете месеци кога нема работа или ако е откажан голем проект .

Јас ќе се потпирам на моето искуство како слободен писател, како и неколку принципи за буџетирање што ги научив од пишувањето за лични финансии за The Wall Street Journal.  Но, техники ќе се применуваат, без разлика во кое поле сте. Значи хонорарни фотографи, дизајнери, програмери и повеќе читаат и учат да го стават "слободниот" назад во хонорарен!

1. Креирај редовен приход

Првото нешто што ќе го направите е да ве претвориме во вработен со плата. На тој начин можете да го имате најдоброто од двата света: редовна, предвидлива плата и способност за работа во вашите пижами.

Дали тоа звучи премногу добро за да биде вистина? Па, можеби тоа е, до одреден степен. Како што реков, нередовниот приход е карактеристика на слободниот живот. Но, ние можеме да го третираме тој неправилен приход на начин што го прави редовно за вашите цели за буџетирање.

Еве пример за да ви покажеме како функционира.

Погледни го вашиот просечен приход

Да речеме дека мојот приход во текот на изминатата година изгледа вака:

Месечен приход
Мај 2014  $ 3,498
June 2014 $7,010
July 2014 $1,256
August 2014 $3,425
September 2014 $5,500
October 2014 $2,900
November 2014 $4,854
December 2014 $4,204
January 2015 $1,085
February 2015 $5,850
March 2015 $6,210
April 2015 $2,208

Каков неред! Нема шема, нема прогресија. Еден месец заработувам повеќе од 7.000 долари, а следниот месец заработувам 1.256 долари.

Така да се направи поредовно, ќе земам просек. Додадете ги сите тие бројки и тие ќе дојдат до 48.000 долари за годината. Поделете со 12 и направив просечен месечен приход од 4.000 долари.

Сакам да бидам конзервативна кога сум буџетирање, бидејќи животот не секогаш функционира онака како што сакате. Така, врз основа на овие бројки, најверојатно ќе планирам просечен месечен приход од 3.500 долари за следната година.  Секогаш имам за цел да го зголемам мојот приход, но сфаќам дека некои работи се надвор од мојата контрола, па се чувствувам поудобно со малку пониска бројка за буџетски цели.

Но, за жал, $ 3500 нема да биде моја плата. Не заборавајте дека вработените во плата имаат автоматски одбиени даноци. Како фрилансер, обично добивате подоцна да платите, но реков дека ние ве претвораме во платен работник, па затоа треба да ги земеме грубите со мазни.

Износот што треба да се одземе ќе зависи од вашиот приход и од каде што живеете, како и од цела многу променливи како онолку колку што барате за деловни трошоци.  Постојат калкулатори кои ќе ви помогнат, како оваа за САД и оваа за Велика Британија. Бидејќи ми се допаѓа круг броеви, јас ќе одвои $ 1,000 месечно за данок, оставајќи ме со месечна плата од 2.500 долари.

Поставете систем

Постојат неколку различни начини на кои би можеле да си ги платите овие плати, па само да го користите оној кој најмногу ви одговара.

Оној што најмногу го имитира плата на вработените е да поставите две различни банкарски сметки. Наведете го целиот хонорарен приход на една банкарска сметка (по можност сметка за заштеда, ако можете да најдете еден кој всушност плаќа соодветна каматна стапка овие денови).  Потоа префрлете ги вашите плати во вашата лична сметка за проверка, од каде ќе земете пари, ќе ги плаќате сметките и ќе правите сè друго.

Ако не сакате да се занимавате со одделни сметки, едноставно можете да користите една сметка и да ги следите вашите платени чекови во табеларни пресметки или вашиот финансиски софтвер на избор.

Некои луѓе сметаат дека кешот е најдобриот начин да се држи до буџетот - имате одреден износ на готовина за месецот, а кога ќе исчезнат, тоа нема. Значи, уште една опција би била да ја повлечете својата плата од банкомат (веројатно во помали рати, за да ги намалите шансите да бидете ограбени).

Без оглед на методот кој го користите, поентата е да имате систем кој ќе ве натера да се чувствувате како да имате редовен приход. На тој начин не преплавувате во добрите месеци, и не гладувате во лоши месеци. И со одземање на данокот од вашата плата, автоматски ги поставувате парите за оние страшни моменти кога вашата даночна сметка или проценетите исплати се должат.

Се разбира, има очигледен проблем со овој чекор. Што ако платата што ја плаќате не ги покрива трошоците? Ќе се справиме со тоа.

2. Работат на своите трошоци

Ние го разгледавме приходот, па следниот чекор е да се справиме со вашите трошоци.

Овој чекор е многу едноставен, но многу досаден. Тоа само вклучува список сите ваши трошоци - и редовни и еднократни. Бидејќи е досадно, многу луѓе го прескокнуваат, или не го прават тоа сеопфатно. Но, тоа е многу важно да се добие точен поглед на сите ваши месечни расходи. Дури и малите количини можат да се додадат, така што вклучуваат сè.

За среќа, тоа е многу полесно отколку што било порано. Традиционалниот совет беше да се носат околу пенкало и тетратка, и ги трошете сите ваши трошоци.  Денес, има толку многу апликации и софтверски пакети кои можат да ви помогнат, што го олеснува снимањето на трошоците и сортирање на нив во категории.  Лично го користам Toshl Finance, но има многу други кои ќе ја завршат работата. Или слободно користете го пенкалото и тетратката ако сакате!

Колку подолго може да го направите ова, толку попрецизни ќе бидат вашите резултати. Важно е да се оди со вашата актуелна, реална потрошувачка, а не вашите проценки за она што мислите дека вашето трошење може или треба да изгледа.  Нашите проценки имаат тенденција да бидат премногу оптимистички, а следењето на вашите вистински трошоци често открива изненадувања.

Целта тука е да се заврши со едноставна листа на вашите трошоци во различни категории, со вкупно. Еве еден поедноставен пример:

Изнајмување  $ 1,000
Комунални услуги  $ 250
Осигурување  $250
Транспорт  $200
Храна  $500
Социјализирање  $500
Забава  $200
Подароци  $100
ВКУПНО  $3,000

Хјустон, имаме проблем. Моите месечни трошоци се 3.000 долари, но мојата плата е само 2.500 долари.

Ова совршено илустрира зошто е важно да имате буџет. Ако не ги следам нештата, можев да преживеам некое време на ова ниво на трошоци, мислејќи дека сè е добро (сетете се, мојот просечен приход беше здрав 4.000 долари).  Но, јас не би се одвоил доволно за врнежливи денови, или за плаќање на мојата даночна сметка.

Очигледно е дека треба да преземе акција. Или да излезам и да барам повеќе работа, или ги намалам трошоците. Нешто мора да даде.

Во овој случај, гледам на моите трошоци и одлучив дека можам да се намали 500 $ со намалување на моите трошоци за дружење и забава. Значи, ќе ја задржам мојата плата исто и ќе ги намали трошоците на 2.500 долари.

Очигледно, сепак, само што ги покрива моите редовни месечни трошоци не е доволно.  Исто така, сакам да платам долг, освен за пензионирање, да планирам за итни случаи и да имам пари за големи настани како одмори и свадби на пријателите. Ќе го разгледаме тоа во следниот дел.

3. Направете проекции за најлош случај

Сега ги разгледувавме приходите и трошоците, но само во минатото. Буџетот е прогресивен документ, прави проекции во иднина и ви помагаме да процените колку ќе направите следниот месец или три месеци од сега.

Така, во овој чекор, ние ќе ги искористиме информациите што сме ги собрале досега за да направиме некои проекции во иднина.

Повторно, постојат многу различни апликации и софтверски пакети што можете да ги користите. Еве многу кратка листа на опции (има многу други):

Лично јас користам едноставна табела за Excel што ја создадов и се прилагодува со текот на времето. Го приложив ова упатство за да можете да го користите како дефиниција ако сакате.  Тоа е модел што го користам, но ги извадив личните податоци и го заменив со измислените броеви од нашиот пример.

Ако го отвориш, ќе видиш дека оди по месец, наведувајќи ги приходите и расходите во минатото (засенчени сиви) и истите предмети проектирани во иднина.  Има посебна колона каде што ги следам моите вистински приход и трошоци за тековниот месец. Кога ќе заврши месецот, ќе ги копирам тие бројки во "Мај-15" и почнете да свежите за јуни.

Freelance Budget - SpreadsheetFreelance Budget - SpreadsheetFreelance Budget - Spreadsheet
Хонорарен буџет - Табеларен преглед

Јас го проектирам мојот приход во наредните месеци, влегувам во датуми кога мислам дека ќе се платам, и претпоставувам дека е најлошо.  На пример, во мај завршувам задача од 1.000 долари за клиентот 3 и очекувам да се плаќа околу еден месец подоцна. Но, за да бидам на безбедна страна, го ставам во буџетот за јули.

Гледајќи ги проекциите, можам да видам дека сум покриен со Мај, но треба да направам да внесувам поголем приход за јуни и јули.

Планирање на единечни производи

Исто така, ќе забележите дека категоријата "трошоци" вклучува неколку дополнителни линии, за "Распусти" и "Големи еднократни ставки". Ова е местото каде што планирам за работи како одмори (очигледно) и други големи трошоци кои не се вклопуваат во редовните категории.

Бидејќи овие предмети се надвор од нормалниот буџет, треба да ги зачувам за нив. Јас го правам тоа со итен фонд.  Во личните финансии, луѓето обично зборуваат за фонд за вонредни состојби како за вакви работи, како што се покривот на покривот. Но, исто така го користам за забавни работи како неочекувана покана за свадба на другата страна на светот.

За ова да работи, се разбира, ќе треба да заштедам малку повеќе секој месец за да го додадете фондот за вонредни состојби.  Врз основа на моите претходни трошоци, ќе наплати 6.000 долари годишно за додавање во мојот фонд за вонредни состојби, како за големи планирани трошоци, така и за работи како што се покривот на покривот. Значи, тоа е дополнителни 500 долари месечно.

Јас, исто така, сакам да оставам настрана уште 500 долари месечно за отплата на мојот долг и заштеда за иднината (пензионирање, премногу болен за работа и други непријатни изгледи). Затоа, треба да се стремите да го зголемам мојот просечен месечен приход од 4.000 до 5.000 долари.

На тој начин сеуште можам да си платам 2,500 $ чекови, а јас сè уште можам да ја покријам мојата даночна сметка, но и јас ќе останам доволно за да ги отплаќам моите долгови и да создадам фонд за итни случаи и долгорочни заштеди.

4. Разновидност

Ова не е нешто што често го слушате во контекст на буџетирање, но сум го нашол како апсолутно неопходен.

Добивањето редовна работа од еден клиент е фантастично, но сфаќајте дека било која хонорарна свирка е инхерентно нестабилна. Кога компаниите треба да ги намалат трошоците, хонорарците најчесто се први што одат.  За разлика од редовните платени работни места, нема безбедност за работа, нема компензација, нема период на известување (освен ако тоа е многу редовна работа и тоа е наведено во вашиот договор).

Затоа размислете за можноста дека ќе се разбудите едно утро и ќе добиете е-пошта велејќи: "Ние ја сакаме работата што ја правите, но ..."

Како би реагирале? Ова е местото каде диверзификација доаѓа во игра.

Ако таа работа претставува 90% од вашиот приход, тогаш најверојатно ќе влезете во режим на паника во полн обем. Ќе се соочи со изгледите за плаќање на сите оние сметки што ги идентификувавте порано, но со мал дел од приходот.

Од друга страна, ако таа работа е само една од петте или шестте редовни работни места што ги посетувате, е-поштата "Почитуван Џон" ќе биде непријатна, но не предизвикува вртоглавица. Сè уште ќе бидете во можност да ја платите киријата и другите основни трошоци додека барате повеќе работа за да го замените договорот што го изгубивте.

Затоа препорачувам да се диверзифицирате вашиот хонорарен прилив на приходи меѓу најмалку три или четири постојани клиенти (плус постојан прилив на еднократни работни места ако е можно). Обидете се да не дозволите ниту една сметка на клиентот да изнесува повеќе од 50% од вашиот приход.

(Морам да признаам дека во моментот го прекршувам моето владеење. Работам за Tuts +, и ако работите трпат наопаку, ќе имам голема дупка во мојот буџет. Но, ветувањето за тоа многу редовно работење за компанија која ми се допаѓа беше премногу примамлива, така што направив исклучок. Би уште препорачав 50% правило, ако е можно, но слободно се наведнувате ако добиете одлична понуда.)

5. Остани на врвот на работите

Во мојот туторијал за управување со готовинскиот тек за бизнисите, го споменав општото правило дека "колку е посигурна вашата готовинска позиција, подетални треба да бидат вашите предвидувања".

За индивидуални хонорарни преведувачи, се применува истото правило. Бидејќи вашата позиција е инхерентно понесигурна, најверојатно ќе треба да поминувате повеќе време за буџетирање отколку вашите врзани пријатели. Тоа е само дел од компромисот.

Меѓутоа, колку често ви треба буџет, зависи и од вашата индивидуална позиција. Ако имате убав сочен фонд за итни случаи издвоени и се влечете во редовен приход кој ви овозможува да ги покријате вашите редовни трошоци и да додадете на вашите заштеди, тогаш можете да си дозволите да бидете повеќе рацете.  Но, ако зависете од добивање нова работа секој месец за да ја покриете вашата кирија и да платите долг, најверојатно ќе се залепите за таа табела или апликација почесто отколку што би сакале.

Без оглед на тоа колку време трошите, клучна работа е да ги запишете сите ставки на приход (и покрај тоа ќе треба да го направите тоа за даночни цели) и да имате точен преглед на вашите очекувани трошоци. Потоа следи редовно за да бидете сигурни дека имате доволно влегување да ја платите вашата плата, и дека платата ги покрива сите ваши трошоци.

Следните чекори

Во ова упатство сум покажал како да буџет за флуктуирачки хонорарен приход. Научивте како да плаќате редовна плата, како да одвоите пари за даноци, заштеди, итни случаи и големи трошоци и како да го прилагодите вашиот буџет за да се осигурате дека ги исполнувате сите ваши цели.

Како што споменав, специфичните техники што ги користите може да се разликуваат. Има многу апликации и шаблони и софтверски пакети кои можат да ви помогнат, далеку повеќе отколку што имав тука да го споменам.  Затоа, слободно користете без оглед на тоа кои ресурси работат за вас, и адаптирајте го мојот метод за буџетирање за да одговараат на вашите сопствени потреби.

Само имајте на ум најважните принципи:

  • Плати се редовна плата.
  • Имајте реалистично разбирање за вашите трошоци.
  • Направете проекции и претпоставете го најлошото.
  • Не заборавајте да планирате за даноци, одмори и итни случаи.
  • Диверзифицирајте го вашиот приход што е можно повеќе.
  • Чувајте се што е ажурирано, така што точно знаете каде стоите.

Ресурси

Графички кредит: Финансиска икона дизајнирана од Creative Stall од Проектот за именки.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.