Advertisement
 1. Business
 2. Careers

Како да додадете вредност за вашата компанија и да придонесете кон вашиот тим

Scroll to top
Read Time: 15 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Секој сака да добие подигање или промоција, но ретко се оние вработени кои прашуваат: "Што можам да го донесам до компанијата?" Она што не го знаат е, знаејќи како да додадете вредност на вашата компанија е првиот чекор за добивање на покачување или промоција.

Компаниите успеваат делумно затоа што вработуваат, обучуваат; и да ги задржат талентираните вработени кои додаваат вредност на организацијата и на луѓето што им служат.

how to add valuehow to add valuehow to add value
Знаејќи како да додадете вредност на вашата компанија е првиот чекор за добивање на покачување или промоција. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Дури и ако описот на вашата работа изгледа како обична листа на задачи, тие задачи се таму за да се постигне конкретен исход. Како ги извршувате овие задачи, влијаат врз враќањето на инвестицијата на вашиот работодавач (ROI) при вработување.

Вработените кои знаат да додадат вредност на своето работно место имаат тенденција да командуваат со повисоки плати, повозбудливи проекти и подобри можности за работа. Компании толку многу талент го ценат тоа што ќе сторат сé што е можно да го задржат тоа лице, дури и во случај на рецесија, отпуштање или спојување.

Во ова упатство, ќе го разгледаме концептот на додавање вредност на компанијата. Ќе идентификувам седум различни начини на кои можете да додадете вредност на вашата компанија. Плус, ќе дадам некои конкретни примери за додавање на вредност на компанија со вистински совети.

Дебактирање на митот за додавање вредност на компанијата

Јас работев како скратено работно време Математика и наука Тутор за средношколци назад во колеџ. Бидејќи јас можев само учител еден час или два на училиште дена, јас направив дополнителни часови за време на викендите и лета за да заработите повеќе.

Тоа беше моето прво разбирање за она што беше потребно за да заработите повеќе во корпоративниот свет: повеќе часови, повеќе пари.

Го применив истиот концепт кога почнав да работам во служба за корисници.Но, тогаш се прашував, што е потребно за да одам од службата за услуги на клиенти на ниво на ниво на тренер, надзорник на тимот или менаџер на операции? Некои од моите соиграчи беа толку јасни во истата позиција со години, истиот пристап нема да функционира ако сакам да се израмни.

Многу вработени одат за нивниот професионален живот со изедначување на годините на кои работеле на вредноста што ја даваат.

Корпоративниот свет не функционира така.На пример, канцеларија менаџер може да поминат две години прави добра работа нарачување канцелариски материјали, па инвентар не снема.Или тој ист менаџер би можел да најде начини да му помогне на својот работодавач преку преговарање со попусти со продавачите, купување на големо за да заштеди повеќе, или создавање на програма за споделување помеѓу тимови, така што набавките не се складираат во една област, додека друг е секогаш недостасува.

Таквите стратегии не може да бидат во описот на работата на менаџерот. Треба да бидете проактивни и креативни за да дојдете до овие идеи. Но, оди таа дополнителна милја го спасува работодавачот илјадници долари годишно. Тоа е како да се донесе дополнителна вредност на една компанија.

Сега може да речете дека сличните работи ги пречекоруваат вашите граници. Тоа може или не може, во зависност од културата на вашата организација. Но, ако добиете добри резултати, никој нема да се жали.

Очекувања за состаноци, Предуслов за додавање вредност на компанијата?

Првото прашање што би можеле да го поставите е: "Што можам да го донесам до компанијата?" Во реалноста, има друго прашање што треба прво да го прашате:

Дали ги исполнувате минималните очекувања или барања за вашата позиција

Анкетата на Галуп покажа дека речиси 50% од вработените не знаат што очекуваат нивните менаџери од нив. Исто така, некои компании имаат ограничени или нема официјални описи на работа на сите. Потоа, постојат улоги каде што повеќето од елементите на вашиот опис на работното место се застарени, додека задачите за кои сте одговорни не се ни на листата. Може да биде збунувачко да го разберете ова самостојно.

Ако не сте 100% сигурни што се очекува од вас, прво треба да разговарате со вашиот менаџер пред да се обидете да додадете повеќе на вашата плоча. Побарајте од вашиот шеф да ги набројува конкретните задачи што ви се потребни за редовно завршување и ад-хок должностите и како сите овие задачи влијаат на компанијата.

Ако вашиот менаџер е подеднакво збунет или неразбирлив за вашата улога, тогаш е уште поважно да ги разгледувате работите. Заедно, можете да ги дефинирате основните цели и резултирачките задачи поврзани со вашата работа, како и показателите за ефикасноста што треба да ги достигнете, за да можете објективно да кажете дека ги исполнивте или ги надминавте очекувањата.

7 Различни начини Вработените можат да додадат вредност на нивната организација

Не е тешко да додадете вредност на вашата компанија ако знаете што да правите. Еве неколку седум конкретни акции што може да ги преземете, без разлика каква е Вашата моментална работа:

1. Добра служба за корисници

Клиентите се суштества на навика. Тие го купуваат истиот шампон, јадат истата храна и ги користат истите производи или услуги што ги сакаат - се додека друг бизнис не влезе и им нуди нешто подобро.

Добар клиент сервис тогаш не е само за задоволување на потребите на купувачот. Треба да бидете сигурни дека клиентите се толку зачудени од квалитетот на услугата што ја давате дека не би помислиле на проверка на друг бренд.

2. Донеси повеќе пари

Додавањето на неколку илјади или дополнителна нула до крајна линија на работодавецот е едно од најголемите и најобвионите начини да се додаде на вредност на компанијата.

Ова е лесно за луѓето во продажба и маркетинг работни места, но што ако сте во ИТ поддршка, админ, обука или услуги на клиентите? Што можете да придонесете во тимот?

Прво, утврдете го вашето влијание на крајна линија со делење на приходите на компанијата со вкупниот број на вработени. За да го зголемите вашиот просечен придонес, вработените во не-продажни улоги може:

 • Услуга на купувачи - upsell производи на постојните клиенти
 • Обука - обучете услуга на клиентите за подобрување на искуството на клиентите и персоналот на персоналот на првите позиции во нови техники за продажба
 • Административни улоги - осигурајте се дека секој има документи, примероци на производи и други маркетиншки апарати што им се потребни за да ги импресионираат потенцијалните клиенти

. Подобрување на ефикасноста на протокол или постапка

Само затоа што нешто работи, не значи дека не може да се подобри. Ова важи за речиси секоја рутинска, досадна и повторлива задача што ја правите.

Примери:

 • Месечни извештаи
 • Презентации на клиентот
 • Записник од состанокот
 • Цитати на цени
 • Договори
 • Фактурирање и наплата
 • Управување со инвентар

Нешто што може да се рационализира во серија дефинирани задачи може да се автоматизира. Дури и мануелните задачи можат да бидат рационализирани ако внимателно го испитате процесот и ги отстраните непотребните чекори.

Бидете внимателни да не ги автоматизирате или намалите аглите на погрешни места. Вие не сакате да преземате кратенки кои можат да доведат до повеќе проблеми во иднина.

4. Зачувај ресурси

Како и во примерот на администраторот на канцеларијата опишан погоре, помагајќи го вашиот работодавец да заштеди пари, те прави вреден вработен.

Но, не станува збор само за пари. Завршувањето на вашата работа на време, па не мора да работите по неколку часа смета како заштеда.

5. Признајте се како "експерт" во одредена задача

Дали забележавте како компаниите обично имаат "човек од Excel", "ИТ момче" или "Фејсбук реклами"? Понекогаш нивната експертиза не е нивната главна работа, но тие се луѓе кои одат на работа кога некој има потреба од помош во задачата тие се познати.

Да се ​​биде експерт во задача може да го зголеми вашиот придонес кон компанијата, уште повеќе ако им помогнете на другите со нивната работа. Ако им помогнете на другите, тогаш тие ќе го рашират зборот за вас и вашиот придонес веќе нема да биде ограничен само на вашата работа, туку ќе се прошири и на широк спектар на луѓе кои им помагате.

На пример, како жител на copywriter на компанијата, вашите вештини за зборување може да му помогнат на одделот за човечки ресурси да напише подобри огласи за работа или административниот тим да напишат појасни и ангажирани меморандуми за компанијата. Помагање на вработените од други одделенија, исто така, ја гради вашата мрежа, така што можете да сметате на нив кога сте на оној кому му е потребна помош во иднина.

Примери на вештини кои можете да ги научите кои можат да бидат корисни во различни улоги:

 • Excel може да помогне со нешто од градење на подобар систем за фактурирање или прилагоден инвентар на производи
 • Фотошоп може да му помогне на вашиот работодавец да дизајнира подобри брошури и маркетиншки реквизити
 • Дизајнот на веб-сајтови е одличен за луѓе кои работат во мали компании кои немаат доволно средства за да ја нарачаат оваа задача или ангажираат во сопственост на програмерот со полно работно време. Вие не треба да научите програмирање за да создадете убава локација.
 • Социјалните медиуми, не дозволувајте вашиот работодавец да застане на социјалните медиуми. Креирајте онлајн сметки за нив ако тие немаат, или нудат да ја ажурираат нивната стратегија за социјални медиуми ако не добиваат влечење.

Треба помош со која било од наведените вештини? Проверете ги овие упатства:

6. Намалување на стресот на вашиот менаџер и обемот на работа

Вие не го правите ова за да бидете учител милениче. Ова го правите затоа што сакате да добиете возбудливи "проекти над вашиот плати" и да покажете дека сте способни за справување со повеќе задачи е еден начин да докажете дека сте подготвени за таква одговорност.

Волонтирањето за преземање повеќе задачи, дури и оние на тековно ниво на вештини, исто така, придонесува за компанијата.

Зошто? Поради тоа што го ослободува вашиот менаџер да преземе повеќе задачи на повисоко ниво, што тие не можат да дојдат до уште, бидејќи тие се преплавени со помалку важни, но итни, загрижености. Понекогаш, овие задачи вклучуваат поднесување документи за лисја, бенефиции и платен список. Други пати тоа би можело да биде малку посложено, како истражување информации за презентација која би требало да заврши во текот на неделата. Што и да е, вашиот шеф ќе те цениме за осветлување на нивниот обем на работа.

Овие добри дела ќе ни бидат во можност кога ќе се појави вашиот годишен преглед на перформансите.

7. Решавање на проблеми

Никој не сака кинер. Лесно е да се критикува нов производ или услуга, па дури и полесно се жалат на ресурсите и протоколите што ги имате на работа. Меѓутоа, само неколку вработени ќе одвојат време за да дознаат што може да се направи за да се подобри ситуацијата.

Следниот пат кога ќе наидете на проблем, поминат време да истражувате две до три можни решенија, потоа создадете детален чин за секоја од тие решенија, за да можете да го претставите на вашиот шеф. Вие ќе заработите почит на менаџерот и ќе решите проблем за вашиот тим, ако дури и една од вашите идеи функционира.

Ако ова се случи доволно пати, ќе се гледате како решение за проблемот на групата и наскоро вашиот шеф ќе го сака вашето мислење и ќе помогне во уште поголеми проекти.

5 Примери за тоа како да додадете вредност во различни работни места

1. Консултанти и ИТ професионалци

ИТ и консултантски компании често имаат премногу документација поради различните проекти со кои се справуваат. Дури и документацијата за проекти завршени една година пред се чува во случај на проблем - или ако некој код или карактеристика во него може да дојде во корист за сличен проект во иднина. Понекогаш постапката се ажурира, но документацијата не е.

Сите овие информации им отежнуваат на новите вработени и на не-техничкиот персонал да го најдат она што им треба. За да го избегнете ова, можете да креирате водич за брз водич или господар на документација околу одреден производ, клиент или задача. Вие дури и не мора да ги наведете сите информации во водичот што го креирате. Само напишете краток опис за секоја постапка и вклучете ја врската до каде се наоѓа документацијата во вашата база на податоци.

Дури и ако вашата компанија нема многу документација, сепак можете да додадете вредност со зачувување на проекти, белешки за средби, водичи за производи и задачи кои се организирани со помош на следниве алатки:

 • Слак - да ги задржи сите комуникации на вашиот тим на едно место
 • Zipline - централизирана комуникација и следење на списоци на задачи за малопродажни бизниси
 • Трелло - совршена алатка ако го користите методот Канбан
 • PracticePanther - софтвер за управување специфичен за адвокати, каде што тие можат да ги гледаат тековните случаи, да платат клиенти и да делегираат задачи во безбедна мрежа
 • Basecamp - го централизира целиот проект на вашиот тим, разговори, до-дос, рокови и датотеки

2. Писатели и идеи

Белинда Weaver во Copywrite работи укажува на користење на копија колона за секој проект. Тоа е образец кој содржи сè што на вашиот клиент може да му треба на примерокот што го поднесувате, и тој е дизајниран да ја направи вашата копија полесна за читање, ревидирање и имплементирање. Тоа го прави да изгледате и професионално.

Што е вклучено во типична колумна за копирање:

 • Име на клиентот
 • Име на проект, Специфична ставка (на пр. Копија на веб-страница, Главна страница)
 • Лице за контакт
 • Датум на поднесување и број на верзијата (на пр., 10/01/17 v1)
 • Белешки
 • Упатство за ревизија
 • Вистинската копија

Како писател, компаниите ве враќаат за вашите вештини за зборување, па понекогаш една фраза може да изгледа едноставно, дури и ако ви требаа денови за да дојдете до него. Користете го делот за белешки за да го објасните вашето образложение за ваквите фрази во вашата копија, и да ги потсетите клиентите дека тие не само што ве плаќаат за цветни зборови.

Друг проблем со кој се решава добрата копија е процесот на фидбек. Некои клиенти едноставно велат дека "не ми се допаѓа", но не се грижи да ви кажам зошто. Како copywriter, или било кој тип на креативност, овој тип повратни информации нема да ви помогне.

Мора да му дадете рамка на клиентот за да ви дадете повратна информација. Прашањата погоре може да им помогне на вашите клиенти да ги артикулираат што точно не им се допаѓаат во врска со вашата копија. Исто така, јасно е дека процесот на пишување е двонасочна улица која има потреба од добро осмислени повратни информации.

Копираните палуби може да се прилагодат за други креативни работи, како што се видеомонтажа или графички дизајн. Наместо да ги вклучите куршумите и процесот на ревизија на сликата или видеото што го поднесувате, можете само да го вклучите во вашата е-пошта или да поднесете посебна датотека со оваа информација.

Пример за повратни информации за дизајнерите:

 • Како е шема на бои?
 • Како се големината на сликата? Дали главниот фокус на сликата е доволно истакнат или дали другите елементи го одвлекуваат вниманието?
 • Дали користа на производот е прикажана јасно?

3. Работни задачи на фронтот

Овој пример се однесува на секој вработен кој работи во улогите со кои се соочува клиентот за трговијата на мало, патувањето и прехранбената индустрија.

"Креирање на вистинско искуство" или амбиент, како што некои луѓе сакаат да го наречат, не е лесно. Тоа не е толку едноставно како додавање на музика или избор на правилно седење и садови. Мора да го разберете вашиот клиент.

Во книгата "Откровение за шопинг", професорот Барбара Кан од Универзитетот во Пенсилванија ги наведува Costco и TJ Maxx, двајца трговци кои создадоа уникатно шопинг искуство за кое знаат дека нивните клиенти ќе го сакаат.

За да се искористи таа желба, TJ Maxx и Costco создадоа искуство за "богатство" во нивните продавници, каде што клиентите ќе мора редовно да посетуваат, бидејќи договорите често се менуваат. Клиентите копнеат на возбудата за наоѓање на овие договори пред производите да се продаваат или да се сменат одново.

Сега можеби нема да имате малопродажна цена на Costco, но како вработен во прва линија можете да предложите мала верзија на оваа идеја до вашето управување. Во реалноста, стратегијата погоре е само пофалба верзија на "добие бесплатен подарок со купување на X" или "50% од X, додека траењето на последното", кое многу работи продавници и ресторани.

4. Професионалци за продажба

Истражувањето на Националната малопродажна федерација 2017 година покажува дека преку една третина од купувачите признаваат дека нивните викенд исплати се под влијание на промотивни договори.

Еден начин да ги искористат предностите на ова е да им каже на клиентите за претстојните договори и промоции, за да се вратат на тие датуми.

Како соработник за продажба, вие градите лојалност на купувачите, помагајќи им на луѓето да добијат најдобра вредност за своите пари. Верувале или не, ова вклучува да им кажувате дали некој предмет што го сакате ќе оди на продажба следната недела, за да можат да чекаат да го купат тогаш, наместо да ја платат целата малопродажна цена. Продавницата ќе изгуби неколку долари однапред, но ќе ја заработиш назад кога купувачот ќе им каже на своите пријатели за продажбата и продолжува да пазарува во вашата продавница во догледна иднина, бидејќи знае дека нема да го искорени.

5. Софтверски инженери

Напиши лесно за одржување и модуларен код. Не го прави твојот код комплициран. Софтверскиот инженер Иан Питер Кемпбел го објави овој одговор на прашањето на Квора за тоа како инженерите можат да додадат вредност.

"Колку е полесно да се извлечат парчињата да се користат на друго место во други апликации или алатки на компанијата, или полесно е да извлечете нешто старо и да го замените со новата топлина, толку повеќе ќе додадете вредност".

Комплексниот код, додава тој, нема да му помогне на следниот инженер кој би можел да работи на вашата програма. Вашиот код може да заврши за трошење на компанијата многу пари, бидејќи е потребно време да дознаам.

Вашето вработување е комерцијален однос

Како вработен, вие сте давател на услуги и работодавецот е вашиот клиент. Успешните даватели на услуги постојано бараат начини да им додадат вредност на своите клиенти. Тие се обидуваат да го продадат, препродаваат и да додаваат вредност каде и да можат, што значи дека тие одат надвор од нивниот начин да преземат поголема одговорност, бидејќи знаат дека тоа е најдобриот начин да се задржи клиентот.

Ако сакате да добиете промоција, да се подигне, или дури и нов проект кој ќе ја зајакне вашата биографија, мора да засили. Започнете со учење како да додадете вредност на вашата компанија денес.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.