Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Careers

Досадно на работа: Како да го повратите своето време, енергија и внимание

Read Time: 12 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Истражувањето на Галуп на речиси 200.000 вработени во САД открило дека 51% од нив се досадно или не се ангажирани. Вработените во угостителството и лесната индустрија, најверојатно, ќе бидат ослободени, додека 71% од анкетираните државни работници не се задоволни од своите работни места.

Bored-at-workBored-at-workBored-at-work
Ако ви е здодевно на работа, резултатите од истражувањето сугерираат дека не сте сами. (Извор на слика).

Просечниот работник ќе потроши околу 40 години во работната сила кои работат 40 часа неделно. Дури и сметководство за неколку дена секоја година, тоа е повеќе од 72.000 часа во животот - или околу 9.000 дена во канцеларијата. Дали ќе бидеш спремен да го потрошиш тој дел од твојот живот да правиш нешто што те погодува? Можеби нема да морате ако знаете што да направите кога е здодевно на работа. Прочитајте за нашите предлози за тоа како да се надмине работната здодевност.

Работодавците не грешат секогаш

Колку и да е лесно да ви го обвинувате работодавецот за да ви дадете менијални задачи, постојат и други причини зошто вработените се досадуваат на работа. Еве некои од нив:

 • неуспехот да се размислува за вашата кариера на долг рок
 • сиромашните се вклопуваат помеѓу вашата личност и избраната кариера
 • Прашања кои прават кандидатите да се чувствуваат дека заслужуваат подобро од нивната тековна работа, и покрај недостатокот на вештини или професионално искуство
 • несоодветна комуникација помеѓу вас и работодавецот во врска со можностите за напредување во кариерата

Како да се излечи досада со проценување на целите на вашата кариера

Сите ние имаме визии за нашите идеални работни места. Може да сонувате за работа што ќе ве однесе до оддалечените места, додека други претпочитаат да создаваат со свои раце и да ги видат плодовите на своите трудови. Здодевноста честопати удира кога вашата идеална работа е свет освен за вашата моментална работа.

Истражувањето спроведено од професорот Сесил К. Чо од Универзитетот во Калифорнија-Риверсајд, укажува на тоа дека луѓето кои имаат повисоки цели се посреќни на подолг рок. Значи, менувањето на кариерите и прилагодувањето на нова работа ќе ве оттурнат од вашата удобна зона, но како што сугерира истражувањето, на крајот ќе бидете посреќни.

Одговорете на прашањата подолу за да дознаете дали недостатокот на кариера одговара на причината поради која ви е здодевно на работа.

1. Чиј живот живеете?

Зошто си во тековната работа? Дали тоа беше поради очекувањата на вашиот родител или поради вашата диплома? Можеби самата си ја одбравте работата поради плата, но твоите потреби се променија оттогаш. Проценете ја вашата ситуација и како сте стигнале таму. Нема потреба да се обвинувате себеси или другите за да ве стават во таа ситуација.

Разговарајте со луѓето вклучени во вашата ситуација. Ако ја преземете работата затоа што тоа го сакаат родителите, разговарајте со нив. Тие можеби само сакаат да имате работа што ќе ги обезбеди вашите потреби и ќе им помогне на семејството. Затоа тие те турнаа да станете адвокат, програмер, доктор или некоја друга популарна добро платена работа. Можете да се префрлите на некоја работа што ја сакате без да доживеете гневот на вашиот родител откако ќе сфатат дека тоа не се единствените високо платени и стабилни работни места наоколу.

Дали ви е потребна диплома или плата затоа што сте заглавени во здодевна работа? Обидете се да ги истражувате опциите за работа каде што вашите вештини и страсти се преклопуваат. На пример, пишувањето код за SaaS може да ви биде здодевно, но можеби ќе размислите поинаку кога ќе започнете да развивате онлајн игри. Овој тип на промена во кариерата не мора да бара нов сет на вештини, така што сеуште имате добри шанси за одржување (или зголемување) на вашата моментална исплата.

2. Испитај ја причината за твојата досада

Можеби не ја мразиш вашата работа, само ви е досадно на работа, бидејќи твоите задачи не се предизвик или во согласност со твојата вештина. Можеби сте ја започнале својата работа како почетник, но сте ја надминале работата или многу од вашите задачи може да бидат менијални или повторувачки. Ова е различно од ситуацијата опишана во првиот чекор, бидејќи во овој случај не ја мразиш работата сам по себе. Вашите вештини не се доволно искористени.

Вие не сте сами во ова чувство. TINYpulse 2015 извештај за ангажирање на вработените и организациска култура откри дека над 70% од 400.000 анкетирани работници мислат дека не го користат својот целосен потенцијал на работа.

Можете да ја решите вашата здодевност на два начина:

 • Промовирајте се на работа на повисоко ниво со повеќе одговорности.
 • Префрлете се на друго одделение или индустрија каде што треба некој со свои вештини, но тоа е сосема поинаква работа. (Пример: ресторан готвач за угостителски готвач).

Еве еден одличен туторијал за да ви помогне да се подготвите за сите интервјуа со кои може да се соочите кога барате алтернативи во кариерата:

3. Усогласување на целите за кариера и живот

Во овој момент, веќе сте го утврдиле изворот на вашата здодевност. Сега е време да го идентификувате начинот на живот што го сакате и улогата што ќе ја играте во вашиот професионален живот.

Луѓето избираат работни места врз основа на она што го уживаат, што се добри, или она што го изучувале. Додека ова се добри критериуми, тие не работат на долг рок, бидејќи го занемаруваат еден важен аспект од вашата кариера: вашиот личен живот. Вашиот избор на кариера влијае на вашиот личен живот, како што се вашите финансии, време за лични работи и автономија во и надвор од канцеларијата. Од друга страна, вашите лични цели - дали треба да се пензионирате рано, да започнете бизнис или да го обезбедите вашето семејство - исто така го поттикнуваат вашиот напор да работи.

Вие нема да трае долго на работа која не работи хармонично со вашиот начин на живот и лични цели. На пример, ако патувате многу и претпочитате да работите во свое време, тогаш не треба да работите како адвокат. Потребни се околу осум години да студираат право и една или две години да го положат испитот. Вашите тешкотии нема да завршат откако ќе завршите, бидејќи тогаш ќе работите десет или повеќе часа дневно. Законот нема да ви даде време или слобода што сакате во животот. Но, ако ги сакате истражувањата, ги браниш невините и сите напорни работи што одат заедно со него, тогаш правната работа е идеално за вас.

Оваа логика важи за сите професии, па ако вашите животни цели вклучуваат стабилна плата и пензиски фонд спонзориран од компанија, тогаш подобро е ако ги поставите своите ставови на високо платена корпоративна работа. Но, ако ја цениш флексибилноста повеќе од плата за масти, тогаш се стреми кон оддалечена или слободна работа.

Што ако вашите цели во животот и кариера се во судир? Што ако сакате да започнете семејство, но вашата работа трае 70 часа или повеќе од вашето време секоја недела? Реално, невозможно е да се изгради семејство и да се направат 70-часовни смени во исто време. Мишел Риклан, управен директор на Riklan Resources сугерира,

"Понекогаш, постигнувањето на целта во една област значи дека треба да направите жртви или отстапки во друга област. Дознајте што е важно за вас и направете сè друго според тоа. "

Не сте сигурни која е вашата идеална кариера? Џули Ериксон од MyRightFitJob.com сугерира да ги земе тестовите за слободна кариера и личноста во Сокану, што ќе ви даде листа на можности за кариера врз основа на вашите одговори за тестот.

Овој туторијал разговара за изнаоѓање на кариера која ја сакате подетално:

4. Кои чекори би можеле да ги направите сега за да се движите кон некоја кариера што сакате?

Одговорете на следниве прашања за да формулирате план кој ќе ви помогне да се движите напред кон животот и кариерата што ја сакате:

Прашање 1. Кои вештини и обуки или сертификати се потребни за мојата целна кариера?

Идентификуваат вештините потребни во кариерата што сте ја одбрале врз основа на чекорите од една до три. Поделете ја оваа листа во две колони, една со вештини што веќе ги имаш, а друга за предметите што ви требаат обука. Поставете план за развивање на овие вештини преку читање, волонтирање или практична обука.

Прашање 2. Што сакам да се откажам од мојата кариера?

Трошоците и слободното време за кои сте спремни да се откажете - привремено ќе ви помогнат да најдете време и буџет што ви требаат.

Прашање 3. Кои ресурси ми требаат?

Кој знаеш дека направи слична промена во кариерата? Кои книги, материјали за обука или мрежни конекции треба да ја ставите ногата на вратата? Овие ресурси, исто така, може да вклучуваат и ново продолжение, профил на LinkedIn, некој што работи во вашата целна компанија или регрутер познат во индустријата што ја следите. Ако не сте сигурни каков вид на ресурси ќе ви треба, прашајте некој на слична работа.

Прашање 4. Кои се пречките што ме држат од промена на кариерата?

Пари, време и тековни работни обврски се вообичаените осомничени овде. Но, неподдржан партнер или шеф е исто така пречка со која ќе треба да се занимавате во одреден момент. Наведете ги сите пречки за кои може да се замислите, потоа да излезете со план за нивно надминување.

5. Разгледајте нови можности пред да ги предадете

Работата што ја сакате не може да биде она што го замислите да биде, па затоа прво пробајте пред да ја напуштите сегашната работа. Разговарајте со луѓето што веќе ја работат работата што ја сакате. Прашајте за нивната работа, распоред, предизвици и неуспеси за да видат дали нивниот секојдневен работен живот е ист како и она што сте го имале на ум. Можете дури и да волонтираат или стажант за работа за една недела да ја доживеат работата за себе.

6. Направете SMART цели

Напишете специфичен, мерлив, реалистичен, реален и трасиран план за целите на вашата кариера. Спремете ги своите цели во 30 дена, три месеци и шест месеци за да не бидете презафатени.

На пример, идентификување на вештините што ви недостига и потребните ресурси треба да бидат дел од вашиот 30-дневен план. Но, може да потрае подолго време за да ги научите сите вештини што ги немате, па можете да го поставите тоа во вашите SMART цели во следните три месеци. Задачите како вмрежување, пишување резиме и интервјуирање за потенцијални работни места може да се распределат за следните три месеци.

Како да се поставиш за повеќе ангажирање на работа

Чувството што е здодевно на вашата тековна работа не секогаш значи дека треба да пронајдете нов. Во некои случаи, само треба да барате нови начини да се преиспитате. Подолу се дадени три идеи кои можете да ги испробате кога ви е здодевно на работа.

1. Биди љубопитен

Досадата е резултат на губење на вашето чувство за љубопитност. Да, научивте многу за вашата актуелна улога, но вашата работа како и секоја друга работа на оваа планета продолжува да се развива. Значи, има уште многу за да научите. Одете чекор назад, прочитајте книга, гледајте филм или правите друга задача, кога ви е здодевно.

Размислете за вашата работа од поинаква перспектива, како што е онаа на вашиот краен корисник или клиент. Во книгата "Необичниот ум", Брајан Газер опишува како истражувачите од Хајнц одеа од врата до врата за да проверат како купувачите чуваат кечапски шишиња во својот фрижидер. Тие откриле дека луѓето ги складирале своите кечап шишиња наопаку за да дозволат гравитацијата да ја изврши својата работа, така што тие не треба да го фунционираат шишето кога им треба. Фокусирајќи се на нивните клиенти, наместо на нивниот производ му помогна на дизајнерот на Хајнц да го создаде своето иконично превртено шише со шише. Како што покажуваат примери од Heinz 'кечап шише, промената на вашата перспектива може да доведе до возбудливи откритија.

2. Започнете со блог

Напишете блог за случувањата во вашата работа што ви е дозволено да откриете, нови работи што сте ги научиле или идеи што сакате да ги спроведете во канцеларијата. Поставете распоред, потоа се обврзувате да објавувате најмалку на секои две недели.

Вашиот блог може да отвори нови можности за кариера во вашата канцеларија, како што е работа во одделот за комуникации или маркетинг. Може и да бидете поканети на настани во име на вашата компанија. Плус, можете да заработите дополнителен приход со консултирање или фреквенција за други компании откако вашата експертиза ќе се воспостави онлајн. Разгледајте го ова упатство за блогирање за да дознаете повеќе:

Како пример, Шон од MyMoneyWizard е финансиски аналитичар кој маршира како финансиски блогер. Неговата позадина како банкар и финансиски аналитичар му олеснува да пишува за инвестирање пари и разбирање на различни опции за инвестирање.

3. Научете или споделете ги своите вештини со тимот

Научете ги вашите соиграчи некои од вашите вештини за време на ручекот. Ако зборувате пред група, те заплашувам, проверете дали вашиот работодавач има програма за менторство што може да се придружиш.

Допуштајќи време, исто така можете да истражувате поекономични алатки или процедури за вашите задачи и да ги презентирате наодите до вашиот менаџер. Еве еден водич за да дадете одлична презентација за да ви помогнете:

Кога ќе погодиш рецесија

Што ако веќе ја сакаш твојата работа и воопшто не се чувствуваш недоволно искористена, но сѐ уште ти е здодевно? Може да ви биде изгорена или само да ви треба привремено одвраќање.

Тоа се случува со најдобриот од нас. Подолу се дадени четири предлози за тоа што треба да направите кога ви е здодевно на работа:

 • Исчистете го вашето биро.
 • Исчистете ги старите датотеки на вашиот компјутер.
 • Креирајте мрежна група.
 • Организирајте го вашиот календар.
 • Придружете се на друштвени активности или групи во вашата компанија, како што е пешачки клуб или волонтерска група.
 • Истражувајте настани во индустријата.
 • Ажурирајте ја вашата биографија или профил на LinkedIn .
 • Пијте кафе со менторот.

Промената на работните места не е единственото решение кога сте досадно на работа

Нормално е да се чувствувате здодевно на работа откако ќе заврши "меден месец" во вашата тековна работа. Тоа не секогаш значи дека мора да побарате нова работа. Како што сте прочитале од ова упатство, промената на работните места не е единственото решение за здодевност. Понекогаш, само треба да поставите нова цел за својата кариера, други времиња е само прашање на изнаоѓање начин да се предизвикате себеси. Во секој случај, не се откажувајте додека не го разгледате вистинскиот извор на вашата здодевност.

Дали ви е здодевно на работа? Како го надминавте прашањето што да направите кога ви е здодевно на работа? Споделете ги вашите одговори во коментарите подолу.

Advertisement
Did you find this post useful?
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.