Advertisement
  1. Business
  2. Entrepreneurship

10 Можности за започнување на бизнис за лицата со хендикеп

Scroll to top
Read Time: 12 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Денес е Меѓународен ден на лицата со попреченост, годишна прослава на достигнувањата и придонесите на лицата со попреченост.

Темата за 2018 година е:

"Зајакнување на лицата со инвалидност и обезбедување инклузивност и еднаквост"

Што би можело да биде посилно од започнувањето на сопствен бизнис? Тоа е шанса да го следите сонот, да бидете свој шеф, да постигнете финансиски успех и многу повеќе.

Така, во денешниот туторијал, ќе поминеме низ некои идеи за тоа како да започнеме бизнис за луѓето со попреченост. Ќе вклучиме неколку примери на успешни сопственици на оневозможени бизниси и разговараат за она што можете да го научите од нив.

Се разбира, постојат многу различни видови на хендикеп, така што вашата ситуација може да варира, но има многу идеи за да започнете да работите со сопствен бизнис. Значи, ако сте подготвени, ајде да започнете!

1. Не ограничувај се себеси

Да почнеме со признавање дека луѓето со посебни потреби можат да започнат и да работат со голем број на бизниси. Како што претприемачот Кирк Китинг изјави на американскиот Експрес:

"Започнете со пребарување за можност исто како и секој друг, немаат колено непредвидлива реакција на размислување за сè во смисла на вашата попреченост. Прави што одговара на вашиот стил и одговара на вашата вештина во собата. "

Навистина, во извештајот на Министерството за труд на САД им се даваат примери на сопственици на мали бизниси со попреченост кои се продлабочуваат во голем број арени, од професионална терапија до одгледување на кучиња и од поправка на автомобили до фотографија.

Покрај тоа, податоците од статистиката на Европската унија за приходи и услови за живеење (EU-SILC) покажуваат дека во ЕУ:

"Лицата со хендикеп се исто толку веројатни како и оние без попреченост да бидат самовработени".

Затоа, не ограничувај се на себе, размислувајќи дека поради тоа што имате инвалидност, треба да следите одреден тип бизнис и да ги отфрлите другите идеи. Иако одредени нарушувања можат да направат одредени деловни идеи тешко да се следат, во повеќето случаи, можете да следите било која добра бизнис идеја што ја сакате.

Значи она што се смета за добра бизнис идеја? Како ја рафинирате таа идеја и претворете ја во успешен бизнис? Можете да дознаете повеќе за тоа во овие упатства:

2. Користете ја вашата попреченост во ваша корист

Иако, како што рече Кирк Китинг, не мора да размислувате во смисла на вашата попреченост, понекогаш тоа може да биде добра идеја. На крајот на краиштата, живеењето со хендикеп ви дава свет на искуства што другите луѓе ги немаат. Многу претприемачи го искористија тоа за да ги искористат за да започнат успешни бизниси користејќи го посебното знаење што го стекнале.

На пример, Роб Смит, основач на "Активни раце" од Велика Британија, зборуваше за неговата попреченост во интервју за ХСБЦ:

"Тоа ми дава конкурентна предност, бидејќи јас разбирам, се мешам со и имам контакт со нашите клиенти или луѓе како нив. Ги разбирам нивните потреби и може полесно да се соживуваат од лице без инвалидност. Без мојата несреќа, најверојатно немаше да започнам сопствен бизнис ".

Несреќата на Смит се случи кога имал само 20 години. Паѓајќи на карпа го остави со повреда на повреда на 'рбетниот мозок и делумна парализа во сите четири екстремитети. Една од работите со кои се бореше како резултат на тоа беше подигање и зафаќање на работите, што ги прави секојдневните задачи многу посложени.

Значи, со помош на неговата мајка и нејзината машина за шиење, почнал да прави свои потпорни помагала - едноставни ракави кои можел да ги повлече преку раката и да ги затегне за да му помогне да направи тупаница и зафат.

Кога некои негови соученици во колегите за инвалидски колички сакаа да ги искористат, тој сфати дека имал бизнис идеја и основал активни раце, што сега е просперитетен семеен бизнис кој продава на луѓе ширум светот.

Active Hands websiteActive Hands websiteActive Hands website
Активни раце веб-страница

Затоа размислете за она што сте го научиле од вашата попреченост. Најдобрите деловни идеи често доаѓаат од фрустрации или болка, па обидете се да ги идентификувате тие, а потоа, како што направи Роб Смит, да излезе со решенија кои би можеле да работат и за вас и за другите.

3. Побарајте финансирање

Кога започнувате мал бизнис, финансирањето често е голема пречка за надминување. Треба да инвестирате во бизнисот, но како го правите тоа, ако немате богато семејство или голем дел од заштедите за да се потпрете?

Можете да најдете многу идеи во нашата сеопфатна серија за финансирање на бизнис, кој опфаќа сè, од заеми за мали бизниси до инвеститори во crowdfunding и ангел.

И како хендикепиран сопственик на мал бизнис (или аспирант), може да имате пристап до уште повеќе можности. Многу земји имаат инвалидски кредити за мали бизниси или деловни кредити за лицата со посебни потреби, а можете да аплицирате и за оние кои ќе се здобијат со одличен почеток во деловниот живот.

На пример, во Канада Фондот за можности за лица со попреченост "им помага на лицата со попреченост да се подготват за, да добијат и да одржат вработување или самовработување." Апликациите за 2018 година се затворени сега, но можете да го следите веб-сајтот за информации за идните апликации.

Бидејќи оваа веб-страница има глобална публика, не можам да одам во детали за секоја земја, но можете да пребарувате преку Интернет или да го повикате релевантниот владин оддел за информации за можностите во кои живеете.

Исто така, не заборавајте за непрофитни организации, кои често имаат шеми за помош во врска со заеми или бизнис грантови за лицата со посебни потреби. На пример, во Велика Британија, сопствениците на мали бизниси со посебни потреби можат да аплицираат за наградата "Стелиос" за инвалидни претприемачи во Велика Британија, која нуди награда од 10.000 фунти за секој од своите пет финалисти и дополнителни 20.000 фунти за најдобра бизнис идеја. Ваквото финансирање навистина може да ви помогне да го однесете вашиот бизнис надвор од земјата или да го однесете на следното ниво.

4. Учи од другите

Изгледите за започнување на бизнис може да бидат доста застрашувачки, и многу луѓе се обесхрабрени од високите нивоа на конкуренција и изгледите за неуспех.

Но, има толку многу сопственици на хендикепирани бизниси кои постигнале успех, и можете да научите од нив додека се качите на сопственото претприемачко патување.

Можете да започнете со читање на овој голем пост од Џон Морроу: 7 лекции за животот од еден човек кој не може да премести ништо друго освен неговото лице. Во него пишува за огромните предизвици со кои се соочил и што научил додека ги надминал тие предизвици за да стане милионер преку неговите онлајн списанија.

Вашата ситуација може да биде многу различна од неговата, се разбира, и не смеете да ги примените истите стратегии што ги користел. Поентата за читање на статии како ова не е да се реплицираат некој друг пат, туку да се преземат некои лекции кои може да ги примените во сопствениот живот додека го следите вашиот сопствен пат.

Од кршење на правилата за справување со болка, има многу што можеш да научиш од Џон Морроу. И тоа е само еден напис од еден претприемач. . Ако барате други примери, особено во полето за кое сте заинтересирани, ќе најдете многу инспирација и корисни лекции за да ви помогнете да започнете.

5. Работа со партнери

Како што споменав на почетокот, постојат многу различни видови на попреченост, така што ова може да не важи за вас. Но, со одредени видови на попреченост, може да има поврзани здравствени проблеми кои можат да бараат некои прилагодувања.

На пример, Клајв Колинс, британски претприемач кој раководи со божикната фарма, изјави за Гардијан дека неговата парализа доведе до повторени уринарни инфекции кои предизвикале стрес кога тој сам го водеше бизнисот. Справувањето со неочекуваните здравствени проблеми влијаеше врз неговата работа и односите со клиентите. Тој рече дека донесувањето партнери за споделување на обемот на работа е "огромен психолошки поттик"

Слично на тоа, Бен Волфенден, основач на компанија за дигитален маркетинг Visibilis, напредува од преземањето бизнис партнер и вработувајќи персонал за да помогне во управувањето со обемот на работа. Како соло претприемач, неговите здравствени проблеми предизвикуваат проблеми, но сега тој може да биде флексибилен како што треба да биде.

"Секогаш кога сте како хонорар, треба да преместите рок што го знаете [клиентот] не може да се врати. Тоа е балансирање. Затоа, толку сум благодарен за тимот што го имам, за да можат да скокаат ".
Visibilis websiteVisibilis websiteVisibilis website
Веб-страницата Visibilis

Значи, ако ви треба таква флексибилност, размислете за работа со партнери, за вработување на хонорарни преведувачи или за правење што било друго што треба да го направите за да управувате со обемот на работа што доаѓа со водење на мал бизнис.

6. Предност технологија

Неодамнешните технолошки достигнувања отворија нови можности за претприемачи со посебни потреби. Како што веќе откривме, луѓето со попреченост прават сé од поправка на автомобили до продажба на новогодишни елки. Дури и ако имате проблеми со мобилноста, можете да следите широк спектар на бизнис идеи - не треба да бидете ограничени на домашен бизнис.

Сепак, за некои хендикепирани бизнис сопственици, кои работат од дома на интернет бизнис е идеален. Џејн Бинион помина неколку години со жонглирање во канцеларија со скратено работно време самовработување пред да одлучи да стане полно работно време со социјални медиуми и етички продажни обучувачи на интернет. Таа пишува:

"Само со работа во домот, чувствувам дека разбрав дека е можно да создадам здрава рамнотежа во мојот живот. Јас ја надминав потребата да си помогнам кога деновите се борба. Ако сакам малку време, брзо се враќам на целосна способност. "

Па сметаат онлајн бизниси, ако ова ќе одговара на вашите потреби и амбиции. Со широк опсег на асистивна технологија достапна денес, можете да направите нешто што сакате на интернет. Прочитајте ги овие упатства за некои идеи:

7. Добијте финансиски совет

Веќе ја покривме страната на финансирање за отпочнување на мал бизнис, но понекогаш може да има и друго разгледување. Во неговата статија "Лекции за животот", Џон Моруу споменува дека е фатен во нешто од ситуацијата Catch-22. Тој беше зависен од медицинското осигурување на Медикејд, кое го води здравственото осигурување на САД, да плати околу 120.000 долари годишно во медицински сметки, но тој ќе го изгуби ако направи повеќе од 700 долари месечно:

"Се чинеше како безнадежна ситуација. Ако добив работа, ќе го изгубам моето здравствено осигурување. Ако не се вработив, ќе бидам принуден да живеам во сиромаштија засекогаш ".

Тој пронајде креативен излез од оваа стапица, бидејќи ќе откриете дали ја читате статијата, но тоа е нешто за кое многу потенцијални претприемачи можат да се грижат. Ако започнувате бизнис додека сте на инвалидитет, побарајте совет за тоа што можете да направите.

Правилата се разликуваат многу на различни места, и често има заблуди за тоа што е или не е можно, па пронајдете локална непрофитна или владина организација која може да ве извести. Како што вели Кет Сатерленд, офицер за развој со Мрежата на инвалидски претприемачи (ДЕН), за Гардијан:

"Има многу заблуди, како што не можете да добиете помош од Служба за помош [услуга за лица со посебни потреби] за пристап до работа (Work for Work), а што не можете, а исто така и дека не можете да бидете самовработени ако сте на неспособност корист. Всушност, може да се дозволи како дозволена работа. "

Значи, бидете сигурни дека знаете резултат за започнување на бизнис, додека на инвалидитет во вашиот дел од светот. Владините програми често може да бидат бирократски - а понекогаш и ненамерно казнени, како во случајот на Морроу - но често постојат и решенија.

8. Дизајнирајте го своето работно место

Една од предностите да се биде претприемач е тоа што вие не мора да се потпрете на работодавачот за да го направите работното место достапно; можете да ги направите потребните прилагодувања.

На пример, Јиота Михаиду е кипарскиот претприемач кој работи на работилница за печење и кондиторски производи наречена Paradosiakes Diumourgies. По почетокот на болеста на Стартгард, која влијае на нејзината визија, Михалиду продолжи да работи во слаткарници, но се чувствуваше малтретирана поради нејзината попреченост. Значи таа започна свој сопствен бизнис.

Michaelidou имаше посебна работилница изградена во куќата на нејзините родители со се што е наменето за задоволување на потребите за визија, како што се екстра-големи броеви и контрастни бои на шпоретот и сад за мешање. Нејзиниот бизнис е сега просперитетна и проширување, и таа работи на готвачот.

Да се ​​биде претприемач ве става во контрола на сопственото работно место, така да разработите што ви треба и да го инсталирате сами. Трошокот не треба да биде раскошен: како што видовме во статијата од минатата година за ангажирање инвалидни вработени, трошоците за пристап до работното место се многу пониски отколку што мислат повеќето луѓе.

9. Земете обука

Во многу области, можете да ги искористите посебните програми за обука за претприемачите кои се стремат кон инвалидност. Во Канада, на пример, Програмата за претприемачи со посебни потреби нуди деловни информации, обука и развој, менторство и советување еден на еден. Таа, исто така може да обезбеди мали деловни кредити за лицата со посебни потреби.

Слични проекти постојат и во многу делови од светот, како што е проектот за образование на лицата со хендикеп за претприемништво во Чикаголан (CEED) во САД.

Chicagoland Entrepreneurship Education for People with Disabilities CEED project Chicagoland Entrepreneurship Education for People with Disabilities CEED project Chicagoland Entrepreneurship Education for People with Disabilities CEED project
Чикаголанд Образование за претприемништво за лица со посебни потреби (CEED)

Затоа, побарајте некои можности за обука во вашата област и земете ги вештините што ви се потребни за да успеете.

10. Дојдете за поддршка

Има толку многу мрежи и организации ширум светот кои нудат корисни ресурси за сопствениците на онеспособени бизниси и оние кои сакаат да започнат бизнис. Веќе сум алудираше на некои од нив во оваа статија.

Па, дознајте што е достапно во вашето подрачје и проверете што е достапно и преку интернет. Еве еден брз преглед на некои добри појдовни точки:

Заклучок

Во оваа статија го прославуваме Меѓународниот ден на лицата со попреченост преку дискусија за десет начини за лицата со попреченост да станат успешни претприемачи.

International Day of People With Disability posterInternational Day of People With Disability posterInternational Day of People With Disability poster
Извор: веб-страница на Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Ние опфативме низа идеи, вклучувајќи примери од сопственици на мали бизниси со попреченост кои постигнале успех. Како што откривте, постојат многу начини на кои можете да станете успешен претприемач, па сето она што останува е да одберете свој пат и да почнете да го следите.

Ако сакате да научите повеќе за започнување сопствен бизнис, ве молиме прочитајте ја нашата огромна библиотека на претприемачки статии овде на Envato Tuts +.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.