Advertisement
  1. Business
  2. Spirit Day

Што може да направи вашиот бизнис за да го поддржи денот на духот

by
Read Time:11 minsLanguages:
This post is part of a series called How to Improve Diversity in Your Business (Essential Guide).
How to Build a Culture of Diversity and Inclusion in Your Workplace
What Is Generational Diversity? How to Embrace It & Avoid Ageism

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Денес е Денот на Светиот Дух, ден кога милиони луѓе заземаат став против малтретирањето и за поддршка на ЛГБТК младите.

Што значи ова со вашиот бизнис? Многу. Има некои многу добри причини за да го поддржите овој настан, како што ќе разговараме во оваа статија. Ќе внимаваме што е Духот ден и зошто е важно, а потоа ќе разгледаме зошто вашиот бизнис треба да го поддржува. Потоа ќе поминеме низ неколку едноставни практични работи што можете да ги направите за да ја покажете вашата солидарност.

И покрај тоа што веќе е Дух ден денес, сепак не е предоцна да се преземе акција. Можете веднаш да направите некои работи што ќе ги разгледаме во овој напис, за да може да ја покажете вашата поддршка. За други работи кои бараат малку повеќе напред планирање, сметаат дека ова вашиот ресурс за Дух ден 2018!

Што е Дух ден

Една есенска вечер во 2010 година, 18-годишниот Тајлер Клементи ја напуштил студентската соба на Универзитетот Рутгерс во Њу Џерси, се упати кон мостот Џорџ Вашингтон и скокна до неговата смрт во реката подолу.

Еден ден пред самоубиството на Клементи, неговиот цимер користеше веб камера да го шпионира во спалната соба со друг човек и ги охрабри другите да ги гледаат на интернет. Во истиот месец како смртта на Клементи, четири други американски тинејџери извршија самоубиство откако се измачуваа дека се хомосексуалци.

Од овие ужасни настани, Роден е Дух ден. Средношколецот Бретања Мекмилан го основал како ден на свесност, прифаќање и љубов за спречување на такви трагедии. Cо помош на ЛГБТК организација за застапување на медиумите GLAAD, Денот на духот расте со текот на годините, а денес милиони луѓе го одбележуваат годишниот настан за да застанат во солидарност со ЛГБТК младите.

Screenshot from Spirit Day websiteScreenshot from Spirit Day websiteScreenshot from Spirit Day website

Добро познати компании како Wells Fargo, Johnson & Johnson, Kellogg's и NFL, меѓу другите, исто така, станаа партнери на настанот, а многу бизниси и поединци ја покажуваат својата поддршка на различни начини. Целта е да се подигне свеста за ужасниот третман што го имаат многу млади ЛГБТК луѓе, така што постепено ставовите можат да се променат и животот може да се спаси.

Зошто е важен духовниот ден

Пред да ве удрам со статистиката, ќе ве известам од Бекки Колинс и нејзиниот геј син Зак, кој претрпе ескалациски модел на малтретирање што доведе до брутален напад. Сигурен сум дека ќе се согласите дека ниту една мајка или син не треба да одат преку такви работи.

Потоа, имаше 11-годишно момче Мајкл Моронес, кој беше премногу млад за да има силен сексуален идентитет, но бил малтретиран поради тоа што бил "геј", бидејќи сакал да си игра со "Моето мало Пони". Тој се обидел да се обеси со вратоврче и, иако преживеал, неговиот мозок бил оштетен и сега е во трајна вегетативна состојба. Такви приказни се, за жал, не изолирани случаи - може да најдете многу повеќе како нив.

Сега кога сме сретнале некои од вклучените луѓе, тука се оние статистики што ветив:

Spirit Day stats on LGBTQ youth bullyingSpirit Day stats on LGBTQ youth bullyingSpirit Day stats on LGBTQ youth bullying
Извор: веб-страница на Духот ден.

Се надевам дека овие приказни и бројки се доволни за да ви покажеме зошто овој ден е важен. Голем број млади луѓе страшно страдаат поради нивната сексуална ориентација или родов идентитет, а некои од тие млади луѓе се доведени до толку и се чувствуваат толку изолирани и безнадежно што ги завршуваат сопствените животи. Најмалку што можеме да направиме е да земеме еден ден годишно за да им ја покажеме нашата поддршка.

Зошто вашиот бизнис треба да го поддржи денот на духот

Но, дури и ако го поддржувате Личниот дух лично, зошто треба да се вклучи вашиот бизнис?

Постојат неколку добри причини. Една работа е дека една компанија е повеќе од само субјект за остварување профит. Бизнисот има идентитет и има вредности, а вие може да одлучите што се тие вредности.

Ако ова не е нешто за што сте размислувале премногу, може да пробате упатство на Џулија Мелимброзе за дефинирање на вашите основни вредности на брендот. Тоа ви провлекува низ процесот на разјаснување на вредностите на вашиот бизнис и ви дава бесплатен PDF работен лист за да ви помогне да ги дефинирате тие вредности.

Откако ќе го направите тоа, веројатно ќе откриете дека барем една од вашите вредности се совпаѓа со Денот на Спиењето. На пример, вредностите на Енвато не даваат конкретно споменување на ЛГБТК младите, но вредноста "Разновидна и инклузивна" е во јасна усогласеност со Денот на духот. Исто така има вредност "Fair Go":

Секој заслужува еднаква шанса и фер можност. На работа, на нашите сајтови и во животот, ние се стремиме да бидеме фер и конзистентни во сè што правиме.

Ова звучи како здрав разум, а сепак толку често, луѓето не се фер оди. Се чини прилично јасно дека Тајлер Клементи и Мајкл Моронс не го сториле тоа. Значи, Денот на духот е природно средство.

Но, тоа не е доволно да имате изјава за вредности на веб-страница - мора да ги живеете тие вредности. Треба да го држите вратот и да ги поддржувате причините кои се совпаѓаат со духот и намерата на вашата компанија.

Кога ќе го направите тоа, веројатно ќе видите некои други бенефиции. Како што видовме во нашата серија на разновидност, градење на вистинска култура на разновидност и вклученост не е лесно. Ако ова е нешто со кое се бориш, поддршката за Ден на духот може да испрати моќна порака за разновидност на вашиот персонал и клиенти. Тоа е едноставен начин на "одење на прошетка".

Податоците од анкетата ширум светот покажуваат дека многу вработени се ослободени од своите работни места - неодамнешната анкета на британските работници од Галуп покажа дека само 8% од нив биле ангажирани на работа. Добивањето луѓе кои се вклучени во покренувањето на важни прашања, поттикнување разговори и создавање на врски може да биде моќен начин за зголемување на задоволството и ангажирањето на вработените.

Ако сте загрижени за тоа дали вашиот персонал ќе сака да биде вклучен, сметајте дека маките на младите луѓе се проблем што одекнува со речиси сите. Може да има членови на персоналот кои не сакаат да ја поддржат LGBTQ причината поради верски или други лични верувања, но запомнете дека Денот на духот не ги тера луѓето да ги променат своите лични верувања. Едноставно ги замолува да станат млади луѓе кои се под напад поради тоа што се. Тоа е целосно компатибилно со некој хуман систем на верување.

Како можете да го поддржите денот на духот во вашиот бизнис: Листа на идеи

Се разбира, можете да одберете да го поддржите Денот на духот на кој било начин што се чувствува добро за вас. Колку поединецот, толку подобро! Но, ако сте заглавени, тука се и некои идеи за да одите:

1. Оди Виолетова

Ова е веројатно наједноставното нешто што можете да го направите. Темата на Денот на духот е бојата на виолетовата боја, така што лесно можете да ја покажете вашата поддршка само со "да пурпурно" за еден ден.

На пример, можете да ја смените бојата на профилите на социјалните медиуми на вашата компанија на виолетова боја за да го одбележите денот. Или можете да ја претворите вашата веб-страница пурпурна за денот, или во целост или делумно (на пример, виолетова заглавие, виолетова банерина, виолетова нагласува итн.). Или создадете виолетова верзија на логото на вашата компанија и користете го тоа на вашата веб-страница, профили на социјални медиуми и во е-пошта што ќе ја испратите.

Ако вашиот бизнис има физичка локација како канцеларија или продавница, може да го задржите со пурпурни балони, пурпурни банери или нешто друго на што можете да ги поставите рацете. Можете да ги поттикнете вработените да носат пурпурна облека за работа.

Исто така, можете да направите јавен залог да отиде пурпурно на веб-страницата на Духот ден (само кликнете на иконата за рака каде што се вели Земи го залог).

2. Едуцирајте се себеси и другите

Клучен дел од Денот на Светиот Дух е подигање на свеста, така што едуцирањето себе и другите за прашањето на малтретирањето на ЛГБТК младите е одличен чекор за преземање.

Можете да најдете некои корисни ресурси на веб-страницата на Ден на духот - кликнете на Запознајте ги фактите за да преземете бесплатен комплет за ресурси што ќе ви помогнат да дознаете повеќе. И таму е многу повеќе таму на интернет и во книги, па само да барате, читате и учете.

Што се однесува до едукација на другите, тоа може да биде толку едноставно како започнување разговори и споделување на она што сте го научиле. Или можете да одите понатаму и да организирате формални настани, можеби покани експерти или жртви на малтретирање да дојдат и да разговараат со вашиот персонал или со клиенти во вашата продавница.

3. Работа Социјални медиуми

Промената на вашата слика на профилот е добар почеток, но можете да направите многу повеќе на социјалните медиуми за да го извадите зборот.

На пример, можете да напишете објави кои ја објаснуваат вашата поддршка поексплицитно. Еве еден предложен текст од веб-страницата на Духот на денот:

Застанете против малтретирањето и поддржете ги младите #LGBTQ со пурпур за # SpitDay на 19 октомври: http://glaad.org/spiritday

Како и обично, на социјалните медиуми, повеќе лична, искрена порака веројатно ќе работи подобро, но предложениот текст е добра појдовна точка.

И бидејќи визуелните ликови имаат тенденција да стекнат поголемо внимание на социјалните медиуми, зошто да не објавите фотографија за себе или за вашиот персонал украсена со виолетова или држи пораки за поддршка?

Или можете да ги направите работите чекор понатаму и да создадете некои привлечни слики како пурпурен аватар со порака (оваа е од минатата година, како што можете да видите, но можете да создадете нешто слично за 2017 година):

Purple Spirit Day avatarPurple Spirit Day avatarPurple Spirit Day avatar

Или можеби портрет на себе или некој од вашиот бизнис во пурпурна боја:

Purple portrait for Spirit DayPurple portrait for Spirit DayPurple portrait for Spirit Day

Можете да дознаете како да креирате слични слики во следните упатства:

На вакви работи потребно е време да се создадат, се разбира, и тие бараат некои вештини за дизајнирање, но тие најверојатно ќе бидат поделени пошироко на социјалните медиуми - помагајќи да се шири зборот за Денот на Спиењето.

Повеќе споделување, се разбира, исто така значи и можност за зајакнување на профилот на вашата компанија. Но, бидете сигурни дека она што го правите е вистинско и се фокусира на тоа да стоите со ЛГБТК младите прво и основно. Секој транспарентен обид да се "заработи" на ваков настан за ваша корист не е кул, и е многу веројатно дека ќе се појави лошо.

4. Одете во Референци

Веб-страницата на Ден на духот има онлајн продавница каде што можете да купите стока како маици, бејзбол капи и чаши - сето тоа во виолетова, се разбира. Можете да нарачате некои од овие предмети и да ги дистрибуирате до вашиот персонал или клиенти.

Има неколку предности за овој пристап:

  1. Парите што ги трошите оди за да го поддржат Денот на духот и годишните напори на GLAAD за борба против малтретирањето.
  2. Некои од предметите вклучуваат слогани како "Против заплашувањето", кои помагаат јасно да ја пренесат пораката до луѓе кои можеби не се свесни за значењето на едноставно носење обична пурпурна маица.
  3. Секој сака слободен! Со давање на овие предмети на вработените и / или на клиентите, исто така, индиректно помагате да се изградат важни врски.

5. Напишете писмо

Правиш што можеш за да го добиеш збор е одлично, а поддршката на причината е одлична, но понекогаш можеш да постигнеш повеќе со убедување некој со поголема моќ да преземе акција.

Во комплет за слободен ресурс што го споменав порано, можете да најдете примерочни писма што можете да ги испратите до државните службеници, барајќи од нив да помогнат училиштата да бидат посигурни за децата од LGTBQ.

И бидејќи многу писма се подобри од една, можете исто така да организирате настан за пишување писма каде што ги поттикнувате вработените, клиентите или луѓето од вашата локална заедница да испраќаат свои сопствени писма.

6. Донирајте и подигнете средства

Една едноставна донација оди долг пат - самиот Дух зема пари за организирање, а GLAAD, исто така, прави важни целогодишни работи за поддршка на LGTBQ младите. Можете лесно да донирате онлајн преку веб-страницата на Духот на ден (само кликнете на врската Донирајте на врвот).

Или, како и со буквите и други идеи, можете да го направите чекор понатаму и да вклучите поголем број луѓе. Може да организирате настани за собирање финансиски средства на денот, кои ќе помогнат да се максимизира влијанието, како во однос на свеста и донациите.

7. Станете партнер на Духот ден

Како што споменав порано, можно е компаниите да соработуваат со Ден на духот - можете да ги видите нивните имиња наведени на веб-страницата.

За да дознаете повеќе за тоа што е вклучено, контактирајте го GLAAD или пополнете го формуларот за пријавување на партнерот.

8. Земете медиумско внимание

Како локален бизнис, вие сте во подобра позиција да добиете приказна во локалниот весник или на радио или телевизија отколку приватно лице. Ако правите нешто посебно за Ден на духот, пристапете до локалните медиуми за да ги известите и да видат дали сакаат да го покријат.

Или можете да напишете статија или опција за мислење за локалниот весник или за списанија, блогови, сајтови за вести, итн. Тоа се одлични начини за добивање на зборот.

Заклучок

Во оваа статија, сте научиле повеќе за Духот ден: што е, зошто е важно, и зошто вашиот бизнис треба да се вклучи и да го поддржи.

Сега, исто така, имате многу идеи што треба да направите на Денот на Спиењето, од едноставни и непосредни до покомплексни. И запомнете, ова не е исцрпна листа со какви било средства. Сигурен сум дека можете да го користите ова како скок-оф точка да излезе со многу подобри идеи за свој. И можете да најдете повеќе помош и информации на страницата на Духот ден.

Што правиш за Ден на духот? Дозволете ни да знаеме во коментарите.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.