Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Google Slides

Како да ја смените бојата на текстот во слајдовите на Google за 60 секунди

by
Read Time:3 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Иако Google Слајдови не е толку стабилна како и другиот софтвер за целосна презентација, таа сепак нуди многу креативни лиценци. Еден лесен начин да додадете креативен стил е да ја смените бојата на вашиот текст.  Тоа е брзо да се направи и ви овозможува да се јавите за точно да одговараат на вашите брендирање. Ќе дознаете како за само 60 секунди во оваа брза снимка.

Преземете ја вашата копија од комплетен водич за правење големи презентации (бесплатна е-книга)

Имаме уште еден голем ресурс кој ќе ви помогне да научите уште повеќе за тоа како да направите моќни презентации. Нашата бесплатна е-книга ќе ве научи на презентацијата. Научете како да пишувате, дизајнирате и да дадете ефективна презентација.

free presentation ebookfree presentation ebookfree presentation ebook

Забелешка: Во ова упатство го користиме професионално дизајнираниот Шаблони на Google Slides на Google. Можете да најдете повеќе големи шаблони на Google Слајдови на Envato Elements или GraphicRiver.

Како да ја смените бојата на текстот во слајдовите на Google

Забелешка: Погледнете го овој краток туторијал во снимката или следете ги брзите чекори подолу, кои го надополнуваат ова видео.

1. Користете ги пред-изградените бои на Swatches

Pre-built color swatchPre-built color swatchPre-built color swatch
Изберете една од вградените бои за опис од паѓачкото мени.

Google Слајдовите вклучуваат низа пред-изгради боја размери за промена на бојата и темата на вашиот текст. За да примените една, прво бидете сигурни дека вашиот текст е обележан и избран. Потоа преминете во текстуални опции на врвот на екранот Слајдови.

Ова е област каде што ќе го смените фонтот, големината на текстот и ќе примените задебелен, италик или подвлечено форматирање. Само на десно ќе видите копче наречено Текст боја.  Кликнете на ова. Менито за избор на боја ќе се појави. Секој поединечен квадрат е посебна боја што едноставно мора да кликнете за да се примени на избраниот текст.

2. Применувајте различни бои на текст

Ако имате неколку области на текст и сакате да ги прикажете во различни бои, едноставно следете го процесот погоре. Изберете секој поединечен блок од текст и пресечете го со помош на изборникот за боја.

Apply different colors to textApply different colors to textApply different colors to text
Означете го текстот и одберете нова боја за да ја промените.

3. Примени ги прилагодените бои на текст

Понекогаш, изборот од претходно изградените swatches не е доволно прилагодлив. Ова е особено точно ако развивате маркетинг материјали. Многу компании всушност објавуваат детални водичи за брендирање, комплетирани со хексадецимални кодови за нивните уникатни бои. Размислете за големите светски брендови, и шансите се живописни бои ќе дојдат на ум. Ова не е случајно, и ова ниво на прилагодување може да се постигне и во Google Слајдови.

Apply a custom color to textApply a custom color to textApply a custom color to text
Можете да изберете од други бои со кликнување на Custom во опаѓачкото мени.

Отидете до истиот избирач на бои што веќе го користевме, но кликнете Прилагодено надолу на дното. На екранот ќе се појави тркало со боја, заедно со лента за да се прецизираат. На врвот од менито, има дури и кутија за внесување код за хексадецимален боја за прецизен натпревар.

4. Заврши го!

Промената на бојата на текстот во слајдовите на Google е лесна, благодарение на едноставниот, интуитивен кориснички интерфејс. Тоа е еден од најбрзите начини да се обрне внимание на текстот. Исто така, помага да ги задржите слајдовите усогласени со вашето брендирање за да обезбедите конзистентна порака.

Повеќе Envato Tuts + Google Слајдови Упатства

Дознајте повеќе во упатствата на Google Слајдови на Envato Tuts +. Имаме асортиман на материјал на Google Слајдови, како што се овие корисни упатства:

Направете совршен слајдовите на Google Slides (бесплатен превземање на PDF книги)

Сега кога знаете како да ја менувате бојата на текстот во Google Slides, сте подготвени да примените некои дополнителни техники за да бидете сигурни дека вашата презентација е најдобрата што може да биде. Ние сме совршен извор за да ви помогнеме со тоа. Научете како да пишувате, дизајнирате и презентирате моќна презентација со нашата нова eBook.

free PDF ebook downloadfree PDF ebook downloadfree PDF ebook download

Преземете ја нашата нова книга: Целосно упатство за правење големи презентации. Добијте бесплатно со претплата на Tuts + Business Newsletter.

Advertisement
Did you find this post useful?
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.