Advertisement
  1. Business
  2. Microsoft PowerPoint

Како да креирате организациски графики во PowerPoint со шаблони

Scroll to top
Read Time: 10 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Начинот на кој ги составувате вашите тимови е важен. Создавањето правилно структурирана организациона шема осигурува дека ги имате вистинските луѓе како супервизори, а вистинските тимови конфигурирани да завршат со работа.

Организациона шема, или org chart, ви помага да илустрирате како вашата компанија е структурирана. Покажува "кој известува за тоа кој" им дава на аутсајдерите чувство за тоа како функционира структурата и процесот на донесување одлуки.

Еден од најдобрите начини на кои може да се изгради и да се документира org chart е со PowerPoint дијаграм. Со документирана организациона шема на PowerPoint, вработените можат да реферираат како вашата компанија е составена и кој ќе контактира за знаење од предметната област.

Во ова упатство, ќе научите да градите org chart во PowerPoint. Ќе користиме комбинација од SmartArt за флексибилни ор гами и сопствени шаблони на PowerPoint за да создаде одличен организациски графикон.

PowerPoint Org ChartPowerPoint Org ChartPowerPoint Org Chart

Што е организациона шема?

Организацискиот дизајн е уметност. Како ја ставаш заедно твојата компанија, за да се направи најмногу работа? Кој треба да известува за тоа кој најдобро ќе им овозможи да се движат ефективно и да постигнат работа?

Голем дел од ова се сведува на организацискиот дизајн. Секоја компанија има поинаков начин на размислување за ова, но најважниот дел е тоа што всушност го прават размислувањето за структурата.

Начинот на кој го документирате ова е со организациона шема (org chart). Орган шема е само графички кој ја покажува структурата за известување на една компанија.  Таа е организирана како хиерархија, прикажувајќи ја структурата за известување. На врвот на org chart покажува највисоко рангиран менаџер, со секоја кутија под неа

Проверете го примерот на организациската шема подолу:

Org Chart PowerPoint exampleOrg Chart PowerPoint exampleOrg Chart PowerPoint example
Орган графикон покажува "кој известува за тоа кој" во една компанија и објаснува структурата за тоа како компанијата го организирала својот народ.

Org графиконите може да се користат од практично секој во рамките на една компанија за да се разбере структурата за известување.  Често, вработените во други области на компанијата можат да започнат со проверка на табелата за org за да утврдат кој да разговара со некое прашање. Ајде да научиме како да градиме сопствени.

Користете SmartArt за да креирате организациски графики

SmartArt е една од моите омилени функции во PowerPoint, и јас ќе ви покажам зошто во овој дел. Размислете за SmartArt како начин да изградите интерактивни графики.  Додека можеби сте користеле апликации за графички дизајн како Photoshop или Illustrator за да изградите графика во минатото, всушност можете да изградите импресивна графика само со PowerPoint.

SmartArt е функција која можете да ја користите за различни графики, вклучувајќи градење на org chart во PowerPoint. Ајде да погледнеме како да го стори токму тоа.

За да започнете со графикони на SmartArt org, префрлете се на картичката Insert на пандата PowerPoint. Кликнете на опцијата за избор на SmartArt за да го отворите Градителот на SmartArt.

Во прозорецот SmartArt, имате различни типови на графикони кои работат добро како графици на org.  Оди напред и изберете ја категоријата Хиерархија за да ги пребарувате изборите кои најдобро функционираат како организациски графикони. За овој пример, ајде да ги пробаме основните организациони шеми.

Org Chart Insert in SmartArtOrg Chart Insert in SmartArtOrg Chart Insert in SmartArt
Во прозорецот SmartArt, изберете една од опциите на организациската шема на PowerPoint од делот Хиерархија за да го внесете планот за организациона шема.

Откако ќе притиснете OK, ќе видите нова табела на вашиот слајд. Исто така, ќе видите поле за текст на левата страна во прегрна форма каде што можете да ја изградите структурата на компанијата и да ја видите автоматски порастот на дијаграмот SmartArt.

Едноставно внесете ги овие кутии за да ја пополните организационата шема на PowerPoint. Секоја точка на куршум во листата ќе се прикаже како кутија на табелата. Второто ниво на куршум ќе се покаже под ознаката со повисоко ниво.

Filled out SmartArt outline chartFilled out SmartArt outline chartFilled out SmartArt outline chart
Користете го полето за текст на левата страна за да ги додадете сопствените имиња на вработени во листа со нумерички броеви на табелата за org.

За повеќето org charts, идеално е да наведете не само името на вработениот, туку и нивната улога во организацијата или работното место. Можете да додадете пауза за линија со Ctrl + Enter за да создадете втора линија со наслов на работа под името.

Ако никогаш не сте користеле PowerPoint за графикони и илустрации, може да бидете изненадени од неговата флексибилност. Благодарение на неговите лесни-за-користење интерфејси и алатки за дизајнирање на влечење и спуштање, можете да изградите практично било визуелно во PowerPoint.  Проверете го овој пример од 15 шаблони што можете да ги користите за да изградите инфографика во Excel за да раскажувате приказни со податоци:

Како да креирате организациона шема користејќи PowerPoint Org Chart Templates

Како можете да напредувате за изработка на свои презентации? Одговорот е да започнете со користење на шаблони од други графички дизајнери за да ја прескокнете работата за дизајнирање нови слајдови од нула.

Една услуга на која се претплачам е Envato Elements. Ако веќе не сте слушнале за Елементи, тоа е едно од најекономичните решенија за изградување на практично било каков креативен проект.  Постојат над 600.000 средства вклучени, и PowerPoint презентации се само една категорија од нив.

Во поставата на Елементите, навистина постои дефиниција за PowerPoint за сè. Ги користите овие шаблони наместо да почнувате од празен чешач за да го зачувате времето вклучено во дизајнирањето слајдови.

Предноста на Elements е тоа што е услуга со рамна стапка. Една претплата ви ги обештетува сите средства за таа единечна фиксна такса.  И за мене, една од најголемите вредности е способноста да се изградат PowerPoint презентации користејќи слајдови со стартерски дизајн кои се вградени во премиум шаблони.

Org charts in PowerPoint templateOrg charts in PowerPoint templateOrg charts in PowerPoint template
Сите овие шаблони за PowerPoint org charts се вклучени во шаблонот за слајдови во организациската и податочната табела.

Кога ќе почнете со претходно изграден слајд, само треба да ги пополните вашите сопствени детали за да го завршите дизајнот. Додајте имиња на вработени, наслови и главни прикази за прикажување на завршена организациона шема.

Ако вашиот буџет дозволи само еднократно симнување, ние исто така ви го покривме. GraphicRiver има илјадници PowerPoint шаблони за кои можете да изберете, вклучувајќи и многу големи org chart PowerPoint шаблони.

Во ова упатство, ќе го искористиме шаблонот за презентација на организациската и графичката структура која е вклучена како дел од претплатата на Elements.  Овој образец има некои одлични избори за PowerPoint организациски листи кои ќе ги прилагодуваме подолу. Ајде да одиме низ тие чекори.

1. Изберете слајд за користење

Во шаблонот за организациски и графички податоци, ќе најдете широк спектар на стилови за Readymade организациски шеми на PowerPoint. Секоја организација е структурирана поинаку, па затоа најдобро функционира ако избирате слајд што е најмногу сличен на структурата на вашата компанија.

Не сите компании се организирани токму исти, па проверете ги сите слајд дизајни за да ги видите потенцијалните оргинални шеми за org кои можете да ги креирате во PowerPoint.

Org chart selectionOrg chart selectionOrg chart selection
Сите овие ор гарнитури се вклучени во иста слајд колона, и ние ќе работиме со прилагодување на едно во ова упатство.

Без оглед на тоа кој дизајн на слајдови ќе го одберете, можете да ги отфрлите деталите на вашата компанија во шаблонот на табелата на PowerPoint org org. Во ова упатство, ќе го користам слајд-дизајнот 10 во оригиналната палуба за да ги прилагодите со детали за примерот.

2. Изградете ја структурата

Секоја организација ќе биде организирана малку поинаку, и треба да ја прилагодите структурата така што ќе се совпаѓа со вашата.

Се разбира, многу компании нема да можат да ја вклопат целата организација на еден слајд. Размислете за изградбата на слајд-палубата за разбивање на голема организација, при што секој слајд претставува друга група.

За овој пример, ајде да користиме слајд дизајн 10. Ова е прилично едноставен дизајн на PowerPoint org chart шаблонот кој ги вклучува фотометарски за вработените.

За сега, ајде да бидеме едноставни со пополнување на имињата на овој слајд. Ако ви треба, можете да кликнете на која било од кутиите и да ги избришете ако претходно изградената структура не одговара на вашата организација.

Change org chart slide designChange org chart slide designChange org chart slide design
Кликнете на полето за текст и додајте ги имињата на вработените за да го ажурирате org chart со структурата на компанијата.

На овој чекор, се фокусира на само изградбата на структурата на компанијата да одговара на вашите сопствени. Можеби ќе треба да ги дуплирате кутиите и да додадете повеќе вработени во тимот.

3. Додајте информации за тимот

Откако ја изложите основната структурата на слајд со организациската структура, ќе сакате да додадете уште неколку објаснички детали. Ова е една од предностите на користење на целосно сопствен шаблон.

Шаблонот за слајд што го избравме погоре има задни страни за наслови за работа, како и сликички со фотографии. Ставањето на име со лице на организациона шема на PowerPoint ќе му помогне на секој кој ја прегледува графика на организацијата да ги запознае клучните членови на тимот кога ги гледа во ходниците.

Бидете описни кога станува збор за наслови. Многу пати, нови вработени ќе го разгледуваат org chart за да дознаат повеќе за тоа што го прави секој човек. Можете дури и да го користите тоа насловно поле за да ги наброите клучните области на експертиза за да го контактирате тој вработен.

Само кликнете на полето за описот на насловот на работа за да додадете сопствени наслови за работа на слајдот. Исто така, осигурајте се дека ќе кликнете на сликите со слики за да пребарувате и да додавате свои фотографии на вработените.

4. Објавување и споделување

Сега кога сте ја изградиле совршената графика за org во PowerPoint, време е да ја објавите и да ја споделите готовата датотека со други.

Прво, осигурајте се дека организационата шема на PowerPoint е споделена или складирана некаде на која секој може да пристапи до тоа, кому му е потребно. Тоа може да се чува на вашиот интранет или да се дистрибуира периодично.

Една препорака што сакам да ја направам е да ја зачувате оваа датотека во формат што не е формат на датотека PowerPoint (PPTX). Всушност, зачувувањето како PDF е често најдобриот начин да се осигура дека секој може да го отвори и да го види org chart без оглед на уредот на кој го гледаат.

За да зачувате копија како PDF, одете во менито File (датотека), изберете Export (Експорт), а потоа Креирајте PDF / XPS за да зачувате PDF издание на вашиот org chart.

Save as PDF 2Save as PDF 2Save as PDF 2
Зачувај го готовиот org chart како PDF датотека, така што секој може да го види.

Исто така, осигурајте се дека PowerPoint верзијата на презентацијата е внимателно зачувана и следена за потребни ажурирања.  Тимовите секогаш се развиваат и се менуваат, а графиконот на организацијата треба да остане ажуриран за да одговара. Најдобро е ако имате некој доделен за да ја задржите состојбата со моменталната структура на тимот.

Продолжете со учење

PowerPoint презентации можат да имаат различни форми. Во оваа лекција, сте ја виделе моќта на користење на PowerPoint за да изградите шема на org која документира како вашата структура е структурирана.  Споделувањето на ова со нови вработувања или во рамките на вашата организација е лесен начин за документирање на начинот на усогласување на компанијата.

Org графикони во PowerPoint создаваат разбирање за тоа како компанијата е структурирана. Што е најважно, можете дури и да преиспитате како вашата компанија е структурирана во процесот на поставување на сопствениот org chart во PowerPoint!

Сакате да дознаете повеќе за градење на прекрасни слајдови со PowerPoint? Сите од следниве упатства и прегледи имаат нешто да понудат. Бидете сигурни да ги проверите за да видите повеќе PowerPoint шаблони и техники:

Како да изградите свои сопствени орг? Дали користите PowerPoint или друга апликација за да покажете како е структурирана компанијата? Дозволете ми да знам во делот за коментари подолу.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.