Advertisement
  1. Business
  2. Business

Како да создадете позитивна работна средина за вашиот бизнис

Scroll to top
Read Time: 12 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Дали вашата компанија има позитивна работна средина? Дали вашите вработени се среќни и горд да работат за вас?

Ако одговорот е "не" или ако не сте сигурни, читајте за да откриете што прави позитивно работно опкружување, зошто е важно, и како можете да направите за создавање на попозитивна средина за вашите вработени, без разлика дали во канцеларија , мало или индустриско работно место.

Со тоа ќе има видливи резултати за вашиот бизнис, како што се повисока продуктивност, помал промет, па дури и пониски трошоци за здравствена заштита.

Positive work environmentPositive work environmentPositive work environment
Среќни вработени имаат тенденција да направат подобра работа. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Но, тоа не е толку лесно како што звучи. Како менаџер, не можете да ги натежите луѓето да се насмевнуваат или само да им кажат дека се попозитивни.  Треба да употребите цела низа на различни пристапи кои, кога ќе се состанат, ќе помогнат да се создаде позитивна работна средина. Во овој туторијал, ќе научите точно како да го направите тоа.

Зошто позитивна работна средина е важна

Пред да влеземе во спецификите за создавање на позитивно работно опкружување, да ги разгледаме придобивките.

Науката е јасна во врска со ова: попозитивната работна средина води кон поголема продуктивност. Како што пишува статија од Харвард бизнис преглед:

"Големото и растечко истражување на позитивната организациска психологија покажува дека со текот на времето не е ограничено опкружување кое е штетно за продуктивноста, туку дека позитивната средина ќе доведе до драматични придобивки за работодавците, вработените и крајната линија".

Овие бенефиции доаѓаат во неколку форми:

  1. Среќни вработени кои работат во позитивна средина имаат тенденција да бидат повеќе ангажирани и да направат подобра работа.
  2. Позитивните работни места имаат пониски стапки на отсуство од работа.
  3. Луѓето се со помала веројатност да заминат кога работат некаде со добра работна средина, што значи пониски трошоци за промет за бизнисот.
  4. На позитивни работни места, луѓето се помалку стресни, што значи пониски трошоци за здравствена заштита, ако обезбедите здравствено осигурување за вашите вработени.
  5. Позитивните вработени обезбедуваат многу подобро искуство за вашите клиенти, што доведува до повисоки нивоа на задоволство на клиентите и го повторува бизнисот.

Како и придобивките од крајна линија, се разбира, има помалку материјални награди. Кога креирате или управувате со бизнис, вие сте одговорни за создавање на средина во која десетици или можеби стотици луѓе ќе потрошат голем дел од својот живот.

Можете да одберете какво искуство ќе биде. Дали сакате да биде страшен и недоверлив, со култура на вината и полагање на пари? Се сомневам.  Веројатно сакате луѓето да уживаат да дојдат на работа, да чувствуваат чувство на гордост и лојалност во работата за вас, и да формираат блиски односи со своите колеги.

Како го постигнувате тоа? Ние ќе погледнеме во 12 обиди и тестирани техники во следниот дел.

Она што ја прави позитивна работна средина

Сега, кога видовме зошто е важно да создадеме позитивна работна средина, ајде да погледнеме како да го постигнеме тоа. Во овој дел, ќе откриете 12 техники за поттикнување на позитивна работна средина во која вашите вработени се чувствуваат среќни, ценети и целосно ангажирани.

1. Подобрување на физичкиот работен простор

Која температура на бои е вашата канцеларија осветлување? Во ред е ако не знаете - тоа не е нешто што повеќето сопственици на бизниси размислуваат.  Но, истражувањата покажаа дека поларителните светла ги прават луѓето попродуктивни, додека потопла светлина ги прави да се чувствуваат поудобно и опуштено.

Затоа размислете да имате поладна светлина во главниот работен простор и потопла светлина во собите за разговори или кафетерии. Можете да постигнете поладно светло или со зголемување на износот на природна светлина или со инсталирање на специјални сино-збогатен светилки, додека потопли светлини доаѓаат од портокалова или жолта светилка.

Исто така сметаат дека работите како квалитет на воздух - дали вашите климатизација или системите за греење редовно се проверуваат, и дали се чистат филтрите? Лошиот квалитет на воздухот може да влијае на концентрацијата и да ги намали нивото на енергија.

2. Обезбедување на објекти за дружење со вработените

Како и одредување на главната работна средина, исто така, се разгледа обезбедување на објекти со цел подобрување на благосостојбата. На пример, можете да нудите грижа за деца, фитнес, часови по јога, здрава храна и пијалоци итн.

Можеби мислите дека тие работи звучат скапо, но може да се имплементираат некои од нив дури и за мали буџети. Дури и ако не можете да се протегате во комплетно опремена спортска сала, на пример, можете да одберете соба за состаноци и да ја соберете со вежби за влечење и некоја основна опрема по ниска цена.  Може дури да имате и некој вработен кој може да води часови за јога или медитација за време на ручекот, или можете да ангажирате некого без да ја прекршите банката. И дури и ако не можете да изградите целосна кафеана, можете да нарачате во овошни и здрави закуски од локален оператор.

Малку оди долг пат овде. Она што е важно не е со најсовремена опрема, но покажува дека сте загрижени за вашите вработени како луѓе, а не само инструменти за производство и да направите најдобро да обезбедите објекти кои го промовираат нивното добро.

Дајте Автономија

Еден од најдобрите начини да се создаде позитивна работна средина е да им даде на своите работници автономија. Избегнувајте нивно микроманизирање и наместо тоа да им дозволите простор и слобода да донесуваат одлуки, да придонесуваат во идеи, да управуваат со сопствениот обем на работа и да работат без постојан надзор. Резултатот ќе биде посреќни, повеќе ангажирани вработени кои придонесуваат за попозитивно работно место.

Сакате некои докази за тоа? Една студија од 20.000 работници во текот на две години покажа дека оние со поголема автономија доживеале поголемо задоволство од работата и благосостојба.

Можеби ќе треба постепено да ја направите оваа промена. Ако луѓето се навикнати да го затворат надзорот, ненадејната промена кон целосна автономија може да предизвика конфузија и губење на моралот. Но, ако постепено се олабавите убодите и им дозволуваат на луѓето да преземат поголема одговорност за тоа како прават свои работни места, ќе видите позитивно влијание врз културата на работното место.

4. Подобрување на комуникацијата

Лошата комуникација е во основата на толку многу проблеми за мали и големи претпријатија. Една анкета покажа дека 86% од испитаниците ја обвинуваат недостатокот на соработка или неефикасна комуникација за неуспесите на работното место.

Кога луѓето не знаат што се очекува од нив или што е насоката на компанијата, тие пробиваат и се ослободуваат. Кога не комуницираат добро едни со други, произлегуваат недоразбирања, а работното место нема да биде многу позитивно.

За среќа, може да се направи многу за да се подобри комуникацијата, да се користат технолошки алатки за воспоставување механизам за повратни информации и практикување на решавање на конфликти. За да дознаете за сите овие техники, прочитајте го ова упатство:

5. Креирај можности за обука и развој

Погоди што? Вашите вработени нема да бидат многу позитивни за работа за вас, ако тие се гладуваа од можностите за учење и развивање на нивните вештини.

Покажете им дека ги вреднувате и сакате да им помогнете да ги подобрат и да се движат напред во нивните кариери, од друга страна, и ќе имате многу посреќна работна сила. Истражувањето на Мост покажа дека поседувањето култура на учење во една организација е # 1 двигател на ангажманот на вработените и лојалноста.

Обуката не треба да биде скапа или. Секако, можете да ангажирате скапи компании за обука или да спонзорирате школска обука на вработените ако имате буџет за тоа.  Но, ако не, можете да ги следите опциите за пониска цена, како што се обуки за дома, менторство и достапни онлајн програми за обука како Envato Tuts +.

За да дознаете повеќе за сите овие опции, како и чекорите кои се вклучени во креирањето на поединечни инвентари за вештини и планови за обука за секој вработен, погледнете го следното упатство:

6. Препознајте ги достигнувањата

Кога луѓето прават добра работа, тие сакаат да бидат признати за тоа. Културата на работното место во која и менаџерите и колегите редовно ги препознаваат достигнувањата на луѓето веројатно ќе биде позитивно место за работа.

Бидете внимателни како го правите тоа, иако. Интересна студија на Харвард бизнис школа покажа дека наградата програма за добро присуство во индустриска фирма доведе до целосен пад на продуктивноста од 1,4%.  Некои вработени пронајдоа начини да го играат системот и да ги добијат наградите, додека вработените кои веќе имале совршена посетеност беа демотивирани со тоа што гледаа како другите освојуваат награди за она што го сметаат за нормално однесување.

Лекцијата: бидете внимателни како да дизајнирате програми за препознавање и да го разгледате ефектот не само на луѓето што се препознаваат, туку и на оние кои не се препознаени.

За повеќе информации за ова и други прашања со хумани ресурси, видете го следново упатство:

7. Дајте мудар награди

Истражувањата покажаа дека многу вработени не се првенствено мотивирани од пари, но тоа не значи дека парите не се важни.  Наградувањето на луѓето правилно за нивната работа е начин да се покаже почит кон она што тие го прават и да комуницираат со нив дека се ценети како вработени. И добивањето на подигнување или бонус е доста гарантирано да се стави насмевка на лицата на луѓето!

Како и со признавањето, најважно е да го направите вистинскиот пат. Ако само оддадеш покачување на платите, можеш да ја испратиш пораката дека перформансите не се важни и да ги демотивираш највисоките вработени.  Подобро е да ги поврзете платите со перформансите, користејќи подигнувања и бонуси како алатки за наградување на добри перформанси.  Можете исто така да го поврзете со перформансите на компанијата како целина, на пр. со започнување на програма за споделување на профит, така што вработените ќе имаат корист кога бизнисот ќе успее.

За повеќе информации за обезбедување конкурентна плата, погледнете го следново упатство:

8. Дозволи флексибилни работни аранжмани

Балансот помеѓу работата и животот е жешка тема во бизнисот, и со добра причина. Кога луѓето имаат добра рамнотежа помеѓу работата и остатокот од својот живот, тие имаат тенденција да работат подобро, да бидат во подобра физичка форма и да бидат попозитивни за нивната работа.

Постојат многу техники за постигнување на подобра рамнотежа помеѓу работата и животот, но дозволувајќи им на вработените да ги искористат флексибилните работни договори е една од најефикасните. Допуштајќи им на луѓето да ја вклопи нивната работа околу другите обврски, можете да им помогнете да водат поцелосен, побогат живот, да го прават она што е важно за нив и да придонесе за позитивно работно опкружување.

За повеќе информации, погледнете го следново упатство:

9. Поттикнување на посилни врски

Ние сме социјални суштества (дури и оние од нас кои се интроверти!), И напредуваме кога имаме силни, здрави односи со другите членови на која било група во која сме. Затоа, не треба да изненадуваме што охрабруваме вашите вработени да развиваат пријателства ќе имаат позитивно влијание врз животната средина на работното место.

Се разбира, тоа не е лесно да се направи. Вие не можете да ги натежите луѓето да се сакаат едни со други. Но, можете да создадете можност за развој на пријателства.  Можете да организирате настани и излети, на пример, или да ги поттикнете вработените да се сретнат во други неформални поставки надвор од работа.  Можете да платите за тимот да има ручек во одличен локален ресторан (можеби без присутни менаџери или во помали групи, ако тоа ќе им помогне на луѓето да се чувствуваат порелаксирано).

Обидете се да организирате широк спектар на настани за да им се обратите на различни луѓе. На пример, пијалоците по работното време во петок се одлични, но исто така се обидуваат да се грижат за луѓе кои не пијат алкохол или кои имаат семејни обврски кои го отежнуваат да останат доцна.

10. Фостер разновидност и вклученост

Како може да имате позитивно работно опкружување кога одредени типови на луѓе се исклучени или се чувствуваат непожелно?

Важно е да се осигурате дека вашите напори за создавање на подобро работно место ги земаат во предвид потребите на сите ваши вработени, без оглед на возраста, расата, полот и другите димензии на различноста.

Тоа можеби не е лесно во почетокот, но тоа ќе доведе до попозитивно, инклузивно работно место на долг рок. Ова е голема тема, но можете да дознаете повеќе во врска со тоа во нашата серија за подобрување на различноста во вашиот бизнис.

11. Кажете им зошто

Истражувањата покажуваат дека значењето и целта се важни во поттикнувањето на позитивна работна средина. На работа како во животот, луѓето се посреќни и повеќе ангажирани кога имаат смислена визија за иднината и чувство на цел.

Значи важно е да бидете сигурни дека вработените знаат како нивната работа се вклопува со поголема слика. Тоа значи не само да комуницирате со нив за стратегијата, туку исто така да ги усогласите нивните цели со поголемите цели на компанијата, така што секој може да види како тие придонесуваат.  Ако го сфатат тоа, тие веројатно ќе бидат попозитивни во врска со нивната работа.

На пример, работењето за одржување и ажурирање на компјутерски систем може да изгледа апстрактно и бесмислено, но ако вработениот сфаќа дека здравјето на системот е од витално значење за компанијата да ги исполни своите цели и дека многу вработени и клиенти се потпираат на тоа, тогаш работата на повеќе значење и цел, и на вработениот е поголема веројатност да му пријде со позитивен став.

12. Слушај!

Во овој туторијал, јас сум поставени некои вообичаени техники за создавање на позитивна работна средина. Овие техники треба да работат во различни бизниси и индустрии.

Но, може да има и некои специфични работи што ќе ја подобрат животната средина во вашиот бизнис.  Најдобар начин да дознаете што се овие работи е да ги слушате вашите сопствени вработени. Наместо да им ги дадете она што мислите дека сакаат, прашајте ги што сакаат.

Можете да го направите ова преку редовни истражувања на вработените, неформални повратни информации, анонимни сугестии и други техники. Вашите вработени се оние кои секојдневно го доживуваат вашето работно место и знаат што ќе го подобрат, затоа слушајте ги и дозволете нивните предлози да ги направат напорите за подобрување на работната средина.

Заклучок

Во ова упатство, откривте 12 техники за создавање на позитивно работно опкружување. Сте го виделе она што го прави позитивно работно опкружување на прво место, и зошто има еден во вашиот бизнис е толку важно.

Следниот чекор е да се продолжи и да се имплементираат некои од овие идеи во вашиот сопствен бизнис. Повеќето од нив се прилично лесно да се прават по ниски трошоци, додека други може да потрае малку подолго, но може да се започне и денес.

Па што чекаш? Пробајте некои од овие идеи и проверете дали можете да создадете подобро, посреќно, попродуктивно работно место.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.