7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Email

Како да ги пронајдам изчезнатите пораки во MS Outlook (Каде е мојот е-мејл?)

Scroll to top
Read Time: 10 mins
This post is part of a series called How to Use Microsoft Outlook (Essential Tutorial Guide).
What Is MS Outlook? (Pro Email Software Tool)
How to Retrieve Your Deleted or Archived MS Outlook Emails

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Дали некогаш сте се прашувале: каде е мојот е-мејл?

Уште еднаш, значаен е-мејл што го очекувате исчезна. Или можеби е е-пошта што ја добивте вчера, но не можам да најдам денес. Во секој случај, исчезнатите пораки може да бидат досадни.

Но, исчезнатите пораки се повеќе од само досадни. Тие можат да ги ценат вашите бизнис пари. Што ако недостасува е-пошта е нарачка на купувачи?  Или што ако е од клиент кој имаше многу важно прашање? Ако не се вратите на вашите клиенти навремена основа, тие може да го преземат својот бизнис на друго место.

Ако вашите пораки поминале од Outlook, треба да дознаете зошто. Уште поважно, вие треба да научите како да ги добиете оние исчезнати пораки назад.

Во ова упатство, ќе ги научите четирите локации каде што повеќето исчезнати пораки во Outlook завршуваат. Исто така, ќе откриете како да ги извадите изгубените пораки на Outlook.  Ќе разговараме за тоа каде е-поштата е означена како спам. Плус, ние ќе ги покриеме како да пpонајдеме архивирани пораки во Outlook.

Водич за Inbox Zero Mastery (Бесплатна е-книга за преземање)

Пред да одите понатаму во учењето како да го користите Microsoft Outlook, бидете сигурни дека ќе го дофатите нашиот бесплатен е-книга: The Ultimate Guide to Inbox Zero Mastery. Тоа е спакувано со стратегии за организација на сандачиња и совети за убијци за поефикасно управување со вашата дојдовна пошта.

Ultimate Guide to Inbox Zero MasteryUltimate Guide to Inbox Zero MasteryUltimate Guide to Inbox Zero Mastery

Сега ајде да копаме во материјалот за тоа како да пронајдеме исчезнати пораки во Outlook.

Како да ги најдете недостапните пораки (видео)

Научете како да ја користите функцијата за пребарување на MS Outlook за да пронајдете недостасува Outlook пораки во ова кратко видео.

Каде се вашите Outlook пораки?

Не е невообичаено е-мејл да исчезне во било кој систем за е-пошта. Обично, е-поштата исчезнува кога е-пошта е случајно избришана.  Исто така може да се случи ако системот за е-пошта неправилно ја означува дојдовната порака како спам, што значи дека пораката никогаш не стигнала до вашето сандаче.  Поретко, е-пошта може да исчезне ако е архивирана и не го разбирате. Или, ако случајно го внесете во погрешна папка за е-пошта.

Да ги пронајдеме вашите Outlook изгубени електронски пораки, ајде да го испитаме прашањето: Каде Outlook ги чува електронските пораки? Во MS Outlook, тука се примарни папки каде што треба да барате исчезнати е-пораки:

  1. Архива на папката. Outlook ја создава оваа папка за прв пат кога архивирате порака. Постарите пораки автоматски се испраќаат во папката Архива по одреден период.
  2. Папка со избришани ставки. Ова е една од стандардните MS Outlook папки. Тука пораките одат кога ќе ги избришете.
  3. Папка со несакана е-пошта. Оваа папка исто така е стандардна папка на Microsoft Outlook. Е-пошта која се појавува како ѓубре пораки оди во оваа папка. (Дали пораката завршува во оваа папка зависи од тоа како се дефинирани вашите поставки за несакана е-пошта.)
  4. Спам папка. Стандардното во Outlook е за спам пораки да одат во папката Junk Email. Меѓутоа, ако имате додаток на филтер за спам од трета страна, исто така може да имате папка на Спам генерирана од додатокот.

Забелешка: Во зависност од вашите поставки, е-поштата во папката Избришани ставки и папката Несака по е-пошта може автоматски да се избришат по одреден период Ако ова се случи, можеби нема да можете да ја превземете е-поштата. Ако користите Outlook од рамките на бизнис или училиште, прашајте го вашиот администратор што се политиките за задржување на е-пошта.

Не е тешко да се најде папката "Избришани предмети" или папката "Несака по е-пошта". Се што треба да направите е да погледнете во Панетот за навигација:

Deleted Itmes and Junk Email FoldersDeleted Itmes and Junk Email FoldersDeleted Itmes and Junk Email Folders
Недостасуваат е-пораки во Outlook често се наоѓаат во избришаните ставки или папките со несакана е-пошта

Папката Архива може да биде малку потешко да се најде, бидејќи може да биде скриена, или не може да се нарече Архива. Исто така, не може да се постави.

1. Поставете ја вашата архива

За да ја поставите папката Архива, кликнете на иконата Архиви на лентата. Се појавува скокачкото поставување едно кликнување:

Archive PopupArchive PopupArchive Popup
Ако сте сосема нови за Outlook, можеби ќе треба да поставите своја архива.

Кликнете на копчето Create archive папка за да креирате нова папка со име Архива. (Исто така, можете да одберете да користите постоечка папка за вашите архивирани пораки.) Новата папка Архива се додава во панелот за навигација:

New archive folderNew archive folderNew archive folder
Новата папка Архива се појавува под папката Избришани предмети.

Како да ги најдете недостасува пораки во Outlook

Ако барате недостапни пораки во Outlook, можете да одите во папката каде што се сомневате дека е предметот. Или, можете да ја користите алатка за пребарување на Microsoft Outlook. Еве како да ја пронајдете вашата порака што недостасува во неколку вообичаени сценарија:

1. Најдете е-пошта во папката за избришани предмети

Еве како да пронајдеме избришани пораки во Outlook. Без разлика во која папка е изгубената е-пошта, започнете со лоцирање на папката во прозорецот за навигација. Кликнете на папката за да ја отворите и да ги видите пораките. Во овој случај, ја отворив избришаната папка:

Deleted Items FolderDeleted Items FolderDeleted Items Folder
Папката со избришани ставки е добро место за барање на исчезнати пораки.

Ако не ја видите пораката што недостасува во папката, користете ја Движечката лента надесно за да се движите нагоре и надолу низ пораките додека не ја пронајдете. Можете исто така да ја користите лентата за пребарување на горниот дел од пораките.

Овој метод за наоѓање изгубени е-пораки работи добро кога немате многу пораки во папка. Ако имате многу пораки, можеби ќе треба да користите Microsoft Outlook пребарување.

2. Најди ги изгубени пораки во папката за несакана е-пошта

Понекогаш системот греши нови пораки за спам. Кога тоа се случи, пораките се праќаат во папката Несака по е-пошта. Ако очекувате порака од е-пошта, но никогаш не пристигне, проверете ја папката за несакана е-пошта. Еве како да го направите тоа:

Лоцирајте ја папката за несакана е-пошта во Панелот за навигација:

Spam folderSpam folderSpam folder
Папката за несакана е-пошта (или спам) е друго место за да барате исчезнати Outlook-пораки.

Кликнете на папката Непозната е-пошта за да ја отворите:

Кога барате Outlook изгубени пораки, не заборавајте да ја проверите папката за несакана е-пошта (спам).

Во овој пример, барам е-порака за новото лого на компанијата:

Missing email messageMissing email messageMissing email message
Ако немате многу пораки во папката за несакана е-пошта, можете лесно да ги пронајдете исчезнатите пораки во Outlook.

Бидејќи папката Junk Email во примерот содржи само две пораки, лесно ми е да ја лоцирам пораката што ја барам. Ако вашата папка за несакана пошта е полна, можете да ги користите лентите за лизгање или лентата за пребарување за да ја лоцирате недостасуваната е-порака.

Забелешка: Додека пораките се во папката, системот ги смета за спам. Вие нема да можете да кликнете на линковите во пораката или да преземате прилози додека е-поштата не се премести во друга папка.

3. Најди ги изгубени пораки користејќи Microsoft Outlook Search

Ако сте изгубиле порака и немате идеја каде може да биде, но знаете малку за пораката, можете да ја користите алатката за пребарување на е-пошта на Microsoft за да ја пронајдете. Можете да ја најдете алатката Outlook Search над пораките на десната страна:

Outlook Search toolOutlook Search toolOutlook Search tool
Исто така можете да ја користите алатката за пребарување на MS Outlook за да најдете изгубена е-пошта.

За да ја користите алатката за пребарување, напишете збор или фраза од недостасува е-пошта во полето за пребарување. Стандардно е да ја пребарувате целата пошта во сандачето што го користите. Користете го полето лево за да го подобрите пребарувањето во тековното поштенско сандаче:

Refining an Outlook SearchRefining an Outlook SearchRefining an Outlook Search
Можете да дефинирате како се појавуваат резултатите од пребарувањето.

Можете да изберете помеѓу Сите пошта, само Непрочитана пошта, или само споменати пошта. Можете исто така да изберете како се организирани резултатите од пребарувањето и како се појавуваат на екранот (Show as Conversations или Show in Groups).

За да дефинирате како се поставени резултатите од пребарувањето, кликнете на опцијата Раскири со. Еве подетално разгледајте ги различните опции што ги имате за да ги организирате резултатите од пребарувањето:

Arranging search resultsArranging search resultsArranging search results
Можете дури да го дефинирате редоследот на кој се појавуваат вашите резултати.

Ако сакате да пребарувате повеќе од тековното поштенско сандаче, користете го полето од десната страна од алатката Пребарување за да дефинирате кои поштенски сандачиња ќе бидат пребарани:

Search parametersSearch parametersSearch parameters
Outlook стандардно го бара Тековното поштенско сандаче, но можете да го промените тоа.

Ако немате идеја каде ви недостасува Outlook е-пошта, последната опција, сите Outlook Items е вашата најдобра опција да ја пронајдете изгубената е-пошта.  Сепак, сите елементи Outlook нема да пронајдат објекти во папката Избришани ставки, папка Junk E-Mail или Archive folder. За да пронајдете е-пораки во тие папки, мора да пребарувате од папката.

Како да ја добиете вашата Outlook изгубени пораки назад

Ако знаете во која папка е вашата исчезнати е-порака (или ако може да се погоди), прибирањето е прилично лесно. Можете или да ја копирате недостапната е-пошта назад до локацијата каде што сакате да биде. Или, можете да го повлечете во саканата папка.

1. Движете ги прегледаните пораки во оригиналната папка

Откако ја пронајдете пораката што ја барате, кликнете на неа за да ја изберете. Потоа кликнете на иконата Move во лентата. Во скокачкото мени се наведени различни папки за кои можете да ја преместите избраната порака на:

Moving an email messageMoving an email messageMoving an email message
Ако се прашувате како да ја вратам мојата е-порака до местото каде што припаѓа, користете ја опцијата Move.

Кликнете на името на папката каде што сакате да ја преместите пораката. Пораката што недостасува е отстранета од тековната папка и се пресели во избраната папка.

2. Вчитај Outlook пораки користејќи Drag and Drop

Исто така можете да ги превземете папките на Outlook користејќи drag-and-drop. За да влечете и пуштите е-порака, кликнете на пораката за да ја одберете. Во примерот подолу, избрав порака за е-пошта од папката Избришани предмети:

Select an Email to MoveSelect an Email to MoveSelect an Email to Move
Изберете го е-поштата што треба да се премести и потоа повлечете ја во точната папка.

Продолжете да го држите копчето од глушецот и повлечете ја избраната е-пошта во фолдерот Outlook каде што сакате да биде. Во овој случај, ја преместувам пораката од папката Избришани ставки во папката Од мојот нов шеф:

Dragging a message to a new folderDragging a message to a new folderDragging a message to a new folder
Можете да користите drag-and-drop за да преместите email порака во MS Outlook.

Кога ќе го ослободите копчето на глувчето, избраната порака ќе биде во новата папка што сте ја избрале.

Како да добијам е-пошта од датотеката со податоци од Outlook

Ако вашата е-пошта на Outlook е поставена со POP или IMAP, вашите пораки се зачувуваат како Лични папки датотеки (.PST датотеки). Можете да ги внесувате овие датотеки назад во вашиот Outlook e-mail систем.

Започнете со кликање на табулаторот File во горниот лев агол на вашето сандаче за е-пошта. Се прикажува екранот Информации за сметката. Кликнете на менито Отвори & Извори од лево:

Retrieve a message from a data fileRetrieve a message from a data fileRetrieve a message from a data file
Еве како да пронајдеме постари архивирани пораки во Outlook.

Кликнете на опцијата за податочни датотеки Open Outlook. Се прикажува екранот на датотеката Open Data Outlook. Отидете до папката каде што се чуваат вашите Outlook датотеки:

Email data fileEmail data fileEmail data file
Понекогаш можеби ќе треба да примите порака од датотека со податоци.

Кликнете на архивската датотека за да ја изберете. Потоа кликнете OK. Нова папка се појавува во окното за навигација кое ги содржи архивираните пораки.

Движете се низ пораките за да ги пронајдете оние што ви се потребни. Или, користете ја лентата за пребарување. Потоа, копирајте ја преземената порака во соодветната папка.

Како да го прекинете пораки од Исчезнување во Outlook

Добар начин да ги зачувате пораките од случајно исчезнување од Outlook е да го организирате вашето сандаче. Можете да го направите ова со поставување папки за да помогнете во организирање на вашата е-пошта.  Исто така можете да ги користите правилата за автоматско раскривање на одредени пораки до одредени папки или дури и за блокирање на е-пошта од предефинирани испраќачи.

За комплетен водич за тоа како да го организирате вашето дојдовно сандаче за е-пошта, пријавете се за билтенот Tuts + Business и земете ја нашата бесплатна е-книга: The Ultimate Guide to Inbox Zero Mastery. Тоа е спакувано со стратегии за прибирање на сандачиња и совети за убијци за поефикасно управување со вашата дојдовна е-пошта.

Free Email EbookFree Email EbookFree Email Ebook

Заклучок

Сега знаете како да ги пронајдете вашите исчезнати пораки од MS Outlook. Во ова упатство, го решивме проблемот со пораките што исчезнуваат од Outlook. Научивте како да ги добиете избришаните пораки од Outlook.  Вие исто така научивте како да пронајдете и да добиете архивирани пораки во Outlook. Дури сме дискутирале и за тоа како да пронајдеме и да ги пронајдеме недостижните пораки од папката Junk Email.

Најдобро од сè, повеќе не треба да прашате: "Каде е мојата е-пошта?" Ниту, пак, мора да се грижите за изгубени или незадоволни клиенти поради недостасува е-пораки во Outlook.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.