Advertisement
 1. Business
 2. Landing Pages

10 + Совети: Како да дизајнираме високо-конвертирачки целни страници

Scroll to top
Read Time: 11 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Целни страници се вредно средство за маркетинг, кое може да се користи за промовирање на вашите услуги, производи, webinars, олово магнети и многу повеќе. Тие можат да ви помогнат да ја зголемите вашата е-пошта листа, како и да ја зголемите продажбата, поради што од клучно значење е дизајнот на целниот страница да следи најдобрите практики.

Големиот дизајн на целна страница ќе ви помогне логично да ги презентирате информациите за вашата понуда, да изградите доверба со посетителите и конечно да доведат до повеќе конверзии. За да откриете некои одлични теми за целниот страница, прегледајте го овој напис:

Ако сте се прашувате како да дизајнирате високо конвертирачка целна страница, вие сте на вистинското место. Во денешниот пост, ќе објасниме како можете да дизајнирате целна страница (дури и ако немате вештини за дизајн или кодирање на знаење) и споделувате совети за тоа што прави високо конвертирачки целни страници.

Како да дизајнирам голема целна страница

Дизајнирањето на високо-конвертирачки целни страници не е толку тешко како што изгледа. Денес, благодарение на бројните шаблони, секој може да дизајнира убава целна страница која се конвертира. Главната корист од користењето на претходниот образец е тоа што не морате да научите како да кодирате или ангажирате инвеститорот да дизајнира целна страница секогаш кога сакате да промовирате понуда.

landing page templateslanding page templateslanding page templates
Можете да најдете некои одлични дизајни за целниот страница на Envato Elements.

Друга корист од користење на дефиниција е дека шаблоните на целните страници се лесни за користење, како и за прилагодување. Можете да ги менувате боите, фонтовите и другите визуелни стилови што го олеснуваат дизајнирањето целна страница што одговара на вашиот бренд. Ќе најдете повеќе примери на шаблони за голема целна страница во овој напис:

И на крај, дизајнирањето одлична целна страница станува полесно откако ќе ги знаете суштинските елементи на високо-конвертирачки целни страници. Секоја целна страница треба да ги содржи следните елементи:

 • Насловот за градење внимание и поднаслов
 • Визуелни елементи како што се слики
 • Убедлива копија
 • Акцент на придобивките
 • Доверба сигнали и гаранција
 • Моќен повик-за-акција (CTA)

Целниот страница исто така треба да следи логичен проток кој помага да се адресираат болните точки на клиентот, објаснува уникатната предлог за вредност и на крајот ги претвара посетителите во клиенти.

Сега, кога разгледувавме како можете да дизајнирате одлични високо-конвертирачки целни страници, тука се и некои совети кои ќе ви помогнат при дизајнирањето на целниот страница.

1. Совети за дизајн на целни страници: насловот и поднаслов

Вашиот наслов и поднаслов се првите работи што вашите посетители ќе ги видат кога ќе слетаат на целниот страница. Како таква, вашиот наслов треба да ги разбуди нивните интереси додека поднаслов треба да ги натера да останат на страната и да проверат што имате да понудите. Овие два елементи заедно треба да знаат за што се работи со производот или услугата и им даде причина да продолжи да се лизга.

Имајте на ум следниве совети за целниот страница кога станува збор за насловот и поднаслов:

 1. Чувајте го насловот краток и јасен. Обидете се да го ограничите на не повеќе од 20 зборови
 2. Ставете ја поднаслов веднаш под насловот и користете го за да обезбедите повеќе детали
 3. Вашиот наслов ќе биде поефективен ако го направите емотивното движење или викате идентификационен особина на вашиот идеален клиент

Размислете за примената целна страница подолу од MuckRack. Нивниот наслов е ротирачко прашање кое не само што поттикнува љубопитност, туку исто така игра на болните точки на клиентот. Под-поднаслов дава повеќе информации, што го прави јасно она што платформата го прави.

MuckRack landing page design exampleMuckRack landing page design exampleMuckRack landing page design example
Пример за дизајнирање целна страница на MuckRack

2. Совети за целните страници за слики

Сликите се одлична визуелна помош, без оглед на тоа каква содржина или страница ги користите. Не само што ги обработуваме сликите побрзо, но исто така помагаат да ја пренесеме пораката поефикасно затоа што ни помагаат да визуелизираме што сакаме да се регистрираме или купиме. Следниве совети ќе ви помогнат да бидете сигурни дека вашата целна страница има атрактивни и убави слики:

 1. Осигурајте се дека сликите се доволно големи за посетителите да го видат производот или да ја визуелизираат услугата без да мора да зумирате
 2. Осигурајте се дека сликите се релевантни за понудата
 3. Избегнувајте заматени и пикселизирани слики

Една опција за додавање на слики е да направите слики и да ги префрлите на целниот страница. Алтернативно, разгледајте ги веб-локациите како што се Unsplash ако сте на помал буџет. Инаку, инвестираат во квалитетни фотографии со премиум фотографии од пазарите како Envato Elements.

Погледнете ја целниот страница на Музл. Муцка е апликација за Mac која ги замолчува известувањата на вашата работна површина за време на споделување на екранот. Тие го илустрираат она што апликацијата го прави, прикажувајќи слики од потенцијално срамни известувања, кои брзо ви помагаат да ја сфатите корисноста на оваа апликација.

Muzzles landing pageMuzzles landing pageMuzzles landing page
Целна страница на Музл со ефективни слики

Друг одличен пример за користење на сликите доаѓа од Асана. На оваа страница, можете брзо да визуелизирате што софтверот го прави, како се интегрира со вашите постоечки алатки и различни начини за негово користење.

AsanaAsanaAsana
Пример за користење на слики на Асана

3. Совети за слетување за пишување на неограничено копирање

Сигурна копија ќе им помогне да ги претворат оние посетители во клиенти или клиенти. Главната улога на вашата копија од целниот страница е да објасните во што е целта на понудата, зошто таа треба да му биде важна на посетителот и како вашата понуда може да им помогне да го решат нивниот најголем проблем. За да дознаете повеќе за студијата за слетување на целните страници, ова упатство:

Со други зборови, вашата копија треба да ви помогне да ја пренесете вашата уникатна вредност на понудата за понудата што ја промовирате. Голема копија се придржува кон следните правила:

 1. Јасност над умешност. Додека можете да направите вашата копија забава и ангажирање, се избегне обид да се биде умен со користење на индустријата жаргон или каснувања и шеги кои имаат само смисла за вас. Цел за јасни описи и јазик кој стигнува до точка и не прави читателот да се чувствува како да им треба речник
 2. Фокусирајте се на вашите посетители. Вашата копија треба да има разговорно тон и да се фокусира на посетителите, а не на самата понуда. Користете ја вашата копија за да им покажете дека ги разбирате нивните проблеми или болка и да ги направите во центарот на вниманието со користење на акциски зборови кои ја сликаат сликата од нив со користење на вашиот производ, услуга или апликација.
 3. Нагласете ги придобивките, а не карактеристиките. Вашите посетители се повеќе заинтересирани за тоа како вашата понуда може да го направи нивниот живот подобар или полесен. Ова значи дека треба да се фокусирате на нагласување на придобивките од функциите и целниот страница треба јасно да одговори на прашањето "Што има за мене?".

На пример, оваа целна страница од Synopsys јасно наведува како ќе имате корист од симнувањето на нивната eBook.

SynopsysSynopsysSynopsys
Synopsys целни страница копија пример на бенефиции

4. Совети за дизајнирање на целни страници: обраќајте ги болните точки на клиентите

Веќе споменавме дека одличната копија на вашата целна страница ќе им помогне да видат дека ги разбирате нивните болни точки. Сепак, треба да ги адресирате тие точки за болка со тоа што ќе ги спомнете и потоа да им дадете решение за нив.

Поради природата на човечката психологија, ние ќе направиме нешто за да избегнеме болка. Секој производ кој ни помага да ја избегнеме болката што ја доживуваме во моментов е доста загарантирана продажба. Не плашете се да ги натерате посетителите да се чувствуваат малку непријатно во почетокот, пред да понудат решение кое ќе го сфати тоа непријатност. На почетокот, можете да го направите ова со потсетување на тоа како тие се чувствуваат во моментов, а потоа наслика слика за тоа како тие ќе се чувствуваат откако ќе се регистрирате за вашата понуда.

Друг начин за решавање на болничките поени на клиентите е да ги потсетиме што стојат да изгубат ако им недостасуваат на вашата понуда. Ова може да биде поблиску до дното на целниот страница, непосредно пред да го направите конечниот повик кон акција.

5. Совети за дизајн на целни страници: Доверливи сигнали и гаранции

landing page trust signalslanding page trust signalslanding page trust signals
Пример за целна страница со броеви и доверливи сигнали

Пред да ги конвертираат вашите посетители, тие треба да ти веруваат. Затоа вашата целна страница треба да се надева на доверба во нив. Еве неколку совети за целна страница што ќе ви помогнат да изградите доверба и кредибилитет:

 1. Прикажи ги коментарите и препораките од минатите купувачи. Еден од најдобрите и најочигледни начини да се изгради доверба со вашите посетители е да покажете сведоштва и критики од минатите купувачи. Можете да прикажете блок од препораки на едно место, но исто така можете да ги попрскате низ целата страница, особено во близина на копчињата за повик за акција
 2. Друг начин да се изгради доверба е да се прикаже гаранција за враќање на парите. Гаранцијата за враќање на парите е одличен начин за надминување на ценовните приговори бидејќи го прави целиот купување без ризик. Исто така, посетителите се чувствуваат посигурни во врска со нивното купување, бидејќи гаранцијата за враќање на пари сигнализира дека стоите зад вашиот производ 100%.
 3. Овозможете им на посетителите начин да ве контактираат. Додавањето на опција за разговор во живо или поврзување со делот за поддршка им олеснува на посетителите да стапат во контакт и да поставуваат дополнителни прашања пред да се пријават за вашата понуда. Можете да ја искористите оваа можност за да ги решавате приговорите во последен момент и да им помогнете да кажат "да" за вашата понуда.
 4. Логоа за објавување и значки за доверба. И на крај, не заборавајте да вклучите други сигнали за доверба, како што се логоата на сите публикации кои се прикажани на вашиот производ, услуга или бренд, како и безбедни платежни линкови и значки.

6. Целна страница дизајн Совети за моќна CTA

Последниот елемент за целниот страница е повик-до-акција или CTA за кратко. Ова е копчето што посетителите кликнуваат кога се подготвени да се регистрираат или купуваат, па затоа треба да го направите многу видлив.

landing page template example CTAlanding page template example CTAlanding page template example CTA
Шаблони на целни страници со видлив повик кон акција

Вашето копче треба да се истакнува од остатокот на целниот страница, што значи дека треба да користите контрастна боја за самото копче. Нема јасен одговор за тоа што треба да биде бојата на вашето копче, иако една студија од HubSpot откри дека црвено копче се претвора подобро од зеленото копче. Имајте на ум дека бојата што ја користите се уште треба да биде во согласност со боите на вашиот бренд.

Ако вашата целна страница е на долга страна, ќе сакате да го повторите вашиот повик за акција неколку пати за да се осигурате дека посетителите имаат повеќе шанси да се пријават. Ако вашата целна страница е кратка, еден повик за акција е се што ви треба.

И на крај, имајте на ум дека копијата на вашето копче е исто толку колку и остатокот од копијата на вашата страница. Избегнувајте користење на генерички зборови како што се Испрати или Испрати. Наместо тоа, користете акција-ориентирани зборови како овие примери од WishPond блогот: "Земи ја копијата", "Дај ми го мојот извештај" или "Зачувај го моето седиште".

Во примерот на Slack, целниот страница користи моќен, но едноставен повик-до-дејство: Започни.

Slack landing pageSlack landing pageSlack landing page
Пример за целна страница со едноставен повик кон акција

Како да креирате дизајн на целна страница со логички проток

Целниот страница треба да направи посетителите да се вклучат со страницата уште од самиот почеток. Како таква, треба да се осигурате дека вашата целна страница има логичен проток што го зема посетителот на патување од откривање на вашата понуда, откривање на она што е, и конечно постигнување на конверзијата.

За да се постигне ова, целниот страница треба да биде структурирана вака:

 • Вклучете ја љубопитноста со насловот за градење внимание.
 • Обезбедете објаснување со поднаслов.
 • Продолжи со придобивките.
 • Адреси ги болните точки.
 • Изгради доверба со сведоштва.
 • Заврши си со повик кон акција.

Како да направите Целни страници што ја конвертираат: Подобрување на вашата целна страница

Откако вашата целна страница ќе работи и работи, треба да проверите колку добро се конвертира. Впрочем, успехот на вашата понуда зависи од бројот на посетители кои се одлучат за понудата или да направат купување. Откако ќе ја знаете стапката на конверзија, може да почнете со оптимизација на целниот страница.

За да го направите ова, ќе треба да поставите A / B тест со варијација на целниот страница. Може да се спроведе A / B тест со користење на платформа како Optimizely. Препорачливо е прво да направите мали измени, бидејќи ќе ви овозможат да видите што е подобро, а не да прави сосема поинаква верзија на страната. Потоа можете да ги спроведете промените на оригиналната целна страница и да добиете подобра конверзија. За да дознаете повеќе за А / Б тестирање, студија на овој курс:

Дизајн на високо-конвертирачки целни страници

Дизајнирањето на целни страници со висока конвертирање не е толку тешко кога ќе знаете кои елементи треба да ги содржи вашата целна страница и како да ги структурирате тие елементи на логичен начин. Започнете со работа на вашата целна страница денес со изнаоѓање на идеална дефиниција за целна страница на Envato Elements, а потоа следете ги советите за целниот страница во овој напис за да осигурате дека вашата целна страница се конвертира.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.