Advertisement
 1. Business
 2. Monetization

Како да купите веб-страница или блог (да остварите профит во 2019 година)

by
Read Time:11 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Risto Olumchev (you can also view the original English article)

Ако сте размислувале да започнете нов блог или веб-сајт, можеби ќе сакате да размислите за купување основана веб-локација, наместо да започнете од нула. Ако купите блог или веб-страница, ќе добиете неколку предности како што се:

 • Заштеда на време него да направите нова од почеток
 • Способност да се направи профит од сообраќај кој доаѓа до него со продажба на производ или услуга
 • Способноста да се продаде веб-сајтот подоцна за уште поголем профит
Ever Responsive WordPress themeEver Responsive WordPress themeEver Responsive WordPress theme
Еден начин да се подобри веб-сајтот по купувањето е да се ажурира темата со чист, модерен дизајн, како овој од Envato Elements.

Во овој пост, ние ќе ви покажеме како да купите веб-сајт, па да можете да направите профит од него.

Како да купите веб-сајт

Купувањето на веб-страница се состои од неколку чекори, кои вклучуваат:

 1. Истражувајте ја веб странта пред да ја купите
 2. размислувања за цените
 3. места каде што можете да купите веб-страница
 4. како да се подобри веб-сајтот по купувањето.

Ајде внимателно да ги разгледаме сите овие чекори.

Како да ја истражувате веб-страницата пред да ја купите

Пред да тргнете да купите веб-страница, најважниот чекор е да ги истражите вашите опции. Ова ќе осигура дека добивате добра зделка и направете го купувањето вредна инвестиција. Еве ги клучните точки за разгледување.

1. Знај што сакаш

Првиот чекор е да дознаеш што сакаш и што се обидуваш да постигнеш со купување основана веб-страница. Дали барате веб-сајт кој можете да го преземете и подобри за да можете да го монетизирате со продажба на производи и услуги? Или барате веб-сајт кој можете да го подобрите и препродадете за брз профит?

Ако спаѓате во првата категорија, тогаш плаќањето за веб-страница е важна деловна инвестиција што може да ви даде стратешка предност над вашите конкуренти. Ако спаѓате во втората категорија, тогаш најважниот дел од советот е да се купи ниско и да се продаде високо.

Без разлика која ситуација важи за вас, треба да ја извршите вашата длабинска анализа и темелно да ја истражите веб страната.

2. Дали веб-страницата генерира приходи и сообраќај?

Откако ќе знаете што сакате, треба да проверите дали веб страната што ја сакате всушност генерира приходи и сообраќај. На крајот на краиштата, главната предност за купување основана веб-страница е да заштедите на време градејќи, а да не зборуваме за тоа дека се обидуваш да ја подобриш сопствената крајна линија.

Ако веб-страницата веќе има постојан проток на сообраќај и приходи, тоа е обично добар знак. Често, ќе најдете веб-сајтови кои се основани, но се продаваат по ниска цена, едноставно затоа што сопственикот веќе нема време или желба да ги задржи. Веб-сајтови како овие се одлична можност да се добие добар поврат на вашата инвестиција.

3. Дали веб-страницата е во вашата преферирана ниша?

Секогаш кога е можно, купи веб-сајт во нише во кое сте запознаени, во спротивно, ќе имате потешкотии во управување и унапредување. Можете дури и да сметате за купување на веб-сајт кој е директен конкурент не само да се елиминира конкуренцијата, но, исто така, да се прошири на вашите сопствени производи и услуги. Познат пример за ова е Фејсбук, кој ги купи не само Инстаграм, туку и WhatsApp и OculusVR (меѓу кои и други).

4. Дали веб-страницата користи добри практики за оптимизација?

Како што споменавме порано, една од причините за купување основана веб-страница е затоа што сакате да го искористите постојниот оптимизација и да се пронајдете за специфични клучни фрази. Кога тргнувате да купите веб-сајт, не заборавајте да го направите вашето истражување и проверете дали веб-страницата е рангирана за клучните зборови и фразите што се обидувате да ги наведете.

SEMRushSEMRushSEMRush

Брзо пребарување на Google е добар начин да се започне, но исто така ќе треба да користите алатка како SEMRush за да видите колку линкови постојат и да го оценат нивниот квалитет. Внимавајте на предупредувачки знаци како што се ниско-квалитетни или многу малку линкови на веб-страница која е рангирана на првата страница на Google за избрана клучен збор. Ова може да биде знак на blackhat оптимизација тактика на работа.

5. Кој ја поседува веб-страницата?

Исто така, ќе сакате да проверите кој ја поседува веб-страница. Прво, сакате детали за контакт за да можете да ја направите вашата понуда. Второ, сакате да бидете сигурни дека откако ќе ја купите веб-страницата, навистина ќе бидете вистински сопственик. Проверете колку време веб-страницата е нагоре, колку сопственици ја има, и ако има алармантна промена. Можете да користите алатка како Whois History за да извршите брзо пребарување на вашата посакувана веб-страница и да добиете детален извештај.

6. Проверете ја историјата на веб-страницата

Wayback Machine Wayback Machine Wayback Machine

И на крај, ќе сакате да ја проверите историјата на веб страната и да видите како еволуирале со текот на времето. Алатката како Wayback Machine може да ви го покаже типот на содржина што беше на веб-сајтот од првиот ден на интернет. Ова е корисно, бидејќи може да откриете дали веб-страницата некогаш била компромитирана или ако служела за лажна содржина.

Цената да се има предвид при купување на веб-страница

Сега кога знаете што да размислите пред да купите веб-сајт, ајде да зборуваме за цените. Треба да знаете колку сте спремни да потрошите на веб-страница, како и како да се заштитите за време на процесот на купување.

1. Колку можете да платите?

Купување на веб-страници може да биде прилично скапо, особено ако се обидувате да купите добро воспоставена веб-страница која е околу долго време и има кратко и незаборавно име на домен да се подигне. Во исто време, сакате да бидете сигурни дека не сте преплатници.

Исто така, треба да знаете колку долго може да си дозволите да одите пред да видите враќање на вашата инвестиција. Општо правило за следење е ако сакате да видите рентабилност во рок од една година, не плаќајте повеќе од 12x месечна нето добивка на страницата. Знаејќи колку веб-сајт го прави за еден месец е важно, како што споменавме предходно. Размислете за следново:

 • Како веб-сајтот го остварува својот приход?
 • Дали е конзистентен и стабилен?
 • Дали веб-сајтот има неколку приливи или само еден? Ако е само еден, колку е ризично да продолжите така?

2. Знајте што купувате

Друг фактор кој влијае на последниот чекор е дали добивате само името на доменот надвор од договорот или целата веб-страница со сета своја содржина, публика, име на домен и сервери.

3. Користете Escrow

EscrowEscrowEscrow

Користењето на страница како Escrow може да ве заштити од потенцијална измама. Со други зборови, тие нема да го издаваат името на доменот сè додека средствата не се расчистат. Ова е одличен начин да се осигурате дека нема да бидете искинати.

4. Секогаш користете договор

Тоа подразбира дека секогаш треба да користите договор. Тоа е таму за да ги заштити и вас и продавачот, како и да ги претстави точно очекувањата, одговорностите и резултатите на двете страни. Ако продавачот не сака да потпише договор, размислете два пати за купување на нивниот веб-сајт или избегнувајте го тоа без разлика колку е добра можност.

Вреди да се спомене дека вашиот договор треба да содржи и неконкурентна клаузула која го спречува продавачот да ви продаде веб-страница, а потоа да започне нов во истата лажат на истата тема.

5. Прашајте за поддршка за пост-набавка

Добра идеја е да го прашате продавачот дали би сакале да ве поддржи во првите неколку месеци по купувањето. Тие можат да ви помогнат да се запознаете со веб-страницата и да ви дадете увид детали за публиката.

6. Запознајте се со процесот на наплата

И на крај, знам каде да одам и што да правам ако не сте задоволни со купувањето. Последно што сакате е да ги предадете вашите тешко заработени пари без да добиете своја веб-страница.

Каде можам да купам веб-страница или блог?

Може да се прашувате, "како можам да купам веб-страница?"

Кога станува збор за купување на веб-страница или блог, двете најчести опции вклучуваат користење на веб-страница на пазарот или купување на приватно.

FlippaFlippaFlippa
 1. Купување сајтови на Flippa.com е еден начин да се најде веб-сајт или блог. Исто така, постојат неколку веб-сајтови кои се всушност пазари за домени и веб-страници. Најпопуларниот меѓу нив е Flippa (што јас веќе го споменав). Другите вклучуваат Website Broker, Empire Flippers, Exchange Marketplace.
 2. Пристапете кон сопственикот на веб-сајтот приватно - друга опција е да му пријдете на сопственикот на веб страната што сакате да ја купите и да ги прашате дали сте размислувале за продажба.

Како да го подобрите вашиот веб-сајт по купувањето

Откако трансакцијата е завршена и вие сте горд сопственик на новиот / стариот веб-сајт, време е да го направите уште подобро за да можете да го добиете најдоброто можно рентабилност.

Добар пример за одличен поврат на инвестицијата е Крис Гатри од UpFuel. Крис го купи веб-сајтот CopyCatCrafts.com и успеа да го зголеми тројно профитот на веб-страницата во рок од седум месеци од купувањето.

Еве неколку подобрувања што треба да ги разгледате откако ќе купите блог или веб-страница:

1. Ажурирање на дизајнот со нова тема

Одлично место за почеток е да го ажурирате дизајнот на вашиот веб-сајт со нова тема, особено ако добар дизајн е една од работите што недостасуваше. За среќа, не мора да ангажирате програмер или дизајнер и да потрошите илјадници долари за нов дизајн. Нема недостаток на квалитетни теми на WordPress кои можете да ги инсталирате и да ги поставите во попладневните часови.

WordPress themesWordPress themesWordPress themes
Откако ќе купите веб-сајт, можете да најдете стотици одлични теми на Envato Elements.

Можете да најдете теми за секое нише кое може да се замисли на Envato Elements, па затоа направете ја оваа прва посета откако ќе ја добиете вашата веб-страница.

2. Оценка и подобрување на оптимизација

Сега кога ја поседувате веб-страницата, можете да направите темелна евалуација на практиките за оптимизација кои веб-страницата ги користеше. Можете да дознаете што работи и што треба да се подобри. Од таму, можете да почнете да правите промени кои ќе ја зајакнат сегашната оптимизација за ранг

На пример:

 • имплементираме соодветна технологија за кеширање и користете тема за брзо вчитување за да ги подобрите времињата за вчитување
 • тестирајте и осигурајте се дека веб-страницата е одговорна, работи како што е наменета, и изгледа добро на различни уреди
 • проверете за да ја видите дека излегува на релевантен резултат при пребарувањето за насочени клучни зборови
 • осигурајте се дека ги користи alt ознаките во сликите
 • осигурајте се дека објавите на блогот и страниците користат клучни зборови без налепници со клучни зборови
 • проверете дали надворешните врски работат правилно и не упатуваат на веб-страници со низок квалитет
 • осигурајте се дека не постојат прекинати врски на веб-страницата или тие се пренасочени на релевантни страници и мислења

Горенаведените совети се само врвот на ледениот брег, но ќе ве стави на вистинскиот пат кон подобрување на оптимизација за вашиот сајт.

3. Креирање на маркетинг стратегија

Исто така, ќе сакате да креирате маркетинг стратегија за да можете да почнете со искористување на придобивките од вашето купување. Запознајте се со постојната публика и каде што поминуваат време. Одете преку профилите на социјалните медиуми поврзани со веб-страницата и проценете ја маркетинг стратегијата досега.

Ќе сакате да го задржите маркетингот на каналите каде што повеќето од вашата публика висат. Овие канали, исто така, треба да бидат платформи каде што ќе добиете најмногу ангажман и ќе кликнете на вашиот сајт.

4. Подобрување или создавање понуда

Ако сте ја направиле вашата домашна задача, сте купиле веб-сајт кој има постојан прилив на приходи кои доаѓаат од различни извори. Сепак, тоа не значи дека нема простор за подобрување.

Направете анкета и прашајте ја постоечката публика за тоа што мислат за вашата понуда или ако се чувствуваат како нешто да недостасува.

Алтернативно, размислете за креирање на нова понуда која ќе биде корисна за постоечката публика која би можела да ги надополни постоечките производи и услуги.

5. Испитај и освежи ја содржината

И на крај, разгледајте ги објавите на блогот и страниците и проверете дали некој од нив треба да се ажурира. Ако некоја од постовите изгледа застарена или повеќе не е релевантна, избришете ги и работи на подобрување на другите

Слично на точката погоре, исто така можете да ја запрашате вашата публика за тоа каков тип на содржина тие најмногу уживаат и да копаат во анализата за да добиете идеја за потенцијални постови, статии и страници за да креирате.

Направете профит преку купување на основана веб-страница

Купувањето веќе основан веб-сајт има неколку предности, најважната е износот на време што ќе го зачувате со тоа што нема да мора да го градите сообраќајот и публиката од нула.

Тоа не е комплициран процес, но тоа бара планирање и истражување, ако сакате да го добиете најдоброто можно враќање на инвестицијата. Со совети во оваа статија, ќе биде добро на вашиот начин на успешно купување на веб-страница и правење профит од него.

Ако сакате да купите блог или веб-сајт, или ако веќе сте го купиле, зошто да не одите некогаш на Envato Elements да пронајдете тема за ажурирање на вашиот нов сајт?

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.