Advertisement
 1. Business
 2. Web Development

Како да изберете одличен домен име (веб-страница URL) за 2019 година

Scroll to top
Read Time: 12 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Денес, ако немате веб-страница, губите пари од голем број потенцијални клиенти и клиенти кои никогаш нема да знаат дека постои.  Но, за да имате веб-страница, прво, мора да изберете име на домен. (BTW, можете да најдете некои одлични шаблони на веб-страници или теми на WordPress на Envato Elements за градење на вашата веб-страница.)

Името на доменот им овозможува на посетителите да најдат и да пристапат до вашето онлајн. Тоа е голем дел од вашиот онлајн идентитет, кој е зошто е од клучно значење да се избере големо име на домен за да го претставува вашиот бизнис.  Име на домен, исто така, може да им помогне на вашиот сајт ранг подобро во пребарувачите, ако користите клучни зборови правилно.

Во овој пост, ќе зборуваме за:

 1. што мора да се земе во предвид при изборот на име на домен
 2. како да изберете име на домен за вашиот веб-сајт
 3. совети за тоа како да изберете име на домен и да го заштитите

Исто така, кратко ќе ги допреме генераторите на име на домен.

Што мора да се земе предвид при изборот на име на домен

Кога станува збор за избор на URL адреса или име на домен за вашата веб-страница, постојат три фактори што треба да ги земете предвид:

1. Ваша публика

Вашата публика треба да биде на ум на изборот на име на домен за вашиот веб-сајт. Ако изберете добро име на домен, ќе можете да продолжите да градите препознатливост на брендот со вашата постоечка публика и да воспоставите доверба со нови клиенти и клиенти.  Но, ако го одберете погрешно име, може да се случи токму спротивното. Вие ризикувате отуѓување на постоечките клиенти и привлекување на погрешен тип на клиенти во иднина.

На пример, ако насочувате постара демографска, веројатно треба да избегнувате користење на зборови и фрази, за кои е запознаена само помладата генерација.

2. Вашата локација

Друга точка да се разгледа е вашата локација. Ако работите исклучиво локално, размислете дали сакате да ја користите вашата локација како дел од вашето име на домен. Можете исто така да изберете да користите локални екстензии на домените, како што се .us или .au или дури и .boston.  Ова им олеснува на локалните корисници да ја најдат својата веб-страница. Друга корист од географските проширувања е дека тие обично се помалку конкурентни од некогаш популарната.

domain name extensiondomain name extensiondomain name extension
Една од најпопуларните проширувања на име на домен е. (Извор на слика: Енвато Елементи)

3. Постоечки бизнис или бренд име

Кога станува збор за големите брендови како Apple, Sony или Target, вообичаено е името на нивниот домен да биде исто како нивното име. Во идеална ситуација, би сакале вашето бизнис име и вашата УРЛ да бидат исти за да можете да го искористите препознавањето на брендот и да ви олеснат постоечките клиенти да ви најдат онлајн.

Но, во некои случаи, кога станува збор за мали бизниси, не е невообичаено да се открие дека сакате да го преземете саканото име на домен, иако се обидувате да го користите името на вашето претпријатие.

Ако тоа е случај, тогаш постојат неколку опции што треба да ги разгледате пред да одите за менување на вашето име на бизнис:

 • Додајте збор кој ги опишува вашите услуги или производи како што се дизајн, консултации или спа.
 • Размислете за користење на географска екстензија.
 • Ако вашиот бизнис е инкорпориран, додајте збор како "компанија" или "inc" до крајот на името.

Како да изберете име на домен за вашиот веб-сајт: 6 мора да се прочитаат совети

Сега, кога ние сме опфатени она што мора да размислите пред да изберете име на домен, тука се најважните совети за создавање на име на домен, кој ќе ви помогне да одберете одличен домен за вашиот бизнис веб-сајт.

1. Цел за. Com

Најпопуларниот екстензија за било кој домен е .com. Ова е затоа што продолжувањето .com беше една од првите достапни екстензии, што е причината зошто повеќето луѓе во денешно време речиси секогаш сметаат дека вашето име на домен ќе заврши со .com.  Сепак, наоѓањето на достапен .com домен станува сè потешко секој ден. Ова значи дека можеби нема да можете да го добиете саканото име на домен со таа екстензија.

Ако е така, размислете да користите алтернатива како локален домен од највисоко ниво (TLD). Ова ги вклучува екстензии како што се .us, .ca .au, .de и повеќе. . Дури ќе најдете и екстензии за одредени градови во САД, како што се. Boston, па ако сте насочени кон локална публика, со користење на географска наставка е остварлив избор

2. Чувајте го кратко

Чувајте го вашето име на домен што е можно пократко бидејќи тоа го олеснува запомнувањето и полесно да се изговара. Таа, исто така прави повеќе од URL-то на вашиот веб-сајт се појави во SERPs и ви дава подобра шанса да го користите вашиот домен како рачки на социјалните медиуми.

3. Размислете за купување други сродни TLDs

Ако дозволи вашиот буџет, размислете за купување поврзани TLD-и со вашето име на домен. Ова го спречува некој друг да го регистрира истото име на домен, но со различно проширување.  Таа исто така ја штити вашата онлајн репутација. Поконкретно, тоа ќе ги спречи другите од:

 • создавајќи веб-страница на измамник која се обидува да украде информации за посетителите користејќи го истото име на домен, но различно проширување
 • купување на име на домен со различно проширување, само за да се обиде да го продаде за вас по многу повисока цена

Можете да користите 301-пренасочување за да ги посочите тие имиња на домени на главното име на домен или преку вашата компанија за хостирање или од регистраторот на доменот.

4. Избегнувајте цртички и двојни букви

Циффените и двојните букви може да го направат вашето име на домен потешко да се запамети, а да не зборуваме тешко да се изговара преку телефон, во разговор, или во маркетинг видеа. Истото важи и за броевите, така што треба да се избегнуваат, освен ако не се дел од името на вашата марка.

5. Направете го полесно да пишувате

Овој совет е директно поврзан со горенаведеното, но исто така значи дека не треба да експериментирате со различен или "трендовски" правопис едноставно затоа што е во или нема друг начин да го добиете името на вашиот домен.

Во повеќето случаи, ова ќе доведе до замаглување на вашето име на домен и ликвидација на друго место или воопшто не наоѓање на вас. Крајна линија, ако го направите вашето име на домен тешко да се пишува, шансите се вашите посетители ќе завршат фрустрирани и да ги преземат своите бизнис на друго место.

6. Истражувајте го името на доменот

И на крај, осигурајте се дека го истражувате името на доменот што сакате да го регистрирате. Бидете сигурни дека никој не е заштитен со името. . Како што споменавме порано, исто така е добра идеја да проверите дали името на доменот може да се користи преку социјалните медиуми платформи за да се одржи бренд конзистентност.

Треба да користите клучни зборови во вашиот домен?

Уште во раните денови на Интернет, вообичаена практика беше да ги користите вашите главни клучни зборови во вашето име на домен.  Ова им помогна на многу легитимни веб-сајтови ранг многу високо во пребарувачите. Имињата на домените кои користеа клучни зборови беа познати како домени со точен натпревар и изгледаа вака:

Bestdoggroomservicesinboston.com

Сепак, таа практика исто така беше многу злоупотребена. Некои сопственици на веб-страници ќе создадат десетици веб-сајтови користејќи ги истите клучни зборови за да рангираат високо, за да можат да ги продаваат своите производи или да продаваат придружни производи, но им понудија многу малку вредност на посетителите.

Пред долго, пребарувачот гигант, Google одлучи да се де-приоритет точно имиња на имиња на домени од страниците со резултати од пребарувачот, кои ефикасно го повредуваат рангирањето на многубројните веб-страници.

Како таква, полнењето на вашето име на домен со клучни зборови и користење на домени со точен натпревар генерално се намуртено според експертите за оптимизација на MOZ. Полнењето со клучни зборови може да доведе до тоа вашата веб-страница да биде под поголема контрола за да обезбеди дека обезбедува вредна и релевантна содржина.  Подобрата практика за вашето име на домен е да користите широк клучни зборови, кои се поврзани со вашиот бизнис.

Размислете за користење на генератори на име на домен

Ако се чувствувате заглавени со вашето име на домен, размислете за користење на генератори на име на домен за да ви помогне да дојдете до уникатно име на домен за вашиот веб-сајт.

1. Како работат домените генератори

Генераторот на доменот генерира имиња на домени врз основа на клучните термини што ги внесувате. Некои генератори бараат да внесете две до три клучни зборови поврзани со вашиот бизнис, додека други ве замолат да го опишете вашиот бизнис користејќи два до три збора.

2. Зошто да користите генератор на име на домен?

Главните придобивки од користењето на домен генератори вклучуваат:

 • Тие можат да генерираат идеи за кои не би помислиле сами.
 • Тие можат да сугерираат алтернативен правопис за име на домен или уникатна комбинација која прави комплетен збор кога е поврзан со продолжување.
 • Некои производители на имиња на домени, исто така, ќе ги користат имињата на домените наспроти популарните сајтови на социјалните медиуми.
 • Тие го олеснуваат веднаш да го регистрираат саканото име на домен.

Топ три домен генератори

Подолу, ќе ги најдете трите најдобри генератори на имиња на домени кои ќе ви помогнат да предизвикате идеи за вашето име на домен:

1. Име Mesh

Name MeshName MeshName Mesh

Генераторот на име на името Mesh е едноставен - бара да внесете две до три клучни зборови и потоа ќе ги наброи сите резултати.  Предложените имиња на домени се организирани во категории кои вклучуваат обични имиња, кратки имиња, микс, забава, оптимизација, слични и многу повеќе. Name Mesh ќе ви даде линк за да го регистрирате вашето име на домен, што ќе ве однесе до GoDaddy и нивната понуда за 0,99 долари.

2. Panabee

PanabeePanabeePanabee

Инструкциите на Panabee за создавање имиња на домени треба да внесат два збора за да го опишат вашиот бизнис. Потоа проверка за регистрирани домени и сугерира имиња на домени врз основа на вашиот опис.  Во исто време, тој исто така ќе провери дали предложените имиња на домени се достапни на платформи како Фејсбук, Твитер и други сајтови на социјалните медиуми.  Исто така можете да го користите Panabee за да барате име на апликација или име на бизнис. Регистрирањето на име на домен користејќи врската на Panabee ќе ви овозможи да го регистрирате вашиот домен со GoDaddy за 0,99 долари.

3. Намебој

NameboyNameboyNameboy

И на крај, Намебој е еден од најстарите генератори на име на домен на пазарот и ве упатува да внесете една или две клучни зборови за да генерирате идеи. Потоа ќе добиете листа на можни имиња на домени и веднаш можете да продолжите со регистрацијата.  Ако одберете да се регистрирате користејќи ја нивната врска, ќе бидете префрлени во Bluehost каде што ќе добиете бесплатен домен ако се регистрирате за нивниот годишен хостинг план.

Генераторите на домените наведени погоре може да ви помогнат да го пронајдете совршеното име на домен, но запомнете ги советите споделени погоре за да се осигурате дека вашето сосема ново име на домен ги следи најдобрите практики.

Како да го заштитите вашиот домен

Откако ќе го пронајдете вашето име на домен, треба да го заштитите, за да не можат да бидат украдени. Кражба на доменот се случува почесто отколку што мислите и обично вклучува хакер кој добива пристап до информациите за регистрација на вашиот домен со хакерство на вашата е-адреса или на вашиот компјутер.

Неколку причини за кражба на домен вклучуваат хакери кои се обидуваат да го "продадат" доменот на вас со многу повисоки трошоци и се обидуваат да го имитираат вашиот бренд онлајн за да ги украдат информациите на вашиот клиент. Еве четири начини да бидете сигурни дека вашиот домен име останува безбеден.

1. Вклучете го Секретарот заклучување

Некои регистратори како GoDaddy автоматски ќе го заклучат вашиот домен за да спречат тоа да биде префрлено на друга хостинг или регистраторска компанија.  Ова обично значи дека, освен ако не го отклучите доменот, секогаш ќе плаќате за обновување на доменот со регистраторот со кој првично сте го регистрирале доменот.  Тоа исто така значи дека ако некој добие пристап до сметката на вашиот регистратор, тие не можат да иницираат неовластени обиди за пренос на домен. Тие, исто така, не можат да ја променат конфигурацијата на DNS, што значи дека не можат да го насочат името на доменот до нивните сервери.

WHOIS infoWHOIS infoWHOIS info

2. Користете заштита на доменот на ID за заштита на вашата приватност

Секогаш кога ќе регистрирате име на домен, треба да ги дадете вашите приватни информации, како што се вашето име, е-пошта и физичка адреса.  Ова го бара ICANN, организацијата која ги регулира имињата на домените. Сепак, штом ќе ги обезбедите тие информации, секој може да го погледне и да го види, кога тие извршуваат who.is пребарување на вашето име на домен.

Размислете за овозможување на заштита на доменот на доменот за време на регистрацијата на вашиот домен. Ова е обично платена функција, но се нуди по ниска цена од $ 1 или $ 2 годишно и добро вреди да се има.  Заштитата на доменот ќе ги сокрие сите ваши приватни информации и ќе ја замени со информациите на вашиот регистратор.

3. Вклучете го автоматското обновување

И на крај, осигурајте се да овозможите автоматско обновување на вашето име на домен. Со тоа го овозможува регистраторот автоматски да ја наплати вашата картичка за да го задржи вашиот домен активен.  Тоа значи дека не треба да се грижите за датумот на обновување или случајно да заборавите да го обновите вашиот домен, што потоа води до вашиот веб-сајт офлајн.

Направете голем прв впечаток онлајн со вашиот домен

Заедно со изборот на силен веб-сајт дефиниција или професионална тема на WordPress, изборот на големо име на домен може да направи секаква разлика кога станува збор за успехот на вашиот бизнис потфат. Со горните совети, ќе бидете еден чекор поблизу до изборот на совршено име на домен за вашиот веб-сајт кој ќе ви помогне да ја задржите конзистентноста на брендот, правејќи го тоа лесно за вашите постоечки и нови клиенти да ве најдат на интернет.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.