Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Presentations

Како да цитираат PowerPoint презентации во APA и MLA формати

by
Read Time:10 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Без разлика дали сте студент или наставник, се потпирате на извори за да го направите вашето истражување. Веројатно веќе знаете дека е важно да ги цитирате и вашите извори. Но, можеби не знаете како да цитираат одредени типови на извори, на пример PowerPoint презентации.

Има повеќе видови на ресурси достапни за учениците од кога и да било порано и правилниот начин да ги цитираат тие ресурси не е секогаш јасен. На пример, со SlideShare (врска до нашето упатство) имате пристап до стотици PowerPoint презентации.

how to cite a powerpoint presentationhow to cite a powerpoint presentationhow to cite a powerpoint presentation
Ако работите на истражувачки труд, можеби ќе треба да наведете онлајн презентација. (Извор на слика: Енвато Елементи )

Ако се прашувате "како да го цитирате PowerPoint" кога користите една од овие презентации во хартија, ова упатство е за вас. Во ова упатство, ќе научите како да го цитирате PowerPoint во APA-формат. Ние исто така ќе ги опфатиме цитирањето на PowerPoint во MLA формат.  Откако ќе откриете како правилно да ги цитирате презентациите, ќе споделиме некои дополнителни презентациски ресурси во случај да имате да креирате сопствена презентација.

Како да цитираат PowerPoint презентација Правилно

Кога пишувате академски труд, вообичаено треба да ги цитирате изворите на крајот во библиографијата.  Можеби ќе треба да наведете и извор во телото на хартијата. Ајде внимателно да разгледаме како два од најчестите стилски водичи ракуваат со приказ на PowerPoint презентации.

Забелешка: Ако ја користите PowerPoint презентацијата за академска задача, задолжително проверете ги упатствата за стилот на сопственото училиште за да одредите кој формат е потребен. Исто така може да најдете дека вашето училиште има дополнителни барања за цитати.

Како да цитираат презентација во АПА формат

АПА формат обезбедува насоки за доследно пишување во јасен формат. Во неа се вклучени стандарди за повикување на референци во PowerPoint презентации, како и стандарди за повикување на слики во PowerPoint, цитирање на табели или бројки и цитирање на многу други видови на информации.  Иако првично беше креиран за пишани документи, упатствата за цитирање се проширија за да се земат предвид веб-сајтовите и другите дигитални публикации.

Ако вашата лекција бара од вас да го користите APA-формат за да ги наведете вашите извори и да користите PowerPoint презентација како извор, од вас ќе се очекува да ја третирате PowerPoint презентацијата многу слично како и друг извор со неколку разлики . Започнете со презимето на авторот и првата почетна. Додајте средна почетна ако е дадена. Ова е проследено со годината кога беше објавена презентацијата и насловот на презентацијата.

Двете разлики меѓу цитирањето PowerPoint презентација во APA формат и другото дело е дека ќе ја ставите фразата "PowerPoint слајдови" во загради по насловот на презентациите проследено со фразата "Преземено од" и URL-то каде што сте ја нашол презентацијата .

Еве еден пример за правилно форматирана цитирање на PowerPoint за библиографија во APA-формат (врз основа на фиктивен извор):

Перез, Ј. (Февруари 2018). Како да дизајнирате графика која продава со примери (PowerPoint слајдови).  Преземено 1 август 2018 година, од http://anytownconsulting.com/ppt/graphics-sell.html

За цитирање во телото на трудот користете го презимето на авторот и датумот кога говор беше објавен:

(Перез, 2018)

Ако имате други видови на извори што треба да ги наведете во APA Style или ако имате прашања во врска со APA стилот, можете да најдете одговори на страницата на APA Style.

Како да цитираат презентација во MLA формат

Друг популарен формат што го бараат многу образовни институции е МЛА формат. Овој стилски водич е од Здружението за современи јазици, кое е научно здружение кое го поддржува изучувањето на јазиците и литературата.  MLA формат најчесто се користи за задачи во академските области на хуманитарни или либерални уметности.

Ако од вас се бара да го користите MLA формат за да ги наведете вашите извори, а еден од тие извори е PowerPoint презентација, формата е многу слична на формат АПА за повикување на извор на PowerPoint со неколку важни разлики. . Започнете со презимето на авторот, името и средното име (ако е дадено).  Тоа е проследено со насловот на презентацијата и годината што беше објавена. Ако го имате плочка на веб-страницата каде што се објавува презентацијата, наведете го тоа. Следува URL-то каде што ја најдовте PowerPoint презентацијата. Ако упатувате на одреден слајд во листата на презентации што го слајд бројот.

Еве пример за правилно форматирана цитирање на PowerPoint во MLA формат (врз основа на фиктивен извор):

Перез, Хуан. "Како да дизајнирам графика која продава со примери". AnyTown Консалтинг веб-сајт, Јан. 2018, http://anytownconsulting.com/ppt/graphics-sell.html. Слајд 10.

Ако цитирате слајдшоу сте присуствувале лично како извор, дадете датум и локација на презентацијата. Ако презентацијата е дел од курсот, вклучете го и името на курсот:

Перез, Хуан. "Како да дизајнирам графика која продава со примери". Веб Дизајн 101: Вовед во Веб Дизајн, 10 Април 2018 година, Anytown Заедница колеџ. Слајд 10.

Ако имаш други типови на извори што треба да ги цитирате во APA Style или ако имате прашања во врска со MLA стилот, можете да најдете одговори на MLA Style страната. Можете да дознаете повеќе за Асоцијацијата за современи јазици нивната веб-страница.

Корисни презентации шаблони за студенти и едукатори

Без разлика дали сте студент, колеџ професор или наставник во основно училиште (или друг вид образовен професионалец), вашата работа веројатно вклучува давање на многу презентации.  Ако барате презентација на PowerPoint дефиниција, треба да размислите за добивање на премиум дефиниција.  Премиум шаблони може да ве спаси многу време, бидејќи тие доаѓаат преработени со професионален дизајн елементи веќе во место.  Сè што треба да направите е да поставите свои слики и информации во користени места. И, тие се навистина лесни за употреба.

Се разбира, можете да креирате сопствени PowerPoint слајд дизајни од нула. Но, тоа може да биде многу време, особено ако не сте професионален графички дизајнер.  Ти си многу подобро да користиш шаблон за предавање за да започнеш со начинот на кој изгледа вашата презентација. На тој начин, можете да го потрошите најголемиот дел од вашиот проект време за истражување и пишување.

Ако сте професор, наставник или дури и студент кој создава многу PowerPoint презентации, ќе сакате да размислите да инвестирате во претплатата на Envato Elements.  За една ниска месечна цена ќе добиете неограничен пристап до целата наша библиотека на едноставни за употреба PowerPoint шаблони, теми на WordPress, видео упатства и многу повеќе. Тоа е инвестиција што ќе ја користите повторно и повторно.

Дури и ако имате само повремена потреба за презентација на PowerPoint презентација, сепак можете да пристапите до библиотека на професионално дизајнирани шаблони преку GraphicRiver за еднократен надомест.

Ајде да погледнеме во некои од најдобрите PowerPoint презентација шаблони за едукатори и студенти од Envato Elements и GraphicRiver:

1. Creativa Education PowerPoint

Creativa Education PowerPointCreativa Education PowerPointCreativa Education PowerPoint

Образецот Creativa Education PowerPoint работи добро за било која образовна цел. Оваа атрактивна тема вклучува шаблони за 30 уникатни слајдови.  Плус, постојат три премали бои. Вклучени се шаблони со широк екран и стандарден формат. Ако сте студент на универзитет, можеби ќе сакате да го разгледате овој детаљ.

2. Презентација на свежи креативни табла

Fresh Creative ChalkboardFresh Creative ChalkboardFresh Creative Chalkboard

Овој забавен PowerPoint дефиниција е совршен за наставниците и другите едукатори. Симулирајте ја таблата со класична зелена или стилска сива позадина.  Одлично за училницата, па дури и презентација за учење. Образецот го содржи фонтот за нацртање на Scratch. Има и PSD датотека со слој за паметни објекти.

3. Образование и наука Инфографска PowerPoint

Education Science PowerPoint templateEducation Science PowerPoint templateEducation Science PowerPoint template

Еве идеална тема со одлична интраографија за уредување! Оваа шарена наука-тема дефиниција е полн со образование-пријателски карактеристики:

 • Шарена
 • 20 слајдови
 • Лесно за уредување
 • Документација
 • И повеќе!

Ако сте наставник по наука, погрижете се да го разгледате овој шаблон за PowerPoint, пријателски за децата.

4. Шаблонот на Универзумот PowerPoint на Универзитетот Кампус

Campuz University templateCampuz University templateCampuz University template

Без разлика дали сте наставник, професор или студент, ќе го сакате шаблонот на Campuz - University PowerPoint. Тоа е логор полн со корисни функции.  На пример, 25 слајдови на сајтот кои би биле совршени за географија или лекција за историја. Таа исто така вклучува 24/7 поддршка.

5. Мозаик-Образование PowerPoint Шаблон

Puzzle Education PowerPoint templatePuzzle Education PowerPoint templatePuzzle Education PowerPoint template

Направете учење забавно со шаблонот за шаблони со загатки. И кој не сака добра загатка? Овој одличен шаблон вклучува 30 уникатни слајдови (вклучувајќи и инфографика).  Плус, постојат три различни бои во боја на боја. И постојат шаблони за широк екран и за стандардни формати. Само заменете ги местата за слики со свои слики и додајте свој текст.

  6. Образец за презентација на PowerPoint презентација

Education PowerPoint Presentation TemplateEducation PowerPoint Presentation TemplateEducation PowerPoint Presentation Template

Овој популарен образец за образование нуди многу опции. И тоа доаѓа со бесплатна поддршка. Еве само дел од она што го вклучува:

 • 54 уникатни слајдови
 • 90 теми во боја
 • 3 аспекти на оброк
 • Светли и темни позадини
 • И повеќе!

Не превиди ова!

7. Презентација на образованието на соларниот систем

Solar System Education PresentationSolar System Education PresentationSolar System Education Presentation

Без разлика дали сте студент со научна презентација или некој кој предава наука, ќе го сакате овој уникатен образец на презентација на сончевиот систем.  И тоа доаѓа со 34 сопствени слајдови. Се базира на слободни фонтови. Ова би било особено добро за наставниците од основните оценки.

8. Армени: PowerPoint презентација

Armeni PowerPoint PresentationArmeni PowerPoint PresentationArmeni PowerPoint Presentation

Еве еден голем бизнис PowerPoint презентација дефиниција која може да се користи за професионални презентации, како и едукативни презентации. Овој атрактивен минималистички дизајн ќе ви помогне вашиот слајдшоу да го привлече вниманието на публиката. Изберете од 54 различни уникатни слајдови. Таа е изградена со PowerPoint слајд главната алатка, така што вашата презентација останува доследна.

9. Шаблон за презентација на деца

Kids Presentation TemplateKids Presentation TemplateKids Presentation Template

Шаблон за презентација на деца содржи светли, весели дизајни и основни бои. Ова би било одлично за наставник во основно училиште, па дури и за директорот! Има повеќе од 30 уникатни слајдови.  Изберете помеѓу 17 шеми на бои. И работи со три различни оброци (16: 9, 4: 3, и А4). Плус тоа е лесно да се прилагоди со додавање на свои слики и текст.

Научете уште повеќе за користење на PowerPoint

Во ова упатство, научивте како да ги наведете PowerPoint презентациите користејќи два популарни стилови: АПА формат и MLA формат. Без разлика дали сте наставник или студент, цитирањето на вашите референци правилно е важно за академски проекти.

Ако сакате да дознаете повеќе за тоа како да користите PowerPoint, проучете еден од нашите PowerPoint водичи за учење. Еве некои од нашите најпопуларни упатства за PowerPoint за да започнете:

Ако сакате да истражите повеќе одлични шаблони на PowerPoint за да добиете почетен почеток на вашето следно презентирање слајдшоу, овој напис содржи некои одлични шаблони за инспирација:

За повеќе детали за тоа како да користите PowerPoint презентација, проучувајте го ова упатство:

Земете оваа нова е-книга за правење големи презентации (Free Download)

Имаме само право дополнување на едукативен PowerPoint шаблон, кој ќе ви помогне да го научите целиот процес за тоа како да пишувате, дизајнирате и да давате одлични презентации.

Преземете го Целосното упатство за правење големи презентации сега бесплатно со претплата на Tuts + Business Newsletter. Добијте ги вашите идеи формирани во моќна презентација која ќе ја придвижи вашата публика.

The complete guide to making great presentationsThe complete guide to making great presentationsThe complete guide to making great presentations

Користете го соодветниот стил за да ги цитирате презентациите за вашиот следен академски проект

Цитирајќи извори во PowerPoint за академски проекти може да биде незгодно. Вие само го научивте вистинскиот начин да го цитирате PowerPoint во APA формат или MLA формат.  Ние исто така ги истражувавме придобивките од користење на шаблони како почетен почеток кога креирате своја сопствена презентација. Плус, сте виделе некои од нашите најдобри образовни шаблони од Envato Elements и GraphicRiver.

Среќно на следниот академски проект!

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.