Advertisement
 1. Business
 2. Sales

Како да планирате и да креирате продажни Webinars кои конвертираат

Scroll to top
Read Time: 10 min
This post is part of a series called How to Make Successful Webinars (Ultimate Guide).
How to Set Up & Run a Professional Online Webinar
20+ Best Practices: How to Create Pro Webinar Presentations in 2020

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во текот на последните неколку години, webinars се зголемија во популарност. Главните причини зошто   webinars   продолжи да биде популарна е дека тие се ефективна маркетинг стратегија која може да ви помогне да ги зголемите своите приходи кога ќе стартувате нова програма, да ја изградите вашата е-листа и да ги претворите кадрите и претплатниците во нови клиенти

Во суштина, webinar е ништо повеќе од онлајн презентација или краток семинар спроведен онлајн, кој ја едуцира вашата публика за одредена тема и се заклучува со продажбата на теренот наменета за претворање на присутните во нови клиенти.

Ако сте се прашувате како да планирате и да создадете продажен вебинар што ќе се претвора, вие сте на вистинското место. Во оваа статија, ќе зборуваме за придобивките од хостинг webinars и ќе ви покаже како да планирате и испорачате успешни продажни webinars за да ја зголемите вашата крајна линија.

Зошто да креирате и да ги продавате Webinars за продажба?

Кога се направи во право, webinars имаат многу предности за сопствениците на бизнисот.

1. Webinars ви помогне да се изгради власт

Бидејќи webinars се семинари или работилници доставени онлајн, тоа подразбира дека како webinar домаќин, ќе се гледа како експерт и орган во вашиот лажат.Webinars го зголемуваат вашиот кредибилитет, кој потоа го гради препознавањето на брендот и ги прави потенцијалните купувачи посклони да купуваат од вас.

2. Webinars Помош да се изгради вашата e-mail листа

Барање на луѓето да се пријават за вашиот webinar е еден од најбрзите начини да се изгради вашата e-mail листа. Како дополнителен поттик, можете дури и да понудите да испратите webinar реприза на секој кој се регистрира за да присуствува на webinar.    Се што треба да направите е да создадете целна страница за вашиот webinar со форма за е-пошта и да ја промовирате преку социјалните медиуми и вашиот блог или веб-страница.

3. Можете да ги користите Webinars за да го продавате Вашиот производ или услуга

Ако имате производ да продавате или сакате да резервирате повеќе клиенти за вашите услуги, webinars се моќен начин да го направите тоа. Ако правилно го структурирате продажниот веб-сајт, можете да ги едуцирате вашите клиенти за тоа како вашиот производ или услуга го решава нивниот проблем, а потоа им дава можност да купат додека сеуште се наоѓаат на webinar.    Ова води до итен поттик во продажбата, особено кога додавате специјална понуда или бонус за оние кои купуваат за време на webinar.

4. Можете да ги користите Webinars за тестирање на вашиот производ или услуга Идеја

Ако си поигрувате со идејата за лансирање на нов производ или услуга, можете да користите webinars за да процените колку е заинтересирана вашата публика.Едноставно креирајте целна страница, промовирајте ја и следи колку луѓе се регистрираат, како и колку луѓе се појавуваат во времето на webinar.    Веднаш ќе знаете дали идејата вреди да се развива понатаму и дури можете да ги замолите посетителите да станат бета тестери.

5. Webinars можат да станат ваши дигитални производи

Webinars исто така може да станат ваши дигитални производи. Можете да го користите снимањето на webinar како дел од веб-страница за членство или да го продадете снимањето како самостојна обука. Ова функционира исклучително добро ако го стартувате webinar на популарна тема.

6. Webinars Вози сообраќај кон вашиот сајт

И на крај, webinars помагаат во сообраќајот на вашиот сајт. За почеток, откако ќе го објавите webinar, луѓето ќе дојдат на вашиот сајт да се регистрираат за webinar.   Покрај тоа, некои webinar софтвер провајдери ви овозможи да го вградите webinar на вашиот сајт. Ова значи дека посетителите на webinar можат да дојдат до одредена страница на вашиот сајт во времето на webinar, што потоа резултира со зголемен сообраќај на веб страната.

Како да го планирате вашиот Webinar

Сега кога ние сме опфатени зошто водење на webinar е од корист за вашиот бизнис, ајде да погледнеме како можете да го планирате вашиот прв webinar.

1. Поставете ги своите цели

Пред да влезете во идеи за вашиот webinar, важно е да ги утврдите вашите цели. Што се надевате да постигнете со овој веб-сајт?    Дали треба да се исполнат одредени продажни цели? Дали се надевате да ја изградите вашата e-mail листа? Или сакате да креирате свест за вашиот производ?

Вашите цели треба да ја водат вашата тема, што значи, штом ќе знаете што се обидувате да ги постигнете, ќе биде многу полесно да излезете со темата за вашиот webinar.

2. Размислете за публиката

Идеално, вашата webinar публика ќе бидат пополнети со потенцијални клиенти кои би биле заинтересирани за вашиот производ или услуга. Ако веќе имате е-мејл листа и сте ги изградиле вашите социјални медиуми следните, не треба да имате проблеми да ја добиете вашата пријатна публика за да се регистрирате за вашиот webinar.

Сепак, мора да размислите за тоа што е заинтересирана вашата публика и да бидете сигурни дека темата на webinar се усогласува со тие интереси.  Една опција е да се спроведе кратка анкета со користење на алатка како SurveyMonkey   и да ги прашате за нивните тековни проблеми или интереси. Друга опција е да се следи она што тие го зборуваат за онлајн и идеја за идеи за идеи врз основа на вашите забелешки.

SurveyMonkeySurveyMonkeySurveyMonkey
Кога креирате webinar, анкетата може да ви помогне да ги откриете интересите на вашата публика.

Ако само што почнувате, webinar може да ви помогне да ја изградите вашата публика и можете да дознаете што се интересираат со тоа што трошите време во истите групи или заедници преку интернет.  Забележете што поставуваат прашањата, како тие зборуваат за одредени теми , и какви проблеми продолжуваат да траат. Потоа, искористете го тоа знаење за да го структурирате webinar кој ќе помогне во решавањето на нивните најголеми болка поени.

3. Дојди со идеја

Како што споменавме погоре, искористете ја вашата увид на публиката за да дојдете до идеја за вашиот веб-сајт. Темата треба да биде поврзана со вашиот производ или услуга и исто така треба да биде важна за вашата публика.    Треба да разговара со своите желби, проблеми или болки и да ја позиционира вашата понуда како совршено решение.

Откако ќе ја добиете идејата прикован, треба да креирате препреки наслов кој ќе го измери нивниот интерес и ќе ги охрабри да кликнат и да се регистрираат за webinar.

4. Преглед на вашата содржина

Исто така ќе треба да ја нагласите содржината. Ова ќе ви заштеди време на долг рок и ќе се осигурате дека знаете што да кажете во секој клучен момент на вашата webinar презентација.    Исто така, ќе се осигура дека се што е потребно за да се покријат е покриено, без да ве остават да пиете зборови за да го наполните воздухот.

Настрана од познавањето на точните детали за темата што ќе ја покриете, треба да имате предвид неколку дополнителни ресурси, како што се:

 • ·    Слики кои ќе ги користите за време на презентацијата
 • ·    Екстра средства што можеби сакате да ги понудите, како што се листи за проверка или работни книги
 • ·    Прашања што можете да ги користите за да ја вклучите вашата публика
 • ·    Приказни и примери за кои можеш да извлечеш врска со нив.

5. Поставете ја вашата понуда

Ако примарната цел на вашиот webinar е да ја зголеми продажбата, тогаш ќе треба да одлучите кој специфичен производ или услуга ќе го промовирате и да направите размислување за какви било бонуси што би можеле да ги понудите како поттик. Неколку примери вклучуваат:

 • ·    Попуст на вашиот производ, курс или услуга
 • ·    Планот за плаќање кој не е понуден на друго место на вашиот сајт
 • ·    Дополнителен курс или дополнителна услуга бесплатно
 • ·    Бонус консултантски повик

Одличен начин да ја структурирате вашата понуда и бонуси е да создадете итност и да ги направите бонусите достапни само за да живеат посетители или за одреден временски период.

Како да креирате и испорачате успешен веб-сајт

Откако ќе го планирате вашиот webinar, време е да поставите датум и потоа да ја испорачате вашата презентација. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го направите тоа заедно со препорачаните алатки.

1. Изберете ги соодветните алатки

Со цел да се испорача вашата webinar презентација и домаќин на успешна webinar, ќе треба да изберете право алатки за работа. Еве три алатки кои ќе треба да ги инвестирате во:

 1. 1.              Градител на целни страници .   За да ги натежите луѓето да се регистрираат, ќе треба да креирате целна страница на вашиот сајт. На оваа страница, ќе сакате да го вклучите датумот и времето на вашиот webinar, насловот и темата што ќе бидат покриени, и, конечно, формуларот за регистрација.    Ако користите WordPress, можете да користите   Тема на WordPress изградена за целни страници   или можете да користите страница градител како што се  WPBakery Page Builder   додаток кој ви дава влечи и пушти интерфејс за градење страници на вашиот сајт и се интегрира со речиси секоја тема на WordPress.
 2. 1.              Е-пошта маркетинг софтвер . Е-маил маркетинг софтвер ќе ви овозможи да додадете луѓе кои се регистрирате за вашиот webinar на вашата е-пошта листа, па можете да ги потсетам за webinar на денот на настанот.    Исто така, ќе ви овозможи да ги пратите следна е-пошта и да ги продавате во иднина.
 3.     Webinar софтвер . Конечно, webinar софтвер како GoToWebinar   ќе ви овозможи да ги испорачате презентациите на вашиот webinar, да ги снимите и да се вклучите со вашата публика преку разговор во живо.
GoToWebinarGoToWebinarGoToWebinar
Webinar софтверот може да ви помогне да ја испорачате вашата презентација.

2. Направете ѕвездена презентација

Во повеќето случаи, webinar е придружен со презентација или слајд-колона. Во зависност од вашата претпочитана платформа, можете да го користите Apple's Keynote или   Мајкрософт PowerPoint   и нема недостиг од   презентација шаблони   за било кој.

Presentation templatesPresentation templatesPresentation templates
Без разлика дали создавате продажен веб-сајт или друг тип, можете да најдете многу шаблони за презентација   Envato Elements .

Користењето на дефиниција ќе ви заштеди време кога станува збор за форматирање на вашата презентација, па единственото нешто што ќе треба да направите е да ги промените боите и фонтовите за да одговараат на вашиот бренд.

3. Промовирајте го вашиот Webinar однапред

Непотребно е да се каже, ќе треба да   промовирајте го вашиот webinar однапред, ако сакате вашата публика да се појави. Првото место што треба да го започнете е со вашата e-mail листа.    Можете да испратите кампања која ги споделува деталите за webinar и ги носи на страната за регистрација.

Вие исто така ќе сакате да го промовирате вашиот webinar на социјалните медиуми со споделување на вашата регистрација страница. Исто така, можете да додадете врска до вашата страница за регистрација во био-профилот на секој профил на социјалните медиуми што го поседувате.

Друг начин да го промовирате вашиот webinar е да користите платени реклами како Фејсбук реклами или Google AdWords, ако имате буџет за маркетинг, за да го поддржите.

На крај, размислете да напишете неколку гостувачки мислења за други блогови во вашата индустрија, да споделувате вредни увид со нив и да ги вклучите линкот до страната за регистрација на webinar во вашата линија.

4. Направете вежба

Пред вистински webinar, направете пракса и поминете низ вашата презентација. Практичната работа ќе ви даде можност да го структурирате вашиот webinar подобро и звук уверен пред камерата. Размислете за следниве совети:

 • ·    Секогаш се претставува себе си и вашата тема . Бидете сигурни да објасните што правите, зошто го правите тоа, и како им помагате на луѓето, како и зошто сте го направиле webinar
 • ·    Бидете однапред за теренот . Ако користите webinars да го продадете вашиот производ или услуга, нека посетителите знаат однапред. Тие ќе бидат повеќе склони да останат ако знаат дека на крајот има понуда
 • ·    Чувајте ја вашата презентација помеѓу 30-45 минути . Главниот дел од вашиот webinar треба да биде за вашата тема. Ако имате проблем да го пополните тоа време, можеби ќе сакате да размислите сосема друга тема
 • ·    Оставете простор за Q & A на крајот . Сесијата Q & A им овозможува на публиката да ги поставува сите прашања и да ги отстранува сите сомнежи кои можеби ги имаат за вашата програма

5. Тестирајте ја вашата аудио и интернет конекција

Конечно, ќе сакате да ја тестирате вашата аудио и интернет конекција за да бидете сигурни дека звукот не е изобличен и видео и аудио не се прекинати од лошата Интернет врска. Ако планирате да направите webinars на редовна основа, вреди да се инвестира во повисоки микрофон и подобар интернет план.    Цел за најмалку 3-5 MB upload брзина или подобро и обидете се да го поврзете вашиот компјутер директно на вашиот модем со Ethernet кабел.

Подобрете ја вашата крајна линија со Webinars

Од градење на вашата e-mail листа до конвертирање води во клиенти, webinars се моќна маркетинг стратегија што не треба да се игнорира.  Создавање webinar може да биде најдобриот следен чекор за вашиот бизнис да се земе. Користете ги советите од оваа статија за да ви помогне да планирате, да пазарите и да го испорачате вашиот прв вебинар.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.