7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Productivity

Како да создадете свој производствен систем

Read Time: 11 mins
This post is part of a series called Build Your Own Productivity System .
How to Use the Getting Things Done (GTD) Productivity System
How to Keep Productivity Simple

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Досега во оваа серија на продуктивноста, разгледувавме различни системи и техники на продуктивност.  Еве брз преглед:

 • Матрицата Ајзенхауер ви помага да ги задачите приоритетите на вашата листа на задачи врз основа на нивната итност и важност.
 • Технологијата Pomodoro ве учи да се фокусирате на задачата која ја имате при рака од страна на chunking вашиот ден во делови од 5 до 25 минути.
 • Влегувањето во состојба на проток ви овозможува да ја најдете вашата најдобра енергија, така што сте природно продуктивни.  Сличен ефект има и вршењето на внимателност.
 • Неподготвеноста ви помага да се забранат одложувањата со тоа што вината ја извадите од игра и ве правите вечен стартер наместо еднократен финалист.
 • Брајан Трејси е Јад дека жабата метод ви помага да почнете секој ден продуктивно со решавање на најтешките задачи во прв план.
 • Завршната верзија на Mark Forster ви помага да направите продуктивни, позитивни одлуки кои ви дозволуваат да започнете да копате во вашата листа на задачи.
 • Технологијата "Не разбирај го синџирот" ви помага да градите продуктивни навики во вашиот живот преку мали победи секој ден.
 • Технологијата на Getting Things Done од Дејвид Ален ви помага да го исчистите вашиот ум на одвлекување на вниманието со систем за снимање и обработка на секоја задача и идеја која го преминува вашиот ум.

Нашата цел да ве запознаеме со сите овие методи на продуктивност не беше дека треба да ги користите сите нив.  Спроведувањето на сите нив би било со полно работно време само по себе!  Исто така, веројатно ќе ве лути.  Наместо тоа, ние се надеваме дека ќе се обидете на техники кои се однесуваат на вас или кои се справуваат со специфични прашања за продуктивноста со кои се соочувате.  Како што ќе најдете она што работи за вас, ќе се развие свој систем на продуктивност.

Размислете на овој начин: ако сте уметник, корисно е да знаете широк спектар на уметнички стилови и техники за да се потпрете додека го развивате сопствениот стил.  Писателите се охрабруваат да читаат многу, бидејќи го градат својот вокабулар и им помагаат да развијат нови идеи.  Слично на тоа, претприемачите вообичаено се потпираат на своето искуство на бизнисот кога доаѓаат со нови идеи.

Значи, ако сакате да ја максимизирате вашата продуктивност, добра идеја е да знаете различни системи што можете да ги користите, бидејќи тоа ви дава повеќе опции при развивање на систем кој работи за вас.

Зборувајќи за развој на свој систем на продуктивност, еве како да го сториме тоа:

Чекор 1: Идентификувајте ја вашата потрошувачка

Целта на развојот на вашиот сопствен систем на продуктивност е тоа што ви овозможува да бидете продуктивни, кој и да сте и каква е вашата ситуација.  Користењето на сопствен систем значи дека можете да ги надградувате вашите предности и да ги подобрувате вашите слабости.

Вашите слабости се одлично место за да започнете кога градите систем за продуктивност затоа што ви покажуваат што ви е најпотребна помош.

Запрашајте се: "Со што се борам кога станува збор за продуктивност?"

За да ви помогнеме да започнете, тоа би можело да биде едно од следните:

 • Вие се борите да се фокусирате на задачата што ви се допаѓа.  Се наоѓате себеси постојано расеан од социјалните медиуми, интернетот или разговорот со соработниците.
 • Вие ги одложувате со одмрзнување на обврските до последната минута.
 • Вие никогаш не ја завршите листата на задачи.  Имаш елементи на кои се задржаа повеќе од еден месец.
 • Вашето поштенско сандаче за е-пошта е преполнето и сте пропуштиле важни пораки.
 • Се чувствувате вознемирени за сè што треба да се направи, што ве одвлекува од тоа да продолжите со вашата работа.

Сега, можно е да не сте толку продуктивни колку што сакате, но не можете да го видите проблемот.  Ако ова сте вие, вашите лоши навики за продуктивност станаа толку длабоко вкоренети што не можете да ги видите. Имате неколку опции:

 • Оди напред и пробате некои пристапи за продуктивноста (проверете ја листата во воведувањето на овој туторијал за да започнете).  Со тоа што гледате кој пристап ќе направи разлика, ќе добиете идеја за тоа какви се вашите оддели на продуктивноста.
 • Трошете ги следните три дена да се следите себе.  Следете го она што го правите и колку време е потребно, од моментот кога ќе застанете кога ќе заспиете.  Ова ќе ви помогне да одговорите на прашањето: "Каде е моето време да оди?"  Исто така, ќе забележите каде задачите ве одземаат подолго отколку што треба или каде што ќе бидете расеан.
 • Оди напред и прочитајте го следниот чекор, кој ќе ви покаже што треба да биде во системот за продуктивност.  Ова ќе ви помогне да видите каде ви недостасува.

Чекор 2: Познајте ги состојките на ефективен систем на продуктивност

Пред да можете да креирате систем на продуктивност за да се справите со вашите слабости, треба да знаете што треба да направи системот за продуктивност.  Со други зборови, треба да ја знаете целта на вашиот систем на продуктивност.

Не сите системи треба да ги вклучуваат сите следни компоненти.  Она што го вклучувате зависи од вашите слабости кои сте ги идентификувале во чекор 1.  Дополнително, постојат несомнено и други компоненти кои системот за продуктивност би можеле да ги вклучат, па не плашете се да додадете во оваа листа (и да ги споделат вашите дополнувања во коментарите подолу и да дозволите други да имаат корист од вашите откритија).

Кои се некои од компонентите што треба да ги разгледа вашиот систем?

Фаќањето

Кога нова задача доаѓа на вашиот начин - дали тоа е барање од некој друг или идеја за која сте помислиле - како да бидете сигурни дека ќе се забележи?  Систем за снимање може да биде едноставен како носење бележник и пенкало со тебе насекаде.  Тоа би можело да вклучи испраќање на себе или испраќање на говорна пошта за нови задачи.  Или можете да користите посветен стан.  Системот Getting Things Done е најсеопфатна алатка за продуктивност за снимање задачи.

Филтрирање

Откако ќе ги фатите задачите, што е следно?  Можете да ги додадете сите на вашата листа на задачи, но тоа е веројатно дека ќе ве победи.  Никој од нас не може да стори сé. Задачата за филтрирање ви овозможува:

 • Отфрли.  Можете да се ослободите од задачи кои не се итни или не придонесуваат кон вашите цели.  Или можете да ги зачувате во листа на "еден ден".
 • Делегат.  Голем дел од тоа да се биде продуктивен е да се знае кога треба да побара помош и да има смирение да го стори тоа.
 • Дали.  Ако задачи не можат да бидат отфрлени или делегирани, можете да ги додадете во вашата листа на обврски.

Приоритет

Имате листа на задачи што треба да ги направите, но кои прво треба да ги направите?  Тука постојат голем број различни пристапи, од прва задача да се справи со важните задачи (матрицата Ајзенхауер) за да ја извршите задачата што најмалку сакате да ја направите прва (Јадете ја жабата).  Наоѓањето на начин да се даде приоритет за работите што ќе ви го направите е клучот за развој на ефикасен систем на продуктивност.

Забелешка: Филтрирањето е форма на приоритизација, така што овие можат да се направат заедно.

Фокусирање

Кога работите, како да останете фокусирани на задачите што ги имате?  Како да избегнете одвлекување од вниманието и да го победите одложувањето?  Техниката Pomodoro е добар начин да започнете ако се борите да се фокусирате.  Ако на интернет или социјалните медиуми се најголеми проблеми за вас, тогаш и алатките за блокирање на интернет ќе помогнат.

Фокус, исто така, вклучува ограничување на бројот на задачи што ќе одберете да работите, и добро да управувате со вашето време.

Енергија

Целата работа бара енергија.  Колку повеќе позитивна енергија ќе ја внесете на вашата работа, толку повеќе ќе добиете.  Спротивно на тоа, колку повеќе негативна енергија ќе ја внесете на вашата работа, толку повеќе ќе се борите да бидете продуктивни.

Во вашиот систем на продуктивност, добра идеја е да се најдат начини за управување со вашата енергија и одржување на позитивен став.  Во оваа смисла, активностите кои навидум не се поврзани со работата - како што се редовно вежбање, здрав јадење и доволно спиење - може да бидат составен дел од системот на продуктивност.

Уште еден голем енергетски мост е незадоволство при чувството принудно да прави задачи што не сакате да ги направите.  Иако веројатно нема да имате целосна контрола врз она што треба да го направите на работа, вреди да се разгледа како можете да изградите избори за работата што ја вршите во вашиот работен ден.

Набљудувањето на вашите мисли и чувства преку внимателноста, исто така, може да ви помогне да одржите здрав, позитивен став кон вашата работа.

Чекор 3: Поврзете се со систем за продуктивност

Како што сте научиле да ја прочитате оваа серија на продуктивноста, перфекционизмот е непријател на продуктивноста.  Така, наместо да создадете совршен систем на продуктивност, ќе одите заедно.

Бодж е британски збор за создавање на нешто користејќи какви материјали се достапни.  Во француската култура, ова се нарекува bricolage.  Американците би можеле да го наречат хакер заедно или брзо и валкано решение.

Зошто јас користам толку необичен збор овде?  Делумно затоа што тоа е најдобриот збор за опишување на она што сакам да го кажам.  Но, исто така, да се истакне дека градење на систем за продуктивност не е наука.  Нема правилен или совршен одговор.  Се работи за креативно работење со ресурсите што ги имате на располагање за да најдете што работи за вас.

Со други зборови, станува збор за изнаоѓање пристап кој е доволно добар за вашите потреби.  Вие не сте робот, и не треба да очекувате себе си да бидете.

Како можеш да ги здружиме продуктивните системи?

Системот на продуктивност е колекција на алатки за продуктивност.  Затоа користете ги алатките за продуктивност што ги имате на располагање.  Започнете со читање на статии во оваа серија.  Ова ќе ви даде пристап до многу алатки.  Шансите се, веројатно добивте и неколку трикови за себе.

Важно е да пробате разни техники.  Започнете со оние што сте природно подготвени и оние кои се однесуваат на вашата продуктивност слабости.  Само со тоа што ќе ги ставите во акција и ќе им дадете обид, ќе видите дали тие работат за вас.

Чекор 4: Користете го вашиот систем

Создадовте систем.  Одлична работа!  Сега доаѓа тежок дел од користењето.

Препорачувам одвојување половина ден за да го поставите вашиот систем.  Ова ви овозможува да креирате и испечатите сите работни листови што ви се потребни, да ги собереш набавките од продавницата и да ги инсталирате приклучоците кои ви се потребни за апликации или прелистувачи.

Потоа, ставете го системот во пракса. Дали вашата работа е во согласност со вашиот систем.

Ќе се судрите со почетни проблеми.  За почеток, вашиот систем на продуктивност може да значи дека ќе добиете помалку направено.  Не паничете и немојте да се обидувате веднаш да се откажете.  Ставете го вашиот систем најмалку една недела пред да оцените како функционира.  Само со давање на соодветен процес на вашиот систем, можете целосно да ги процените неговите предности и слабости.

Чекор 5: Tweak вашиот систем

Веќе сте направиле напорна работа за создавање и спроведување на систем за продуктивност.  Оттука, работите ќе се олеснат.  Ќе направите само мали промени во вашиот систем, така што ќе стане најдобро што може да биде.

Двете најважни работи што треба да ги земете предвид кога го оценувате вашиот систем се:

 • Колку работа ќе завршиш.  Дали твојот систем ви прави попродуктивни?
 • Како се чувствувате за вашата работа.  Дали вашиот систем ви помага да ја пријдете вашата работа на позитивен, оптимистички начин?

И што сакаш да го смениш?  Обрни внимание на аспектите на вашиот систем што го забележувате.  По иницијалниот период на олеснување, добар систем на продуктивност се интегрира во вашиот живот без премногу фанфари.  Тоа треба да го нафта тркалата на вашата работа, наместо да се мачат.  Особено, запрашајте се: "Дали се избегнуваат делови од мојот систем или дека секогаш ме фрустрираат?"  Тоа се деловите што треба да се менуваат

Вреди да се има на ум дека промените што ги правите се експерименти.  Вие не мора да се држите со нив засекогаш.

Еве неколку примери на проблеми во системот и измени кои можете да ги пробате:

 • Ја внесовте техниката Помодоро.  Тоа ви помага да се фокусирате, но сакате да има повеќе паузи помеѓу секој 25-минутниот дел.  По серијата Pomodoros, се чувствувате исцрпени.  Како за прилагодување на Pomodoro да биде 40 минути на работа проследено со 20-минутна пауза?
 • Поставиш блок на Facebook користејќи приклучок за веб прелистувач.  Но, вашата зависност од Фејсбук ве поттикнува да го проверите Фејсбук на вашиот телефон.  Дали е време да го отстраните Фејсбук од вашиот телефон или да го најавите вашиот телефон од Фејсбук додека работите?
 • Се обидувате да јадете дека жаби, но по неколкуте успеси на почетокот, сметате дека ви е мизерно да ја направите најлошата задача на почетокот на денот.  Проблемот со вашиот маене се влоши.  Како да се обидеме на системот за финална верзија, наместо тоа, каде започнувате со задачата која најмногу ви се допаѓа?

Еден збор на предупредување: Пред да ги обвините сите ваши проблеми со недостатоци во вашиот систем, бидете сигурни дека сте дале систем на фер судење.  Да, животот најдобро функционира кога сакаш да се совпадне со тоа што треба да правиш.  Но, ова не е секогаш случај.  Сите системи за продуктивност бараат барем одредена мерка волја.  Станува збор за изнаоѓање на систем кој ви помага да ја максимизирате вашата волја најдобро.

Конечно, создавањето ефикасен систем е работа на животот.  Она што е право за вас денес ќе се промени во иднина како што ќе се преселите во кариерата, како што се менуваат вашите лични околности и како што развивате нови вештини.

Ресурси

Графички кредит: Швајцарскиот армиски нож дизајниран од Оливие Гин од Проектот на именките.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Scroll to top
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.