7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Communication

Како да развиете и покажете поголема емпатија на работното место

Read Time: 11 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Темата за развивање на емпатијата не се појавува многу често во деловниот свет, но можеби треба.

На крајот на краиштата, 90% од вработените веруваат дека емпатијата е важна работна вредност, а осум од десетмина се подготвени да го напуштат работодавачот кој не е сочувствителен, според Студијата за емпатија на бизнисот во 2018 година.

statistics on the importance of empathy in the workplacestatistics on the importance of empathy in the workplacestatistics on the importance of empathy in the workplace
Извор: Businessolver infographic

Во овој туторијал, ќе дознаете што е емпатијата и зошто е важна за работното место, а потоа ќе научите како почесто да покажувате емпатија во вашиот работен век. На крај, ќе погледнеме како да се изгради емпатија во вашата компанија како целина, преку обука за емпатија и други техники.

Па, ако сте подготвени, ајде да започнеме со едноставно прашање: што е емпатијата?

1. Што е емпатија?

Пред да научиме да бидеме сочувствителни, треба да знаеме што значи емпатија. Според психологијата денес:

"Емпатија е искуство за разбирање на мислите, чувствата и состојбата на другиот човек од неговата гледна точка, а не од своја."

(Како белешка, можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека зборот "емпатија" е измислен во 1908 година од страна на психолози кои бараат начин да го преведат германскиот термин Einfühlung, што буквално значи "чувство внатре". Значи, иако емпатијата е стара колку и човештвото, зборот за тоа на англиски јазик е со релативно ново потекло.)

showing empathyshowing empathyshowing empathy
Еден начин да покажеме емпатија е да ги слушаме и да ги разбереме другите. Извор на слика (Envato Elements)

Дури и ако мислите дека не сте особено чувствителна личност, веројатно веќе ја практикувате емпатијата во некоја форма. Може да се подобрите во тоа (ќе разговараме подоцна), но капацитетот за емпатија постои во мозокот на луѓето и другите животни благодарение на нашите апелно наречени "огледални неврони" кои ни помагаат да читаме сигнали и да разбереме барем на степенот на она што другите го мислат и чувствуваат.

Но, емпатијата е повеќе од чувство. Се работи за дејствување. Како што продолжува дефиницијата за психологија денес:

"Емпатијата го олеснува просоциското (помагање) однесување кое доаѓа однатре, наместо да биде принудено, така што ние се однесуваме на сочувствителен начин".

Во бизнисот, покажувањето емпатија може да има многу форми, а ние ќе погледнеме некои од нив подетално подоцна. Но, многу од нив се сведуваат на слушање и разбирање на вашите вработени, а потоа со постапување на начини кои покажуваат дека емпатизирате со нив.

На пример, ако сте сочувствителен шеф, покажете интерес за вашите вработени како целосни човечки суштества, а не само за работници. Знаете што е важно за нив, на работата и надвор од неа.

Значи, кога ќе морате да го замолите вашиот тим да работи во текот на викендот на некој важен проект, вие не треба само да им кажете: "Ова ми треба до понеделник наутро." Вие разбирате дека барате многу од нив , и ќе одвоите време да објасните зошто е неопходно да го направат тоа.

2. Зошто емпатијата е важна на работното место

Веќе разгледавме некои прилично впечатливи статистики за поддршка на емпатијата на работното место. Огромното мнозинство од вработените сметаат дека тоа е важно и би го напуштиле работодавачот кој не практикува емпатија.

Но, дури и ако тие бројки не ве убедат, постојат многу други причини да се фокусирате на развојот на емпатијата. Еве неколку:

1. Разбирање на вашите вработени и соработници

Како што видовме во последниот дел, кога зборуваме за емпатија мислиме на разбирање. Тоа е способноста да се оди во чевлите на друга личност. Значи, ако можете да научите како да изградите емпатија, исто така можете да направите подобра работа за разбирање на вашите вработени.

Ова ќе ве направи подобар лидер или менаџер. Ако навистина одвоите време да ги запознаете и разберете луѓето и да дознаете што прави полесно да функционираат, тогаш причината е дека можете да направите подобра работа за управување со нив.  Или, ако не сте во водечка улога, ќе бидете поефективен тимски работник.

2. Разбирање на вашите клиенти

Емпатијата не завршува на вратите на канцеларијата. Вие исто така може да се здобиете со некои големи бенефиции ако сочувствувате со вашите клиенти. Како што видовме и во други упатства (на пример, како да дојдете до идеи за стартување), важна компонента на добра бизнис идеја е тоа што решава проблем или "точка на болка" за вашите клиенти.

Истиот принцип се применува и надвор од фазата на почетна идеја. Обезбедувањето добра услуга за вашите клиенти значи разбирање на она што го сакаат или им треба. Развивањето на емпатијата може да ви помогне да станете поспособни да одите во чевлите на вашите клиенти и да ги подобрите вашите производи или да дизајнирате нови за да се справите со нивните болнички поени.

3. Подобра продуктивност

Тимовите кои покажуваат емпатија често се попродуктивни. Една студија на истражувачите на Универзитетот Карнеги Мелон откри дека "колективната интелигенција" на една група, односно нејзината способност ефикасно да ги извршува задачите, не зависи од индивидуалната интелигенција на членовите на групата, туку од:

"Просечната општествена чувствителност на членовите на групата, еднаквоста во распределбата на разговорот и процентот на жени во групата".

Истражувачите ја мерат "социјалната чувствителност" со тест на способноста да ги препознаат емоциите кај другите, што звучи многу слично на емпатијата. Дозволување на други луѓе да зборуваат е исто така начин да се покаже емпатијата, како што ќе видиме во следниот дел. Значи, ако сакате тимови кои работат подобро, не ви се потребни "најпаметните момци од просторијата." Ви требаат најчувствителните луѓе.

4. Подобра тимска работа

Емпатијата е клучна состојка на добрата тимска работа. Конфликтот е неизбежен дел од работата со други луѓе кои ќе имаат различни идеи за најдобриот начин да се завршат работите. Ако навистина можете да разберете од каде доаѓа другата личност, тој конфликт може да се реши на здрав начин и да инкорпорира поширок спектар на идеи, што ќе доведе до подобра тимска работа и донесување одлуки.

Емпатијата е особено важна кога се занимаваме со разни тимови луѓе од различно културно потекло. Како што видовме во нашата серија за разновидноста на работното место, различни тимови имаат тенденција да функционираат подобро, но може да има некои предизвици со различни гледишта. Покажување емпатија ви помага да ги разберете луѓето од различно потекло и да ги искористите придобивките од различноста.

3. Како да развиете и да покажете емпатија

Па сега, кога разбравме каква е емпатијата и зошто е важна, сигурен сум дека сакате да знаете како да изградите емпатија и како да бидете поамбициозни во вашиот деловен живот. Во овој дел, ќе разгледаме примери на емпатија и ќе видиме како да развиеме емпатија на работното место.

1. Поставувајте прашања и слушајте ги одговорите

Некои менаџери мислат дека нивната работа е многу да зборуваат и да им кажуваат на луѓето што да прават. Најдобрите менаџери, сепак, разбираат дека слушањето е далеку поважна вештина за развој. Тоа е исто така првиот чекор кон развивање на емпатијата.

На крајот на краиштата, како што видовме на почетокот, емпатијата е разбирање на мислите и чувствата на друго лице од нивна гледна точка. Значи, не можете само да ги погледнете и да направите претпоставки - треба да поставите интелигентни прашања и да обрнете големо внимание на одговорите.

Од сега па натаму може да почнете да го правите тоа во вашите секојдневни интеракции. На пример, ако некој ви се јави со проблем, немојте само да им кажете што да прават, туку трудете се да разберете што се случува и што можете да направите за да помогнете.

Исто така, обидете се да најдете време за неформален контакт со секој од членовите на тимот на редовна основа. Одете на ручек, или на кафе и поттикнете ги да разговараат за нивните искуства на работното место, како и за нивните животи надвор од работата. Слушајте внимателно и обидете се да ги видите работите од нивна гледна точка.

2. Барајте Контекст

Често, кога работите во една компанија - особено во голема - ќе се сретнете со нешто што го направил некој колега, што ќе нема смисла. Можете да го обвините лицето кое го сторило тоа, но кога ќе научите како да бидете почувствителни, ќе имате подлабоко разбирање.

На пример, да речеме дека се борите со лошо изграден ИТ систем. Има толку многу недостатоци за кои мислите дека инвеститорот не знаел што прават и треба да бидат отпуштени.

Но, кога разговарате со инвеститорот и барате контекст, сфаќате дека тие морале да го изградат системот без доволно време или ресурси, а да ги балансираат контрадикторните барања на неколку различни директори. Тие ги гледаат недостатоците и сакаат да ги поправат, но сега управуваат со уште три други проекти што нивниот менаџер им ги кажал како нови приоритети, па затоа не можат да го трошат времето на поправање на стариот систем.

Со покажување емпатија кон инвеститорот, не само што стекнувате подобар однос со него, туку и подобро ги разбирате проблемите во компанијата, кои сега можете да ги поправите.

3. Зборувајте лице во лице

Технологијата е одлична, секако. Но, потешко е да се изгради емпатија преку е-пошта или Разговор лице во лице. Има толку многу емотивни знаци кои ги преземаме преку работи како изрази на лицето и говорот на телото, и тие знаци се губат само во текстуални медиуми. Емотиконите се слаби замени за вистински човечки емоции.

Значи, ако сте навикнати да испраќате пораки до луѓе кои работат на околу десет метри од вас, обидете се да ја прекинете навиката. Станете и преминете на работната маса на колегите и разговарајте лице во лице. Е-пошта можеби е корисна за некои работи, на пр. кога треба да пренесете многу податоци или приложите документи, но ако тоа е само едноставно прашање, прашајте лице во лице.

4. Тестирајте се

Ако сакате да разберете колку сте сочувствителни во моментов и да видите дали ќе се подобрите со текот на времето, обидете се со оваа онлајн верзија на тестот за читање на умот во очи, измислен од проф. Сајмон Барон-Коен на Универзитетот во Кембриџ.

Тој не ја мери емпатијата точно - не постои тест што ќе го стори тоа - но разбирањето на емоциите на другите луѓе е клучна компонента на практикување на емпатијата, така што ќе ви даде добра идеја за тоа каде сте.

5. Прочитајте добра книга

Ова може да ве изненади, бидејќи ова е бизнис туторијал. Но, читањето роман - особено дело на книжевната фикција - се покажало дека им помага на читателите да развијат емпатија.

Тоа е затоа што книжевната фикција се фокусира на психологијата на ликовите и нивните односи. Како што читате добар роман, вашиот ум работи да ги разбере тие ликови и да го видите светот од нивна гледна точка.Ете за што е емпатијата.

6. Флексибилност и почит

Враќајќи се на студијата за емпатија на работно место од 2018 година, која ја разгледавме претходно, повеќе од 90% од вработените во сите возрасни групи веруваат дека овие однесувања се важни за покажување на емпатијата:

  • време за разговарање 1: 1 за работните проблеми
  • разбирање на потребата за флексибилно работно време и слободно време за лични, семејни или медицински проблеми
  • почитување на личните работни стилови

Значи, обидете се да ги покажете овие однесувања секогаш кога е можно. Имајте на ум дека тие понекогаш може да бидат во конфликт, исто така.  На пример, почитувањето на личните работни стилови може да значи разбирање дека одреден вработен не сака многу состаноци и повеќе сака да се справи со работните проблеми со некој друг метод. Ако ги слушате вашите вработени и ги следите другите техники што ги разгледавме, треба да бидете во добра форма за да знаете што ќе функционира за секој вработен поединец.

4. Како да се изгради емпатијата во вашата компанија

Откако ќе се занимавате со емпатијата, ќе сакате да ја користите пошироко во организацијата. Еве како да се создаде емпатија во вашата култура на компанијата:

1. Организирајте обука за емпатијата

Способностите за кои зборувавме денес може да се предаваат, а еден од најефикасните начини да го прошириме нивното усвојување е да организираме емпатија за вашите вработени.

Обуката за емпатијата е во пораст, со околу 20% од американските работодавци што ја нудат, вклучувајќи ги и големите фирми како LinkedIn, Tesla Motors, Cisco Systems и Ford Motor Company. Затоа побарајте провајдер во вашата област и организирајте сесија.

Како и предавањето на вештините, фактот дека ја организиравте обуката ќе им покаже на луѓето дека ја цените емпатијата и ја сфаќате сериозно.

2. Наградете ја емпатијата

Кога сакате да поттикнете одредено однесување во вашата организација, ќе го наградите. Можете да го направите ова на повеќе начини, и тоа не мора да биде формално или комплицирано. Кога ќе видите дека некој прави добра работа со поставување прашања и да слуша и да покажува емпатија, на пример, едноставно би можеле да го фалите тоа лице пред остатокот од тимот.

Можете исто така да споменете емпатија кога правите важни објави. На пример, напишете белешка со зборовите: "Јас ја унапредувам Сара да биде лидер на тимот поради нејзиното долгогодишно искуство и нејзините силни лидерски и емпатични вештини, што ја прават совршена личност да го води тимот напред". Кога луѓето ќе го видат она што е наградено , тие ќе имаат поттик да научат како да се чувствуваат себеси.

3. Средете го вашиот процес на вработување

Најверојатно барате многу квалитети кај вработените што ги вработувате. Но, дали барате емпатија?

Ако не, направете тоа да биде дел од критериумите со кои ги оценувате кандидатите. Разработете ги прашањата за интервјуа кои ги поттикнуваат кандидатите да покажат како ја практикуваат емпатијата и да даваат емпатични примери од претходното работно искуство.

На крајот на краиштата, одличен начин да се осигурате дека емпатијата е дел од вашата култура на работното место во иднина е да ангажирате луѓе кои веќе ги покажуваат квалитетите што ги барате.

Заклучок

Во ова упатство, размислувавме како да бидеме сочувствителни и да градиме култура на емпатија на работното место.

Одговоривме на прашања како што се: "Што е емпатијата?" И "Како покажувате емпатија на работното место?". Погледнавме неколку техники што можете да ги користите денес, и видовме некои истражувања кои ги поддржуваат тие техники.

Се надевам дека ова беше корисно за вас. Ако уживавте во тоа, зошто да не проверите некои од нашите други написи за ефективна комуникација на работното место?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.