Students Save 30%! Learn & create with unlimited courses & creative assets Students Save 30%! Save Now
Advertisement
 1. Business
 2. Marketing
Business

Како да се направи истражување на пазарот

by
Difficulty:BeginnerLength:LongLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Когастанува збор за маркетингот, се чини дека големите бизниси ја имаат целатасреќа. Тие имаат буџет за да ангажираат маркетинг и рекламни фирми посветени даги донесат повеќе клиенти. Но, тоа не значи дека малите бизниси не можат да си направат своја среќа. Впрочем, основата на добра маркетинг кампања е иста, дали бизнисот е голем или мал: сето тоа зависи од темелно истражување на пазарот. 

How to Do Market Research
Добрите методи за истражување на пазарот може да вклучуваат прашалници и анкети. (Изворна слика: Енвато Елементи

Истражување на пазарот е само за собирање на колку што е можно повеќе информации запотребите на вашиот целен пазар. Ова е нешто што сопствениците на малипретпријатија можат сами да го сторат, дури и без помош на голем буџет илифирма за истражување на пазарот.  Откако ќе знаете се што може за вашите целни клиенти, ќе знаете како да ги прилагодите вашите производи, услуги и маркетинг материјали за нивните потреби. 

Но, пред да спроведете истражување на пазарот, осигурајте се дека сте го намалиле целниот пазар. Прегледајте го следното упатство за да бидете сигурни дека сте ја одбрале вистинската целна публика за вашиот бизнис: 

Сега ајде да се нурнеме во нашата дискусија за тоа како да правиме истражување на пазарот. 

Основи на истражување на пазарот: Што треба да знаете 

Како сопственик на мал бизнис, не можете да си дозволите да трошите време и ресурсиза да ги научите секој детал за вашиот целен пазар кога правите истражување напазарот. Тоа е совршено добро. Вие само треба да знаете неколку работи кои се релевантни за победа на клиентите во текот.  

Еве ги единствените прашања што треба да одговорите:

1. Кој е полн спектар на потребите на целниот пазар? 

Бидејќи веќе знаете кој е вашата целна публика, ископајте малку подлабоко за дадознаете што е потребно. Тие ретко некогаш имаат потреба од само едно нешто.Наместо тоа, тие имаат полн спектар на потреби.  Овие потреби би можеле да бидат позитивни, како што се цели, желби и преференции. Тие исто така може да бидат негативни, како што се проблеми, фрустрации и други болни точки. 

Се разбира, не ви треба целосна листа на сите нивни потреби - само оние кои се релевантни за вашиот бизнис. Еве некои од подеталните прашања што можете да ги поставите за вашата публика: 

 • Што сакаш да постигнеш во блиска иднина? Специфични примери: Што сакате вашиот дворда изгледа во следните две недели?  (За услуга за тревник или градинарство.) Колку нови клиенти сакате да ги купите преку својата веб-страница во наредните шест месеци? (За веб дизајнер.)
 • Какви позитивни промени сакате да ги видите? Специфични примери: Што сакате дапостигнете со нова програма за фитнес?  (За личен тренер.) Што сакате потенцијалните клиенти да размислат за овој конкретен производ? (За производен фотограф.) 
 • Кој е најтешкиот проблем? Конкретни примери: Кој е најфрустрирачкиот дел ододржувањето на дворот? Каква карактеристика на вашата градина најмногу не висе допаѓа?   (За услуга за тревник или за градинарство.) Зошто не сте задоволни со вашите тековни фотографии на производи? (За фотограф на производ.) Зошто мислите дека вашата актуелна веб-страница не ги исполнува вашите цели? (За веб дизајнер.) 

Откако ќе набројате две до три прашања за да поставите, ќе треба да знаете каде и како ќе добиете одговори. Можете да користите една или комбинација од следниве техники за да започнете: 

 • Анкети. Ако веќе имате листа на луѓе кои припаѓаат на вашиот целен пазар, како што сепостоечки клиенти или луѓе кои сте се одлучиле во вашата мејлинг листа, можетеда спроведете анкети за да ги дознаете нивните потреби.  Еве некои извори кои можат да ви помогнат да започнете: 

Ако немате листа, можете да користите анкети за истражување кои ги наоѓаат испитаниците за вас, да поставуваат прашања и да ви испраќаат извештаи за резултатите. Некои примери вклучуваат AYTM, SurveyMonkey Audience или GutCheck.  Овие услуги може да ги добијат испитаниците за вас за плаќање, и типично надоместоците ја зголемуваат поголемата група која сакате да ја премерите. Ако одлучите да го направите овој пат, само осигурајте се дека ги избирате испитаниците кои се вклопуваат во вашата целна публика.

 • Онлајн и офлајн групи. Можно е вашиот избран пазар да има свои групи. Овие може да бидат локални групи кои редовно се среќаваат или групи на интернет во одбори за пораки или социјални медиуми.  Можете да се придружите на овие групи, нека знаат што работите и да побарате дозвола ако можете да го стартувате неколку прашања.

Ако барате онлајн групи, исто така можете да пребарувате преку постоечки дискусии кои може да ви дадат одговор.   На пример, ако сте личен тренер кој сака да се фокусира на зафатените професионалци во вашиот град, можете да ја проверите другата група за фитнес, да го пребарувате зборот "зафатен" и да ги разгледате резултатите.  Ќе најдете дека има многу постоечки дискусии за тоа како зафатените луѓе наоѓаат време да работат. Можете да одите низ овие дискусии и да забележувате какви било предизвици, фрустрации или цели споменати. 

Example of searching online groups
Горенаведените дискусии може да ви дадат идеја за предизвиците со кои се соочуваат луѓето кога станува збор за фитнес. 
 • Клиентски прашалници. Постојат некои услуги базирани на услуги - како што се веб-развој, copywriting, фотографија, консалтинг или настава - кои треба да ги анализираат потребите на своите клиенти пред да започне проектот.  Ако ова звучи како вашиот бизнис, шансите се дека веќе имате прашалник за анализа на потребите на клиентот или барем имате некои белешки од претходни состаноци со клиенти. Внимавајте на какви било зборови или фрази кои се повторуваат од различни клиенти. 

Ако извршите сервис базиран на услуга и не правите анализа на формални потреби, следниве упатства може да ви помогнат да започнете: 

2. Колку клиенти веројатно ќе потрошат за да ги исполнат овие потреби? 

Освен што добивате подлабоко разбирање за потребите на вашиот целен пазар, исто така треба да знаете колку се подготвени да потрошат за да ги исполнат овие потреби.  Ова знаење може да ви помогне да добиете идеја за тоа како да ги цените вашите производи и услуги, какви промотивни понуди треба да ги направите и кои потреби сакаат да трошат повеќе. Еве каде можете да ги погледнете овие информации: 

 • Конкуренти. Брз начин за да дознаете колку вашите потрошувачи трошат за потребите што серелевантни за вашиот бизнис е да се погледне колку вашите конкуренти сенаплаќаат.   Ќе откриете дека тие не наплаќаат иста сума за слични производи и услуги. Некои бизниси ќе се наплаќаат на долниот крај, додека други ќе имаат поголеми марки.   Бидете сигурни дека ќе погледнете што е можно повеќе конкуренти, за да имате идеја за целиот опсег на цените. 
 • Индустрија веб-страници и истражување. Ако вашата индустрија објави информации за цените, или има база на податоци за трошоци, тие можат да обезбедат корисни репери.   Некои бази на податоци за широки цени, како што е Помошник за трошоци, ги наведуваат цените од широк спектар на индустрии, производи и услуги. Само за производи, можете да ги погледнете цените на цените за споредба на цени како Nextag (US) или Price Runner (UK).
 • Истражувања на потрошувачите. Ако продавате на поединечни потрошувачи, а не на бизниси, резултатите од истражувањето на потрошувачите исто така може да ви дадат идеја за тоа како луѓето ги трошат парите.  Овие истражувања се исто така корисни ако се обидувате да ги забележите или разберете трошењето трендови. За Соединетите Американски Држави, Бирото за статистика на трудот редовно ги објавува резултатите за нивното истражување за потрошувачките трошоци. Нивните најнови резултати покажуваат дека Американците најчесто трошат најмногу за домување, по што следат превоз. Канцеларијата за национална статистика на Обединетото Кралство исто така објавува слични типови на податоци.
Cost database example
Цената база на податоци може да ви помогне да дознаете како слични услуги или производи се цени. 

Како што правите вашето истражување, ќе видите дека има голем број на цени кои луѓето се подготвени да платат во зависност од видот на решението што го добиваат. Одење заедно со личен тренер пример, ќе видите дека книги за фитнес може да чини 3 до 30 долари, фитнес опрема може да чини до неколку стотици долари, додека часовите за обучувачите можат да одат од 20 до 70 долари за час.   Бидете свесни за овие разлики, така што ќе можете да се фокусирате на наоѓање на цените на производите или услугите кои се најблиску до она што го нудите. 

3. Колку добро се другите бизниси што ги исполнуваат своите потреби? 

Исто така е важно да се знаат празнините на пазарот, делот каде што вашите целни клиенти сметаат дека нивните потреби не се исполнети.   За да ја пронајдете оваа празнина, треба да ги разгледате вашите конкуренти и да видите каде тие се скратуваат или каде што би можеле да сторат подобро. Еве како можете да дознаете: 

 • Преглед сајтови. Преглед сајтови како Yelp и Бирото за подобар бизнис се добар ресурс. Сајтови како овие ви помагаат лесно да најдете неколку натпреварувачки бизниси и нивните кориснички осврти на едно место. 
 • Профили на социјалните медиуми на натпреварувачите. Ако веќе знаете некои од вашите конкуренти, посетете ги нивните Фејсбук, Инстаграм, Твитер и други профили на социјалните медиуми.  Што клиентите велат за нив во секцијата за рецензии. Дали има негативни коментари за нивните мислења? Внимавај за најчестите негативни или конструктивни повратни информации објавени од страна на клиентите.  
 • Независни критики. Блогови, весници и списанија, исто така, извршуваат осврти за производи и бизниси. Преку едноставно пребарување на Google, веројатно може да најдете блогери и професионални рецензенти кои пробале производи или услуги слични на вашите. 

Побарајте внимание на критики или коментари кои го оценуваат бизнисот како просек или понизок. Овие несовршени осврти се рудник за разбирање каде другите бизниси тргнат наопаку и за наоѓање на можности за тоа што можете да направите правилно. 

Да речеме дека сакате да започнете продавница за промена на облека во вашата област. Можете да ги погледнете помалку од ѕвездени прегледи на слични бизниси на Yelp и да ги најдете најчестите жалби и предлози.  Ќе најдете дека една од најчестите жалби е дека промените не се завршени до времето кога клиентот го очекува тоа.   Ако можете да ја ублажите таа загриженост во вашите маркетинг материјали и да понудете некаков вид на гаранција за добивање на облеката на време, тогаш ќе имате начин да се разликувате од другите продавници. 

Excerpts of reviews of clothing alterations store
Разберејќи ги негативните осврти за облека промените во продавниците, ќе видите дека роковите за состаноци се голема загриженост за клиентите.  

Доколку преку јавните повратни информации не ви е доволно и сакате да дознаете повеќе за вашата конкуренција, следните упатства може да помогнат: 

4. Колкава е големината на вашиот целниот пазар?

Кога истражување на пазарот не заборавајте да дознаете дали имате доволно голем целен пазар за да го одржите вашиот бизнис. Во оваа фаза, сте анкетирани групи и погледна во критика.  Износот на активност што сте ја сретнал може да ви даде идеја дали вашиот целен пазар е раздвижена заедница или мал бенд.  Иако не треба да имате милиони или стотици илјади луѓе на вашиот целен пазар како мал бизнис, потребна ви е доволно за да остварите профит. Еве како можете да ја процените големината на вашиот пазар:

 • Податоци за пописот. Гледајќи низ сајтови како Census.gov и Администрацијата за мал бизнис ќе ви дадат добра идеја за големината на населението што паѓа под вашиот целен пазар. 
 • Социјални медиумски алатки. Увид во публика на Фејсбук е добар за проценка на големината на публиката - се додека вашата целна публика е на Фејсбук (овој водич вклучува краток туторијал за тоа како да го користите). Ако се насочувате кон професионалци, водење на луѓе пребарување на LinkedIn и стеснување тоа од страна на работа на работа и локација, исто така, ќе ви даде груба проценка. На пример, сметководителите во Хјустон, Тексас, се околу 31.000.
 • Публиката на вашиот конкурент. Повторно, вашите директни конкуренти може да ви дадат од прва рака изглед на тоа каков тип на публика ќе ја предвидите. Дали јавно ги цитираат броевите на купувачи и продажните бројки?  Колку луѓе ги следат профилите на социјалните медиуми? Колку луѓе се пријавуваат за своите билтени? Колку повеќе знаете за големината на нивната публика, толку подобро можете да процените твое. 

Имајте на ум дека нема да можете да достигнете, а уште помалку да го продадете, целиот ваш пазар. Кога ќе ги погледнете вкупните броеви за вашиот пазар, направете многу конзервативна проценка на сегментот што можете да го достигнете.  Да претпоставиме дека ќе можете да достигнете само 3 до 10 проценти од проценетата големина на целниот пазар.

5. Кој е веројатно клиентите да се постигнат? 

Конечно, треба да знаете каде треба да ги испратите или да ги објавите вашите маркетинг материјали. За офлајн маркетинг, ова може да биде специфични простори или места каде што веројатно ќе биде вашиот целен пазар.   Тие може да вклучуваат центар на заедницата, соседства, паркови, па дури и други неповрзани бизниси кои привлекуваат сличен пазар. Исто така, може да бидат и радиостаниците што ги слушаат или списанијата и весниците што ги читаат.   За онлајн маркетинг, ова се каналите, веб-сајтовите и сајтовите за социјални медиуми кои вашиот целен пазар има тенденција да ги користи. Овие би можеле да бидат Instagram, онлајн пазар, нишан блог, или нивно име за електронска пошта. 

Со сите овие опции, како знаете кои од нив ќе изберат? Погледнете во следново:  

Social media demographics
Ако сакате да стигнете до помладата публика, одете на Instagram и Snapchat. 
 • Увид во публиката. Можете да ја користите оваа алатка од Фејсбук за да добиете идеја за другите интереси на вашата избрана публика.  Откако ќе ги пополните критериумите за публиката, можете да ги погледнете јазичињата за Page Likes and Location за да пронајдете можни места или канали каде што можете да стигнете до вашата публика.  На пример, да речеме дека вашиот целен пазар за вашата онлајн продавница е луѓе во Калифорнија, на возраст од 18 до 24 години и заинтересирани за боречки вештини.   Фејсбук Увид може да ви ги кажува градовите во Калифорнија каде што најверојатно ќе се најдат такви луѓе (под табот Локација), како и нивните други интереси (под табулаторот Page Likes).   Ќе знаете дека повеќето од нив го следат KTLA 5 вести и блог, Cholo Adventures. 
Facebook Audience Insights Page Likes
Прашајте ги другите интереси и локации на вашиот целен пазар со Увид на публика во Фејсбук. 
 • Конкурентно истражување. Исто така, помага да се разгледа каде вашите конкуренти рекламираат. Прегледајте ги локалните публикации и видете кои видови бизниси постојано купуваат рекламен простор.  Ако ги видите вашите конкуренти или бизниси кои се насочуваат кон истата демографска слика како вас, тогаш веројатно тие добиваат клиенти преку тие реклами - и вие исто така.  

Ако сакате да пронајдете повеќе опции за присутен маркетинг и горенаведените ресурси не се доволни, проверете го ова упатство за маркетинг-базирани бизниси на локално ниво.  

Истражување на пазарот е задолжително за мали бизниси.  

Истражување на пазарот, и покрај тоа што звучи како нешто што го прават само големите бизниси, е за бизниси од сите големини. Сите бизниси треба да го разберат нивниот клиент, колку што е можно. Кога клиентот ќе се чувствува разбран, тие почесто ќе купат од вас.     

Сега, кога го завршивте ова упатство, треба да имате добро разбирање за некои основни основи за маркетинг. Тоа е време да се развијат сопствени ефективни методи за истражување на пазарот.  

Откако ќе завршите со сопственото истражување на пазарот, ќе имате подобра претстава за тоа кои материјали и тактики ќе треба да направите повеќе продажба и да пронајдете нови клиенти. 

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.