Advertisement
  1. Business
  2. Funding

Како да добиете кредит за мал бизнис (едноставен начин на финансирање)

Scroll to top
Read Time: 11 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Понекогаш мора да инвестирате ако сакате да го однесете вашиот мал бизнис на следното ниво, а заем за мал бизнис може да биде добар начин да го постигнете тоа.

Но, како да одите за добивање кредит? Кои различни видови на заеми се достапни, и како да одлучите кој е вистинскиот за вас? Како да дознаете дали се квалификувате и да направите успешна апликација?

Јас ќе одговорам на сите овие прашања во овој туторијал, па читајте понатаму за да откриете што треба да знаете за успешно да ги финансирате малите бизниси.

How to Get a Small Business LoanHow to Get a Small Business LoanHow to Get a Small Business Loan
Како да добиете кредит за мал бизнис. (графички)

1. Разбирање на различните видови на финансирање на мал бизнис

Да почнеме со покривање на пејзажот на финансирање на мали бизниси. Каков вид заеми може да ги добиете, и кои се нивните карактеристики?

Традиционални банкарски заеми

Ова е обичен ванилски тип на заем: одите во вашата банка, побарајте износ што ви треба, и ако ги исполнувате нивните критериуми, добивате го готовината. Потоа прави редовни исплати за исплата на билансот, плус камата, во договорен временски период.

Овие кредити се идеални за финансирање на одреден нов проект, простории, опрема или развој на производи. Главната лоша работа е дека тие можат да бидат многу тешко да се квалификуваат, а често ќе треба да покажете долга евиденција за профитабилност пред банката да преземе ризик за вашата компанија. Банките често не се заинтересирани да даваат мали износи на многу мали компании; многу од нив имаат поинаква дефиниција за тоа што е мал бизнис.

Кредити поддржани од Владата

Некои влади нудат специјални програми за заем за да им помогнат на малите бизниси. Во САД, на пример, Администрацијата за мали бизниси (SBA) има неколку различни програми за заем. Вие всушност не позајмувате од владата - вие се уште позајмувате од банка, но СБА ќе гарантира дел од вашиот заем, со што ќе можете полесно да се квалификувате и да постигнете пониска каматна стапка. Тоа е начин на поттикнување на банките да им позајмуваат на мали бизниси.

Ова е добра опција ако е достапна во вашата земја, и ако ги исполнувате условите (како пример, тука се и условите за општа програма за кредитирање на малите бизниси на СБА). Ќе мора да ги премотате понекогаш сложените барања на владата и да составите сеопфатна апликација, а потоа да чекате да биде обработена, така што може да потрае некое дополнително време.

Линии на кредит

Кредитна линија е добра опција за покривање на секојдневните трошоци. Тоа е малку како да имате кредитна картичка: имате пристап до одредена сума на пари, и можете да позајмите до тој лимит. Вие плаќаат само камата на парите што ги позајмувате, а не целиот износ на кредитна линија. Но, како и со кредитни картички, стапките честопати може да бидат повисоки отколку кај традиционалните заеми, и лесно може да се навлезе во вашата глава.

Алтернативни зајмувачи

Поради тоа што е тешко за многу мали бизниси да добијат традиционални банкарски заеми, алтернативни кредитори влегле на пазарот. Често овие кредити се обработуваат чисто на интернет, а барањата за подобност може да бидат помалку строги. Но, недостатокот е дека каматните стапки често се многу повисоки.

Исто така, опцијата е исто така кредитирање меѓу колеги. Во овој случај, одите на веб-страница и позајмувате од други луѓе кои сте се пријавиле на страницата. Честопати вашиот заем ќе биде поделен помеѓу многу различни луѓе - на пример, ако позајмиш 1000 долари, можеби ќе позајмиш 10 долари од 100 различни луѓе, така што ризикот по затезнување за секој поединечен заемодавател е помал.

Трговски напредок на пари или факторинг

Со овие опции, можете да ги покриете краткорочните дефицити на готовина со добивање на готовински плаќања врз основа на вашата идна продажба. Значи, ако имате плаќање од 1.000 долари од клиент за три месеци, можете веднаш да ги добиете тие пари - минус камата и такси, се разбира.

2. Зошто сакаш да заземете?

Откако ќе ги разберете видовите на заеми таму, првиот чекор е да се разјасниш за што ќе го искористите заемот. Дали е тоа за одреден проект? Дали сакате да ги проширите вашите простории или да купите повеќе опрема или инвентар? Можеби сакате да ангажирате нов персонал, или само да имате дополнителни средства при рака за да ги покриете можните недостатоци во готовинскиот тек.

Да се ​​биде јасен токму она што ви треба пари за ќе ви помогне да одлучите колку ви треба и кој тип на заем е во право за вас.

Како што споменавме во претходните упатства, треба да имате некој вид на бизнис план, дури и ако тоа е само неформален, така што ќе можете да останете на вистинскиот пат со вашите цели. Значи се однесуваат назад кон тоа сега, и бидете сигурни дека заемот што го преземате е да ви помогне да постигнете една од вашите основни цели. Долгот може да биде скап и ризичен за преземање, па навистина осигурајте се дека го правиш тоа за нешто од суштинско значење за вашата деловна стратегија.

Имаме многу повеќе упатства за деловното планирање што можете да ги прочитате, како што се Како да напишете бизнис план и како да креирате финансиски модел за вашиот бизнис.

3. Колку ви е потребно?

Сега е време да дознаете колку ви треба да позајмите.

Ако позајмувате пари за одреден проект или за да работите на нов производ, ќе треба да излезете со сеопфатен буџетски план кој ќе ги прикаже сите различни трошоци, и директни и индиректни, кои ќе бидат вклучени. Нашето упатство 6 Чекорите за буџетско планирање за професионални проектни проценки се насочени кон хонорарни преведувачи, но чекорите се однесуваат и на малите бизниси.

Процесот на проценка за купување нова опрема или инвентар треба да биде полесен: само да ги истражите трошоците за тоа што треба да го купите. За вработување на персоналот, тоа е сосема едноставно, но не заборавајте дека на врвот на платата на новиот вработен, ќе треба да ги земе предвид статистиките како што се даноците на плата и придобивките од вработените.

Се разбира, можеби нема да можете да добиете колку што ви треба. Подоцна, ќе видиме дали можете да си дозволите да позајмите толку многу и дали ќе се квалификувате. Но, за да го сториме тоа, треба да ги разбереме достапните каматни стапки.

4. Истражување на пазарот

За да добиеме идеја за она што можеме да си го дозволиме, ќе треба да знаеме кои изрази може да очекуваме. Каматните стапки се разликуваат многу во различни земји, а исто така и во истата земја во различни временски периоди, па затоа најдобро е да направите сопствени истражувања за да добиете најновите податоци.

Веб-страниците за споредба на цени се добро место за почеток. Во САД, на пример, можете да отидете на страната на NerdWallet за заеми за мали бизниси. Вие внесувате неколку детали за вашиот бизнис и за вашите финансии, и ви дава некои примероци од камати од различни провајдери. Слични сајтови се достапни во различни земји - во У.К., на пример, можете да го користите MoneySupermarket, а во Австралија, можете да пробате InfoChoice.

Понекогаш стапките обезбедени од овие сајтови можат да бидат само проценки, и честопати опсегот ќе биде прилично широк, па затоа вреди да се контактирате и со поединечни заемодаватели за да добиете идеја за попрецизни стапки што може да ги очекувате во вашата конкретна ситуација.

Алтернативни кредитори често не се вклучени во цените за споредба сајтови, па оди на нивните веб-сајтови одделно. За кредитирање од колега до врсници, обидете се Просперитет или давање заеми; за алтернативни онлајн кредитори, Кабаџа и Фондацијата се неколку примери. За напредокот на трговецот, пробајте RapidAdvance. За факторинг компании, видете ја листата на дното на овој член.

Целта тука е да се добие идеја за тоа каков вид на каматна стапка може да очекувате да платите за видот на кредитот што го сакате. Конечната стапка може да биде различна откако ја завршивте апликацијата и ги дадете сите ваши информации, но оваа фаза барем треба да ви даде идеја.

5. Колку може да си го дозволиш?

Сега, кога знаете колку сакате да позајмите и каква е вашата каматна стапка, може да откриете колку навистина може да си дозволите да позајмите.

Постојат многу бесплатни калкулатори за кредити достапни онлајн, па можете да изберете кој сакате. Оно обезбедено од Shopify е добра, едноставна опција. Само внесете го износот на кредитот, каматната стапка и должината на кредитот во години, и тоа ви кажува што ќе бидат вашите месечни исплати и колку ќе платите во камата.

На пример, ако позајмите 10.000 долари за пет години со камата од 8%, вашите месечни исплати ќе бидат 202.76 долари, а вие ќе плаќате вкупно 2.165,84 американски долари.

Сега ќе треба да се вратите на финансиите на вашата компанија и да видите како ќе влијае влијанието на двата броја. Пред сè, ќе можете ли да си ги дозволите месечните исплати? Колку од Дент ќе тие месечни исплати од 202,76 долари во вашиот готовински тек? И гледајќи понатаму напред, како ќе ги намалат вкупните каматни стапки од 2.165,84 американски долари за вашите долгорочни прогнози? Дали новиот проект или раст ќе инвестирате во генерирате доволно профит за да ја надоместите таа цена?

Бидете реални овде, и бидете конзервативни во вашите прогнози. Долгот може да биде корисен начин за финансирање на бизнис, но исто така може да биде осакатено ако преземете повеќе отколку што можете удобно да си го дозволите. Значи, бидете сигурни дека заемот е прифатлив, во најлош случај, како и најдобро сценарио.

6. Дали ќе се квалификувате?

Следниот чекор е да се види дали се квалификувате за заемот. Кредиторите често нема да ги стават нивните специфични барања за подобност на интернет за да проверат, бидејќи тие сакаат да ја проценат секоја апликација за заем поединечно и да земат предвид повеќе фактори. Значи, може да биде тешко да се знае дали ќе се квалификувате додека не ја направите апликацијата.

Но, тука се и некои општи упатства за тоа што ќе треба да се квалификувате за заем од банка:

  • Многу добар личен кредитен рејтинг, и идеално силен бизнис кредит, како и.
  • Воспоставената деловна евиденција покажува финансиска стабилност барем неколку години.
  • Детален бизнис план.
  • Некоја форма на колатерал-имот со вистинска, опиплива вредност на која банката може да побара да не ги надминува плаќањата.

Владата кредитни барања обично ќе бидат слични, но не толку строги. Алтернативните кредитори честопати имаат многу полабави барања, па затоа е многу полесно да се квалификуваат - затоа тие обично наплаќаат повисоки каматни стапки.

7. Земете организирано и направете ја вашата тежина

Аплицирањето за заем често бара многу документација. Алтернативните заемодавци го олеснуваат, но сепак ќе треба да видат некои финансиски резултати. И на банките или владините агенции ќе им бидат потребни целосните работи: финансиски извештаи, детален бизнис план, даночни пријави, извештаи за лични и деловни кредити и често правни документи, како што се твоите статии за основање или копии од лиценците што ви се потребни за да се занимавате со бизнис .

Ако ви треба помош во врска со некоја од овие, погледнете ги следниве упатства:

Потоа, ако се занимавате со алтернативен заемодавач, обично ќе можете да го завршите целиот процес преку интернет. Но, со банка, кредитна задруга или друг традиционален заемодавач, ќе треба да се сретнете лице в лице и да ги убедите да ви дадат позајмица.

Важно е да се направи вистинска рамнотежа меѓу тоа да се биде страстен за вашиот бизнис и да се реални за изгледите, ризиците и вашите одговорности.

Најважно од сè, не му приоѓај на процесот како да бараш услуга. Банките обично не сакаат да прават услуги. Наместо тоа, претставете ги како добра деловна можност. Покажете им дека овој кредит ќе биде добар бизнис договор за нив. Сигурен сте, добро сте организирани и ќе ги вратите парите назад со камата и ќе бидете добар клиент за годините што доаѓаат.

За повеќе совети за презентација, видете ги следниве упатства:

И изглед кој е професионален е исто така важен, така што ќе посакате некои професионални презентациски шаблони како оние на Envato Market.

Со сите истражувања што сте ги направиле до оваа точка, ќе бидете добро подготвени да успеете, па со доверба пристапите кон процесот на апликација.

Заклучок

Во ова упатство, научивте како да добиете заем за мал бизнис.

Сте виделе различните опции достапни за вас, и помина низ процесот на откривање како заемот ќе се вклопи во вашата деловна стратегија, какви термини може да очекувате од различни провајдери и колку можете да си дозволите да позајмите. И, исто така, видете неколку совети за правење ефективна презентација на избраниот заемодавач. Сега сте подготвени да аплицирате и да обезбедите заем за мал бизнис.

Долгот може да биде ризичен, како што сите знаеме, но ризиците се насекаде кога работите со мал бизнис; важно е ефикасно да управуваат со нив.

Ако ги примените лекциите што сте ги научиле тука и поминувате низ целиот процес на одлучување за кој заем е вистински за вас и колку реално можете да си го дозволите, ќе бидете добро позиционирани - не само да се квалификувате за заемот што го сакате, туку исто така да останете добро на врвот на отплатата и да го задржите вашиот бизнис здрав и растечки.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.